Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Watervrouw

Watervrouw

10-10-2018 om 13:28

Situatie ziek / werk met uwv

Omdat ik al lange tijd, 9 maanden, ziek ben, werd ik vorige week uitgenodigd bij het UWV voor een eerste (!) gesprek. Omdat ik nog volop in mijn ziek-zijn zit ging ik er van uit dat dit een soort voortgangsgesprek zou zijn. Tot mijn verbazing gaf de arts aan dat hij geen voortzetting van ziekmelding bij uwv verwachtte en dat ik wat hem betreft de ww in kon, hij zou het nog even met een collega bespreken en belde mij ’s middags op om te vertellen dat dit inderdaad zo zou zijn per 8 oktober. Medisch zou er volgens hem geen reden zijn waarom ik niet zou kunnen werken bovendien werkte ik maar parttime en had ik fysiek geen zwaar werk. Ik gaf nog aan dat het mij amper lukte om voor de kinderen te zorgen en om mijn huishouden draaiend te houden maar dat kapte hij allemaal af. Als ik het er niet me eens was moest ik maar bezwaar indienen. Grote probleem is denk ik dat er geen diagnose is, al hebben praktijkondersteuner en invalarts over burn out gesproken, huisarts weet het niet, is wel erg bezorgd en betrokken. Er zijn lichamelijke en (daardoor?) psychische problemen waardoor ik me erg slecht voel en waar ik last van heb. Ik hou de boel thuis min of meer draaiend maar zaken als kinderfeestje organiseren voor kind en dagjes uit in de zomervakantie zijn uitgesteld dat ging en gaat niet. Ik ben onder behandeling huisarts, psycholoog, diëtist en wacht op eerste afspraak derde specialist. Bij eerste 2 kwam niets bijzonders uit en nu internist. Ik ben nu dus werkloos, heb maar direct mezelf ingeschreven voor ww omdat ik anders geen inkomsten heb, maar zou niet weten hoe ik moet werken, laat staan met een nieuwe baan. Ik kan niet terug naar oude werk omdat dat via uitzendbureau was en er daar standaard na 2 weken ziekzijn ontslag volgde.
Heeft iemand advies? Kan dit zo maar en zou bezwaar maken zin hebben, zo ja hoe moet ik dat aanpakken?

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2018 om 14:08

Bezwaar maken

Meteen bezwaar maken en je medische dossier opvragen bij de diverse artsen en therapeuten.

Dus je begint met de bezwaarbrief, als je daar meer aan toe te voegen hebt, wat zo is, vermeld je dat dit je eerste brief (voorlopig bezwaar) is en dat je nog de gelegenheid wilt krijgen om informatie aan te vullen. Op internet, ook bij het UWV, kun je meer vinden over hoe je bezwaar moet maken. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, of lid bent van een vakbond, zou ik ook juridisch advies gaan aanvragen. Succes.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2018 om 14:13

Terugkeer naar oude werk

Dat je niet terug kunt naar je oude werk, is in dit geval niet echt steekhoudend vrees ik. Uitzendwerk heeft als eigenschap dat het tijdelijk is en je dus nooit zeker bent van wat je kunt krijgen. Niet terug kunnen keren naar je oude werk, moet in de ziektewet gaan om een medische reden. Als die er is, moet je daar op insteken.

Watervrouw

Watervrouw

10-10-2018 om 16:38

Terugkeer werk e.a.

Dank voor de reacties, fijn. Dat niet kunnen terugkeren naar vorige baan gaf ik aan om te duiden dat ik een andere baan moet zoeken en dan gelijk volledig moet inwerken. Als ik terug kon zou ik proberen om te starten met enkele uren of om thuis wat te doen want er zit wel wat vooruitgang al is het heel weinig. Dossiers opvragen ga ik doen, al staan daar denk ik ook allemaal vraagtekens diverse medicijnen helpen deels. Hopelijk komt afspraak van internist snel.

ziektewet

Dus ik begrijp dat je bent uitgevallen uit uitzendwerk, meteen bent ontslagen en sindsdien dus een ZW-uitkering van het UWV ontvangt, en nu pas, na 9 maanden, voor het eerst een verzekeringsarts te zien hebt gekregen.

De vraag is inderdaad, zoals Kaaskopje aangeeft, of je om medische redenen wel of niet in staat bent om je oude werk te doen. Dat dat werk er niet meer is omdat je niet meer in dienst bent, maakt daarvoor niet uit.

Je krijgt de beslissing als het goed is nog op papier. Let op, je hebt maar twee weken de tijd om een bezwaar in te dienen. Krijg je de beslissing niet op papier, bel dan met het UW waar of het blijft en stel direct bezwaar in als je de beslissing hebt.

Richt je in je bezwaar dus op je medische problemen die maken dat je je oude werk niet kan doen. Je zult worden uitgenodigd om e.e.a. toe te lichten. Vraag bij je huisarts een afschrift van je dossier, en neem dat mee naar die hoorzitting.

Je zou ook doorverwijzing naar een advocaat kunnen vragen. Informatie over gefinancierde rechtshulp vind je op www.rechtsbijstand.nl, doorverwijzing vraag je bij het Juridisch Loket op 0900-8020.

Groeten,

Temet

Watervrouw

Watervrouw

12-10-2018 om 10:37

# Temet

Ja, als antwoord op je eerste alinea. En ja, na 9 maanden pas eerste gesprek. Ik heb tussendoor een keer gebeld met de vraag of dat klopte en moest afwachten.
En inderdaad brief gekregen daar stonden ook nog eens fouten in. Maar het was ook zo'n raar gesprek ik kreeg op een of andere manier het gevoel dat ik te weinig aan mijn ziek zijn deed en ging aangeven wat ik juist wel allemaal deed om fitter te worden. Ik heb gelukkig een goede rechtsbijstand verzekering maar eerst maar eens afwachten wat antwoord bezwaar gaat worden. En die 2 weken wist ik, wijs geworden hier op het forum.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2018 om 11:08

Watervrouw

Niet wachten met juridisch advies. Je moet het UWV een stap voor proberen te blijven.

Als je wilt dat ze je nu niet uit de ziektewet wippen, moet je niet uit jezelf vertellen wat je allemaal doet om beter te worden met de kans dat er een te mooi beeld ontstaat. Alleen als ze erom vragen en dan goed nadenken over hoe en wat je erover zegt. Elke vinger die jij uitsteekt met de suggestie dat het goed gaat , wordt beantwoord met dat je hele hand wordt gepakt. Dat klinkt negatief, maar je moet je er helaas van bewust zijn dat ze je liever kwijt dan rijk zijn en dus elke stip aangrijpen om dat te doen. Zelfbescherming vind ik niet slecht, als dat echt nodig is. Vertel hoe het met je gesteld is, dat je graag beter wilt worden, daar je best voor doet, maar er nog láng niet bent. Uiteraard mag je vertellen bij wie je onder behandeling bent en waarvoor, maar laat het dossier van de behandelaars maar de details vertellen, dat is een objectieve weergave van de feiten, ontdaan van emoties. Je kunt daarnaar verwijzen met de mededeling dat je ze graag meer inzicht wilt verschaffen dmv die gegevens.

Watervrouw

Watervrouw

12-10-2018 om 11:26

Tsja

En dat "goed nadenken" dat is juist een van de vele problemen. Ik was er ook bijna uur te vroeg. Op tijd komen krijg ik niet meer geregeld, is of te laat of dus veel te vroeg. Ik was net klaar met rechtsbijstand omdat uitzendbureau laatste verrekening en deel loon niet had betaald. Ik kan het bijna niet opbrengen om in bezwaar te gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2018 om 11:32

Vakbond

Lid van een vakbond ben je niet?

bieb63

bieb63

12-10-2018 om 11:33

situatie

Jouw situatie is anders dan dat het normaal gesproken is. Als je een wg hebt en je wordt ziek, dan heeft het UWV daar in eerste instantie niets mee van doen. Wg moet salaris (evt. 70%) gewoon doorbetalen. Pas na 2 jaar komt een evt. WIA uitkering en dus keuringen van het UWV. Vanaf de 42e week ziek (daar komt wrs die 9 maanden vandaan), moet de wg het melden aan het UWV, en inspanningen laten blijken voor reintegratie.
Omdat jij na uitzendwerk ziek bent geworden en er dus geen wg (meer) was, gaat het UWV de ziekteuitkering betalen. Blijkbaar hanteren ze dan dezelfde methodiek: dus gewoon ziekteuitkering betalen (net als gewoon salaris doorbetalen door wg) en pas na 42 weken aktie. Maar apart is het wel, want een wg houdt natuurlijk contact met z'n wn om naar het ziekteverloop enz te vragen.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2018 om 17:13

Contact

Het UWV hoort na een bepaald aantal maanden een oproep te doen voor een bijeenkomst, waarin je wordt voorbereid op de Eerstejaars Ziektewet Beoordeling. Dat jaar was in mijn geval om in mei 2017, die bijeenkomst was meen ik in november 2016. Het gesprek met de eerste UWV-arts was in de zomer van 2016. De tweede, rond november/december. Deze arts vertelde dat ik weer kon werken. Dat was niet zo, maar dat is weer een ander verhaal. Maar dat was dus al mijn contact met het UWV nav de ziekmelding zelf. Mijn dochter werd na haar ziekmelding doorbetaald door haar werkgever en dan vallen de verschillen goed op. Zij waren zeer betrokken en meelevend.

nu rechtsbijstand

Meteen maandag de rechtsbijstandsverzekeraar bellen en bijstand vragen in de bezwaarprocedure. Niet wachten totdat die procedure is geweest en je misschien in beroep moet.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.