Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Solliciteren in de baas zijn tijd, aflopen jaarcontract

Weet iemand hoe dit zit? Mijn man zijn jaarcontract wordt niet verlengd (economische en bedrijfsmatige redenen) Nu moet mijn man in de komende anderhalve maand hard gaan solliciteren natuurlijk. Hoe zit het met de uren die hij hier aan besteed? Mij staat er iets van bij dat de werkgever in zo'n geval de gelegenheid moet bieden, maar zijn de uren dan voor mijn man, of voor de werkgever? Mijn man valt onder de cao metaal en techniek(zeg ik het zo goed)ik kan op internet deze vraag niet terugvinden, en mijn man wil op zijn werk geen cao boekje vragen om geen "slapende honden" wakker te maken.
groetjes Ank

Ellen Wouters

Ellen Wouters

12-03-2009 om 12:19

Cao

Teksten van de cao's in de metaal vind je hier http://www.salaris-informatie.nl/Sectoren/Metaal_en_techniek/metaal_en_techniek.htm

Het antwoord op je vraag weet ik niet, maar misschien kun je het in de cao terugvinden. Is overigens de eerste link die je krijgt als je CAO Metaal googlet, dus ik ben benieuwd hoe jij dan gezocht hebt als je het niet kon vinden ;-)

ank1

ank1

12-03-2009 om 17:48 Topicstarter

Nou ellen

Mijn man heeft dus zitten te googelen, ik zelf niet, hoe ik hem ken zal hij gegoogeld hebben met teveel zoekwoorden.
bedankt ik ga even snuffelen in die cao.
groetjes Ank

ank1

ank1

12-03-2009 om 19:39 Topicstarter

Nou niets te vinden

Nou in de cao is niets te vinden, en verder kom ik alleen teksten tegen over ontslag. Natuurlijk voelt het voor mijn man wel zo, maar formeel is het geen ontslag. Dus wie o wie weet er wat??
groetjes Ank

Hanne.

Hanne.

12-03-2009 om 21:19

Volgens het cwi wel

Toen ik een paar jaar geleden een WW uitkering aanvroeg na een afgelopen contract gaven ze bij het CWI aan dat een werkgever ruimte moest geven om te solliciteren en langs te gaan bij het CWI.

Mijn toenmalige leidinggevende had er echter nog nooit van gehoord, en eerlijk gezegd vond ik het ook te belachelijk voor woorden (+ dan kon ik mijn werk niet meer afronden en zou dan rot weg gaan) dus ik heb er geen gebruik van gemaakt.

Tja

Leuke jongens, bij het CWI.

Vraag 1) waar staat dat dan? (altijd een goede vraag als de een of andere baliekluiver je vertelt dat iets moet of juist niet kan)
Vraag 2) ruimte geven is éen, maar is de baas ook verplicht de verzuimde tijd door te betalen?

Ik denk trouwens dat je best kan betogen dat de baas inderdaad verplicht is (op grond van de vage norm 'goed werkgeverschap' ) om een werknemer die hij kwijt wil in de gelegenheid te stellen elders te solliciteren. Maar dan kan denk ik heel best door hem daarvoor snipperdagen te laten opnemen, en dan betaalt baas dus niet door.

Groeten,

Temet

Ank

Eén ding snap ik niet. Je zegt dat je man geen slapende honden wakker wil maken. Maar hoezo? Hij weet toch al dat zijn contract niet wordt verlengd, dan is het toch logisch dat hij aan het solliciteren slaat? Ik zie niet in wat er tegen is om aan de leidinggevende/ de PZ-functionaris gewoon te vragen of hij kan solliciteren in de baas zijn tijd. En zo ja, of hij dan goede referenties meekrijgt. Dan kan hij meteen bij het solliciteren iemand als referentie opgeven.

Mensen die in vaste dienst zijn en in principe blijven vragen vaak hun sollicitatie vertrouwelijk te behandelen, zodat niet om referenties wordt gevraagd aangezien een sollicitatie buiten de deur je positie bij de huidige werkgever kan ondergraven. Maar als toch al duidelijk is dat je weg moet, dan zie ik niet in wat er tegen is om open kaart te spelen (tenzij je natuurlijk ruzie hebt en daarom geen goede referenties krijgt, maar dat terzijde).

Groeten,

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

12-03-2009 om 22:51

Teleurstellen

ook bij het CWI (nu UWV WERKbedrijf) weten ze donders goed dat een werkgever je niet verplicht is vrij te geven voor solliciteren, ook niet als je ontslagen wordt of je contract afloopt, en anders heb je net die persoon te pakken gehad die ook de klok en de klepel heeft gezien maar niet waar die te zoeken (of woorden van gelijke strekking, bewust de uitdrukking zo vernacheld).....

Tip, vraag altijd naar de Arbeidsjuridische Dienstverlening van UWV WERKbedrijf, dan weet je zeker dat je de meest recente regelgeving rondom arbeids en ontslagrecht te horen krijgt!!!!

Nasha 1st

Nasha 1st

12-03-2009 om 22:53

Nog een tip

kijk eens op www.werk.nl bij arbeidsrecht, daar is veel over dit soort dingen te vinden...

(geen aandelen hoor, maar toevallig wel werkzaam bij....)

ank1

ank1

12-03-2009 om 23:20 Topicstarter

Slapende honden en meer

De slapende honden slaat op het feit dat ze niet zo goed zijn in administreren daar, en dat wanneer hij het vraagt, ze misschien zullen bedenken dat ze het van zijn vakantie uren af kunnen halen, terwijl ze daar nu misschien niet eens bij stilstaan. Natuurlijk geeft hij het wel netjes door, maar wat ze ermee doen, is afwachten.
Hij heeft op zich genoeg uren hoor, maar het is natuurlijk lekker als hij aan het eind meer vakantie overhoud. Op een plek zitten waar al te weinig werk is, is al demotiverend, wanneer je dan ook nog weet dat je over anderhalve maand wegmoet, is de motivatie toch wel tot het nulpunt gedaald!
In zijn branche is het zo dat er veel met wervings en selectieburos gewerkt wordt, mijn man is van plan om er een paar uit te kiezen waar hij een goed gevoel bij heeft, en dat vraagt allemaal gesprekken, deze week heeft hij er 6 waarvan hij hoopt er een stuk of drie over te houden. Ook heeft hij vaak meegemaakt op een gesprek te zitten voor een baan waarvan hij uitdrukkelijk heeft aangegeven zoiets niet te willen, hij was daar dan heengelokt met een heel ander verhaal, reaktie was dan "we konden het toch proberen"
Kortom er gaat een hoop tijd inzitten dat solliciteren! vandaar mijn vraag.
Conclusie van dit draadje tot nu toe is dus, het wordt soms wel gedaan, maar het is nergens te lezen dat het verplicht is. Nou goed nog beter proberen de gesprekken aan het eind of begin van de dag te doen dus.
Ga nog even op Nasha's link neuzen.
groetjes Ank

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.