Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Spaargeld opeisen

Vriendin van mij,ons is vorige week op stel en sprong bij haar man vertrokken. Reden doet er even niet toe, maar het was nogal 'plosteling', zolang ingetrokken bij haar ouders die ong.10 km verderop wonen, met medeneming van de auto en de kinderen. Eerst was er al grote ruzie om de auto...want man had die 1 dag nodig en zij ook (om kinderen naar school te brengen nu dat verder weg is en naar werk te gaan). Vriendin heeft via, via nu een appartementje gevonden. Moet daar morgen (dinsdag) voor tekenen en borg betalen. En is afgelopen weekend gaan praten met man om hun spaargeld op te eisen of in ieder geval een deel ervan zodat ze die borg kan betalen en het enigzins kan inrichten. Maar man weigerd dat.
Rekening staat op naam man, ze zijn 'in gemeenschap van goederen' getrouwd. Bij de bank (waar ze vrijdag al was) krijgt ze niks mee omdat het op naam van haar man staat en ze geen machtiging heeft. Ooit was het spaargeld op een gezamelijke rekening, maar het is overgeheveld naar een internetspaarrekening i.v.m. de rente....en die staat dus op naam van man.
En ze heeft pas een afspraak bij een advocaat over 2 weken (kon niet eerder). Ze zou evt. wel geld kunnen lenen, van ons, van haar ouders en vast nog wel van anderen. Maar eigenlijk is dat te gek toch? Als je meer dan voldoende hebt op de bank en je er niet bij kan? Of zie ik dat verkeerd?
Kan ze echt op geen enkele manier bij dat geld komen, alleen met toestemming man?
Vanmiddag gaat ze nogmaals praten met man, maar ze heeft er weinig vertrouwen in dat dat gaat helpen.
Vriendin vind het vreselijk beschamend dat man haar zo dwingt om te gaan lenen bij anderen.
groeten albana

Zelf overboeken

ik zou, als manlief niet thuis is, gewoon even een (redelijk) deel van het spaargeld overboeken op mijn lopende rekening.

Een vriendin van mij ging weg en toen ze geld van de (gezamelijke!) rekening wilde halen had haar man alles afgeboekt. Daar zou ik niet op gaan wachten..

Niet helemaal met open vizier, maar geld weigeren van haar man ook niet..

guera

guera

23-04-2012 om 10:34

Tja

dat gaat n tijdje duren denk ik voordat ze door procedures heen is en de scheding rond is en het geld vrijkomt. En nee ik vind dat niet raar dat ze er niet bij kan. Tuurlijk nogal pesterig van man maar ik weet niet wat er allemaal gebeurd is. Ik vind het oerstom van iemand in 2012 om zo achteloos met je eigen spaarcenten om te gaan en dan niet gemachtigd te zijn. Ik snap sowieso niet dat mensen in gemeenschap van....trouwen en ik zou het slimmer vinden als dat wordt omgezet. Automatisch trouw je op voorwaarden behalve als je echt in gemeenschap van... wil. In deze tijd waarin we allemaal onafhankelijk willen zijn en dat ook prediken is dit zo jaren 50.
En nee ik ben geen koude kikker. Ik kijk vooruit. Niets is voor altijd en als dat het wel is is dat mooi meegenomen...

Anne

Anne

23-04-2012 om 10:36

Verbazing

Het verbaast me dat er allemaal adviezen worden gegeven aan de vriendin van de vrouw in dit verhaal.

Realiseren jullie je wel dat je het verhaal van 1 kant hoort en misschien niet eens de waarheid?

Ik zou me er helemaal niet mee bemoeien, ook niet als vriendin zijnde. Je geeft geld als je dat kan missen maar ik zou er niet tussen gaan zitten.

Misschien heeft de vrouw wel veel te veel geld uitgegeven in het huwelijk.

albana

albana

23-04-2012 om 10:56 Topicstarter

Is met toestemming

Het was vriendin's eigen idee om hier de vraag te stellen. Dus op haar eigen verzoek, ik zou het anders niet eens in mijn hoofd halen. En wat de details betreft, behalve directie school, ouders en nog 1 vriendenpaar is niemand hiervan op de hoogte en wij houden onze mond wel. Dus ik denk dat het wat betreft herkenbaarheid wel meevalt. Dat overboeken heeft ze al geprobeerd, maar omdat het op naam man staat moet man daarvoor sms-jes ontvangen op zijn mobieletelefoon...Zonder medewerking lukt dat dus niet.
En tja, misschien is het onnadenkend, maar dit echtpaar was al meer dan 20 jaar getrouwd....dan veranderen dingen nog wel eens, en ach dan lijkt zo'n rekening financiëel gezien een goed idee en dan wil je eerst die machtiging wel hebben, maar heb je daar vandaag geen tijd voor, of morgen vergeet je het...Ik kan het wel begrijpen hoe zulke dingen lopen.
En ik geloof niet dat je 20 jaar bij alles zo enorm blijft opletten en allert voor het geval dat....
groeten albana

Saldo ..

Ik zou alle saldo's uitprinten van alle rekeningen incl. spaarrekeningen.
Weet ze de inlogcodes niet van de spaarrekening?

Ook zou ik zoveel mogelijk communiceren per email zodat je in ieder geval een bevestiging hebt van alles.

Evt lopende rekening maximaal

Rood gaan staan, is dat een idee?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

albana

albana

24-04-2012 om 07:04 Topicstarter

Bank

Vriendin is met vader naar de bank geweest, hier haar verhaal (bevestigd door vader, maar die bevooroordeeld dat realiseer ik me ook wel). Dat geld op die rekening op naam, stond eerst op een gezamelijke spaarrekening.
Volgens vriendin stond het eerst op een en/of rekening en heeft man eigener beweging dat overgeheveld naar die rekening op naam. De bank bevestigde dit, bij het overhevelen van geld heb je die toestemming als partner al gegeven en voor creditgeld worden geen extra veiligheidsmarges gevolgd (dus nogmaals toestemming), pas bij opheffen van de en/of rekening is die toestemming nodig. Maar die en/of rekening bestaat nog, alleen staat er maar 75 euro op....
Voor een lening (debetgeld dus) worden andere procedures gevolgd. Daarbij is dus wel nogmaals toestemming van partner nodig. (vond ik persoonlijk wel een beetje vreemd deze regels, in principe kan je dus beide met een gezamelijke rekening zo geld wegsluizen of zie ik fout?)
Dus een lening krijgt ze niet.
Ze kan inderdaad wel rood staan, maar gezien de enorme rente leek het haar niet raadzaam zoiets te doen.
Gisteravond zijn zij en vader gaan praten met man en hij heeft uiteindelijk een klein gedeelte van het spaargeld dus overgemaakt. Dus voorlopig kan ze vooruit.
groeten albana

albana

albana

24-04-2012 om 08:12 Topicstarter

En even over bemoeien

Ik ben wel verbaasd over adviezen a lá bemoei je er niet mee....Hoezo? Dit gaat over mijn vriendin, mijn vriendin van jongs af aan....Ikzelf vind het niet meer dan logisch dat vriendin nu ze in de problemen zit daarmee bij mij komt om advies en steun en eventueel praktische hulp (denk aan schilderen appartement, spullen lenen/verhuizen). Ongeacht waardoor die problemen zijn veroorzaakt, desnoods door haar eigen schuld, ik zal haar altijd steunen. Dat lijkt me niet meer dan logisch, daarvoor zijn we al zo lang vriendinnen. De 'oorzaak' van dit alles, dat is haar eigen pakkie an, ik ga echt haar man niet ter verantwoording roepen, want mijn inziens is hij mij dat niet schuldig, ben ik daarvoor niet de aangewezen partij. Het enige dat ik doe is vriendin steunen in deze moeilijke tijd. En dus vraagt vriendin hoe ze haar deel van het spaargeld zou kunnen krijgen, en vraag ik het hier (met haar toestemming) of hier iemand weet hoe het zit. Die advocaat heeft ze al. Maar dit was de eerste afspraak die mogelijk was, sneller kon niet, bij geen enkele advocaat die echtscheidingen doet hier in de omgeving. Ik denk trouwens dat haar man net zo goed, steun zoekt bij mensen die hij vertrouwt, dat lijkt me net zo voor de hand liggend. En ook die mensen zullen hem zo goed als ze kunnen steunen, daarvan ben ik overtuigd.
Er zijn dus mensen die ongeacht wie het is en waarom a lá minuut iemand laten vallen, alleen omdat die gaat scheiden of in de problemen zit, onder het mom van 'niet mee bemoeien' of 'er niet tussen gaan zitten' of omdat je het verhaal maar van 1 kant hoort? Nou ben blij dat je mijn vriendin niet bent...
groeten albana

albana

albana

24-04-2012 om 09:05 Topicstarter

Maar ik bedoelde helemaal geen truc

Ik dacht dat er snelle procedures waren of regels m.b.t. zulke rekeningen die officieel in een huwelijk in gemeenschap van goederen horen. Dat je b.v. 'recht' zou hebben als je kan aantonen dat je zo getrouwd bent d.m.v. een gemeentelijk papier ofzo dat je 'rechten' voor mij part gedeeltelijk kan opeisen.
Ik vraag niet eens om een 'truc'. Ik heb geen idee omtrent dit soort regels en vriendin ook niet.
Anderen maken er 'truc' van.
En vriendin was al 2 keer wezen praten met man, zonder resultaat....dus dat ze ondertussen er niet meer in geloofd lijkt me logisch.
En ja dat lijkt ook mij de beste weg, daar ben ik alleen maar blij om.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.