Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 18:56

Timemanagement (waar het niet over lege bureaubakjes gaat of mail)

Ik zoek een time-management coach/cursus waar het niet alleen maar over het legen van bureaubakjes gaat en over het wegwerken van mail, want daar heb ik geen stress van en geen problemen mee.
Als alleenstaande moeder van 2 kinderen, 1 ernstig zieke ouder en een dementerende ouder die nog thuis is, plus een full-time baan, zou ik wel eens met iemand door willen nemen hoe ik kan strepen in mijn takenpakket om de stress te verminderen. Ik heb het wezenloos druk, sta om half 7 op, doe yoga en meditatie (uurtje iedere morgen) zorg daarna dat jongste kind en ik klaar zijn voor school en werk, wandel met de hond, werk full-time in het onderwijs, vaak tot later dan 4 uur, doe huiswerk met kind (zorgenkind met rugzakje) kook, ga naar ziekenhuis of demente ouder om bij te staan, moet 4 keer in de week naar voetbal rijden, doe 's avonds vaak nog wat aan werk, en dan nog huishouden, boodschappen,tuin etc.
Ik ga meestal rond een uur of half 10 op de bank zitten en ben dan doodmoe, tuimel na een uur in bed.
De meeste time-managementcursussen gaan over dingen waa rik niets aan heb. Als ik die bureaubakjes en mailtjes niet onder controle zou hebben, zou de rest al helemaal niet gaan.
Wie weet een time-managment training die meer gericht is op combineren van werk en zorg. Gericht op sandwichmoeders :-)?
Ik moet iets doen aan die stress alhoewel ik die niet altijd zo ervaar, ben ik ieder lang weekend of vakantie de eerste dagen ziek. Mijn kinderen gaan niet naar hun vader toe, dus ik heb ook geen dagen of weekenden om bij te komen oid. Yoga en meditatie (tips in alle stressrecuctie sites) doe ik al. Daar valt misschien wel meer winst te halen als ik dat gedurende de dag ook nog een keer zou kunnen doen, maar daar is gewoon geen tijd voor. Ik zou er graag eens met een buitenstaander naar willen kijken. Insiders roepen alleen maar dat ik altijd ren, nooit tijd heb, altijd druk ben en dat het niet goed is. Tja, daar kan ik verder niet zoveel mee.
Tips?

Isabella Caramella

Isabella Caramella

09-04-2012 om 20:05

Tijd

Voor een timemanagementcursus heb je toch helemaal geen tijd zo te lezen? ;-) Ik zou eerder denken aan proberen hulp te krijgen, bv het huiswerk maken met je kind door studente/oppas, een schoonmaakster nemen, boodschappen online regelen, andere moeder strikken om naar voetbal te rijden (of even geen voetbal), zodat jij in die tijd kan bijtanken.

Cecile

Cecile

09-04-2012 om 20:16

Ja, erg veel taken...

Met zoveel taken is het logisch dat je moe bent. Je zult alleen minder moe worden als je minder taken hebt en/of er minder tijd aan besteed.
Wat je ouders betreft, lijkt me erg zwaar. Zijn er geen zussen/broers die (een deel van) het werk (al is het maar tijdelijk, zodat je een beetje op adem kan komen) kunnen overnemen?
Als je broers/zussen niet willen/geen tijd hebben, is de vraag of jij het (allemaal) moet doen. In wezen heb jij er eigenlijk ook geen (of niet zoveel) tijd voor.
Hopelijk heb je broers/zussen om die zorg wat mee te delen. Of evt. zorg in te kopen (als daar genoeg financiële ruimte voor is).
Verder: inderdaad zorg regelen en evt. inkopen (hulp, rijden - evt. met oppas op de fiets naar de voetbal als het niet via andere ouders kan?). Een fietsrek achter op een trekhaak (heb ik zelf ook sinds kort - je hebt hele goedkope bij de Hallfords, officieel moet er een nummerplaat voor, maar voor kleine stukjes kan je het risico wellicht nemen - doe ik wel!) is ideaal. Kunnen ze heen op de fiets (evt. met oppas dus) en haal je ze met de auto op. Scheelt weer.

Is dit het soort tips dat je zoekt?

Overigens, herkenbaar... doe/wil ook teveel.

Oja, toch nog wel iets: ik wil niet zeggen dat je allerlei taken moet laten vallen, maar soms moet je je wel afvragen of jij alles MOET doen wat jij WILT doen.... Helpen bij huiswerk: moet het zo vaak/zo uitgebreid, en is er geen andere oplossing (inkopen?)Realiseer je dat veel dingen toch een keuze van jou zijn, en dat je ook nee tegen dingen zou kunnen zeggen (zelfs bijv. tegen al die voetbaltrainingen of helpen bij het huiswerk). Maar ik snap wel dat je soms dingen gewoon belangrijk vindt, herkenbaar.

Sterkte.

Ely

Ely

09-04-2012 om 20:47

Jeutje

Respect! Meid wat knap wat jij allemaal doet en volhoudt!
Ik heb geen aanvullende tips zo 123. Zal erover nadenken.
Ik kan het niet echt opmaken uit je posting maar ben je tussen alle bedrijven door wel ook trots op jezelf en aardig voor jezelf? You should!
Dat wou ik even kwijt.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

09-04-2012 om 20:58

Strepen

Dit gaan niet om timemanagement, je hebt gewoon teveel taken. Dus je moet inderdaad strepen. Wat moet je echt doen, wat wil je echt doen en wat kan je laten?

Om half elf naar bed lijkt me niet zo vreemd als je alweer om half zeven op moet. Ik ga ook om die tijd naar bed en kan nog iets langer blijven liggen.
HOeveel baat heb je bij dat uurtje yoga? Moet dat elke dag? Kan iemand anders de hond uitlaten? Wat doen je kinderen aan taken? En wat is dat toch met dat naar het voetbal rijden? Mijn kinderen gaan pas sporten als dat in mijn programma past, niet andersom. Hier zou ik een andere oplossing voor zoeken (met vriendje mee, om de beurt rijden met andere ouders).
Ik zou in elk geval een werkster nemen en dubbele maaltijden koken, zodat je de helft van de week alleen maar eten hoeft op te warmen. Afentoe een pizza of soep met een stokbroodje kost ook weinig tijd.

En waar haal jij je engergie vandaan? Doe je wel regelmatig leuke dingen met vrienden ofzo? Ik zelf merk dat vooral dat laatste zoveel energie oplevert dat ik de zorgtaken makkelijker aankan, daar zou ik zeker in investeren als ik jou was.

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 21:14

Strepen

Iemand die me kan helpen met strepen is eigenlijk meer wat ik zoek, maar dat is toch ook time-management?
En inderdaad, waar is de tijd om dat te doen :-) Maar mijn werkgever is heel bang dat ik het bijltje er bij neer ga gooien een keertje, niet eens zozeer vanwege werk, maar gewoon omdat het erg druk is en het gevaar van afbranden op de loer ligt.
Goeie tips ook, jongste moet op den duur ook gaan fietsen naar voetbal, maar dit is een nieuwe club en iets heel bijzonders voor jongste. De reden waarom dit wél doorgaat is omdat mijn jongste een zorgenkind is, rugzakje en maar weinig echte interesses, sociaal niet zo heel erg handig en voetbal is zijn grote liefde. Hij bloeit hier helemaal op. Het is een veel betere club dan zijn vorige club, maar veel verder weg. Zoon heeft geen orientatievermogen en raakt overal de weg kwijt. Het gewone huiswerk is al uitbesteed in een huiswerkklas, maar hij heeft een automatiseringsstoornis waardoor hij erg veel oefening nodig heeft voor frans en engels (en nederlands) en dat oefenen we dan nog thuis (woordjes ed).
Ik heb een zus waarmee ik mijn ouders bezoek/verzorg, maar zij is net als ik alleenstaand moeder, full-time baan, zelfde verhaal als mijn verhaal :-)) We lossen elkaar af waar het kan en helpen elkaar waar het kan. Ons vangnet mbt voetbal (of muziek/sport etc) is weg nu onze ouders uitvallen.
Werkster is een wens.
Ik zou gewoon eens door willen nemen waar ik niet efficient organiseer, met iemand die er verstand van heeft :-)

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 21:17

Yoga en meditatie

Roosje, het gaat wel eens door me heen dat het ook wel lekker is om die yoga en meditatie over te slaan, maar dat doe ik nu 2 jaar en dat heeft zoveer meer rust en geduld gebracht, dat ik dat niet meer durf over te slaan, bang als ik ben dat de vroegere briesende overduidelijk gestresste kip weer terug komt (ipv redelijk rustige gestresste kip :-))

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 21:19

Cecile

fietsrek ligt in de achterbak :-) idd een simpele om te doen wat jij zegt als hij iets beter in de gaten heeft hoe de weg naar de voetbal is en er een vriendje kan meefietsen er naar toe.

Tip

Kijk eens op meereffect.nl.
Ik heb daar twee jaar geleden een cursus timemanagement gedaan waar ik nog steeds dagelijks veel aan heb. Ook voor privé. Het is een een methoden gebaseerd op het boek Getting Things Done van David Allen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 22:01

Meereffect

Heb de site bekeken, maar zie er staan dat ze het meeste effect hebben bij mensen met kantoorbanen...het gaat toch veel over inbox leegmaken en informatiestromen..
Of mis ik iets, wat jij wél weet?

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 22:01

Meereffect

Heb de site bekeken, maar zie er staan dat ze het meeste effect hebben bij mensen met kantoorbanen...het gaat toch veel over inbox leegmaken en informatiestromen..
Of mis ik iets, wat jij wél weet?

Chippie

Chippie

09-04-2012 om 22:01

Volgens mij..

Volgens mij heb je ook gewoon veel aan je hoofd, of eigenlijk in je hoofd.

Je baan (inkomen) is essentieel. De rest valt in te plannen; hier leven we bij strakke schema's. Op onze school BSO-voetbaltraining eten we standaard pasta met saus die ik al een keer eerder heb gemaakt. Ik heb werkdagen, wasdagen, boodschapdagen, bedverschoondagen en zelfs qua menu kun je bij ons de week uittekenen (aangepast op sporten/werken en boodschappen halen is heel eenvoudig). Alles is op elkaar afgestemd. Maar in het geheel niet onbelangrijk: zondag is hier de relaxdag. Geen verplichte afspraken, lekker lummelen, uitgebreid ontbijten en dineren, geen huishouden etc. We doen alleen waar we zin in hebben. Het klinkt heel gepland maar juist de regelmaat biedt ruimte...
Als jij met jezelf afspreekt dat je op di naar je ene ouder gaat en op do naar de andere ouder dan is het ook goed. Dan hoef je niet op za te denken 'ik moet ook nog...'

Ophalen voetbaltraining valt misschien met iemand te combineren? Andere optie: calculeer die tijd in en ga in kantine zitten met wat nakijkwerk of gewoon een kop koffie. In mijn zwemlestijd was het gewoon mijn rustmomentje van de week; kopje koffie, tijdschriftje voor mij en puzzeltje voor jongste. Nu ga ik tijdens de muzieklestijd even heel snel boodschappen halen. Eens per maand doe ik boodschappen in het groot (hier helaas nog geen Albert XL). In dat wekelijkse half uurtje heb ik precies genoeg tijd om met name fruit-groente-zuivel mee te grijpen.

Ik bereid alles voor in het weekend (zaterdag): gymtassen, voetbaltassen, boodschappen, lunchpakketten, was (zodat ik niet misgrijp 's morgens vroeg -> dat kostte mij heel veel tijd), cadeautjes/kaartjes, ...
Iedere avond leg ik kleding voor kinderen en mezelf klaar en bedenk ik wat we gaan eten (haal vlees dus uit, al het andere is er altijd in grote voorraad). Dat scheelt me 's morgens enorm veel tijd.

Maar ook: bekijken of je hulp kunt inschakelen voor je demente ouder. Dat kan thuishulp zijn maar ook dagbesteding. Misschien kun je een bezoekregeling afspreken met overige familieleden? Kan je kind misschien 's morgens de hond uit laten? Een keer per week (extra) soep en brood programmeren? Misschien toch een huishoudelijke hulp?

Honingbes

Honingbes

09-04-2012 om 22:16

Boek david allen en chippie

Ik ga wel dat boek aanschaffen emilie16, van David Allen, daar kan ik misschien wel iets mee.
Chippie, dat vaste eten voor iedere dag is wel een goeie, daar ben ik niet goed in. Ik probeer mezelf nu aan te leren niet meer dan 2 keer per week boodschappen te doen, dat scheelt al. Vaste maaltijden voor de voetbaldagen hebben wij eigenlijk ook, snelle hap :-) tijdens voetbaldagen dat ik moet blijven omdat ik geen afspraak heb gemaakt met een andere ouder, laat ik de hond lekker lang uit in het natuurgebied om het voetbalveld. Is ook een rustmoment voor mezelf, geniet ik van. Net als van yoga en meditatie 'smorgens, dat is echt een genietmoment voor mezelf.
Traject voor demente ouder is opgestart, maar loopt nog en duurt...
Zorg inkopen is makkelijk gezegd, maar dat moet allemaal zelf bekostigd worden, dus zo makkelijk is dat niet. Als de indicatie er eenmaal is, wordt dat wel makkelijker, maar mijn ouders hebben altijd heel goed voor ons en onze kleinkinderen gezorgd, ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen om ze zomaar te laten zitten, daar zou ik ongelukkiger van worden dan van heen en weer rijden, af en toe koken en een wandeling maken of administratie doen.
Hond wordt al uitgelaten door buren, meerdere lieve buren, die haar gelukkig veel aandacht geven. Ik doe het 's morgens lang en 's avonds lang.
Die dagen invoeren vind ik ook een goed plan. Bedverschoondagen, badkamer/wcdagen, enz. heel goed idee, dan wordt het een automatisme, dat werkt het best.
Kleding klaarleggen ga ik ook weer doen, doen we nu niet meer, maar dat geeft veel rust als dat 's morgens al klaar ligt.

Paar uur verplicht 'niks'

Gewoon een paar uur per week (op zondag ofzo) helemaal 'niks' doen. Al is het maar 3 uurtjes. Die uren mag je 'niks' doen. En denk er de week ervoor al aan...zo van 'he,he zondag doe ik lekker niks'.
En die ochtend bedenk je pas de invulling...als dat is met kind in het bos lopen is het prima, als het is uitslapen dan ook.
Gewoon géén invulling hebben geeft ook een relexd uitgerust gevoel...
groeten albana

Roosje Katoen

Roosje Katoen

10-04-2012 om 11:23

Ik heb er verstand van ;-)

Ben nl ervaringsdeskundige.
Als je geen taken wil afstoten, zou ik kijken waar je ze kunt combineren. Dus idd tijdens de training van je zoon mediteren of schoolwerk nakijken. Of tijdens de reis er naartoe woordjes oefenen met je zoon.
Als ze op je werk bang zijn dat je er aan onderdoor gaat, is het misschien slim om daar eens te gaan praten over hoe ze jou kunnen ondersteunen. Misschien kunnen collega's dingen van je overnemen zodat je minder werk mee naar huis hoeft te nemen?
Je kunt de grote boodschappen laten bezorgen zodat je nog maar weinig zelf boodschappen hoeft te doen. Het huishouden hoeft allemaal niet zo netjes, daar kun je op OO heel veel tips over vragen ;-) Geldt ook voor snelle maaltijden enzo. En kunnen je kinderen taken van je overnemen? Dan hoef je niet alles in je eentje te doen, al is het maar de vaatwasser in- en uitruimen, alle beetjes helpen.
Verder zou ik kijken of er niet wat meer mensen zijn met wie je de zorg voor je ouders kunt delen, dat kan net wat meer lucht geven.
Sterkte ermee!

Hart management ;-)

"Als de indicatie er eenmaal is, wordt dat wel makkelijker, maar mijn ouders hebben altijd heel goed voor ons en onze kleinkinderen gezorgd, ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen om ze zomaar te laten zitten,"
totdat je hartje breekt.
Je ouders, je kinderen, je werk, niemand heeft wat aan een liefdevolle kracht die is uitgeput.
Ja, je moet de zorg voor je ouders aan anderen overlaten. Heb je al contact gehad met maatschappelijk werk? Er zijn vrijwilligers in de omgeving die ouderen bezoeken.
Groet,
Miriam Lavell

Cecile

Cecile

10-04-2012 om 12:28

Huishoudelijke hulp tip

Via http://www.ikzoekhuishoudelijkehulp.nl/uitleg?gclid=CNvf8uSFqq8CFZFN3godjCa6ZQ kan je makkelijk een huishoudelijke hulp voor EUR 12,50 per uur vinden!

Gewoon doen.

En laat diegene 3 of 4 uur per week komen en doe verder NIETS aan het huishouden. (althans niet de taken die de hulp doet).

Hoe oud zijn de kinderen? Middelbare school al? Die kunnnen echt helpen met: vaatwasser, tafeldekken, bedden verschonen (jongste van 9 haalt af (heeft hoog bed dus opdekken ook moeilijker), oudste van 12 haalt af en dekt op), broodtrommels klaarmaken, zelfs simpele maaltijd (pasta met diepvries spinazie a la creme en bakje kruidenkaas er doorheen) maken, stofzuigen (als het toch extra moet vanwege de hond), broodtrommels klaarmaken, tassen in- en uitpakken. Zet ze aan het werk. Kost even tijd, maar ze kunnen het leren met die leeftijd.

Sterkte. En ja, vooral je hoofd moet leger (dus vaste ritmes zijn goed) en het gevoel van "moeten"...

Miekemieke

Miekemieke

10-04-2012 om 12:29

Je ouders

Stel dat je ouders vanuit een positie van zeg 15 jaar geleden op de situatie van nu zouden kunnen kijken. Wat zouden ze dan zeggen? Ze zouden vast zeggen 'lieve Honingbes doe alsjeblieft rustig aan en laat ons maar iets maar aan ons lot over' Tenminste zo denk ik erover als ouder van mijn kinderen. Als ik later hulpbehoevend wordt zou ik nooit willen dat mijn kind en kleinkinderen onder die zorg gaan leiden. Dat zou ik echt nooit willen en ik weet dat mijn kinderen heel plichtsgetrouw zijn. Misschien dat ik daar vast nu maar een gesprek over ga beginnen.

Sandwich

Ik ken de situatie uit eigen ervaring. Ik denk dat er niet pasklare oplossingen van buiten geroepen kunnen worden. Je zult per onderdeel op zoek moeten gaan naar de grens. En het kan goed zijn dat je overal meer tijd in wilt stoppen dan je beschikbaar hebt.
Het is ontzettend moeilijk om daar een weg in te vinden. Dat weet ik wel. Het maakt ook uit wat de prognose is. Een jaar lang zorgen voor een doodziek familielid is heel anders dan blijvend zorgen voor iemand die langzaam achteruit gaat. Of juist weer vooruit kan gaan.
Van de zijlijn ga ik dus niet veel roepen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het herken. Bij mij betekende het dat ik uiteindelijk minder doe dan ik zou willen, en dat heeft echt wel een tijdje geduurd voordat ik uitgevogeld had wat ik niet meer zou doen. Ik doe nu zowel bij de mantelzorg als bij mijn werk als in het huishouden als in mijn relatie als bij de kinderen minder dan ik wil. Het was vooral nodig om heel goed na te denken wat ik weg zou strepen. Precies wat jij ook aangeeft.

Bij de meeste dingen ben ik van goed terug gegaan naar redelijk. Mijn verwachtingspatroon heb ik bijgesteld. Of van perfect naar optimaal, of naar haalbaar. Je moet er maar de woorden voor vinden, en dan goed zoeken. Ik realiseerde me bijvoorbeeld dat ik voor mijn vader een goede situatie wilde creeëren, en dat was niet haalbaar. Nu gaat de mantelzorg dus voor goed-genoeg. Mijn vader heeft daar ook echt last van, maar het is niet anders, ik moet er ook voor mijn gezin zijn.

Ik wens je gewoon heel veel succes.
En wat Izar zegt, een deel van de belasting is tijdelijk dus laat tot die tijd gerust dingen liggen.

Maylise

Maylise

10-04-2012 om 13:12

Druk

Deze periode is gewoon top drukte. Je hebt kinderen die nog veel zorg nodig hebben, ouders die ook veel zorg nodig hebben en daarnaast ook nog werk. Ik ken het min of meer uit eigen ervaring hoewel ik wel een echtgenoot heb die ook veel doet wat alles aanzienlijk makkelijker maakt. Het vervelende is dat strepen in je taken eigen nauwelijks kan. Werk is belangrijk. Kinderen zijn belangrijk. Ouders zijn belangrijk. Hond is belangrijk. Yoga is misschien niet belangrijk voor wat je doet maar dat is natuurlijk ook juist een moment van ontspanning. Dat is iets wat je voor jezelf doet. Je kan natuurlijk best af en toe een dag overslag maar ik kan goed begrijpen dat je daar juist energie van krijgt.

Wat mij persoonlijk heeft geholpen:
Taken uitbesteden die ik vroeger zelf deed. We hebben nu een hulp in de huishouding, een deel van de boodschappen laat ik bezorgen en ik heb huiswerkbegeleiding geregeld voor mijn jongste dochter. Mijn jongste zoon help ik nog wel zelf met huiswerk maar ik ben van plan om volgend jaar ook iemand voor hem in te schakelen.

Verder je er bij neerleggen dat dingen niet altijd perfect gaan. Soms zal een kinder activiteit moeten sneuvelen, soms komt werk in de knel...

Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn maar als ze al de tiener leeftijd hebben dan kun je hun natuurlijk ook een deel van de zorg voor je ouders laten doen. Mijn kinderen doen boodschappen voor mijn moeder, gaan regelmatig daar een kopje thee drinken en doen dan ook even wat simpele huishoudelijke klussen. Voor grote huishoudelijke klussen heb ik overigens ook iemand geregeld die bij mijn moeder schoonmaakt. Dat scheelt veel. Mijn moeder heeft nog geen lichamelijke verzorging nodig maar mocht dat ooit nodig zijn dan wil ik daar de thuiszorg voor inschakelen zodat wij meer het gezellige gedeelte kunnen blijven doen.

Ik combineer zorg voor moeder ook met zorg voor de kinderen doen mijn moeder hier te laten eten of door haar mee te nemen als ik een activiteit heb van de kinderen. Dan heeft zij een uitje wat ze ook echt leuk vindt (ze geniet enorm van de kleinkinderen) en ik moest toch al die richting uit.

Maylise

Maylise

10-04-2012 om 13:15

Honingbes

Ik ben het trouwens helemaal met je eens dat je inderdaad je ouders wilt helpen. Dat is gewoon ook noodzakelijk en net zo belangrijk als de zorg voor je kinderen. Als de indicatie er is dan kan je in elk geval de dagelijkse verzorging overlaten aan iemand anders en kan jij je richten op de meer sociale taken. Dat geeft ook meer energie. Vooral ook de kinderen erbij betrekken. Dat scheelt ook enorm heb ik gemerkt. Hangt natuurlijk wel van de leeftijd af maar als je het hebt over huiswerk zullen ze wel niet zo heel klein meer zijn.

Toke

Toke

10-04-2012 om 15:49

Streepmethode (oeps, beetje lang)

Een methode uit cursussen timemanagement die je kan helpen bij het strepen:
Maak een tabel met twee rijen met elk twee vakken. Op de horizontale as zet je IK en IEMAND anders. Op de verticale as zet je NU en LATER. Vervolgens deel je je activiteiten in.
Je zult zien dat je geneigd bent om alles in dat vak linksboven te proppen. Alles moet NU en door JOU gebeuren. Maar de vraag is natuurlijk of dat wel echt zo is. Zitten er dingen bij die je aan een ander kunt overlaten, of die uitgesteld kunnen worden. Zo creëer je ruimte.
En die ruimte heb je volgens mij het hardste nodig, wat Albana ook zegt. Want een hele dag vol dingen die moeten, maakt het alleen al voor je gevoel heel zwaar. inclusief dat uurtje Yoga en een uurtje wandelen. Dat zijn leuke uurtjes, maar niet als ze er mede voor zorgen dat je agenda gevoelsmatig zit dichtgemetseld van 6 uur 's ochtends tot half 10 's avonds. Dat ga je niet volhouden.
In die zin snap ik je werkgever heel goed, maar ik vind het ook al een beetje doorklinken in je posting. Je bent er zelf niet echt gelukkig onder en dan is het dus de hoogste tijd om te gaan strepen. Dat moet je echt zelf doen, uit overtuiging. Plan voor elke dag vrije momenten in en bedenk pas op dat moment zelf wat je gaat doen. Yoga, met de hond wandelen, boek lezen, lekker uitgebreid koken. Daar geniet je meer van en dat genieten geeft je energie voor je al je andere taken.
Praktische tips nog:
- bedenk voor de hele week wat je wilt eten en doe daar in één keer alle boodschappen voor. Dat scheelt niet alleen de tijd van het boodschappen doen, maar vooral de energie van het nadenken
- maak niet alleen maar snelle maaltijden. Snelle maaltijden bevatten vaak ook 'snelle' energie, terwijl jij juist voedzaam eten nodig hebt, waar je de dag op doorkomt
- laat anderen de hond uitlaten (kijk of er in je dorp/stad een soort hulpdienst is waar je voor een klein bedrag vrijwilligers kunt vragen. kun je trouwens ook voor andere klussen gebruiken/voetbaltransport)
- kijk met behulp van bovenstaande tabel ook of je zus en jij wel alle hulp voor je ouders moeten verzorgen. Probeer zoveel mogelijk aan professionals over te laten, zodat je zelf je energie kunt inzetten om er voor je ouders te 'zijn'. Beter een keer in de week met aandacht bij ze op bezoek, dan twee keer in de week snel-snel tussendoor. Overigens kan ik uit ervaring zeggen dat wat mij veel energie kostte om bij mijn ouders voor elkaar te krijgen, door een professional zo geregeld was. Puur omdat mijn ouders het van een vreemde makkelijker accepteerde dan van mij. Mij wilde ze niet tot last zijn, die vreemde, tja, die was er nu toch
- kijk of je werkgever de mogelijkheid heeft jou zorgverlof te geven. Daarmee kun je in ieder geval de uren die nodig zijn om de zorg voor je ouders te organiseren tot er professionele zorg is, gecompenseerd krijgen. Dat scheelt al veel.
Fulltime werken, fulltime zorgen en parttime mantelzorgen is TE veel. Ik wens je veel succes bij het maken van de keuze wat voor JOU het belangrijkste is en hoeveel mogelijkheden je dan nog voor anderen hebt. Makkelijk is niet, maar noodzakelijk: ik denk van wel.

Honingbes

Honingbes

11-04-2012 om 13:24

Reactie

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie reacties en bemoedigingen. Ik kreeg bijna medelijden met mezelf :-)
Ik heb de oproep geplaatst om tips te krijgen over een eventuele cursus die ik zou kunnen doen om efficienter te organiseren, maar kreeg van jullie ook een aantal bruikbare tips/aandachtspunten.
Toke's tip ga ik nog uitproberen.

Emmawee

Emmawee

11-04-2012 om 22:04

Meditatie

Zou ik vooral blijven doen als ik jou was. Die tijdsinvestering levert je echt iets op. Voor jezelf en daardoor ook voor anderen. Ik zou willen dat ik de discipline had om dit iedere ochtend te doen.
Verder zou ik als ik jou was vooral investeren in praktische hulp. Misschien samen met je zus? Overigens is mantelzorgondersteuning op het moment redelijk 'hot'in welzijnsland. Ga eens praten bij de zorg- / welzijnsinstelling waar je ouders mee verbonden zijn. Die kunnen misschien meer voor je betekenen dan je nu doet. Ik werk bij een welzijnsorganisatie en daar verzuchten we wel eens dat we mantelzorgers helaas pas zien als het te laat is. Er wordt nu zelfs geïnvesteerd in een methode om mantelzorgers eerder te benaderen.
Veel succes en sta jezelf toe voor jezelf te kiezen en delen van de zorg uit te besteden.
Maw.

Reactie meereffect

Het klopt dat de info op de site is georiënteerd op werkstituaties, echter het gaat om het toepassen van een systeem en of je dat nu thuis doet of of je werk maakt niet uit. Het heeft mij uiteindelijk opgebracht dat ik door de bomen het bos weer zag.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

organiser

Beste Honningbes, heb je overwogen om een organiser in te schakelen? Een goede professional organiser kan je helpen op basis van je eigen prioriteiten een indeling te maken die je beter bevalt. Meer maatwerk dan een cursus en de prijs valt best mee. Google er maar eens op.

Honingbes

Honingbes

12-04-2012 om 22:10

Personal organiser

Interessant, zo'n personal organiser. Nooit eerder van gehoord, maar dat komt misschien wel dichter in de buurt dan een time-managementcursus.
En Emmawee en Emilie16, dank voor jullie reactie.

Stappen

Je zou zelf al een paar stappen kunnen zetten. Ik noem maar wat voorbeelden:

in het huishouden wat handigheidjes, om een simpel voorbeeld te noemen: schroevendraaier in de keukenla, een raamtrekker op de badkamer voor het glas en de vloer, dat scheelt allemaal veel tijd en ergernis als je simpele dingen als een kapot handvat van een pan of kalk op de muur en het glas wilt voorkomen.

wat betreft het automatiseren van je kind, ik weet niet of je www.wrts.nl kent, dat is een online programma waarbij je zelf woordenlijsten kunt invoeren en verschillende manieren van oefenen kunt gebruiken. Als je kind met een laptop aan de keukentafel komt zitten kun jij ondertussen eten koken.

Misschien kun je het vervoersprobleem op de voetbalclub bespreken en hebben zij wellicht een oplossing, omdat ze iemand kennen die toch al....

Of wellicht activiteiten combineren: als je je kind weggebracht hebt naar je ouders, en meteen de hond uitlaten, inclusief boodschappen doen.

Eén ding is zeker, wat je ook doet, hoeveel tijd je ook hebt, het is nooit genoeg om alles zo goed te doen als je zelf zou willen. Het zou wat zijn als dat besef tot je door kon dringen.

Dat geeft meteen het grootste probleem: ethische dilemma's. Ergens ga je voor je eigen gevoel tekort schieten. Of ten opzichte van je kind, de hond, je vader en moeder of je werk, of jezelf. De norm van wat anderen van je vragen en wat je zelf wenselijk acht, die norm is onhaalbaar, en dat heeft slechts gedeeltelijk met tijd te maken. Wellicht kun je erover nadenken: op welk punt accepteer ik dat ik tekort ga schieten? Op welk vlak ga ik zeggen dat ik dat niet meer kan? Wat je ook overweegt, overal zul je denken dat het absoluut niet kan. Natuurlijk is het ondenkbaar dat je minder tijd besteedt aan het huiswerk van je kind, stel je voor dat het kind daardoor een glansrijke carriére mist. Of houd je het maar even bij wat het onderwijs zelf kan, wat het kind zelf kan en besef je dat de stok niet langer of hoger is dan die is. Jammer dan, wellicht in andere tijden en onder andere omstandigheden was het anders geweest. Wat ik hier beschrijf voor je kind kun je ook nagaan voor alle andere vlakken in je leven. Hoe erg is het om geen hond te hebben, of als er toch iets mis gaat met een van je ouders terwijl je er net niet bent etc. etc.

Ik vermoed dat het grootte probleem niet 'tijd' is (alhoewel het zich zo voordoet) maar schuldgevoel. Herkavelen van dat schuldgevoel zou je wat rust kunnen opleveren. En meer tijd, in elk geval voor je gevoel, wat minstens zo belangrijk is.

De zorgen van je werkgever kunnen wat dat betreft als een belangrijk signaal worden gezien: het wordt echt tijd dat je alles eens heroverweegt en opnieuw inricht.

Voordeel van het onderwijs is wel dat je redelijk vroeg klaar bent (16.00 uur) waardoor je nog wat tijd hebt om overdag dingen te doen. En dat je relatief veel weken lesvrij bent. Mooie tijd om te herstellen, als je het niet volplant met allerlei leuke dingen die ook echt moeten.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.