Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Tips echt goede motivatie/sollicitatie brief

er staat opeens een ontzettend interessante leuke geweldige baan ergens vrij. De banen die ik zoek zijn in de culturesector en er komt zelden iets voorbij waar mijn brein blij van wordt.

heel veel dingen die ze willen kan ik wel en een paar dingen kan ik niet of heb ik sumier ervaring in, bijvoorbeeld fondsenwerving heb ik weinig mee gedaan.

Wat is nou het beste om te doen. Zaak is dat ik in ieder geval uitgenodigd wordt en niet net zoals de honderd anderen die gaan reageren meteen in de prullenbak verdwijn.

Nasha 1st

Nasha 1st

01-06-2010 om 19:46

Tips op

carrieretijger.nl vond ik erg nuttig. Ook kun je op het forum daar je brief laten bekijken.

Benadrukken wat je kan

Benadruk wat je kan, en wat je kwaliteiten zijn. Wat moet je kunnen/kennen voor fondsenwerven? Benadruk en bewijs dat je die eigenschappen hebt. Wat je niet kan, niet noemen.
Wat ik nog weet van de culturele sector is dat kennissen belangrijker zijn dan kennis.
Ik wens je veel succes, want ondanks het feit dat ik afgestudeerd ben in Kunst en Cultuur Beleid, heb ik er nooit een baan in kunnen vinden.

Succes!

Dorry

Heb je al gebeld?

Ik heb net ergens op gesolliciteerd waarbij ik ook niet aan alle eisen voldoe. Ik heb gebeld en open kaart gespeeld maar er wel bij verteld dat ik heel enthousiast was over de vacature. Bleek het niet zo'n harde eis te zijn en de recruiter raadde me vooral aan een brief te schrijven waarin mijn enthousiasme in doorklonk.

In ieder geval moet je altijd bellen om proberen zoveel mogelijk info al over de functie te krijgen zodat je precies je brief daarop kan afstemmen.

Misschien heb je geen fondsenwerving gedaan, maar je hebt wel je eigen bedrijf al jaren, toch? Je kunt wel aangeven dat je ruime ervaring hebt met acquisitie voor opdrachten. Ik vind de boeken van Jack van der Minden trouwens heel goed wat betreft sollicitatietips.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-06-2010 om 22:47 Topicstarter

Dank

ik ga morgen eens met jullie tips verder. Ik zal sowieso eerst ook eens bellen maar ik moet nog wat goede vragen in kaart brengen.

Ik zal voor mezelf morgen dmv op briefjes schrijven (heb laatst een brainstorm op die manier gedaan wat erg interessant werkte en veel opleverde) waarin ik taken uitschrijf in eigenschappen/kwalificaties. MIsschien kan ik dan beter aangeven waar ik concreet ervaringen en welke eigenschappen ik heb om te noemen in de brief. Verder ben ik al een tijdje bezig met een visie te omschrijven (in woord) van de sector en de belangen, ik zal eens kijken of ik dit met beeld kan aanvullen en dit als voorbeeld van mijn visie kan bijvoegen aan mijn sollicatiebrief.

En indd ik heb nauwelijks ervaring met fondsenwerving maar met acquisitie heb ik wel weer veel en breed ervaring in. Verder wordt er gevraagd naar het ontwikkelen van beleid (wat ik ook weinig heb gedaan).

Ik ben nu ook aan het solliciteren voor een beleidstraining binnen de cultuursector. Alles komt nu samen, zaak is om er ook tussen te komen en kansen te creeeren.

Deze functie is met name interessant voor mij omdat het zich afspeeelt binnen moderne beeldende kunst en multiculturaliteit waar momenteel binnen mijn vakgebied veel gaande is en dus heel erg aansluit bij mijn huidige interesses.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-06-2010 om 22:50 Topicstarter

Oh liat

ik heb net op marktplaats gezien dat er een boek van hem te koop is (alles over sollicitatiegesprekken), ik zal eens kijken of ik dat zsm hier in huis krijg, bedankt !

Geen ik-brief

...maar vooral kijken naar wat zij zoeken.

Het is een veelgemaakte fout om je eigen sterke punten te benadrukken.
Die zijn niet zo interessant voor een werkgever. Een werkgever wil juist uitgelegd krijgen waarom jij bij hun baan past. Dus een duidelijke aansluiting op de vraag. Daarvoor doe je onderzoek naar de organisatie, close reading van de vacature én je belt op.
Wezenlijk!

Verder je LinkedInprofiel optuigen (ben ik weer, sorry) en in je netwerk op zoek gaan naar mensen die de organisatie of een medewerker kennen. Al is het maar de koffiejuffrouw of de directeur die al 15 jaar weg is.

Inderdaad linkedin

heb net een gesprek gehad maandag. Bleek dat ze uitgebreid naar mijn linkedin profile heb zitten kijken. Mocht ik deze baan niet krijgen, dan ga ik mijn profiel daar weghalen: ik solliciteer op verschillende soorten functies en heb verschillende varianten op mijn cv. Met een zo'n algemeen variant op linkedin wordt dat natuurlijk niets.

Veel succes Manda! Ik hoop dat je de baan krijgt.

Kun je niet een andere instantie bellen

waar soortgelijk werk wordt gedaan en met iemand spreken die zo'n functie heeft? Dan vraag je wat die precies de hele dag doet en welke eigenschappen belangrijk zijn. Dan vind je meer aanknopingspunten met wat je al hebt gedaan + je kunt ook laten blijken tijdens een sollicitatiegesprek dat je het een en ander afweet van de functie.

Manda Rijn

Manda Rijn

02-06-2010 om 22:30 Topicstarter

Ik ga

morgen nog een keer proberen de directeur te spreken (waar de functie direct onder zit) ze was vandaag niet te spreken en per email vragen stellen wil ik niet.

Ik ben nu aan het twijfelen of deze sector in deze richting wel past bij mijn persoonlijkheid, ik ben nogal direct, heb altijd in de commerciele sector gezeten tussen ondernemers, kan ik wel subtiel blijven, geduld hebben en anderen laten produceren, is dit wel waar ik tussen pas zonder uit de bocht te vliegen.

Daarnaast, ik heb wel allerlei dingen gedaan die er aan raken, maar een echte manager ben ik nooit geweest, het hele verhaal van geld, tijd, kwaliteit, info etc komt mij allemaal heel bekend voor (heb ooit een korte spoedcursus gevolgd toen ik hoofd van een ontwerpstudio werd) in de samenwerkingen met projectmanagers maar of ik het zelf ook zo kan ?

Het is de vraag of ze mijn creatieve conceptmatige skills interessant genoeg vinden om te investeren in mijn managementvaardigheden. Daar moet ik morgen aan de telefoon uit zien te komen, waar ligt de nadruk in de functie.

Guinevere

Guinevere

02-06-2010 om 22:31

Opvallen

Wat je in elk geval moet doen, is opvallen. Dus voor een baan in de culturele sector stuur je geen spruitjesbrief. Laat zien dat je een cultureel type bent. Je hoeft niet met pimpelpaars papier te werken, maar een donkerblauwe letter ipv een zwarte letter is in elk geval al niet doorsnee.
Begin je brief niet met een standaard formulering, da's niet creatief/cultureel. Lees de vacature meermalen zorgvuldig door en schrijf je brief én je cv richting die vacature. Houd de brief tamelijk kort en zakelijk, vermeld je motivatie en waarom je denkt dat jij de geknipte persoon bent. Vermelden dat je graag nieuwe dingen leert is altijd positief, zeker als je nog niet alles uit de functiebeschrijving beheerst. Voor de rest verwijs je naar je c.v.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2010 om 17:41 Topicstarter

Update

ik heb vandaag gebeld en wat inhoudelijke vragen gesteld, ze drong aan dat ik ging solliciteren, qua ervaring zijn ze bereid te investeren als de match verder goed is. Ik heb de indruk dat ze vooral iemand zoeken die qua persoonlijkheid aansluit bij de directeur (het is een functie direct onder de directeur) en visie heeft.

hmm.

ok en nu moet ga ik dus een brief schrijven, ik heb mijn linkd. bijgewertk en weer wat connecties erbij, ik heb een visie uitgeschreven over de sector en deze aan laten sluiten bij mijn eigen ervaringen.

Nu moet ik dus een overtuigende brief gaan schrijven waarom ik het moet worden, ik wil voorkomen dat het een cv achtige brief wordt ik wil dus niet allerlei dingen gaan ophoesten wat ik al kan, meer een brief waarin mijn enthousiasme toon. HELP ik hoop heel erg op nog wat tips !

het is overigens een best pittige functie op management niveau (met bijhorend salaris en mogelijkheden etc) die raakvlakken heeft met mijn vorige werk als interieurontwerper (de grotere projecten die ik gedaan heb) maar niet meer creatief uitvoerend.

Guinevere

Guinevere

07-06-2010 om 17:49

Manda

Je ervaring en opleidingen som je op in je c.v. en niet in je brief. In je brief beschrijf je je motivatie en waarom je denkt dat jij de juiste persoon bent. En dan kun je verwijzen naar je c.v.
Vermeld in je c.v. niet alleen de functiebenamingen, maar ook de inhoud van het werk. Dus bv.:
Project x. (2007-2008). Interieurontwerper. Taken: Projectleiding, aansturen 3 medewerkers. Inkopen. Kleurenplanning. Budgetbewaking. Etc.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2010 om 23:15 Topicstarter

Ik kan niet

helder nadenken lijkt wel, ik ben ook compleet mijn zelfvertrouwen kwijt. Ja want inderdaad, waarom denk ik zelf dat ik de juiste persoon ben ? Ik focus mij alleen maar op de dingen die ik niet kan...

grutjes wat is er met mij aan de hand ?

Manda

je hebt onlangs een baby gekregen,bent een weg aan het zoeken met dit nieuwe kindje in je gezin,dat vreet energie,misschien ben je er (nog) niet aan toe om nu al weer een zware baan aan te gaan?
ik weet nog dat ik een tweeling kreeg,ik heb de eerste twee jaar van hun leven in een roes geleefd,daarna kon ik mijn aandacht weer volop op mijn werk en andere dingen richten.

Manda Rijn

Manda Rijn

09-06-2010 om 15:26 Topicstarter

Ik denk ook

niet dat ik het ga worden, om meerdere redenen, maar voornamelijk omdat ik onlangs geen activiteiten heb gedaan binnen die specifieke branche en dus ook te weinig weet van wie en wat (lezingen bezoeken, workshops, netwerkborrels), vooral mijn netwerk die is niet voldoende in die richting. Ik heb mij nu aangemeld bij een werkgroep van een politieke partij, maar dat is dus te laat, wellicht volgende vacature maak ik meer kans.

ik ga overigens wel solliciteren, ook om eens wat vragen te kunnen stellen en eventueel voor te stellen om een project freelance of onbetaald mee te draaien. Ik heb verder een training waar ik graag aan mee wil doen, ik moet die motivatie deze week de deur uit doen, die training geeft wel de mogelijkheid om mijn netwerk aan te vullen en iets aantoonbaars precies in deze branche te doen.

Ik heb afgelopen 2 jaar geinvesteerd in mijn gezin, het huis volledig verbouwd en de baby heeft enorm veel moeite gekost om te krijgen (ivf na een hele lange zware weg). Ik mag mezelf ook wel in die zin de tijd gunnen om er weer in te komen, echter er moet gewoon nu weer eens geld verdiend worden.

Niet niet niet...

Ik heb geen ervaring in de branche waar je solliciteert maar je moet even denken over alle dingen die je _wel_ kunt.

Mijn mentor deed altijd een truukje met mij als ik dingen eng vond. Hij zei dan denk niet aan een roze olifant... waar ga je dan aan denken, juist roze olifant. Als je over alle dingen denkt die je wel kan, wel weet, gaat dat allemaal veel beter je sollicatie brief en gesprek in.

Je zou even een spider diagram voor je zelf kunnen doen. Ik zou er in elk geval opzetten dat Manda Rijn creatief is, passie heeft voor haar vak, graag mensen helpt, bereid is te luisteren en te leren en doorzettingsvermogen heeft. (zo na alles doorlezen op OOL de afgelopen jaren).

Kom op, je kunt het!

Succes, Mariel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.