Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

oregano

oregano

27-11-2011 om 14:44

Samenwonen en geen fiscale partners

Heb me net even gebogen over het wijzigingsformulier VT 2012 omdat ik per 1 januari ga samenwonen. we hebben geen samenlevingscontract (dat willen we doen als we gaan verhuizen na verkoop mijn woning en aankoop andere woning op beider naam, gaan dan via notaris alles regelen ook ivm wederzijdse kinderen etc), dus volgens het biljet zijn we geen fiscale partners. Nu krijg ik een stuk minder terug per maand (scheelt 2170 euro met dit jaar). Als ik invul dat we wel fiscale partners zijn wordt dit bedrag niet anders. Dus m.i. is het het eenvoudigste het eerst zo te laten (geen samenl contract) en ik de rente blijf aftrekken voor mijn huidige woning. Of zou het wel gunstig zijn om fiscale partners te zijn? Heeft iemand hier verstand van?
Hoop dat ik eea beetje duidelijk heb uitgelegd, ingewikkelde materie hoor...
Alvast dank,
Groet oregano

Vic

Vic

27-11-2011 om 14:49

Alleenstaande ouderkorting

Volgens mij is de alleenstaande ouderkorting gekoppeld aan het samenwonen (is de vraag: zorgt u alleen voor de kinderen?), dus die zou je verliezen bij samenwonen. Als je vriend 'jouw' hypotheekrente zou kunnen aftrekken tegen een hoger tarief dan jij compenseert dat weer een beetje. Toen ik samenwoonde scheelde het behoorlijk als we gingen schuiven met bedragen, maar dat hangt van jullie inkomens af (zat bij ons een groot verschil tussen).

oregano

oregano

27-11-2011 om 15:02

Vic,

Ja bij ons scheelt het ook nogal veel, mijn vriend verdient 2x zoveel als ik.
Hij moet dat maar eens uitzoeken met die rente inderdaad, bedankt!

oregano

oregano

27-11-2011 om 15:26

Notaris

Lijkt wel gunstig ivm hypotheekrenteaftrek een samenlevingscontact af te sluiten bij de notaris. Aleen denk ik dat we nadat we samen een ander huis hebben gekocht over een paar maanden (hopelijk) weer naar de norais moeten om dat dan vast te leggen? Dus dan hebben we 2x notariskosten of werkt dit zo niet?
Of kunnen we nu al eea laten vastleggen voor de toekomst (en woning op beider naam) in een samenlevingscontract?

Yura

Yura

27-11-2011 om 21:57

Los van samenwoningscontract

Je mag bij het invullen van het biljet zelf beslissen of je wel of niet fiscale partners bent. Dus als het gunstiger is vul je ja in.

Vic

Vic

27-11-2011 om 22:46

Yura

Dat is niet meer zo. Vanaf 2011 moet je een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap/huwelijk of kinderen samen hebben om fiscaal partners te kunnen zijn.
Dat staat wel los van een samenlevingscontract. In dat contract kun je opnemen dat een woning eigendom is van degene die op het eigendomsbewijs staat (of misschien is dat wel automatisch zo). Je kunt het dus gewoon per 1 januari in laten gaan, want als je samen een huis koopt ben je ook samen (50/50 of andere verhouding) eigenaar.

Yura

Yura

28-11-2011 om 08:19

Vic

Thnx Vic, dat wist ik nog niet. Wel handig om te weten, want mijn schoonfamilie denkt dat ik overal verstand van heb en dumpt alle belastingaangiftes bij mij ondanks dat ik al 100 x gezegd dat het enige dat ik doe gewoon invullen wat de computer vraagt en als ik het niet weet op het vraagtekentje klikken. Maar sommige mensen raken zo in paniek van een blauwe envelop dat ze zelfs de vraag: wat is uw naam? al niet meer zelfstandig kunnen beantwoorden, dus ik blijf ze krijgen en ach meestal is het hooguit 10 minuten werk, dus dan ben ik maar weer zo goed.

cqcq

cqcq

28-11-2011 om 20:53

Let op!

Ook in 2012 verandert de regeling weer. Vanaf 1 januari ben je fiscaal partners als je op 1 adres woont en er een minderjarig kind van een van beiden op hetzelfde adres woont. Het maakt dus niet meer uit of je wel of niet een samenlevingscontract hebt.

http://www.elsevierfiscaal.nl/fiscaal-actueel/nieuws/nieuws/1871/voorlopige-aanslag-of-teruggaaf-2012

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.