Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

opleiding

opleiding

14-01-2012 om 12:03

Rekentoets mbo-4 niet gehaald ;-(

en uiteraard krijg ik wel een herkansing en ook extra lessen, maar rekenen is gewoon nooit mijn sterkste kant geweest. Dus de vraag is, als je ook de herkansing niet haalt, wat dan? Betekent dat dan dat je je diploma niet kan halen? Iemand enig idee?

opleiding

opleiding

14-01-2012 om 15:09

Opleiding is

via NCOI, MBO personeel en arbeid.

Vic

Vic

14-01-2012 om 15:22

Wettelijk verplicht

Op de site van NCOI staat dat de beheersing van taal en rekenvaardigheden wettelijk verplicht is voor MBO4. Wat dat verder inhoudt en wat de voorwaarden zijn staat misschien in onderstaand document.

http://www.kwalificatiesmbo.nl/tl_files/bestanden/Taal-%20en%20rekeneisen%20in%20kwalificatiedossiers%202010-2011.pdf

opleiding

opleiding

14-01-2012 om 16:06

Dank je vic,maar

er staat niks in over wat als je het niet haalt. Ik zal sowieso NCOI zelf eens mailen.

Vic

Vic

15-01-2012 om 17:13

Bovendien

Ik vind het altijd wel prettig als een P&O-er kan rekenen, dus ik zou het niet vreemd vinden als slagen een voorwaarde is voor het behalen van je diploma.

opleiding

opleiding

15-01-2012 om 19:24

:-)

wel mijn insteek natuurlijk, om gewoon te slagen. We gaan gewoon ons best doen.

opleiding

opleiding

16-01-2012 om 08:26

Beemer

klopt, ik ben ook al aan het navragen bij ncoi. Maar ik dacht, misschien zijn er hier mensen die het weten, het is weekend.
Overigens, ik werk niet op een afdeling PZ hoor. Ik volg slechts die opleiding.

Auw! gezakt

"Overigens, ik werk niet op een afdeling PZ hoor. Ik volg slechts die opleiding."

Sorry, gaat niet helemaal lekker met typen

"Overigens, ik werk niet op een afdeling PZ hoor. Ik volg slechts die opleiding."
Wat een vreselijke opmerking. Wat mij betreft ben je dan gezakt voor je opleiding en meteen gediskwalificeerd als P&O-er.
Er wordt (terecht) gezegd dat je dat zelf kan en moet uitzoeken. Dat je soms hints van anderen wil hebben snap ik, maar dit kan je toch echt alleen bij je eigen instituut navragen. Maar dat je dan zegt dat je het echte werk niet doet, maar alleen de opleiding doet: brrr.
Ga je dat later in je werk ook doen? Afschuiven van verantwoordelijkheden? Ontkennen dat iets jouw pakkie-an is? Alleen doen wat is je functie omschrijving staat, niet wat er nodig is? Laat dan maar, en bespaar je het reken werk.
Wt mij betreft een voorbeeld van een slechte werknemer, zo´n opmerking.
Algebra

opleiding

opleiding

16-01-2012 om 13:28

Nou ja?

waar slaat dit op? Ik kreeg de indruk dat men, omdat ik op een pz afdeling werk, wel wist hoe dit dat zat! En daarom geef ik aan, ik werk (nog) niet op een PZ afdeling? Helemaal niet met de bedoeling het af te schuiven! Ik kreeg die brief zaterdag, daarop dan aangegeven dat er een herkansing volgt, maar verder niks over wat als je die ook niet haalt. En ik dacht, er zijn hier vast mensen die dat weten. Ik heb inmiddels ook een mail naar NCOI gestuurd met deze vraag.
Bah, wat een nare posting, om een vrij onschuldige vraag, zonder enige bedoeling, meer mijn eigen onzekerheid.

Vic

Vic

16-01-2012 om 15:34

Nee opleiding

Een beetje snuggere P&O'er moet dingen kunnen opzoeken, daar ging het om.

opleiding

opleiding

16-01-2012 om 18:53

Ach

is dat het. Tjonge, dus "een beetje snuggere P&O er" mag geen vragen stellen? Moet alles zelf opzoeken? Gek hoor. Ken toch heel veel P&O-ers of anderszins "opgeleide" mensen die ook niet alles blijken te weten of waar ze het zouden kunnen vinden. Maar ik begrijp het al. Heb hier te maken met allemaal superhoog opgeleide mensen natuurlijk die alles zelf wel weten of uitzoeken. Toch gek dat dit forum dan al zo lang bestaat.
Maar ik had kunnen weten, na mijn eerdere posting, dat ik het hier niet moet vragen. Prima, bedankt dat jullie me daar nog eens op wijzen.

Vic

Vic

16-01-2012 om 19:25

Nee joh

Maar zeg nu even eerlijk, hoe waarschijnlijk is het dat wij precies weten wat de examennormen zijn van jouw opleiding? Dan kunnen we wel gaan googelen (kostte mij 2 minuten, dus dat had jij ook gekund), of zeggen wat we er van vinden, maar de kans is nog het grootst dat het in jouw opleidingspapieren staat of dat je studiebegeleider het je precies kan vertellen.

opleiding

opleiding

16-01-2012 om 19:30

Maar vic

Dat weet IK toch niet? Ik zit na 20 jaar ineens weer in de "schoolbanken". En dat dat dan ook nog per opleiding anders kan zijn, hoe zou ik dat moeten weten? In mijn tijd was het nog vrijwel allemaal hetzelfde. Je deed in 6 vakken examen en daarvoor moest je minimaal een 5,5 hebben. En dan had je je Mavo.

opleiding

opleiding

17-01-2012 om 13:58

Lijkt mee te vallen

niet dat het jullie zal boeien denk ik: antwoord van de opleiding:
Indien u de rekentoets met de tweede poging niet behaald, wordt het hoogst behaalde niveau vermeld op uw diploma.

krin

krin

17-01-2012 om 14:45

Mooi

Dat is ook weer duidelijk, dan. Fijn dat je het antwoord toch nog hebt kunnen vinden. Maakt een taaltoets ook deel uit van de opleiding?

Succes verder!

opleiding

opleiding

17-01-2012 om 14:58

Krin

daar had ik vrijstelling voor ivm eerdere opleiding, evenals voor engels. Knap he?
En dit was gewoon antwoord op een vraag, vonden zij dus kennelijk helemaal niet gek, dat je een VRAAG stelt.

opleiding

opleiding

17-01-2012 om 18:58

Niveau-bepaling

er is geen cijfer voor dit. Je moet een bepaald niveau behalen, voorbeeld, 3F. Ik had nu 1F. Dus dan heb je niet het vereiste niveau. Zou ik de volgende keer 2F halen, is het nog niet voldoende, maar zetten ze dat dus op je diploma, dat je rekenniveau 2F is.

elsje78

elsje78

17-01-2012 om 20:39

Wet meijerink

Die stelt dat een diploma mbo niet afgegeven wordt als rekenen en Nederlands niet op peil is. Jij hebt dan geluk want over 2 jaar was je gezakt. 2013-2014 is dit nl verplicht. 1F staat gelijk aan basisschool groep 8 en hoort bij mbo niveau 1, 2F is mbo niveau 2 en 3 en 3F is mbo niveau 4. HBO is 4F.

Ik zou nog even flink dooroefenen want 1F is wel laag op een MBO 4 diploma (niet lullig bedoelt)

Vic

Vic

17-01-2012 om 20:43

Gevolgen?

Volgens mij hoef je bij sollicitaties niet vaak een diploma te laten zien (bij de overheid overigens wel), want zo'n aantekening is natuurlijk geen opsteker. Heb je daar in het werk geen last van als je niet kunt rekenen?

joer

joer

17-01-2012 om 20:51

Ik doe ook mbo niveau vier

Ik doe de opleiding voor doktersassistente op mbo 4 niveau.

Ik moet dit jaar examen doen in Nederlands, Engels en Rekenen niveau 3F (havo niveau). Van school kregen we te horen dat rekenen dit jaar voor het eerst geexamineerd word.

Alleen Engels moet voldoende zijn om te slagen. Echter dat zijn de eisen voor dit jaar.

School heeft aangegeven dat het volgend jaar weer anders kan zijn. Dit word bepaald door de overheid.

Ben nu flink aan het oefenen met rekenen (ben het echt helemaal kwijt), ook al telt het niet mee. je wilt toch geen 4 op je cijferlijst hebben staan!

Groeten JOER.

joer

joer

17-01-2012 om 20:59

Vrijstelling

Bij mij in de klas zitten meiden met een havo diploma.

Zij hebben vrijstelling voor de lessen van Ne. Eng. en Rek. Maar moeten hier wel examen in doen. Ook voor hen geld dat Engels voldoende moet zijn om te slagen.

Weet jij zeker dat ook al heb je vrijstelling gekregen dat je er geen examen in hoeft te doen?

elsje78

elsje78

17-01-2012 om 21:07

Wel examen

Maar je kan er dit jaar nog niet op zakken. Uiterlijk over 2 jaar is het wel verplicht te halen. Maar inderdaad kan het volgend jaar al ingevoerd zijn op de hoogste niveaus. Ik ben het eens met deze normering, ik heb stagiaires gehad van de opleiding onderwijsassistent niv 4 die werkelijk stuitende verslagen maakten. Bol van de spellingsfouten en konden soms zonder antwoordenboek het rekenwerk van groep 6 niet nakijken.

joer

joer

17-01-2012 om 21:12

Klopt

Ik heb op school gehoord dat rekenen komend schooljaar al voldoende moet zijn op het examen om te slagen.

Over Nederlands heb ik nog niets gehoord.

opleiding

opleiding

17-01-2012 om 22:00

Vic

>Heb je daar in het werk geen last van als je niet kunt rekenen? <

Wat waren de opgaven? Heb je me dat gevraagd? Ik ben slecht in breuken, ik ben niet zo goed in die verhaaltjessommen, ik heb geen goed inzicht in van die tabellen waarbij dan gevraagd wordt, welk getal ontbreekt/moet op de stippel. Dat soort dingen. Daardoor scoor ik dus vrij laag. Ik kan prima optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarbij heb je dan ook nog eens rekenmachines. Ik kan zelfs percentages uitrekenen! Maar dat waren dus niet de vragen, deels ja. En dat ging dus allemaal goed. Behalve die onderdelen dan die ik hierboven noem. En dat had ik al verwacht. Is altijd al mijn zwakke punt geweest.

Maar ik zou prima kunnen uitrekenen wat iemand per uur verdient, of hoeveel er bij een bepaald percentage van zijn of haar inkomen in mindering zou worden gebracht. wees gerust.

opleiding

opleiding

18-01-2012 om 13:41

En omdat ik natuurlijk ook gewoon liever een goed niveau wil heb

heb ik vandaag aan een leerkracht op de school van mijn kind gevraagd of zij me eventueel wat bijles en tips wil geven. Zoals met de breuken enzo. En dat wil ze best.

elsje78

elsje78

18-01-2012 om 14:35

Studiemeter

Hoi

Werk je met deviant boeken en studiemeter? Dan heb je nl toegang tot alle niveaus en de voorloper van 1F: Op weg naar 1F. Dat helpt om de moeilijke onderdelen eerst te oefenen.

Topmethode!

Annet

Annet

18-01-2012 om 20:16

Ken je deze site al?

Het is maar een kleine tip maar als je de site niet kent, is die toch handig.
www.beterrekenen.nl
Daar kun je de niveaus 1F, 2F en 3F volgen, naar wens. 4 vragen per dag. Je kunt ook alle niveaus proberen.
Mijn kinderen volgen de versie van spellen. En dat werkt perfect. De uitleg is goed en duidelijk. Mijn zoon (9 jaar) is in een half jaar twee niveaus omhoog gegaan. Hij is begonnen met beetjespellen.nl en scoort nu heel aardig op 2F niveau.

opleiding

opleiding

18-01-2012 om 20:30

Dank je annet!

daar heb ik zeker wat aan!

En om maar meteen een voorbeeld te geven, dit kan ik dus niet: Ali en Ben zijn samen 14 jaar. Over 6 jaar is Ben net zo oud als Ali nu. Hoe oud is Ali nu?

Ik kan dat niet omzetten in een som.

Jaymza

Jaymza

19-01-2012 om 21:56

A+b=14
b=a+6
a+a+6=14
2a=8
a=4 en b=10

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.