Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

School gebruikt afbeeldingen van mijn site

ik krijg de laatste tijd weer regelmatig aanvragen voor stageplekken (die ik niet heb), vandaag weer eentje van een gedreven persoon die van haar docent tekeningen van mijn site (daarom kwam ze stage vragen bij mij) afhaalt en deze uitdeelt in de klas als lesmateriaal.

Nou vraag ik mij af waarom die docent niet zelf eigen tekeningen uitdeelt want mijn plaatjes komen van internet en zo uitgebreid zijn die dus niet (dus zo professioneel zal die docent dan wel niet zijn).

Maar buiten dat om vraag ik mij af of dat zomaar ongevraagd mag. Ik bedoel, ze kunnen mij ook op die schol uitnodigen en betaald een dagdeel les laten geven !

Manda

ik zou even contact zoeken met de docent in kwestie. Uitleggen dat je het een compliment vindt dat jouw tekeningen blijkbaar zo goed zijn om als voorbeeld te gebruiken. Maar daarna wel je bezwaren op tafel leggen, kosten voor copywright (zo heet dat toch) benoemen en je voorstel op tafel leggen om eens een les betaald te verzorgen.

Succes!

groetjes van Purk

Ellen Wouters

Ellen Wouters

29-03-2009 om 16:27

Zijn ze nou van jou of niet?

Zijn het jouw tekeningen, dan heb jij copyright en dan mag een ander ze niet gebruiken zonder jouw toestemming. Het helpt om dat duidelijk zichtbaar op je site te zetten.

Maar heb je ze zelf ook maar van internet geplukt? Dan zie ik niet in waar je over klaagt.

Manda Rijn

Manda Rijn

29-03-2009 om 16:46 Topicstarter

Tuurlijk

zijn ze van mij, het zijn mijn ontwerpen ! Alles wat op mijn site staat komt uit mijn eigen handen.

Manda Rijn

Manda Rijn

29-03-2009 om 16:51 Topicstarter

Ik snap

ook niet dat het te interpreteren valt alsof het niet mijn eigen werk is, het is mijn website en het beeld materiaal op mijn website (indelingen, tekeningen, interieurontwerpen) worden door een school gekopieerd en verspreid als lesmateriaal.

Sancy

Sancy

29-03-2009 om 18:06

Simpel

De verwarring ontstond door deze zin van je, Manda:
"Nou vraag ik mij af waarom die docent niet zelf eigen tekeningen uitdeelt want mijn plaatjes komen van internet en zo uitgebreid zijn die dus niet"
Dit valt op 2 manieren te lezen.

Manda Rijn

Manda Rijn

29-03-2009 om 18:35 Topicstarter

Oh zo

ik bedoel, de afbeeldingen op mijn site zijn allemaal van mijzelf. Maar als je dus zoals deze docent ze van mijn site/internet afhaalt dan heb je niet eens een volledig of duidelijk beeld (want uitsnedes en slechts op 72dpi).

Ellen Wouters

Ellen Wouters

29-03-2009 om 20:11

In dat geval

zou ik een briefje naar die school sturen dat je geen toestemming hebt gegeven voor gebruik, en dat je niet snapt dat zij hun leerlingen aanleren dat andermans werk gratis gebruikt mag worden.
Je kunt er een rekening bij doen, je kunt het laten bij een waarschuwing, of je kunt de suggestie doen dat ze jou de volgende keer inhuren voor een gastles.

Sancy

Sancy

31-03-2009 om 10:25

2 dingen

Manda, ik heb even nagedacht. Hoe zeker ben je dat die school jouw materiaal gebruikt zonder bronvermelding? Want de stage-aanvraag kwam toch omdat de stagiaire op school in aanraking kwam met jouw werk? Als de school zorgt voor een goede bronvermelding, wordt het namelijk al wat lastiger iets daartegen te ondernemen (hoewel ze dan nog toestemming zouden moeten krijgen vind ik)
Een andere mogelijkheid is misschien dat je het beeldmateriaal beter beschermt? Je kunt er watermerken in verwerken die bij uitprinten tevoorschijn komen, en volgens mij moet het ok mogelijk zijn om de afbeeldingen zó op de site te zetten dat ze niet kopieerbaar zijn (maar vraag me niet hoe dat moet).

Manda Rijn

Manda Rijn

31-03-2009 om 11:09 Topicstarter

Bedankt!

ja ik denk wel dat erbij stond dat het van mijn site kwam want zo kwam dat meisje bij mij uit. Ik kan idd overwegen mijn websitebouwer te vragen het copieren van plaatjes te laten blokkeren, ook geen idee hoe dat moet maar dat weet hij wel. Die watermerken is minder geschikt.

Eigenlijk vind ik het gewoon fout dat een opleiding ongevraagd werk kopieert, dit is juist iets wat tijdens een opleiding duidelijk gemaakt moet worden: kopieer niets ongevraagd dat is vaak ook nog eens broodroof. Dus dat zo'n docent het doet vind ik niet kunnen, ik zal eens gaan bellen.

Manda Rijn

Manda Rijn

02-04-2009 om 14:10 Topicstarter

Dank krokus

ik heb gebeld het is niet duidelijk hoe het nu zit, de school kan alleen wat navragen als een naam van een docent heb. Laat maar ik ga er niet meer energie in steken maar zal eens vragen of mijn webbouwer mijn plaatjes kan blokkeren voor kopieren dan is het ook goed.

Jo Hanna

Jo Hanna

03-04-2009 om 11:32

Zien als een kans?

Ik zou het er niet bij laten zitten maar eerlijk gezegd vind ik wel dat je erg negatief reageert. Als ze (veel) geld verdienen met werk van mij, zou ik ook verontwaardigd zijn. Maar voor educatieve doeleinden zou ik het niet zo'n probleem vinden. Sterker nog, ik zou me afvragen of het me wat zou kunnen opleveren. Ik zou dus beslist wel contact zoeken met die docent, aangeven dat ik me vereerd voel dat hij werk van mij gebruikt en dat ik het zou waarderen dat daar voor mij ook een keer wat uitrolt in de vorm van werk (en dus geld). En daarbij zou ik ervoor zorgen dat mijn werk niet kan worden geprint zonder mijn naam erop. Dat betekent dat iedere keer dat iemand met jouw werk aan de slag gaat in feite gratis reclame en naamsbekendheid. Wie weet waar dat allemaal terecht komt, bij ouders bijvoorbeeld, die weer potentiele opdrachtgevers kunnen zijn (?). Oftewel, denk in mogelijkheden en doe er je (commerciele) voordeel mee.
Groet, Jo Hanna

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.