Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

fladderbeestje

fladderbeestje

07-04-2010 om 17:26

Urenverantwoording zzp-er

Ik heb vragen rondom urenverantwoording (o.a. veel uren en weinig inkomen, en wat valt eronder; het is nogal vaag want creatieve sector), en mogelijk de (on)zin om het ZZP-schap aan te houden, maar de vragen zijn tamelijk privé/herkenbaar. Is er iemand die goed thuis is in deze materie en met wie ik per mail of chat (of event. foon) wat dingen kan bespreken? Graag even contact opnemen per digiduif: [email protected] (kan misschien even duren voor ik reply, dag of 2 hoogstens).
Bedankt alvast!

Yvon Meijer

Yvon Meijer

08-04-2010 om 20:33

Boekhouder?

Hoi! Ik weet wel wat maar ook niet alles. Ik werk al jaren als zelfstandige (wat nu opeens zzp-er moet heten) in de creatieve sector en er zijn jaren dat ik alleen maar heel veel verlies heb. Soms kom ik op 0 uit, da's een goed jaar ;-) Wat bedoel je met urenverantwoording; als ik de vraag zou krijgen dan werk ik dus dag en nacht. Maar goed: is het niet het beste om deze vragen aan je boekhouder te stellen als je die hebt, of om er anders één te zoeken die je de vragen voor kunt leggen. Groetjes & succes, Yvon.

Fladder: over het urencriterium in 2009

Ik heb geen concrete antwoorden voor je, maar enige tijd geleden heb ik gereageerd op de oproep van FNV Bondgenoten om de zorgen van zzp'ers over het halen van het urencriterim in 2009 te melden aan het Ministerie van Financiën.

Ik kreeg de volgende mail terug:

"Geachte heer, mevrouw,

Hartelijk dank voor uw bericht, wij hebben dit in goede orde ontvangen.

U uit in uw bericht uw zorgen over de gevolgen van de crisis voor zzp'ers en vraagt de minister van Financiën bij de belastingaangifte over 2009 het urencriterium van 1225 uur niet streng toe te passen zodat u gebruik kunt maken van de zelfstandigenaftrek.

Zoals bekendgemaakt op 10 maart 2010 heeft de minister besloten gehoor te geven aan uw oproep. Uitgangspunt is dat voor het urencriterium alle tijd meetelt die wordt besteed aan werkzaamheden die worden verricht met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming. Bij twijfel over de aannemelijkheid van het aantal aan deze werkzaamheden bestede uren, zal de inspecteur voor de crisisjaren 2009 en 2010 enige soepelheid betrachten. Voor verder informatie verwijzen wij u naar het beleidsbesluit hierover van 8 maart 2010, zie http://www.minfin.nl/Actueel/Besluiten_beleidsregels/2010/03/Inkomstenbelasting_Urencriterium_Ondernemerswerkzaamheden

Wij gaan ervan uit dat als gevolg van de opstelling van de Belastingdienst de overgrote meerderheid van de zzp'ers alsnog in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek.

Met vriendelijke groet,

Ministerie van Financiën

(Dit is een automatisch aangemaakte mail. Het is niet mogelijk hierop te reageren)."

Hopelijk betekent dit dat de belastingdienst in 2009 dus inderdaad coulant zal zijn.

Chris

Yvon Meijer

Yvon Meijer

11-04-2010 om 21:27

Opschrijven?

Maar.. Waarom moet je je uren opschrijven? Zoals ik ook al schreef: - en het is geen grapje: ik werk dag en nacht- zowel wakker als niet geheel wakker. Vooral in een creatief beroep dus misschien vaag voor sommigen; maar soms heb ik een briljant idee als ik sta te douchen of op de fiets onderweg ben etc etc.. Maar waarom zou ik dat moeten opschrijven, kost me veel te veel tijd die ik veel beter kan besteden aan mijn werk.

ishtar

ishtar

12-04-2010 om 09:44

Yvon

omdat, als de belastingdienst het wil controleren, je dan iets op papier hebt staan.
En ja, een simpele agenda voldoet. Wel een tijdje bewaren. Zelfs de tijd dat je postzegels aan het halen bent voor het versturen van facturen geldt als tijd voor je bedrijf en mag je schrijven.

Oh breek mij de

vreselijk, ik heb nu te maken met 1 of andere trut van de belastingdienst die maar niet wil begrijpen hoe het allemaal zat in 2007, ik heb haar een kwartier aan de telefoon gehad, echt vreselijk type.

En ze kon geen antwoorden geven dus ging maar wat intimideren. BLUH. Ben erg benieuwd wat ze nu gaat besluiten, ik heb enveloppen vol met info meoten versturen waarbij het voor mij compleet onduidelijk was wat ze er mee wilde. Het lullige was dat het om een mager jaar ging waar ik vooral uren heb besteed aan acquireren en zelfstudie, ja maak dat maar eens hard als zzp-er in de creatieve sector.

ik kan je niet verder helpen, ik vind dit soort dingen mega frustrerend vooral omdat het niemand geld kost of geld oplevert in mijn geval, weggegooid overheidsgeld.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

12-04-2010 om 21:18

Jee

Gelukkig heb ik nog nooit mijn uren hoeven te 'bewijzen' aan de belastingdienst (afkloppen..). En ik heb natuurlijk wel een agenda. Maar in de creatieve (scheppende) hoek vind ik zoiets zowiezo vaag: een beeldend kunstenaar kan de hele maand op de bank hangen en dan in één dag vier briljante schilderijen schilderen. Moet je dan voor die belastingambtenaar in je agenda zetten dat je een maand inspiratie hebt liggen zoeken? En hoe groot is de kans dat die dat snapt?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.