Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ellis Lloyd

Ellis Lloyd

03-02-2010 om 10:12

Tanken zonder te betalen, wat nu?

Man was voor zijn werk een paar dagen in Duitsland.
Gisteravond op de terugweg zijn ze na het tanken (nog ergens in Duitsland) per ongeluk weggereden zonder te betalen. Nadat ze getankt hadden, zijn ze wel naar binnen geweest en hebben nog een kopje koffie gedronken die wel afgerekend is (kan het zelf ook niet helemaal volgen waarom er niet in een keer is afgerekend, maar zo is het nou eenmaal), maar daarna zijn ze domweg in de auto gestapt en weggereden :s Noooooit meer aan gedacht. Tot vanochtend ineens.
Probleem is alleen dat hij niet meer precies weet waar het was, dus contact opnemen met het desbetreffende benzinestation kan niet.
Wat is nu het slimste wat hij doen kan?

vlinder72

vlinder72

03-02-2010 om 10:29

Wachten

Of op zoek naar gaan naar de garage, contact opnemen en iets regelen of wachten. Je krijgt vanzelf een rekening (met waarschijnlijk een flinke boete). Duurt soms even maar verkeersboetes worden tegenwoordig ook gewoon nagestuurd. Maak je je heel veel zorgen bel de ANWB misschien weten zij wat er nu gaat gebeuren. Of bel de Nederlands politie om te vragen wat de procedure vanuit Duitsland kan zijn.

Sancy

Sancy

03-02-2010 om 10:45

Ik zou in ieder geval moeite doen om te achterhalen welk tankstation het geweest is. Als de dagteller na het tanken op 0 gezet is, moet via de afstand het tankstation vrij snel te vinden zijn. En anders kan het worden gevonden door de mogelijke tankstations op de gereden route na te gaan. Zo kun je later eventueel aantonen dat het een oprechte vergissing was en niet een bewuste actie. Formeel is het namelijk wel diefstal.
Wat een mogelijke boete betreft: Duitse boetes hoeven (nog) niet betaald te worden.

Ellis Lloyd

Ellis Lloyd

04-02-2010 om 09:07

Opgelost

Bedankt voor jullie reacties!
Het is gelukkig opgelost. Het bleek dat zijn collega de koffie had betaalt. En hij had de bon nog! Daar stond het adres en telefoonnummer van het tankstation op. Ze vonden het erg netjes dat hij belde. Ja wat wil je anders! Op extra kosten zoals de boete zit natuurlijk niemand te wachten! Nu maar hopen dat het bellen en de boete elkaar niet kruisen en we alsnog die boete in huis krijgen...
@Sancy: jij schrijft dat Duitse boetes niet betaald hoeven te worden, kun je die dan gewoon negeren?

Sancy

Sancy

04-02-2010 om 09:51

Duitse boetes (voor verkeersovertredingen)

Duitse boetes hoeven inderdaad niet betaald te worden en kunnen dus genegeerd worden. Duitsland is nog bezig met het aanpassen van de wetgeving naar Europees recht en zolang dat niet gebeurd is, is er geen rechtsgrond om de inning van de boetes op te baseren. Als die wetgeving er wél is, hoeven boetes tot (ik meen) 70 euro nog steeds niet betaald te worden.

Pluk53

Pluk53

04-02-2010 om 10:12

Sancy

maar ik neem aan dat de boete wel in Duitsland geregistreerd staat als "niet betaald". Loop je dan het risico dat je bij de grens, of bij elke willekeurige controle in Duitsland aangehouden wordt, en ter plekke de openstaande boete moet voldoen?

Strafbaar feit

Het si toch geen verkeersovertreding maar een strafbaar feit? Als ik ergens in Duitsland inbreek ben ik toch ook strafbaar ook al zit ik allang weer in Nederland? Hun hebben het toch aldoor gegeven dus zal het wel geen problemen geven en ook was het per ongeluk en weten ze dat nu bij die pomp.

Maxx

Maxx

04-02-2010 om 10:14

Voor de zekerheid

Zou ik er iig voor zorgen dat je een schriftelijk bewijs van je betaling in de auto heb liggen voor als je door Duitsland wilt reizen. Kopie rekeningafschrift oid?
Maxx

Sancy

Sancy

04-02-2010 om 10:44

Grin

Moyodo, het is inderdaad een strafbaar feit om weg te rijden na tanken zonder de rekening te voldoen. Maar dat is zo goed als opgelost, dus daar heb ik het nu niet meer over. Zie de titel van mijn vorige posting ;-)
Pluk53, leuke gedachtegang, ik zal dat eens uitzoeken. Zo uit de losse pols zeg ik: nooit de boete ter plekke betalen want vziw is het in Duitsland het zelfs zo dat áls je dat doet, je geen recht meer hebt op bezwaar maken. Zal ik ook nog eens nazoeken.
Het heeft trouwens verder geen enkele zin om te proberen een Duitse agent over te halen om af te zien van het schrijven van een boete. Bespaar je de moeite. De situatie zoals in Nederland (je rijdt zonder gordel te hard over een verdrijvingsvlak en wordt door oom agent die een goed humeur heeft slechts bekeurd voor 2 van de 3 overtredingen) bestaat niet in Duitsland. Duitsland heeft als enige land in Europa het legaliteitsbeginsel voor handhaving: men móet geconstateerde strafbare feiten vervolgen. De rest van Europa heeft het opportuniteitsbeginsel: de officier van justitie beslist of een strafbaar feit vervolgd wordt.
Verder heb ik de informatie over de niet-inbaarheid van verkeersovertredingen uit betrouwbare bron: een brief van het Duitse ministerie van Justitie ;-)
Tot zover, nu weer aan mijn andere werk ;-)

Pollewop

Pollewop

04-02-2010 om 12:14

Sancy

Volgens mij klopt het niet helemaal wat je zegt. Wij reden in het voorjaar van 2008 door zuid-Duitsland toen er politie voor ons kwam rijden met het verzoek hen te volgen. Volgens hen had mijn man te hard gereden en moest een bekeuring betalen. Hij moest deze ter plaatse voldoen anders mochten wij niet doorrijden. Wij hadden genoeg contant geld bij ons en hebben direct betaald, mede omdat wij alle autopapieren waren vergeten en wij bang waren dat we daar ook nog een boete voor zouden krijgen.

Sancy

Sancy

04-02-2010 om 12:22

Pollewop

En waarom denk je dat de politie vond dat je ter plekke moest betalen?

Ervaring verkeersboete duitsland

Hoi,

Enige tijd geleden een fikse verkeersboete uit Duitsland ontvangen (tja, we zaten bij vliegveld Dusseldorf en bleken in Heeze te moeten zijn. Dan wil je wel hard rijden om je vliegtuig nog te halen...).

Ik kreeg een zeer ambtelijke brief met een invulformulier met allemaal vragen (waarom heeft u te hard gereden? wilt u bezwaar aantekenen? etcetera....). Mijn Duits is niet al te best en ik begreep de halve brief niet, dus heb ik hem als echte struisvogel heeeeeel diep in een la gestopt.

Na 2 dreigend aandoende aanmaningsbrieven heb ik de moed opgevat om de betreffende ambtenaar te gaan bellen. Mijn verontschuldigingen voor mijn slechte Duits werden vriendelijk weggewuifd en op mijn vragen wat ik nou met die boete moest, kreeg ik te horen dat die al verjaard en verscheurd was...

Yeeeeh, struisvogelpolitiek werkt!!!!

Mamamjan

Mariekje

Mariekje

04-02-2010 om 15:56

Sancy

Nou mijn man werd een tijdje terug geflitst in Duitsland. Trouwens de brief was keurig in het Nederlands. Gelukkig was de boetebedrag niet echt zo hoog en hebben we dus braaf betaald. Dus achteraf hadden we de brief dus kunnen verscheuren.

Groetjes
Mariekje

Aïda

Aïda

05-02-2010 om 09:15

Ligt eraan

Mijn broer rijd dagelijks voor zijn werk in Duitsland, en hij moet thuis gestuurde bekeuringen gewoon betalen hoor. Anders krijg hij een aantekening wat eerder kans geeft op een punt en met 3 punten mag hij Duitsland niet meer in.
Hij is ook een keer aangehouden voor zijn snelheid, en die agent vroeg of hij een bon wilde, met bon was de bekeuring heel veel hoger dan zonder bon.. Mijn broer zo stom als hij is, heeft er toen voor gekozen om zonder bon te doen. Dus agent heeft wel geld gekregen (direct betaald) maar er is geen bekeuring uitgeschreven.. Dus blijkbaar is er wel te onderhandelen met de agenten daar.. Of nee de agenten gaan zelf onderhandelen..

Sancy

Sancy

05-02-2010 om 10:07

Ik betwijfel dat

Aïda: "Mijn broer rijd dagelijks voor zijn werk in Duitsland, en hij moet thuis gestuurde bekeuringen gewoon betalen hoor. Anders krijg hij een aantekening wat eerder kans geeft op een punt en met 3 punten mag hij Duitsland niet meer in."
Nee, thuis gestuurde Duitse bekeuringen voor bijvoorbeeld verkeersovertredingen zijn echt niet inbaar als je die als Nederlander ontvangt. Je mág ze wel betalen, maar het Duitse Ministerie van Jusititie kan je niet dwingen als je niet betaalt. Of het mogelijk is om dan een aantekening en 'punten' op je Nederlandse rijbewijs te krijgen, dat weet ik niet. Ik twijfel daar een beetje aan. Ga ik dat ook eens uitvissen.

Aïda

Aïda

05-02-2010 om 13:05

Sancy

Dat zou ik dan ook weleens willen weten, en vooral zoals iemand hierboven ook al vroeg, hoe zit dat dan wanneer je in duitsland rij en je krijg een controle??

Mijn broer is chauffeur, die grotendeels in Duitsland rij.. Zou wel heel erg zijn als hij opgepakt word/ of direct alles moet betalen tijdens een controle.

Mijn vader, chauffeur in ruste, heeft 2 jaar geleden een bekeuring gehad waarbij ook een leuke foto zat. En hij moest voor die overtreding voor de rechter komen in Duitsland. Nou is hij niet geweest, heetf zijn werk geregeld, maar de bekeuring moest wel betaald worden.
Zou het misschien zo kunnen zijn dat het voor beroepsrijders anders ligt dan voor rekreanten?

Blijkbaar ben jij er goed in thuis, dus ik ben eigenlijk wel heel benieuwd nu.. Het is niet zo dat mijn broer ontzettend veel bekeuring krijg, (en persoonlijk vind ik dat hij dan gewoon moet betalen, moet je je eigen maar aan de regels houden) maar ik denk dat hij dit dan ook wel wil weten...

Sancy

Sancy

05-02-2010 om 14:34

Werk in uitvoering

Ik probeer tussen mijn drukke werkzaamheden in en met een 'griepje' onder de leden een en ander verder uit te zoeken. Maar het is zeker al volgende week als ik verdere antwoorden heb.
Wat Pluk53's vraag betreft: ik kan me zo voorstellen (maar ik zoek nog verder) dat de boete na verloop van tijd vernietigd wordt (niet rechtens afdwingbaar te innen) en je dus geen risico's loopt als je daarna weer in Duitsland rijdt. Zie ook Mamamjans ervaring.
Het zou ook nog verschil kunnen uitmaken of je ter plekke staande gehouden wordt, of dat de overtreding achteraf (camera/flitser/radar) geconstateerd en de boete naar je huisadres gestuurd wordt.
Aïda, jouw vraag houd ik ook in gedachten.

Ellen Lloyd

Ellen Lloyd

05-02-2010 om 22:44

Beroepsrijders?

Ik denk dat je grofweg een scheiding zou kunnen maken tussen vrachtwagenchauffers en luxewagenchauffers. Mijn man, in een luxewagen, reed namelijk ook voor zijn beroep ;-) Hij was namelijk op weg naar een klant oid.
Ik weet niet precies meer wie de tip gaf, maar ik zal mijn man het advies het rekeningafschrift te kopieren en in de auto te leggen als bewijs dat hij wel betaald heeft, doorgeven. Je weet immers maar nooit... Bedankt!

Sancy

Sancy

08-02-2010 om 22:23

Waar waren we gebleven?

Ik heb wat antwoorden, eens even kijken wat de vragen waren.
Als je ter plekke staande gehouden wordt wegens (bijvoorbeeld) een snelheidsovertreding kan een Duitse politieagent dan eisen dat je de boete ter plaatse voldoet en zeggen dat je anders niet mag doorrijden?
Nee. Dat mag een agent niet zeggen. Je hebt altijd recht op een schriftelijke beschikking, dus je kunt gewoon zeggen: stuur maar een beschikking. Als je een boete thuis ontvangt kun je het beste "Widerspruch" (vgl 'bezwaar') aantekenen. Het bestuursorgaan zal dan de zaak afsluiten (dat gebeurt vrijwel altijd). Zo voorkom je ook dat je bij een volgend bezoek aan Duitsland nog herinnerd wordt aan eventuele openstaande boetes.
Wat de punten betreft: deze worden onmiddellijk gegeven, niet pas achteraf. Het kan dus niet zo zijn dat je door het niet betalen van een boete achteraf punten krijgt op je rijbewijs.
Is het mogelijk dat een Duitse agent je de keuze geeft tussen een hoge boete mét bon, of een boete waarbij het bedrag lager is en ter plekke betaald wordt, maar waarbij de bekeuring niet wordt uitgeschreven? Ja, dit is mogelijk. Niet dat het slim is, kijk want je hoeft de boete immers niet te betalen. Het het bedrag dat je ter plekke zou moeten betalen is vaak lager dan het bedrag dat dan in de beschikking staat. Zo 'koopt' de politie het risico af dat je Widerspruch indient. De hoogte van een boete staat niet vast in de wet, daar staat alleen hoe hoog de boete maximaal kan zijn, dus daar heeft ook een Duitse politieagent speelruimte.
Nu nog even uitzoeken of er voor beroepschauffeurs andere regels gelden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.