Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sollicitatiegesprek - wat zijn je verbeterpunten?

Net een eerste sollicitatiegesprek gehad en afgewezen. Ik kreeg te horen dat ik niet daadkrachtig en enthousiast genoeg overkwam. Ik had bij mijn verbeterpunten gezegd dat ik soms te aardig ben. Ik denk nu achteraf dat dat een verkeerde opmerking was.

Wat zijn "goede slechte punten"?

Mamvantwee

Mamvantwee

04-06-2010 om 19:18

Goede slechte punten

Ach, wat vervelend zo'n afwijzing.

Mijn 'goede slechte' punten zijn:
- perfectionisme (ik wil alles goed doen en ben niet gauw tevreden, dus soms zit ik mezelf daarin dwars)
- te betrokken (ik bijt me vast in een project en wil dan dat alles goed gaat, dus kan met moeite los laten)
- pietje precies (beetje zoals perfectionistisch, maar met de nadruk op netjes en ordelijk)

Eigenlijk alles wat goed is met 'te' ervoor, zodat je het positief kunt draaien. Bovenstaande punten noem ik in zo'n gesprek, maar echt last heb ik er niet van hoor. Het is toch vaak een beetje onzin dat soort vragen, ze willen alleen nagaan of je jezelf niet al te mooi voordoet.

Succes de volgende keer!

groet, mamvantwee

Nou...

in de gesprekken die ik de afgelopen tijd heb gehad kwam je er niet zo makkelijk af met die klassiekers van perfectionisme of betrokkenheid.

Een beetje moderne employable werknemer heeft zelfkennis. En daar hoort bij dat je nooit overal even sterk in bent. Je hebt eigenschappen, die zijn naar hun aard niet goed of slecht, die worden dat door de combinatie met de situatie en de mate waarin je je aan de omstandigheden kunt aanpassen.

En het is zaak die eigenschappen op een goede en eerlijke manier over het voetlicht te krijgen. Bij iedere eigenschap horen dan situaties waarin je hem met succes hebt kunnen inzetten en situaties waarin je er last van hebt gehad, de kunst is dan omdat laatste zoveel mogelijk te beperken.

Dus ik zou wat meer loopbaanachtige toestanden doen, al was het maar een boek lezen, en proberen daar wat meer handigheid in te krijgen, met dat soort rijtjes.

Balen trouwens, veel succes de volgende keer!

liat

liat

04-06-2010 om 23:08 Topicstarter

Ik was trouwens nog vrij beledigd na dat gesprek

Ik kreeg namelijk van die recruiter een hele rits vermeende negatieve eigenschappen te horen: ik was niet daadkrachtig, energiek en doortastend en ik had ook geen overredingskracht. En nog bedankt. Ik had eigenlijk geen zin om hier teveel op in te gaan omdat ik vrij teleurgesteld was en het gesprek snel wilde beëindigen

Nou, ik moet het maar van me afschudden en weer verder.

Liat: een ziener!

Wat knap van die meneer zeg.

Zei je nou dat ie de afgelopen vijf jaar privé en beroepsmatig als een schaduw aan je gekleefd had of was dit gewoon zijn indruk na één gesprek en het lezen van wat persoonlijke info?

Dat kan je toch helemaal niet zeggen.

Hij kan hooguit een bepaalde eerste indruk van je hebben. Nu klinkt het alsof het schuursponsje en de afwasborstel nog uit je handen wegspringen, zo weinig fut zou er in jou zitten.

Dussehh.... formuleer het vooral ff subjectief. Hij had een eerste indruk van jou op grond van zeer beperkte kennis. Aan hem dat hij jou laat lopen. Rottig ook voor hem dat hij in die branche werkt met deze houding.

Ik heb er juist een hekel aan als je in een sollicitatiegesprek een soort schort voor moet doen en helemaal moet gaan zitten sprankelen en fonkelen.

Echt hoor, hun verlies!

Misschien

misschien wilde die recruiter je testen? kijken of je ging reageren op deze punten en er dus toch wat energie/daadkracht in je schuilde?

ik heb ooit ook een heel vreemd gesprek met een recruiter gehad. Ik ging voor een uitdagende, moeilijke HBO-functie op gesprek, dus goed voorbereid. Hij noemde mij na 10 minuten een 'echte lieve huismoeder' terwijl ik daar helemaal opgedirkt in sollicitatie kleding zat. ik was 2 jaar bij de kinderen thuis geweest en wilde weer aan het werk, en was bezig me heel professioneel op te stellen. Hij ging nog ff door met dit soort opmerkingen.

Ik ben daar flink tegen in gegaan, niet te fel/boos maar geprobeerd er om te lachen en er goed op te reageren. maar ik voelde me zo rot daar over, het gesprek ging niet zo (professioneel?) als ik had verwacht.

Achteraf vertelde hij dat het een test was, hij wilde weten in hoeverre ik voor mezelf opkwam, mezelf kon verkopen, en er achter stond om weer aan het werk te gaan, in hoeverre ik er mee om gaan als een gesprek heel anders ging dan ik had verwacht enzovoort. En ik moet achteraf zeggen dat het een goede test was.Maar op het moment zelf kon ik 'm wel wat doen!!!

(overigens heb ik de baan gekregen)
:-)

Succes

Gruffalo

liat

liat

05-06-2010 om 09:01 Topicstarter

Ik zit nog te denken hoe het zo verkeerd heeft kunnen gaan...

ik voelde wel alsof ik aan een soort KGB verhoor werd onderworpen. Ik kreeg allerlei wilde beschuldigingen dat mijn cv niet klopte, dat het wel heel verdacht was dat ik een bepaald project niet had afgemaakt enz. Het ging maar door. Volgens mij heb ik telkens rustig antwoord gegeven. Maar ik had gewoon niet moeten zeggen dat ik assertiever had kunnen zijn. Ik moet gewoon een ander zwak punt verzinnen. Op een gegeven moment kwam wel in het gesprek naar voren dat ik drie kinderen heb, misschien vonden ze dat ook wel een minpunt, maar dat krijg je natuurlijk niet te horen. Ik vind het nog steeds belachelijk: mijn werkervaring sluit perfect aan bij de functie en ik heb ook verschillende voorbeelden van mijn assertiviteit gegeven, bijv. vermeld dat ik in mijn consultancy tijd juist naar de boze klanten werd gestuurd.

In ieder geval ik geloof wel dat dit oprecht zijn indruk was, dus een volgende sollicitatiegesprek zal ik proberen nog krachtiger over te komen. Zul je zien dat ik dan weer wordt afgewezen omdat ze denken dat ik een kenau ben ;-)

Op zich prikkelen dit soort opmerkingen mij wel weer. Ik zal die eikel wel eens laten zien hoe daadkrachtig ik ben en ga volgende week weer hard aan de slag met het reageren op vacatures. Vandaag ga ik in ieder geval mijn woede bekoelen door een paar taarten te bakken voor een feest.

Vic

Vic

05-06-2010 om 13:13

Herkenbaar

'ik was niet daadkrachtig, energiek en doortastend en ik had ook geen overredingskracht.' Die heb laatst ook gehoord, nog aangevuld met 'een beetje vlak en saai, weinig inspirerend'. Later kreeg ik te horen dat ik pas spirit kreeg nadat de recruiter mij op die manier had afgebrand. En ik moet zeggen, toen werd me ook pas duidelijk waar hij op doelde, hoewel hij het wel wat tactischer had kunnen brengen. Inmiddels heb ik overtuigingskracht en zichtbaarheid aan mijn ontwikkelpunten toegevoegd. Daar stond al op dat ik weinig inlevingsvermogen heb, maar daar heb ik heel veel aan gewerkt en ik loop nog maar tegen weinig dingetjes aan de laatste tijd.
Ik zou de opmerkingen van die recruiter dus niet zomaar van tafel vegen. Er zit waarschijnlijk een kern van waarheid in, al had hij het wat vriendelijker kunnen brengen. Misschien kun je hem nog eens bellen om te vragen wat hij dan graag had willen zien. Mijn ervaring is ook dat je (ik) pas echt enthousiast en energiek over kunt komen als je jezelf ook daadwerkelijk op die plek ziet zitten. En een goede voorbereiding op je sollicitatie is essentieel. Wat denk je dat de belangrijkste punten zijn die de recruiter in zijn kandidaat zoekt, en alvast een heel rijtje voorbeelden verzinnen van situataties waarin jij dat hebt toegepast. Het blijft wel lastig, want ik schijn een eerste indruk te maken van 'lief en bescheiden'. Pas als ik me zeker genoeg voel (van mijn kennis en gelijk), ga ik me extravert opstellen.

Aine

Aine

05-06-2010 om 15:35

O/t

'ik was niet daadkrachtig, energiek en doortastend en ik had ook geen overredingskracht.'

Had je dat nodig voor de baan? of heb je het overal voor nodig? Ik ben het namelijk écht allemaal niet, zeker niet in een gesprek, en moet banen echt aangeboden krijgen, want aangenomen word ik toch niet.

Hermiena

Hermiena

05-06-2010 om 17:47

Nieuw slecht punt

Je bent veel daadkrachtiger/energieker en hebt meer overredingskracht dan mensen soms bij de eerste indruk hebben. Hierdoor zouden mensen weleens kunnen schrikken als ze je beter leren kennen. :) ALs je dat vermeld in een sollicitatie gesprek is dat in elk geval alvast gezegd.

liat

liat

05-06-2010 om 22:05 Topicstarter

Ik begin het denk ik steeds meer te begrijpen...

Volgens een vriendin van me kom ik erg lief en rustig over. Ik ben ook vrij analytisch denk ook vaak even na voor ik wat zeg. Bij het bedrijf waar ik bij solliciteerde werkten vooral snelle mannen in pakken. Ik heb de afgelopen paar jaar in het bedrijf van mijn man gewerkt en vooral veel op het schoolplein rondgebanjerd. Ik ben het een beetje weer ontwend. Ik heb vroeger ook in een mannenwereld gewerkt, oa als projectleider, dus ik kan het wel.

Ik ben ook gewend vaak grapjes te maken, maar tijdens dat gesprek merkte ik dat er echt geen glimlachje ervan af kon bij de heren.

Volgende keer ga ik veel minder glimlachen en wat meer oefenen op het beantwoorden van de standaardvragen zodat het er allemaal sneller uitrolt. Dit was mijn eerste sollicitatiegesprek, dus niet verwonderlijk dat het nog niet helemaal perfect ging. Ik ga denk ik ook mijn hobby's weghalen: keramiek maken en literair vertalen is natuurlijk ook niet stoer.

angel3

angel3

06-06-2010 om 13:51

Wees blij :)

klinkt als een ballen tent.... kan je beter niet gaan werken. Ik hou niet van ballenbakken en ballententen :)

Anyway het hangt ook af van de functie welke slechte goede eigenschappen relevant zijn. Als je op een sales functie solliciteert kan 'te aardig' samen met een rustige uitstraling weinig daadkrachtig overkomen. En je moet wel de pecunias binnenhalen. Je kan dan beter zeggen: dat je wat te 'vastbijterig' bent in deze functie.
Je moet echt per sollicitatie je cv en je goede slechte eigenschappen aanpassen. Niet liegen maar de een soms wat meer benadrukken en bij een andere vacature de andere :)
succes!

Jaymza

Jaymza

06-06-2010 om 15:15

Eerste indruk telt.

Ik ben eens afgewezen voor een functie omdat ik te hoog opgeleid was en te weinig ervaring in die branche had. Ik zou denken dat het elkaar opheft.
Ik heb weleens gelezen dat in de eerste 30 seconden er al besloten wordt of je al dan niet een kans maakt. De later genoemde redenen worden er denk ik gewoon bij gezocht.

Jaymza

Nasha 1st

Nasha 1st

06-06-2010 om 16:23

en hou er ook rekening mee dat ze soms al voor het raam staan te kijken. Neuspeuteren of je onderbroek uit je billen trekken, niet doen!!!

liat

liat

07-06-2010 om 05:19 Topicstarter

Ha,ha,ha ik zie het al voor me

dat ze zien hoe je je onderbroek uit je billen trekt.

Volgens mij kreeg de manager sterretjes in zijn ogen toen hij mij zag. Ik had me natuurlijk zo mooi mogelijk aangekleed en opgemaakt. Die manager was tegen de zestig. Die recruiter was zo'n jonge hond van een jaar of dertig. In zijn ogen ben ik waarschijnlijk een oude taart (ik ben veertig).

Goed, zoals een vriendin zei... je moet eerst een paar kikkers kussen voor je je prins tegenkomt. Ik heb nu in ieder geval een goede zin om terug te zeggen als ik ooit weer eens afgewezen word. Ik ben blij dat ik in ieder geval de kans heb gekregen om een gesprek te oefenen, want eigenlijk heb ik ook liever een baan waarbij ik mijn talen kan gebruiken.

Andersom ook niet goed

Ik ben redelijk assertief, maar kan reuze onaangenaam verrast zijn als mensen ineens in de aanval gaan. Dan ga ik er ongenuanceerd allerlei dingen uitflappen en dat is ook geen handige eigenschap :-) Zo heb ik een baas eens tijdens een sollicitatiegesprek toegesnauwd dat hij 'die vraag best wat aardiger had kunnen stellen. Of zoek je een nieuwe pispaal?'. En toen iemand vroeg of ik van plan was nog meer kinderen te nemen riep ik 'heb je niet in je sollicitatieboekje gelezen dat je die vraag helemaal niet mag stellen?' Ook niet aangenomen dus. Te lief of te assertief, het is niet gauw goed. Maar bij die tenten wilde ik toch al niet werken toen ik de baas eenmaal gezien had. Ik schrijf trouwens maar nooit op dat ik moeite heb met het aanvaarden van gezag van omhooggevallen broekies in een pak.
Ik heb ooit ergens gewerkt waar de vrouwelijke sollicitanten op uiterlijk werden aangenomen. Daar liepen de mannen allemaal even door de gang waar de sollicitant zat te wachten en gaven daarna punten voor 'lekker wijf'. Het verloop was er enorm, raar toch.

Vic

Vic

07-06-2010 om 09:05

Stoepkrijt

Zo agressief is ook niet handig, maar dat zul je wel ervaren hebben. Bij het sollicitatiegesprek voor mijn huidige baan kreeg ik ook de opmerking dat ze zich afvroegen of ik niet te lief was. Mijn reactie was dat ik een sollicitatiegesprek niet de meest geëigende plek vond om te laten zien wat voor kreng ik kan zijn. Overigens vraag ik me af of mannen ook wel eens te horen krijgen dat ze te aardig zijn. Dat kan ik me haast niet voorstellen.

Gerdina

Gerdina

07-06-2010 om 11:25

Vic

Mijn man is 9 maanden werkeloos geweest, heeft in die tijd heel wat sollicitatiegesprekken gehad en weet je waar hij meestal op werd afgewezen?
Precies, hij was te lief of te aardig etc.

Guinevere

Guinevere

07-06-2010 om 17:31

Mooi aankleden?

Je moet je niet zo mooi mogelijk aankleden, Liat. Je moet je zakelijk kleden, als het een zakelijke functie betreft. Dus geen ruches, bloemetjes, ronde kragen, maar rechte lijnen en de juiste tinten. Een grijs jasje met een goede blouse doet het meestal wel goed. Aangezien de eerste indruk enorm telt, is het van belang zakelijk over te komen! Is je eerste indruk "lief", dan moet je van goeden huize komen om nog besluitvaardig over te komen....

Vic

Je hebt helemaal gelijk, zo agressief is ook niet handig. Ik heb inmiddels al een aantal jaren een eigen bedrijf en ik moet zeggen, met opdrachtgevers loopt perfect. Ik hoef niet te buigen als een knipmes en daardoor voel ik ook nooit de neiging om 'terug te bekken'.
Maar terug naar het onderwerp, ik heb laatst met mijn ex zitten oefenen voor zijn sollicitatiegesprek. Ik gooide alle clichévragen er maar eens tegenaan. Komt hij terug, stomverbaasd: ze hadden alles gevraagd wat ik ook had gevraagd. En hij had dus alle antwoorden gegeven die ik had voorgekauwd(en de baan gekregen). Mensen kramen er blijkbaar nog steeds allerlei allang achterhaalde vragen uit. Sukkels, dan krijgen ze dus mensen als mijn ex in dienst :-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.