Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

donderkopje

donderkopje

04-05-2012 om 17:21

Schade aan andermans auto: hoe iets vergoed?

Hallo,
Ik heb perongeluk met andermans auto tegen een paaltje aangereden. Schade: eu 1500,= Au! :-(((

Mijn WA verzekering dekt dit niet. De auto is door de eigenaar gerepareerd en de factuur aan het schadebedrijf heb ik betaald.

Is een manier om dit op wat voor manier ergens vergoed te zien worden? Garantiefonds? Autoverzekering? Iets?

Ik ben heel sip, want al mn spaarcentjes zijn nu weg.......en een zomervakantie lijkt nu niet meer mogelijk.....

Vic

Vic

04-05-2012 om 17:45

Jammer

Als de eigenaar niet all-risk verzekerd is, en jouw WA-verzekering dekt niet, denk ik niet dat je dit nog ergens kunt claimen. Balen hoor. Moet een flinke paal geweest zijn om voor 1500 euro schade te maken ;-(

nathalie

nathalie

05-05-2012 om 12:34

Donderkopje

Je zoekt een manier om de schade ergens vergoed te zien worden, snap ik. Maar voor vergoeding van schade is het nodig dat er eerst ergens iets is betaald, zo werkt dat met verzekeringen. Voor niks gaat de zon op.
De eigenaar heeft hiervoor geen premie betaald want is niet all-risks verzekerd. WA verzekeringen dekken dit niet. Als de eigenaar zelf tegen het paaltje was gereden had hij de reparatie ook uit eigen zak moeten betalen en was zijn vakantie misschien in het gedrang gekomen.

koentje

koentje

05-05-2012 om 15:35

Zelfs

al maak je schade in iemands auto die all risk verzekerd is: dan nog heeft de eigenaar vaak een verhoging van de premie daardoor.

Vic

Vic

06-05-2012 om 14:13

Altijd lastig

Op mijn allriskverzekering mag ik 1 schade hebben zonder dat ik direct terug val in kortingspercentage. Stel dat iemand anders die schade maakt met mijn auto, dan zou een nieuwe door mij geclaimde schade dus wel direct invloed hebben op de hoogte van de premie. Het is altijd een risico om een auto te lenen, zowel voor de lener als de eigenaar. Ik moet er i.d.d. niet aan denken dat ik een WA-verzekerde auto van een ander total loss rijd. Met je eigen auto zou al vervelend zijn, maar als je dan een andere koopt heb je tenminste nog een auto. Bij die van een ander is het een dure prijs voor een keertje lenen.
Overigens lijkt 1500 euro me nog steeds een stevige prijs voor de schade van een paaltje. Heb je er zich op of dat een beetje reëel bedrag is?

Hoogte schade

Ik heb deze winter een (fonkelnieuwe) Volvo SUV geschampt, mijn verzekering moest de gedupeerde iets meer dan 2000 euro betalen. 'T kan hard oplopen zoiets.

skik

Vic

Vic

06-05-2012 om 14:51

Nieuwe achterkant

Toen er een (bejaarde) Mazda 323 met 70 achterop mijn Passat reed en ik een nieuwe achterklep, -bumper en trekhaak nodig had, was de schade 3200 euro. Dat was dan een koopje. De auto van de 'dader' had geen voorkant meer en was total loss.

Puck

Puck

07-05-2012 om 15:35

Nou vic

Vorig jaar gebeurd: opspattend steentje tegen de zijkant van de auto gehad die uit een grasmaaier kwam. Gevolg: uitdeuken van miniscuul deukje en overnieuw spuiten van de onderbalk aan de zijkant, incl. onderlaag. 1462 euro schade. 1500 euro voor een paaltje is zo gebeurt, het deukje in mijn auto was misschien 1 cm groot.

donderkopje

donderkopje

07-05-2012 om 21:06

Tja. dus. nou.

Er zit inderdaad niets anders op om de verwachtingen over de zomervakantie wat te beperken...

Voor antwoord op alle prangende vragen: ik heb de auto niet een dag geleend, ik heb hem op een verhuisdag ingeparkeerd toen hij dubbel stond en snel weg moest ivm toeterende wachtende automobilisten....In de haast en het donker een paaltje niet gezien die bij het achteruit inparkeren over de gehele lengte een deuk en kras in de zijkant heeft geboord.....

Ketjeng!

Geen tijd gehad om tijdens de hecktiek nog te vragen of hij wel all-risk verzekerd was...
En ik was ook niet op zoek naar oplichtings-fraude-tips, en snap ook dat je eerst premie moet betalen wil een verzekering uitbetalen. Maar wellicht zag ik een briljante oplossing over het hoofd die jullie wel wisten. Helaas, niets van dit alles.

Ik doe maar gewoon alsof geld niet gelukkig maakt, vakantie in Nederland is ook best leuk niet waar en ga het vooral zo snel mogelijk proberen te vergeten.....!!

Dank voor jullie medeleven en meedenken!

groet Donderkopje.

Yvonne

Yvonne

07-05-2012 om 21:45

In dit geval...

" Voor antwoord op alle prangende vragen: ik heb de auto niet een dag geleend, ik heb hem op een verhuisdag ingeparkeerd toen hij dubbel stond en snel weg moest ivm toeterende wachtende automobilisten....In de haast en het donker een paaltje niet gezien die bij het achteruit inparkeren over de gehele lengte een deuk en kras in de zijkant heeft geboord..... "

In dit geval vind ik het niet redelijk dat jij op moet draaien voor de volledige schade. Om de kosten te delen lijkt redelijker. Sterkte, want door zo'n stom incident je hele vakantie in het water te zien vallen is wel erg wrang

Tijgeroog

Tijgeroog

07-05-2012 om 22:42

In dit geval

Inderdaad, als je de auto die de eigenaar onhandig weg heeft gezet verplaatst, om die persoon te helpen dus, kan die ook wel een bijdrage leveren. Of de persoon die verhuisd werd. (als het je eigen verhuizing was is het je eigen verhuis-risico natuurlijk)
Bij onze verhuizing zijn er ook dingen beschadigd, door anderen, tijdens het sjouwen, niet gedekt door de verzekering. Geen moment aan gedacht om die personen te laten betalen, ik was allang blij dat ze kwamen helpen met verhuizen.
Ik zou eens rustig gaan informeren of het mogelijk is om de schade te verdelen ofzo.

Snuggle's

Snuggle's

08-05-2012 om 01:09

Inderdaad

Had diegene ook aan jou gevraagd of je toestemming gegeven om de auto te verplaatsen? Vind het in dit geval wel zuur dat jij alles alleen moet betalen.

donderkopje

donderkopje

08-05-2012 om 20:36

Balen

Nee, het was m'n eigen initiatief om m te verplaatsen. In eerste instantie besloten om het alleen te betalen want dacht dat wa wel zou dekken. Nu dat niet zo is, wil/kan eigenaar (niet bemiddeld, jong) niet meebetalen want hij heeft het niet. En ik heb reeds de rekening betaald.
Tja. Ti's best lullig maar hij zegt dat hij er ook van baalt maar niet anders kan. En: het is tenslotte mijn fout en eigen schuld.

Sja. Dat is.

Rosase

Rosase

09-05-2012 om 12:31

Ja lekker dan

Ik zou me nog weleens 3 keer bedenken voordat ik zo iemand ooit nog eens zou helpen. Ja jammer van die auto en dat paaltje, maar je staat daar wel in je vrije tijd iemand vrijwillig te helpen.

Had dit nou echt niet anders opgelost kunnen worden?

Bij onze, allrisk verzekerde, auto's zou het niet zo'n probleem zijn en bij een wa-verzekerde auto zou het denk ik wel in den minne geschikt worden, met uitdeuken, slooponderdelen en een handige harrie. Echt know way, dat iemand daar 1500 euro voor zou moeten ophoesten. Het was toch een vriendendienst?!

Puck

Puck

09-05-2012 om 18:28

Eigen initiatief

Ik weet niet of Donderkopje met eigen initiatief bedoelt dat ze zonder toestemming van de eigenaar de auto heeft verplaatst of dat ze gevraagd heeft om de auto even te verplaatsen. In het eerste geval zou ik er als auto eigenaar flink van balen als een ander ongevraagd mijn auto weg zou zetten en een vette schade zou rijden. En een kras over de hele zijkant is bijna niet netjes door een beun te laten opknappen, dan moet je kunnen spuiten. Als Donderkopje wel van te voren heeft aangegeven dat ze de auto zou verplaatsen dan vind ik de situatie anders. Heb je trouwens je eigen normale wettelijke aansprakelijkheidsverzekering al geprobeerd. Ik zou contact opnemen met je eigen WA-verzekeraar (en dan bedoel ik dus niet de auto-WA, maar de WA die schade dekt als je kind bijv. de bal bij de buren door de ruit schiet).

Sancy

Sancy

09-05-2012 om 19:45

Dat heet

geen wa-verzekering meer, maar avp, aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. En die zou je inderdaad kunnen vragen. Ze hebben wel meestal als eis dat de schade onmiddellijk, maar maximaal binnen 24 uur gemeld moet zijn.

Rosase

Rosase

09-05-2012 om 19:57

Punt is

Dat ik het idee krijg dat het hier een auto betreft die qua dagwaarde niet boven die 1500 euro uitkomt (afgaande op het verhaal: jong iemand, weinig geld, auto niet allrisk verzekerd).

Als dat zo is vind ik het schofterig om iemand dan zo'n smak geld te laten betalen voor schade die gemaakt wordt terwijl je wordt geholpen.

Mocht het hier wel een mooie, nieuwere auto betreffen? Tja dan ligt het denk ik wel wat ingewikkelder.

kaatje43

kaatje43

09-05-2012 om 21:48

Eigen wa niet

Die doet helemaal niets als je een motorvoertuig bestuurt.

Puck

Puck

09-05-2012 om 21:48

Sancy, dank

Dat zocht ik AVP, maar ik kon er niet opkomen. Gelukkig hebben we jou nog.

Anne

Anne

10-05-2012 om 14:43

Maar rosase

Dan zou de schade geen 1500 zijn want dan was de auto allang total loss!

Rosase

Rosase

10-05-2012 om 20:23

Ja dat klopt

Maar weerhoudt een garage er niet van om hem toch te maken.

Alleen verzekeringsmaatschappijen zijn geinteresseerd in economisch total loss....

Maar de eigenaar gaf jou toch de sleutel?

het was jouw initiatief want de auto stond in de weg (kan ik me helemaal voorstellen!) en dat je in het donker en de hectiek dat paaltje niet zag - helemaal niet vreemd. Ik vind het belachelijk dat je nu alles moet betalen!!

Inge M

Inge M

11-05-2012 om 18:51

Ook ooit schade bij verhuizing

Ik was degene die verhuisde. Vriend reed het gehuurde busje en veroorzaakte schade. Aangezien hij voor mij reed, heb ik de schade betaald aan het verhuurbedrijf. Ik zou het raar vinden als vriend dat had moeten betalen.
Het is jammer dat in jouw geval jou niet gevraagd is om te rijden. Het is mij ook niet duidelijk of het om jouw verhuizing gaat of om de verhuizing van de eigenaar van de auto.

Jacquel

Jacquel

20-05-2012 om 10:16

Weet je het zeker, donderkopje?

Naar aanleiding van dit draadje begon ik te twijfelen of ik zelf wel een AVP had en ben gaan rondkijken naar verzekeringen op de site van de Consumentenbond. Daar las ik o.a. het volgende (bij de dekking):

"Bij schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst bestaat er vaak een verschil tussen recht en rechtvaardigheid. Er zijn situaties te bedenken waarin je per ongeluk iets stuk maakt en je je moreel geroepen voelt een door jou veroorzaakte schade te vergoeden. Ook al ben je juridisch niet aansprakelijk. Alle verzekeraars hebben hier inmiddels in voorzien door het opnemen van een vriendendienstclausule in de voorwaarden.

Maatstaf voor de verzekeraar is of je wel aansprakelijk zou zijn geweest als je de schade niet in het kader van een vriendendienst zou hebben toegebracht. De schade mag niet (mede) de schuld van je buren of vrienden zijn. Daarnaast stellen veel verzekeraars een maximum aan de uitkering. Deze kan uiteenlopen van €1000 (Centraal Beheer Achmea) tot €25.000 (ABN Amro, Florius, ZLM). Klaverblad kent helemaal geen maximum."

Misschien heeft jouw verzekeraar intussen ook zo'n clausule en ben je dus wel verzekerd voor deze schade. Heb je contact gehad met je verzekeraar of heb je alleen in oude polisvoorwaarden gekeken? Ik zou het niet te snel opgeven. Ga bellen en doe je verhaal. Misschien tref je iemand die bereid is je tegemoet te komen. (Hoewel bedrijven regels hebben, kunnen werknemers soms zelfstandig beslissingen nemen over de interpretatie daarvan.)

Succes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.