Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Uwv/wia/iro-vraag (temet misschien?)

Sinds een kleine twee jaar ben ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt en vanmorgen had ik mijn herbeoordeling. Naar aanleiding van het gesprek zou het me niets verbazen als ik percentage van arbeidsongeschiktheid verminderd (al ben ik me er ook van bewust dat dit meer met verdiencapaciteit te maken heeft dan met werkelijke beperkingen/ongeschiktheid). De kans zit er dus in dat mijn uitkering verminderen zal of misschien zelfs wel zal stoppen. (Ik kijk nergens meer van op).
Nu volg ik sinds vorig jaar een IRO-traject welke het afgelopen half jaar even in de ijskast stond vanwege privé-omstandigheden. Weet iemand hoe het gaat als je onder de WIA (of was het nou WGA?) grens komt? Kan zo'n IRO-traject, betaald door de UWV, dan nog wel doorgaan of wordt dat dan ook gestopt? (Dat zou ik heel jammer vinden!)
Hopelijk weet iemand hier toevallig het antwoord op? Temet misschien? (Werkte jij niet bij de UWV?) Vanmorgen kreeg ik hier geen antwoord op (arts wist het niet) en het waarschijnlijk nog wel even duren voordat ik wordt uitgenodigd voor een gesprek bij de arbeidsdeskundige.

Alvast dank!

Minet

Minet

08-01-2010 om 09:10

Goed nieuws

Ook al stopt jouw uitkering nu, je blijft nog 5 jaar de status van arbeidsgehandicapte behouden, dus het IRO-traject loopt gewoon door. Ook als je nu WW gaat krijgen blijft het IRO-traject bestaan.
Je hoeft je nu daarover geen zorgen te maken, je kunt gewoon verder gaan met waar je een half jaar geleden gestopt bent.
Sterkte met alles!
(info van een UWV-medewerker, dus 100% betrouwbaar)

Geen idee

maar wel even een warme knuffel omdat je hoofd (natuurlijk!) niet staat naar zulke dingen en je vast het liefst onder je dekbedje bleef en de buitenwereld maar lekker liet begaan (tenminste zo herinner ik mij het gevoel van het UWV toen, hete tranen geplengd over de kille zakelijkheid)

heli

heli

08-01-2010 om 10:29 Topicstarter

Minet

Dank voor je antwoord! Dat biedt perspectief. De begeleiding van de IRO-coach is heel prettig en ik leer er zo veel van. Daarbij is de ingang naar werk toe (heb nog geen idee wat ;-) ), vooral nu, misschien wat makkelijker daardoor. Ik zou het echt heel erg missen (meer nog dan die paar honderd euro van de uitkering.)
Overigens heb ik geen recht op WW (dat deel van mijn uitkering is al gestopt) en ook niet op een uitkering. De arts die ik sprak dacht eerst even dat de IRO dan wel overgenomen zou worden door de gemeente omdat die mijn uitkering dan wel zou betalen. Maar daar heb ik helemaal geen recht op, dus die vlieger gaat niet op.
Dat van die vijf jaar had ik zelf nog niet aan gedacht, goed dat je me er aan herinnerd. Dank!

heli

heli

08-01-2010 om 10:57 Topicstarter

Mien* (deels ot)

Lief! Kan de knuffel goed gebruiken... gelukkig was deze meneer wel heel meelevend, maar regels zijn regels. Waar ik nog het meest verdrietig van wordt is dat ik me zo niet serieus genomen voel. Met datgene van mijn lichamelijke klachten/beperkingen die gediagnosticeerd en behandeld zijn (blaasgedoe) gaat het beter dus heb ik geen lichamelijke beperkingen meer. Dat ik veel meer klachten heb, maar geen diagnose, wordt niet naar gekeken. Want als je geen diagnose hebt, dan bestaat het eigenlijk ook niet voor de UWV (letterlijke woorden van de arts). En daar wordt ik zo boos om! (En toen werd ik dus emotioneel...) Dat ik dag in dag uit geconfronteerd wordt met dingen die ik niet (meer) wordt op die manier recht in gezicht ontkent. Althans zo voelt het. Bah!

Nu ik dit zo op schrijf raak ik weer lekker op dreef, maar ik heb besloten dat die hele UWV voor nu even de boom in kan. Ik heb de energie er niet (voor over) om me daar mee bezig te houden. Ik hoop zo dat ik weer door kan gaan met die IRO en of dat leidt tot werk, een opleiding of misschien zelfs (voorlopig) wel helemaal niets, dat zien we wel. Ik leer er in ieder geval veel van en da's goed voor me.

Waar ik wel energie in moet steken, of we nou willen of niet, is de hele justitiele gang van zaken rondom het overlijden van Joram en dat vind ik nog veel moeilijker. Dat is op een heel andere, voor mij nu even veel ingrijpender manier emotioneel, pijnlijk. Er wordt niet gevraagd of we hier in mee willen gaan, we moeten er in mee. Net als destijds in het ziekenhuis; wordt je een soort van verhoord terwijl je bij je doodzieke kind wil zijn. Wordt er voor je besloten dat er sectie verricht moet worden terwijl wij dat helemaal niet willen en er ook de noodzaak niet van in zien. Nogmaals bah! (overigens is er uiteindelijk geen sectie verricht; het medisch team en wijzelf hebben daarvoor heel veel moeite moeten doen en het schijnt heel uitzonderlijk dat zijn dat het niet is gebeurd, maar uiteindelijk zijn ze akkoord gegaan met alleen een schouw (met als kanttekening dat dit alsnog een sectie kon worden als ze twijfels hadden). Over kille zakelijkheid gesproken...

Sorry, een heel relaas. Was niet mijn bedoeling, maar het zit me nogal hoog... Nogmaals dank voor je knuffel en kaarsjes. Doet goed!

Minet, help!

Heli, ik werk niet bij UWV, ik werk tegen UWV ;-). Nee hoor, dat is overdreven, maar ik werk in de rechtshulp en sta vaak mensen bij die problemen met UWV-besluiten hebben.

Ik heb geprobeerd op de UWV-site uit te zoeken of je eenmaal ingezette IRO (daar weet ik niet zo bar veel vanaf) nog blijft doorlopen als je helemaal geen uitkering van UWV meer hebt. Daar kom ik zo snel niet uit. Minet, dat weet jij vast wel?

Hoe dan ook loopt je WIA-uitkering door tot 2 maanden na de aanzegging van de arbeidsdeskundige, dus hoe langer dat gesprek op zich laat wachten, hoe beter.

Je zou, als Minet het antwoord niet paraat heeft, zelf even met de UWV infolijn kunnen bellen om te vragen wat er met een IRO gebeurd als iemand geen UWV-uitkering meer heeft. (0900-9294, hou je sofinr paraat)

Groeten, en sterkte

Temet

heli

heli

08-01-2010 om 14:08 Topicstarter

Temet

hahaha, en ik altijd maar denken; dat is volgens mij die van de UWV...
Heb inmiddels de uwv gebeld en, as usual, er wordt geen antwoord gegeven. Ik ben deze keer 'maar' drie keer doorverbonden, maar het lijkt wel of niemand het antwoord wil geven. De een denkt van wel, maar vindt dat ik moet afwachten wat het oordeel wordt van de arts voordat ik me hierover druk ga maken, verbindt me volgens toch door, diegene vindt van niet omdat je wel een of andere uitkering moet hebben voor een IRO en omdat de UWV pas aan het re-integratiebedrijf betaald als ik weer aan het werk ben. Toch verbindt ook deze meneer me door en toen werd van hun kant zomaar de verbinding verbroken. Bleg! Telefoneren met de UWV is een ramp als je geen standaard vragen hebt.
Ik hoop dat Minet met de vijfjaarregel gelijk heeft, maar dat ik toch een of andere uitkering zou moeten hebben maakt dat ik hier toch wat onzeker over wordt...

Minet

Minet

08-01-2010 om 14:09

Daar ben ik weer

Heli, mijn UWV-er is niet thuis momenteel, ook niet te bereiken, maar vanavond vraag ik hem en zal het antwoord hier neertikken!

heli

heli

08-01-2010 om 14:10 Topicstarter

Minet

thanks alvast!!

Heli

Ik snap niet dat jouw beperkingen geen reden zijn voor een WIA, maar ik snap wel vaker iets niet van het UWV :( (en vooral niet van die call centers!!)

Wat ik wel weet is dat iets op schrift stellen (ook emailen) vaak sneller effect had dan bellen, daarbij scheelt het een berg ergernis, ook mooi meegenomen!

Het snelst werd gereageerd op een klacht, die ik via het klachtenformulier van de site van het UWV had ingediend, de volgende ochtend hing er gelijk iemand aan de telefoon!

Qua keuringsarts heb ik het altijd WEL goed getroffen, de burocratie eromheen, dat was (is) echt bagger, helemaal als je hoofd en hart bezig zijn met heel andere dingen..

Misschien is het voor jou ook een idee om (LATER) je situatie te beschrijven (brief) en dit op te sturen, evt. kun je een FML (functionele mogelijkheden lijst) http://www.waocafe.nl/depraktijk/interviews_het_veld/i1747.html zelf invullen?

Voor de rest word ik een beetje stil van wat er nog van jullie verwacht wordt nav het overlijden van Joram*! Sterkte wensen voelt zo tekortschietend, ik zou willen dat we wat van jullie zware taken over konden nemen, zodat je gewoon de tijd en de ruimte had voor alleen de dingen die JULLIE belangrijk vinden...

Toch veel sterkte!
en Liefs!

heli

heli

08-01-2010 om 17:14 Topicstarter

Mien* ea

Na een poosje met die arts gesproken te hebben kreeg hij wel een indruk vertelde hij me. Hij vertelde me dat hij rekening zou houden met rouwverwerking ed. Da's fijn. Maar daarna zei hij dat hij de fm-lijst wat betreft lichamelijke beperkingen nu anders (minder beperkingen) zou invullen dan dat bij de vorige beoordeling was gebeurd. Ook oké, want lichamelijk gaat het ook beter dan toen. Toch zijn er een aantal dingen waar ik flink in beperkt ben en dat vertelde ik hem en vroeg hem dan ook hoe hij die lijst kon invullen terwijl wij het nog helemaal niet over die beperkingen hadden gehad. Toen kreeg ik die opmerkingen over dat er verder geen diagnoses waren en dat betekende dat voor de UWV en dat er daarom met die beperkingen geen rekeningen wordt gehouden. Dat is de wet, dat zijn de regels hoe vervelend soms ook, vertelde hij me.
Ik weet niet of het zin heeft om daar achteraf gezien nog het een en ander van op papier te zetten. Ik weet ook niet of het betekent dat ik nu door een arbeidsdeskundige bijvoorbeeld 'ingedeeld' wordt (of hoe het ook werkt) voor andere functies dan de vorige keer.
Mocht de uitslag van deze herbeoordeling zo anders uitvallen of ik heel erg het gevoel heb dat me onrecht wordt aangedaan (en niet een beetje, want daar hou ik al rekening mee) en ik daardoor misschien wel in bezwaar zal gaan, dan zal ik zeker alles op papier zetten. Die fm-lijst had ik gisteren ook ingevuld mee, evenals mijn formulier 'voorbereiding op herbeoordeling' (na heel veel gezoek eindelijk op de site van de uwv gevonden, ik wist dat dat formulier bestond omdat die zogenaamd mee was gestuurd met mijn uitnodiging. Niet dus. Overigens is die site is net zo ondoorgrondelijk als de uwv zelf.) Die formulieren had ik zelf als geheugensteun bij het gesprek, maar ik heb ze niet als 'zodanig' kunnen inzetten.

Verder neem ik maandag even contact op met mijn IRO-coach; wellicht heeft hij wel eens met het bijltje gehakt en kan hij me vertellen hoe het zit met het vervolg van het traject.
(Minet; ben natuurlijk nog steeds wel benieuwd wat jou uwv-er er over te zeggen heeft!)

En wat betreft justitie; ik schreef dat we verhoord werden; nu klinkt het net of we ergens van beschuldigd worden. Dat is niet zo hoor. Maar Joram is natuurlijk gestorven aan een niet natuurlijke dood en dat wordt tot op de bodem uitgezocht. Goed ook natuurlijk, maar sectie werd bijvoorbeeld als bewijsmateriaal gezien voor een evt. rechtzaak en dat ging zo tegen ons gevoel in. Het mannetje had al genoeg meegemaakt en de doodsoorzaak stond al op tig foto's en scan's. Je kon met blote ogen ook wel zien dat er verder niets was.
En dan nu naar lange tijd krijg je dan ineens post over de verdere 'afhandeling' en het vervolg. Zaken waar je je niet mee bezig wilt houden en dubbele gevoelens opleveren. Ik zou wel van de daken willen schreeuwen hoe ik me hierbij voel en wat ik er van vindt, maar ja, ik mag er natuurlijk niets over zeggen. Ook zo leuk. Bah.

Liefs, heli (en ook sterkte wensen is altijd goed ;-) )

heli

heli

08-01-2010 om 17:15 Topicstarter

Oh...

sorry... voor alle spellings-, taal- en tikfouten... het wordt tijd dat ik eens een hapje ga eten en vanachter dit scherm verdwijn...

heli

heli

08-01-2010 om 17:18 Topicstarter

ik geloof dat ik een volgende keer voor dit soort berichtjes toch maar es een andere nick moet nemen. Ik word een beetje te herkenbaar zo. (als ik dat al niet was!)

Minet

Minet

08-01-2010 om 21:10

Ben ik weer

Ook als je geen recht hebt op welke uitkering dan ook, dan blijft nog de vijfjarenregeling bestaan.

heli

heli

08-01-2010 om 21:21 Topicstarter

Minet

Yes!! Dank je wel uwv-er van Minet!

Nasha 1st

Nasha 1st

08-01-2010 om 22:25

Uwvmedewerker (ot)

misschien verwar je Minet met mij.....ik werk wel bij UWV, alleen bij UWV WERKbedrijf, voormalig CWI. Ik ken (helaas) niet de wetgeving rondom ziekte en uitkeringen die via het UWV gaan...

Minet

Minet

09-01-2010 om 10:14

Nasha (ot)

Ook 'mijn' UWV-medewerker was voormalig CWI-er, maar kent en kende toen ook al alle wetgeving omtrent ziekte en uitkeringen via het UWV. Dit had en heeft direct te maken met zijn werk binnen het CWI destijds, en het huidige UWV-werkbedrijf.
Wat is jouw functie binnen het UWV?

Nasha 1st

Nasha 1st

09-01-2010 om 13:35

Nu (ot)

ben ik klantadviseur op het KCC, voorheen heb ik altijd op de Juridische Afdeling gewerkt tot 2 jaar geleden de economie opbloeide en er bijna geen aanvraag ontslag binnenkwam en ik met mijn 17 jarig dienstverband toch de 1e was die weg moest....Toen kon ik op het KCC (toen nog CWIS geheten) terecht en op de belgroep juridisch. Inmiddels doen we alle belgroepen, maar nog geen WW/ZW inhoudelijk, vandaar dat ik er nog niet voldoende van af weet....

heli

heli

09-01-2010 om 14:55 Topicstarter

Nasha (ot)

Hoi Nasha,

Nee, ik wist niet dat jij bij de UWV/CWI werkt. Bij jouw naam heb ik weer andere associaties :-)
Op een of andere manier had ik de associatie UWV bij de naam Temet. En bij Minet dan weer niet, maar vanaf nu aan moet ik dat dus omdraaien. Minet 'heeft' een uwv-er en Temet heeft er ook verstand van maar werkt er niet en voor cwi-dingen moet ik bij Nasha zijn :-)

goed weekend!

Jakiro

Jakiro

09-01-2010 om 18:56

Loopt door

Een al ingezette IRO heeft een einddatum en tot die einddatum loopt het, ongeacht wat je veranderde omstandigheden zijn. Dit kunnen ze ook heel makkelijk in het systeen zien trouwens.
Het UWV heeft gewoon al betaald.
Dus ook al wordt je percentage veranderd, loopt je uitkering af, de IRO blijft lopen totdat de einddatum behaald is (en zelfs dan nog kan het verlengd worden)
Jakiro
(heeft recentelijk een half jaar bij UWV afd. Wajong en WAO gewerkt en IRO's verwerkt en aangevraagd)

heli

heli

09-01-2010 om 19:14 Topicstarter

Jakiro

De UWV heeft deels betaald maar nog niet volledig. Dat weet ik omdat ik het daar al eens met mijn coach over heb gehad. Pas als ik aan het werk ben krijgt het bureau de rest van het geld. Hoe dat gaat als ik bijvoorbeeld nog niet ga werken maar eerst een opleiding volgen oid weet ik niet. Hij zal toch ook moeten eten...
Maandag neem ik met hem contact op. Ben benieuwd wat hij er van zegt.

Dank voor het meedenken in ieder geval!

Jakiro

Jakiro

10-01-2010 om 08:49

Heli

Het is een vooraf afgesproken prijs, het UWV betaalt toch wel (ook die laatste 30%.
Het ligt derhalve dus niet aan het UWV of je IRO blijft lopen (wat ik zeg, die hebben een einddatum en die blijft gewoon staan). Het ligt aan het IRO bedrijf; zijn zij bereid om door te gaan terwijl jouw omstandigheden veranderd zijn.
Jakiro

heli

heli

15-01-2010 om 11:37 Topicstarter

Updateje

Vandaag viel de brief van de UWV op de mat met de conclusies van mijn herkeuring vorige week.
Er staan wat dingen in die naar mijn mening volledig uit zijn verband zijn gerukt en niet kloppen wat betreft formulering en die steken. Ik word geciteerd, maar het citaat klopt helemaal niet bijvoorbeeld.
Maar verder is besloten - geheel tegen mijn verwachting in en ook wel een beetje naar wat de arts liet doorschemeren - dat mijn belastbaarheid voorlopig niet vergroot gaat worden. Het blijft dus hetzelfde als dat het was en dat betekent dat ik dus verder kan met mijn IRO-traject. Pfieuw! Blijkbaar heeft mijn geprotesteer toch nog wat opgeleverd. Mijn reden was met name mijn fysieke belastbaarheid wel is verbeterd, maar dat er nog steeds beperkingen zijn. Zijn reden was mijn 'ernstige life event' zoals hij het omschrijft, afgelopen zomer en daarom krijg ik nog wat meer ruimte. In het najaar terugkomen.
Voor nu ben ik 'blij', ik kan verder. Ik zou nog 'blijer' zijn als ik een geschikt baantje of opleiding zou vinden. Wat dat betreft voelt het net als bij Fladder. Wat wil ik? Wat kan ik? Wat is haalbaar? (En trek ik dat allemaal?)
Nog dank voor het meedenken!
heli

heli

heli

15-01-2010 om 11:39 Topicstarter

Eehh

"Het blijft dus hetzelfde als dat het was en dat betekent dat ik dus verder kan met mijn IRO-traject."

Dat laatste, verder gaan met mijn IRO-traject had dus ook wel doorgegaan als ik onder de WIA grens was gekomen, maar op een of andere manier voelt dit toch anders. Kan niet zo goed omschrijven waarom. Alsof ik er nu meer recht op heb op heb ofzo...

Yta Chalne

Yta Chalne

15-01-2010 om 12:57

Fijn!

Gelukkig dat je een beetje ruimte hebt gekregen. Zo te lezen heb je die ook echt nodig, je bent er nog helemaal niet uit. Ik wens je veel goeds en inspiratie op werkvlak voor de komende maanden!

heli

heli

16-01-2010 om 20:35 Topicstarter

Yta

dank je!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.