Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

m ik

m ik

12-08-2010 om 19:50

Sollicitatiebrief : wie wil er even meelezen

Hallo allemaal, mijn man zit sinds begin dit jaar in de WW. Hij werkt nu sinds een maand of 5 via een uitzendbureau, maar zit nu alweer 3 weken thuis, omdat er geen werk is :-s
Nu heeft hij een aantrekkelijke vacature gezien en (mbv mij) een brief geschreven. Wie zou de brief willen doorlezen en op - en aanmerkingen willen geven? Hieronder volgt ie:
"Op de website van Granuband zag ik dat er gevraagd wordt naar een chauffeur kraan / containerauto.
Via deze brief wil ik graag solliciteren op die functie.

Mijn naam is A ..., ik ben 38 jaar.
Ik heb als Opperman/Verreikerchauffeur gewerkt bij Metselbedrijf X, maar wegens Bedrijfseconomische redenen ben ik daar januari 2010 ontslagen. Tevens heb ik daar ervaring opgedaan met het werk op een autolaadkraan.
Vanaf maart jongstleden werk ik op uitzendbasis bij Vrijbloed Transport op een kraan - kipauto.
Dit werken op de vrachtwagen en met een kraan bevalt mij erg goed, maar helaas kan Vrijbloed mij geen vastigheid bieden.

Dat is daarom ook de reden om bij Granuband te solliciteren; het werk op een kraanauto bevalt mij goed én ik zou graag wat meer vastigheid willen hebben. Het werken met - en voor andere mensen is een prettige bijkomstigheid.
Ik houd van afwisseling, sta open voor nieuwe ideeën en denk hierin ook graag mee.
Ik kan mezelf omschrijven als een harde enthousiaste werker met hart voor de zaak en het werk, en ben vrolijk en positief ingesteld.

Ik heb mijn Chauffeursdiploma CCV-B, rijbewijs C en E en mijn VCA.

Graag kom ik tijdens een gesprek mijn sollicitatie verder toelichten."

Even heel snel

Even heel snel (er volgt vast nog wel meer commentaar van anderen): het lijkt mij een keurige brief, maar bedrijfseconomische is niet met een hoofdletter, en 'dat is daarom ook de reden' is dubbelop. het beste is om 'daarom' weg te laten (je mag eigenlijk een zin niet met daarom beginnen, dan moet je derhalve nemen en dat is veel te stijf en past niet in de rest van de brief. Dan kan je beter die reden laten staan en die daarom eruit gooien).

Veel succes

Temet

m ik

m ik

12-08-2010 om 22:26

Temet

alvast bedankt voor je eerste reactie ! Even een vraag daarover: raad je aan om alleen "daarom" uit die zin te halen of de hele zin ("Dat is daarom ook de reden om bij Granuband te solliciteren; het werk op een kraanauto bevalt mij goed én ik zou graag wat meer vastigheid willen hebben") weg te halen?
groetjes, Sonja

M ik

Er staat ergens in de brief kipauto. Klopt dat? Of bedoelt je man kiepauto?

Verder vind ik het als werkgever ook vaak leuk te horen waarom iemand nou graag bij ons bedrijf wil werken. Dat het de sollicitant vastigheid geeft is natuurlijk mooi. Maar dat kan op veel meer werkplekken. Misschien daar nog iets over toevoegen?

Verder goeie brief!

Nasha 1st

Nasha 1st

12-08-2010 om 22:44

Mijn ideeen

Op de website van Granuband zag ik dat er gevraagd wordt naar een chauffeur kraan / containerauto. -> als je de brief naar Granuband zelf stuurt zou ik hier iets zetten als: Op uw website zag ik de vacature voor ... . Eventueel zou je die zin nog kunnen uitbreiden (kijk eens op carrieretijger voor tips!)

Via deze brief wil ik graag solliciteren op die functie. -> Ik vind dat altijd dubbelop. Ze zien dat het een brief is en weten ook dat het een sollicitatie is. Meer in de trant van Ik wil hierbij dan ook graag solliciteren op die functie, (en dan nog een motivatie er achter waarom je op die vacature solliciteert)

Mijn naam is A ..., ik ben 38 jaar.

Ik heb als Opperman/Verreikerchauffeur gewerkt bij Metselbedrijf X, maar wegens Bedrijfseconomische redenen ben ik daar januari 2010 ontslagen. Tevens heb ik daar ervaring opgedaan met het werk op een autolaadkraan. -> die functies zeggen mij niks en ik weet dus ook niet of ze juist zijn geschreven, mij lijkt het ook met kleine letters. ik zou zetten: vanwege bedrijfseconomische redenen heeft deze werkgever mij helaas in januari 2010 moeten laten gaan. Tevens vind ik persoonlijk een nogal formeel woord. Je kan ook gewoon ook gebruiken.

Vanaf maart jongstleden werk ik op uitzendbasis bij Vrijbloed Transport op een kraan - kipauto. -> is het een kipauto of kiepauto? Vanaf maart zou ik vervangen door sinds maar en jongstleden mag je afkorten naar jl. (in dit geval mag dat). Ik zou ook zetten via een uitzendbureau.

Dit werken op de vrachtwagen en met een kraan bevalt mij erg goed, maar helaas kan Vrijbloed mij geen vastigheid bieden. -> Dit vervangen door Het.

Dat is daarom ook de reden om bij Granuband te solliciteren; het werk op een kraanauto bevalt mij goed én ik zou graag wat meer vastigheid willen hebben. Het werken met - en voor andere mensen is een prettige bijkomstigheid. -> Inderdaad, daarom moet weg. Je zou ook kunnen zetten, Dat is één van de redenen om bij....te solliciteren (persoonlijk zou ik meer aangeven waarom hij daar wil solliciteren. Alleen vastigheid is niet zo'n hele goede motivatie.

Ik houd van afwisseling, sta open voor nieuwe ideeën en denk hierin ook graag mee. -> Dit zou ik bij de onderstaande alinea erbij zetten.

Ik kan mezelf omschrijven als een harde enthousiaste werker met hart voor de zaak en het werk, en ben vrolijk en positief ingesteld. -> Bij een woord als "en" geen komma ervoor zetten.

Ik heb mijn Chauffeursdiploma CCV-B, rijbewijs C en E en mijn VCA.

Graag kom ik tijdens een gesprek mijn sollicitatie verder toelichten."

Sterre42

Sterre42

12-08-2010 om 22:45

Sneller

Ik zou de brief wat 'sneller' maken, en daarmee bedoel ik wat pakkender. De brief op zich is eigenlijk al vrij gedetailleerd, er staan dingen in die in zijn cv staan die je erbij voegt.

De reden van ontslag bij het vorige bedrijf zou je ook heel kort en bondig in het cv kunnen zeggen, de reden van vertrek.

Zie het zo: ze krijgen een batterij sollicitatiebrieven, en die van je man moet er lekker uitspringen. Kort, bondig, pakkend met een mooie cv die netjes op een A4 staat.

Zoals ik 'm de deur uit zou doen:

"Op de website van Granuband zag ik dat u een chauffeur kraan / containerauto zoekt. Via deze brief wil ik graag solliciteren op die functie.

Ik heb ruime ervaring in de door u gevraagde functie en deze functie bij uw bedrijf spreekt mij enorm aan. Het werken op de vrachtwagen en met een kraan bevalt mij erg goed en heb veel plezier in dit werk.

Ik houd van afwisseling, sta open voor nieuwe ideeën en denk hierin ook graag mee.Ik ben een harde enthousiaste werker met hart voor de zaak en het werk, en ben vrolijk en positief ingesteld.

Graag kom ik tijdens een gesprek mijn sollicitatie verder toelichten."

De diploma's, rijbewijzen en werkervaring zet je allemaal netjes kort en bondig in je cv.

Zorg dat het er mooi uitziet, helder lettertype, bedrijf bv in bold en je functie cursief, dat soort dingetjes.

Heb je hier wat aan? Het is mijn visie hoor. Ik heb al heel wat sollicitatiebrieven gezien en waar ik persoonlijk altijd op afknap is dat er teveel in de brief staat dat ook nog eens in het cv staat. Ik wil lezen waarom iemand juist deze baan wil en waarom ie denkt dat ie geschikt is voor de job. En een echte killer: taalfouten of een cv dat niet klopt.

Groetjes, Sterre

Nasha 1st

Nasha 1st

12-08-2010 om 22:47

Nog een aanvulling

Ik heb mijn Chauffeursdiploma CCV-B, rijbewijs C en E en mijn VCA. -> Zoals u in mijn CV (voluit! maar heb even niet de juiste spelling bij de hand) kunt lezen ben ik in het bezit van ....

Graag kom ik tijdens een gesprek mijn sollicitatie verder toelichten."

Nasha 1st

Nasha 1st

12-08-2010 om 22:50

Vacature even opgezocht

er staat iets in over 1000 ophaalpunten. Misschien kun je daar een motivatie in vinden (niet iedereen vind het prettig zo veel op de weg te zitten maar jouw man misschien wel?)

ijsvogeltje

ijsvogeltje

12-08-2010 om 22:55

En nog een dingetje

Voorstel van Sterre is goed, zo zou ik het ook doen.
'Via deze brief' kun je weglaten, dat is overbodig. Gewoon iets als 'graag solliciteer ik naar deze baan' is prima. Naam en leeftijd, ontslag etc. (zoals in je eigen voorstel) horen niet in een brief, daarvoor is het CV.

m ik

m ik

13-08-2010 om 08:02

Motivatie .. moeilijk :s

Hoi allemaal, bedankt voor alle tips en aanbevelingen die jullie al gegeven hebben. We gaan er vanavond mee aan de slag (ik moet zo werken).
Die betere motivatie is een goede, maar oh zo moeilijk om te maken. We zijn daar helaas allebei niet zo goed in, maar gaan eens flink nadenken.

mar

mar

13-08-2010 om 10:00

Motivatie

Probeer te bedenken waarom je bij Granuband wil werken. Wat lijkt je leuk aan het bedrijf. Groot, klein, producten, werkzaamheden etc. etc.
Zoals iemand al zei, vastigheid is niet zo'n hele goede motivatie.

De namen van de transportmiddelen, zoals kipauto, zijn allemaal met kleine letters.

Ik zou zelf het noemen van ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen niet zo pontificaal neer zetten. Of ik zou het helemaal weglaten en gewoon zeggen dat je na werkgever A bij werkgever B bent gaan werken. Of ik zou er iets van maken als :'vanwege bedrijfeconische redenen heb ik een volgende stap in mijn loopbaan gemaakt en ben bij werkgever B gaan werken'.

Succes!

Hoelang heeft je man bij metselbedrijf x gewerkt?

Ik denk dat de werkervaring van je man nog wat extra benadrukt kan worden. Misschien zou je kunnen toevoegen hoeveel jaar ervaring je man heeft in het werk. Het is altijd fijn voor een werkgever iemand in dienst te kunnen nemen die meteen aan de slag kan omdat hij/zij ruime ervaring heeft.

Fatima

Fatima

13-08-2010 om 13:15

Voor mar en m ik

Je schreef: -Of ik zou er iets van maken als :'vanwege bedrijfeconische redenen heb ik een volgende stap in mijn loopbaan gemaakt en ben bij werkgever B gaan werken'. -

Lijkt me niet handig, het was niet de keus van de man van m ik om bij bedrijf B te gaan werken. Tevens heeft hij dan een gat in de tijd. Waar heeft hij dan gewerkt?

Al dit soort gegevens moeten in het CV maar ik zou wel duidelijk maken dat het niet jouw keus was om bij B te gaan werken. Anders denken ze dat je na A en B ook zo weer weg bent bij dit bedrijf. Tevens duidelijk maken dat het buiten jouw schuld om was. Bedrijf B biedt geen vastigheid dus dat verklaart de sollicitatie en het niet meer werken bij A en niet meer willen werken bij B.

Kortom alles in je CV zetten en vooral je motivatie in de brief, die moet zo kort mogelijk.

m ik

m ik

15-08-2010 om 17:16

Reactie

We zijn druk bezig met een motivatie en hebben in ieder geval de brief korter gemaakt zoals voorgesteld werd.
Zoals Fatima ook al schreef lijkt het mij ook niet handig om te schrijven dat hij een volgende stap in zijn loopbaan heeft gemaakt, dan lijkt het inderdaad net of hij er zelf voor gekozen heeft.
We hebben daarom heel kort in de brief vermeld waarom hij nu bij een uitzendbureau werkt en in het CV vermeld dat hij ontslagen is + reden en werkervaringen.

M ik

Laat je nog even weten hoe het afgelopen is?

We duimen!

Temet

m ik

m ik

15-08-2010 om 22:13

Zo is de brief nu

We hebben in de brief er toch maar uitgelaten dat hij ontslagen is (zoals al werd aangeraden). Dit dus wel in de CV gezet bij werknemers: het ontslag en de reden ervan.
Zo is de brief nu geworden. Graag horen we weer op - en aanmerkingen !
"Op de website van Granuband zag ik dat u een chauffeur kraan / containerauto zoekt. Graag solliciteer ik naar deze baan.

Ik vind het interessant wat Granuband met de ingezamelde banden doet ; het recyclen ervan en het hergebruik door de productie van rubbergranulaat. Ik zou hierin graag een bijdrage leveren door het ophalen van verschillende soorten banden bij verschillende bedrijven, waardoor het op een verantwoorde wijze verwerkt kan worden én op die manier lever ook ik een (klein) steentje bij aan een beter milieu. Het langs verschillende bedrijven gaan, het werken op de vrachtwagen en met een kraan, het “op de weg” zijn bevalt mij goed en ik heb veel plezier in dit werk.

Ik houd van afwisseling, sta open voor nieuwe ideeën en denk hierin ook graag mee.Ik ben een harde enthousiaste werker met hart voor de zaak en het werk, en ben vrolijk en positief ingesteld.

Graag kom ik tijdens een gesprek mijn enthousiasme verder toelichten."

m ik

m ik

15-08-2010 om 22:17

Sterre nog een vraagje

Jij schreef "bedrijf bv in bold en je functie cursief".
Bedoel je dan in de eerste alinea van de brief dat we granuband in dikkere letters doen en de functie waarop hij solliciteert cursief?
Dan ook verderop weer Granuband in dikkere letters?
En heb je nog een tip in welk lettertype de brief typen? We hebben nu "Arial" gebruikt.

m ik

m ik

15-08-2010 om 22:18

Temet

Ja, zal laten weten hoe het afloopt. Bedankt voor jullie support !

Vic

Vic

15-08-2010 om 22:27

Opmaak

Zelf houd ik meer van 'eenvoudige' brieven, zonder al teveel toeters en bellen. Ik zet altijd wel een streep onder het onderwerp (Betreft: sollicitatie), maar doe verder niets cursief of vet gedrukt. Ik vermoed dat dat bij een sollicitatie als vrachtwagenchauffeur ook geen must is.

Nasha 1st

Nasha 1st

15-08-2010 om 22:28

Stuk beter!

en die motivatie zou mij wel aanspreken!!! (ik proef een stukje carrieretijger? Of niet?)

ijsvogeltje

ijsvogeltje

15-08-2010 om 22:41

Prima

Prima brief! Cursief of bold: echt niet nodig, zeker niet voor zo'n functie.
Twee kleine tips nog:
"én op die manier lever ook ik een (klein) steentje bij aan een beter milieu". Ik zou hier een aparte zin van maken, nu is het namelijk (met dat stuk ervoor) erg lang.
En "op de weg" moet eigenlijk tussen enkele komma's (sorry, werk beroepsmatig veel met tekst, ben dus beetje pietlut).

.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

15-08-2010 om 22:43

Oh..zie toch nog een fout!

"én op die manier lever ook ik een (klein) steentje bij aan een beter milieu".
Dat klopt niet. Je levert een bijdrage aan een beter milieu óf je draagt een steentje bij aan een beter milieu.

m ik

m ik

15-08-2010 om 22:59

Wat een snelle reacties alweer!

Krijg er helemaal een warm gevoel van ... al die reacties.
Ijsvogeltje, bedankt voor je tips hoor, helemaal niet pietluttig ! Kan de zin van "én op die manier draag ook ik een (klein) steentje bij aan een beter milieu" evengoed met "En" beginnen, of kan die dan beter anders beginnen. Ik bedoel, mag je "en" als beginwoord gebruiken?
Nasha, nee geen carrieretijger. Ik heb er wel gekeken voor tips, maar nadat ik de site van Granuband nog eens goed had doorgelezen kwam dit in me op. Gisteren er ook al op zitten "broeden", maar toen lukte het niet. Vandaag weer met frisse moed en zie hier :-) Bedankt voor je leuke reactie !
Vic, da's duidelijk. Geen vetgedrukt en cursief dus. Ik was zelf ook al aan het twijfelen erover. Zet je onder de hele zin dan een streep (Betreft: sollicitatie chauffeur kraan / containerauto) of alleen onder betreft? Ik denk onder de hele zin hè.
Bedankt maar weer dames !

m ik

m ik

15-08-2010 om 23:05

Oh, nóg een vraagje :)

Hoe is de brief-opmaak ook alweer? Ik heb nu:
Eigen naam + adres
1 regel ertussen
Naam bedrijf + adres
1 regel ertussen
Plaatsnaam en datum waarop brief geschreven is
1 regel ertussen
Betreft sollicitatie chauffeur kraan / containerauto
2 regels ertussen
Geachte ...
1 regel ertussen en dan de rest van de brief.
Alles beginnend aan de linkerkant van de pagina. Klopt dit ? (als ik er via Google naar zoek, krijg ik verschillende manieren van opmaak)

Nasha 1st

Nasha 1st

15-08-2010 om 23:17

Goede indeling

maar kijk altijd even in word naar het voorbeeld (icoon met vergrootglas) of het een beetje mooi over de pagina verdeeld is. anders een beetje spelen met wat extra regels.

ma

ma

16-08-2010 om 09:15

Indeling

Ik zet zelf altijd mijn eigen naam, adres en telefoonnummer onderaan. Dus ik eindig met :

Met vriendelijke groet,

4 witregels

M
straat
1234 ab plaats
012-345678

Naar ik ooit begrepen heb van een P&O man, is de door jouw gehanteerde manier wat ouderwets (maar zeker niet fout)

Vic

Vic

16-08-2010 om 10:05

Streep

"Zet je onder de hele zin dan een streep (Betreft: sollicitatie chauffeur kraan / containerauto) of alleen onder betreft? Ik denk onder de hele zin hè."
Ik zou alleen 'sollicitatie chauffeur kraan/containerauto' onderstrepen, dus niet het woord 'betreft'.

m ik

m ik

16-08-2010 om 14:26

Brief is de deur uit ... en alweer met volgende bezig

De brief is de deur uit en nu maar duimen.
Gisteren hoorden we via iemand die bij GP Groot werkt dat daar ook een vacature was voor de vakantie. Hij raadde aan om te bellen of er nog gesolliciteerd kon worden. En ja hoor, dat mocht nog (ondanks dat sluitingsdatum 14 juli was)
Dus ... wéér ons buigen over een goede motivatie. Deze is alleen wat lastiger, omdat het ook om werkzaamheden gaat die hij nog (vrijwel) niet gedaan heeft.

m ik

m ik

16-08-2010 om 17:37

Willen jullie weer even meelezen ? (brief 2)

Na even zwoegen staat ook brief nummer 2 op papier. Willen jullie weer op - en aanmerkingen geven?
"Geachte heer / mevrouw,

Ik hoorde van X de Bie dat u een vacature heeft voor machinist / chauffeur / grondwerker. Graag solliciteer ik naar deze baan.

De werkzaamheden van GP Groot binnen de lokale infrastructuur spreken mij aan ; het aanleg en onderhoud hierin, maar ook de sloop-, verwerking- en hergebruikwerkzaamheden waardoor er weer ruimte komt voor andere dingen. Ik zou hier graag mijn steentje aan bijdragen.

De werkzaamheden die in de vacature vermeld staan, komen (gedeeltelijk) overeen met de werkzaamheden die ik nu bij Vrijbloed uitvoer. Vrijbloed kan mij helaas geen vastigheid bieden (ik werk daar via een uitzendbureau). Het werken op de vrachtwagen / kraan en de werkzaamheden die daarnaast erbij horen (zoals onderhoud), maar ook het verrichten van werkzaamheden binnen grond-, weg- en waterbouw al dan niet in samenwerking met anderen zijn dingen die ik met veel plezier doe.

Ik houd van afwisseling, sta open voor nieuwe ideeën en denk hierin ook graag mee. Ik sta open voor kritiek en leer graag nieuwe dingen bij. Ik ben een harde enthousiaste werker met hart voor de zaak en het werk, en ben vrolijk en positief ingesteld.

Graag kom ik tijdens een gesprek mijn sollicitatie verder toelichten.

Nasha 1st

Nasha 1st

16-08-2010 om 20:24

Geen tussen haakjes dingen in een brief

dat vind ik nooit zo mooi staan....

Inge M

Inge M

16-08-2010 om 20:30

Ik vind het een mooie brief

De kwaliteit is flink vooruitgegaan sinds de eerste versie van brief 1. Complimenten!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.