Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Knijster

Knijster

18-04-2012 om 15:40

Solliciteren

Ik heb al zeker 15 jaar niet gesolliciteerd en heb nu een CV opgesteld aan de hand van wat voorbeelden tips die ik op internet heb gevonden. Nu moet ik ook nog een sollicitatiebrief schrijven. Wat vertel je daarin allemaal over je zelf? Natuurlijk waar je goed in bent enzo maar vertel je bijvoorbeeld ook waarom je gekozen hebt voor je vak (dat is bij mij nogal een persoonlijk verhaal). Of bewaar je dat voor als je wordt uitgenodigt voor een gesprek?
En is een instantie of zo iets waar je terecht kunt om je CV en je brief na te laten kijken en wat tips te krijgen?

Chippie

Chippie

18-04-2012 om 16:13

Ja, hier!

Ik vind een strakke, maar net iets in het oog springend CV altijd goed (zelfde stijl qua brief). Word etc hebben al kant en klare lay out brieven. Je springt er dan net uit. Arbeidsverleden en opleiding achterstevoren opschrijven. Bij arbeidsverleden, functienaam en bedrijf maar ook takenpakket omschrijven. Onder het rijtje met persoonlijke gegevens (en dus voor opleiding) zet ik altijd het kopje Profielomschrijving met daarachter enkele eigenschappen van jezelf (max 10). Al die goede eigenschappen die je jezelf toedicht; zorg dat je in het gesprek een voorbeeld hebt (niet: dat vinden anderen).

Qua brief: maximaal 1 A4, kort maar krachtig. Mensen moeten geprikkeld worden om jou uit te nodigen. Korte inleiding (niet te joviaal, maar ook niet te standaard). Ik wil bij een brief altijd het gevoel krijgen 'die heeft er echt zin in'. De een schrijft makkelijker dan de ander; maar een brief waar aandacht aan besteed is versus een standaardbrief geeft al veel aan. Ik houd totaal niet van wollige taal en typische sollicitatiebrieftermen. Dat verbloemt teveel waar het om gaat.

Indeling: Korte inleiding (niet te joviaal, maar ook niet te standaard). Waarom wil je bij dat bedrijf werken, waarom wil je die functie, waarom ben jij beschikt qua eigenschappen, opleiding en ervaring (laatste twee kort, want je voegt ook cv bij). Afsluiting a la: Graag kom ik deze brief en begeleidend CV toelichten. Uw uitnodiging zie ik hiervoor graag tegemoet. Beetje de air van: 'je nodigt me gewoon uit'.

Tips: vooraf altijd bellen, zo blijft je naam beter hangen. Vraag infopakket op of stel een vraag nav advertentie. Ga in op de kenmerken van de brief. Omschrijf de gevraagde kenmerken net iets anders. Pro-actief = ik neem graag initiatief. Creatief = ik heb vaak goede ideeën. Indien niet duidelijk is aan welke persoon je de brief moet richten (bv afd. Personeelszaken): vragen!

Lang, persoonlijk verhaal -> zeker niet in brief maar liever ook niet in gesprek.

Steeds vaker zie ik een foto bij CV. Zo'n CV valt altijd meer op dan de foto's die dat niet hebben. En misschien raar: zo'n foto zegt toch best veel over karakter van iemand. Foto zeker doen bij functies met klantencontact.

Pas brief aan aan bedrijf. Een advocatenkantoor benader je anders dan de HEMA, verzorgingstehuis of reclamebureau.

www.carrieretijger.nl en andere sites hebben veel soicitatiebrieftips.

Succes!

Zakelijke en toeschrijven op de vacature

In een sollicitatiebrief vertel je vooral waarom JIJ geschikt bent voor die functie. Dat bewijs je met verwijzingen naar je CV en voorbeelden van ervaringen uit je vorige functies.
Ik zou een persoonlijk verhaal over wie je bent en hoe je gekozen hebt voor je vak niet in een sollicitatiebrief zetten. Tenzij het essentieel is voor de functie.
Probeer het vooral heet zakelijk te houden. Het persoonlijke laat je zien in een gesprek. En tijdens het gesprek vind ik het nooit verstandig veel uit te weiden over je persoonlijke relaas. Al snel is het een valkuil waardoor je je eventueel toekomstige werkgever de wat mindere kanten van je persoonlijkheid laat zien.
Maar het één het ander hangt samen met de branche.
Ik weet dat er hier meer OOL-lezers zijn die graag brieven nakijken.
Veel succes met solliciteren!

Dorry

Publisher

Je kunt ook een mooi CV maken met Microsoft Office Publisher.
Verder heb ik hier zelf wat tegenstrijdige adviezen over gezien. Sommigen vinden dat je cv vol moet met voorbeelden van zaken die gevraagd worden voor de vacature waar je op solliciteert. Anderen zien dat liever in een brief.
Daar maak ik dan maar een eigen keuze in.
Als je veel data hebt kun je ook wat samenvatten in tijdsperiodes of naar functiesoort.
En stel je voor dat je zelf zo'n cv of epistel onder ogen krijgt. Wat valt je dan op? Is het goed leesbaar of moet je eerst door een hoop standaardhumbug heenworstelen voor je tot de kern komt?
Laat je producten in ieder geval ook lezen aan mensen in je omgeving die kunnen je opmerkzaam maken op details waar je iets mee kunt. Maar beslis zelf.

Knijster

Knijster

19-04-2012 om 19:41

Bedankt

heel erg bedankt voor de reacties, ik heb zeker wat aan alle tips!!!! En kreeg ik prive uit onverwachte hoek nog hulp aangeboden van iemand die me wil helpen om sollicitatie brief te schrijven. Dus dat gaat vast goed komen.
Ik wil meer uren gaan werken en mijn huidige werkgever meent niet mijn contract uit te kunnen breiden. Dus ja dan maar uitkijken naar een andere baan. En gelukkig zijn er in mijn vakgebied nog voldoende vacatures. Ik ben goed in mijn vak, alleen mezelf verkopen heb ik wat moeite mee. Ik moet wat zelfverzekerder overkomen, ik ben vaak te verlegen.

Bellen!

Bel altijd naar het bedrijf; stel wat vragen over de advertentie. Als een sollicitant naar mij belt dan blijft de naam bij een prettig gesprek direct hangen. Er komen zoveel reacties! Het komt zeer geinteresseerd over en je kunt direct jouw enthousiasme laten horen. Werkt bij ons op het werk altijd erg goed.
Veel succes.

ishtar

ishtar

20-04-2012 om 14:13

Tip van man

Zoek wat info op over het bedrijf en probeer dat in je brief in te passen.

Sancy

Sancy

20-04-2012 om 17:49

Waa

"Ik wil meer uren gaan werken en mijn huidige werkgever meent niet mijn contract uit te kunnen breiden."
Maar is er wél voldoende werk voor urenuitbreiding? Werk je nu regelmatig over? Als je aantoonbaar méér uren werkt in je functie dan in je contract is vastgelegd, zou je op basis van de Wet aanpassing Arbeidsduur om urenuitbreiding kunnen verzoeken. Daar zitten wel wat randvoorwaarden aan. Als je meer informatie wil hebben dan laat je het maar even weten.

Anna

Anna

22-04-2012 om 22:11

Bedankbriefje na gesprek...

Wat je ook nog kunt doen, is om NA het gesprek nog even een kort bedankbriefje (of wellicht beter: bedank e-mailtje) te sturen. Daarin kort zeggen: Bedankt voor uw/jouw tijd en het leuke/plezierige/interessante/informatieve gesprek (kiezen wat past).

Ook daarmee val je weer op. Dit is in de USA overigens gebruikelijk (als je het niet doet heb je meteen een minpunt), maar hier kan je er juist (positief) door opvallen.

Tot slot nog: zorg dat je de werkgever kent (jaarverslag/website lezen) en wat vragen stelt.

Bedenk goed: je wilt jezelf verkopen, maar in het sollicitatiegesprek ook ontdekken of JIJ daar wel wilt werken.... Dus niet te afhankelijk opstellen. Oja, in een sollicitatiegesprek geen vragen stellen (als sollicitant), vind ik geen pré, dus altijd een lijstje met vragen voorbereiden. Succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.