Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Tips rond woningaanpassing/verhuisvergoeding gezocht

Ik hoop hier tips te kunnen vinden om woningaanpassingen makkelijker te krijgen. Ook om een verhuisvergoeding te krijgen, daar verhuizen noodzakelijk is.

In het kort de situatie:
Mijn ouders wonen in een eensgezinswoning. Door zijn ziekten kan mijn vader eigenlijk niet meer de trap op. Ook kan hij bijna geen gebruik meer maken van het bad in de badkamer. De tuin kan hij niet zelf onderhouden.
Wat ze willen: van hun huurhuis naar een huurflat, daar de volgende aanpassingen: verhoogd toilet, douchestoel, handgrepen in beide ruimten.
Daarnaast willen ze in aanmerking komen voor een verhuisvergoeding, omdat ze door zijn handicap moeten verhuizen. Traplift is niet handig, want dan kan hij zijn rollator/of straks rolstoel niet boven gebruiken, plateaulift past niet. De badkamer zou uitgebroken moeten worden om een douche aan te leggen (hebben nu alleen bad). Ook moeten ze dan een tuinman zoeken om hem te onderhouden (of vinden ze dat mijn moeder dat moet doen?, dat is nl. niet mogelijk door hartklachten en schouderfractuur die niet meer herstelt).

Wmo

je vader kan een aanvraag voor een verhuiskostenvergoeding indienen bij de Wmo van de gemeente waar hij woont. Per gemeente verschillen de regels van toekenning.

groetjes van Purk

Hanne.

Hanne.

14-09-2010 om 09:07

Er is veel mogelijk

Volgens mij is er vaak heel veel mogelijk. Ga ook eens met de woningbouw praten. Misschien dat er stiekem toch heel veel in huis aan te passen valt.

Bij mijn ouders is bv een ergotherapeut langs geweest om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Uiteindelijk zijn er een aantal aanpassingen gedaan waarvan wij niet van het bestaan wisten en is er een complete slaapkamer/badkamer op de beganegrond aangebouwd. Is grotendeels vergoed, omdat verhuizen en aanpassen uiteindelijk niet heel veel duurder zou zijn.

De specialist van je vader (ik neem aan dat hij daar nog af en toe komt) kan je vast helpen, en anders het WMO loket even bellen.

Sancy

Sancy

14-09-2010 om 10:17

Inderdaad veel mogelijk

Vraag informatie en advies bij het wmo-loket in de gemeente. Er is heel veel mogelijk en van wat ik lees hebben jullie al een heel gedetailleerd idee van wat jullie willen, maar pin je daar niet te veel op vast. Ik zou het gesprek ingaan met de vraag: wat is er mogelijk? en niet met de vraag: kunnen wij dit-en-dat alsjeblieft krijgen?
Voor zover ik weet wordt er een verhuisvergoeding verstrekt als de mogelijkheden van woningaanpassing niet toereikend zijn of als de kosten daarvan hoger zijn dan de kosten van een verhuizing. Het is vziw ook zo dat áls je het advies krijgt te verhuizen, je niet helemaal vrij bent om zelf een andere woning te kiezen, omdat je dan in principe verhuist naar een al aangepaste woning die is vrijgekomen.
Maar nogmaals, leg de situatie voor bij het wmo-loket.

Mamarijke

Mamarijke

14-09-2010 om 11:21 Topicstarter

Bedankt

voor alle reacties. Hier kunnen we wat mee. Ga er vanavond me verder in verdiepen/lezen over WMO ed.

Handige site

kijk anders ook eens hier

https://www.regelhulp.nl/

daar vind je hoe je e.e.a. kunt regelen en aanvragen

Kari1

Kari1

14-09-2010 om 15:58

Ervaring

met ouders en schoonouders. En idd, er is veel mogelijk. Het advies van Sancy om als insteek te nemen "wat is er mogelijk" en niet "Wat ze willen: van hun huurhuis naar een huurflat, daar de volgende aanpassingen:..." lijkt me een heel goede. Zo heb je de meeste kans dat de gemeente positief blijft meedenken.
Denk voor het huidige huis in oplossingen en niet in problemen. Als er een traplift komt kan er boven ook een rollator staan (zoals bij mijn schoonmoeder). En ja, natuurlijk is alles gelijkvloers makkelijker en een traplift minder fijn maar het kán wel. De badkamer zou uitgebroken moeten worden, ook dat kan. Is bij mijn ouders gebeurd, door mannetjes van de gemmente. Ze hebben een hele redelijke (lees: spotgoedkope) eigen bijdrage betaald en verder een mooie badkamer met inloopdouche, handgrepen en douchestoel op gemeentekosten. En ja, mijn ouders hebben idd een tuinman genomen voor de tuin. Die komt er 2-3 x per jaar een dag doorheen met een maatje (en het is een grote tuin!) en verder redt de tuin zich wel. Verwilderen kan ook altijd, of misschien wil een aardige buur af en toe het ergste bijhouden in ruil voor een lapje moestuin of snijbloemen voor eigen gebruik? Zo kun je nog veel meer creativeren.
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.