Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Brink

Brink

06-10-2018 om 11:58

Vakantie uren op maken.

Hallo mensen ik heb een vraag.Ik werk momenteel zo'n 23 uur in de thuiszorg als huishoudelijke hulp en heb nog 120 vakantie uren staan!Oeps.Ik ben gewoon heel slecht in vakantie/vrij nemen.Komt misschien ook dat ik alleen ben en door werken wel prima vind.Maar eigenlijk is het natuurlijk hartstikke zonde van de vakantie uren.Eigenlijk zie ik het niet zitten om dit jaar nog een paar weken vakantie te nemen.Volgend jaar ga ik dat wel doen/beter plannen.Maar nu is mijn vraag: Ik werk op woensdag en vrijdag sochtends bij dezelfde client. Eind oktober komt haar vaste hulp terug. En dan ben ik dus de woensdag en vrijdag ochtend vrij.Kan ik die ochtenden dan ook vrij houden en uit laten betalen in vakantie uren die ik nog heb staan of kan dat niet aangezien ik dan al vrij ben vanaf november??Anders wil ik dat gewoon een tijd lang zo doen.Want de vakantie uren van dit jaar blijven geldig tot juli 2019 als ik het goed begrijp toch?Ik krijg maandag pas weer antwoord van werk daarom vraag ik hier.En vinden jullie mij dom als het kan om gewoon die ochtendjes vrij te houden voorlopig of is dat een goede oplossing om de vakantie uren op te maken?Ik hoor het wel.


bieb63

bieb63

06-10-2018 om 12:05

Snap het niet helemaal....

Wat ik begrijp: Je werkt nu, o.a., op wo en vr ochtend. Die client valt weg per november. Je zou dan in principe ingezet kunnen worden op een andere client die 2 ochtenden? Maar eigenlijk wil je ze vrij houden? Dan zou je toch kunnen overleggen om op die ochtenden de rest van het jaar verlof op te nemen? Dus dan werk je de rest van het jaar 23 uur minus het verlof van die 2 ochtenden? Dat zou in principe toch moeten kunnen?

Brink

Brink

06-10-2018 om 12:11

Bieb63

Ja dat begrijp je goed ik zou dan op die 2 ochtenden een nieuwe client kunnen nemen maar het liefst om mijn vakantie uren op te maken wil ik die 2 ochtenden vrij houden voorlopig.Maar ik weet dus niet of dat kan aangezien ik vanaf november dus sowieso al vrij ben die ochtenden.Ik weet niet of je dan alsnog betaald kan krijgen in vakantie uren.We gaan het zien.Anders moet ik verplicht een aantal weken vakantie nemen en daar heb ik dit jaar geen zin meer in eigenlijk.Volgend jaar het maar beter plannen dat ik wel eens een weekje vrij neem verspreid over het jaar.

Flavia

Flavia

06-10-2018 om 12:23

contract

wat voor contract heb je? Staan daar een minimaal aantal te werken uren in of heb je een 0 uren contract.

Als het een contract is van een minimum aantal uur dan is jouw optie gewoon het opnemen van vrije uren tot het aantal contract uren.

Als je een 0 uren contract hebt dan weet ik het niet maar zul je met je leidinggevende moeten overleggen.

Triva

Triva

06-10-2018 om 12:26

als

je niet werkt die ochtenden, op hoeveel uur kom je dan uit per week?

Ik zou het zeker zo vragen en daarmee help je ze ook want ze hoeven geen vervanging te zoeken voor de mensen waar je niet komt omdat je verlof opneemt.

Triv

Triv

06-10-2018 om 12:28

ik zou dat net zolang doen tot je 120 uur op is. Dan heb je er op 1 jan weer 4 of 5x je contracturen

Emmawee

Emmawee

06-10-2018 om 12:28

De vraag is

Je moet even los denken van cliƫnten en dagen en kijken naar het aantal contracturen dat je hebt. Dus niet "momenteel zo'n 23 uur", maar het aantal uur dat je vast in dienst bent. Daarmee moet je namelijk rekenen.

Brink

Brink

06-10-2018 om 12:39

Min max contract 15-20 uur

Ik heb een min max contract van 15 tot 20 uur.Ik werk 3 uur en 35 minuten bij die client op woensdags en vrijdags dus als dat stopt eind oktober dan werk ik zo'n 19 uur.Hmm als ik het goed begrijp van jullie kan ik dan niet die ochtendjes betaald krijgen in vakantie uren aangezien ik nu boven mn contract uren werk?Jeetje wat heb ik er ook een zooitje van gemaakt haha ga volgend jaar echt beter plannen.En idd Triva het was wel een mooie oplossing geweest zo kon ik mn vakantie uren op maken en stelde ik geen clienten teleur door veel vrij te nemen.

Emmawee

Emmawee

06-10-2018 om 12:47

Nou dat ligt er maar aan

Al jij 19 uur werkt en je gaat uit van een contract van 20 uur, dan neem je 1 uur per week vakantie op. Dat zet niet zo heel veel zoden aan de dijk. Bovendien zal je inkomen dan ook dalen t.o.v. nu. Of krijg je die uren buiten je contract sowieso niet uitbetaald en heb je nu naast je vakantiestuwmeer ook nog een zee van overuren?

Brink

Brink

06-10-2018 om 12:56

Emmawee

Jawel mijn extra uren boven mijn contract krijg ik altijd netjes uitbetaald dus dat scheelt alweer.Had heel iets eerder in het jaar aan die 120 uur moeten denken haha.

Uitbetalen.

Overleg even met personeelszaken. Je kan de uren laten uitbetalen. Ze worden wel belast natuurlijk.
Dat uitbetalen kan ook in gedeeltes.
Het salaris is niet hoog in de huishoudelijke thuiszorg maar daan staan extra verlofuren tegenover.
Misschien heb jij liever het geld.

Emmawee

Emmawee

06-10-2018 om 13:04

Ehm ja...

Je kunt nu 6 weken aaneensluitend vakantie opnemen. Overigens is dit bij mijn werkgever de verantwoordelijkheid van zowel werknemer als leidinggevende. Je kunt het best met hem / haar in gesprek gaan en een plan maken waar zowel jij als je werkgever van profiteren. Heeft de thuiszorg niet ook het Individueel Keuze Budget (IK? Daarmee kun je je bovenwettelijke vakantieuren laten uitbetalen.

Emmawee.

Als de thuiszorg werkt met compensatie uren houdt dat in dat je verlofuren inlevert als je minder werkt dan je contracturen, of minder krijgt uitbetaald.
Dus het is handig om wat verlofuren te reserveren.

Brink

Brink

06-10-2018 om 13:11

Wil40

Dat heb ik gister al gevraagd maar ze kunnen niet uitbetaald worden helaas anders had ik dat liever.Ja maar even kijken hoe ik het ga doen dan

40er

40er

06-10-2018 om 13:13

Brink

Bij ons kan dat wel. Bel desnoods even met je contactpersoon, leg het uit hoe je het wil doen en waarom. Misschien hebben ze zelf een andere oplossing

Emmawee

Emmawee

06-10-2018 om 13:25

Wil40

Dus... Als Brink opeens nog maar 12 uur zou worden ingezet, moet ze het verschil in inkomen zelf bijleggen?? Is dat wat je bedoelt?

Triva

Triva

06-10-2018 om 14:32

heb je een

13weeksgemiddelde? Op basis daarvan kun je ook verlof aanvragen want je krijgt verlof op alles wat je meer werkt dan normaal. Zo werkt dat bij de post ook.

Ik zou gewoon in gesprek gaan en inzetten op wat je wilt: je hebt een bepaalde periode extra gewerkt en ze kunnen dus ook een bepaalde periode op basis van dat extra werken jou vakantie geven. Dan geef je aan dat je voorlopig die woensdag en vrijdagochtend verlof wil opnemen tot het op is. Ze zullen dan zeggen dat dat uitbetalen is maar jij hebt die ochtenden ook gewoon gewerkt. Vraag wat ze liever hebben: dat of 6 wk vrij en wanneer dan.

tijdelijk contract ophogen?

Bij ons kun je dan tijdelijk bv voor een half jaar je contract ophogen en worden de uren zo verrekend. Opnemen is bij ons ook best lastig.

Brink

Brink

06-10-2018 om 17:21

Triva en lilian

Idd Triva ik hoop dat ze wat kunnen met die woensdag en vrijdag anders wordt het lastig voor mij. Dat zou helemaal mooi zijn Lilian als dat zou kunnen.Dat ze bijvoorbeeld tot ik mijn vakantie uren op heb mijn contract op 24 zeg maar zetten en mij dan die woensdag en vrijdag ochtend uit kunnen betalen.Ik ben er nog niet zeker van of het gaat lukken maar zal het komende week wel horen

Hester

Hester

06-10-2018 om 20:49

Later uit laten betalen

Ik werk ook in de thuiszorg. Toevallig wilde ik ook graag vakantieuren uit laten betalen. Ik kan ze er niet extra bijzetten, naast mijn gewerkte uren. Alsof ik ze opneem zeg maar. Dat kan alleen als ik minder dan mijn contracturen werk. Dan kun je het daarmee aanvullen.

Ik had gemaild of uitbetalen mogelijk was. Het antwoord was dat het mogelijk zou zijn als er vakantieuren waren die nog uit 2017 kwamen. Nu ga ik proberen om begin 2019 de meegenomen uren van 2018 uit te laten betalen. Ik weet niet zeker of dat gaat lukken, want alleen is toegezegd dat je dan een verzoek kunt doen.

Brink

Brink

06-10-2018 om 21:09

Hester

Jammer is dat he was het maar gewoon mogelijk ze uit te laten betalen.En idd ik werk nu wel boven mn contract uren maar als die client op de woensdag en vrijdag straks weg valt doen ze denk ik moeilijk om die uren aan te vullen met vakantie uren.Zou nog kunnen vragen wat hier boven werd gezegd of ze tijdelijk mn contract paar uur omhoog kunnen zetten.Normaal geven ze je niet meer contract uren dan min max 15-20 uur omdat het best zwaar werk is.Dat is me eerder dit jaar verteld maar misschien is zoiets mogelijk.En anders misschien nog hooguit 1 a 2 weekjes vrij nemen dit jaar.Weekje in november en weekje in december ofzo...dan heb ik nog veel te veel over maarja meer ga ik echt niet doen dit jaar.Volgend jaar nieuwe kansen om verspreid over het jaar eens vrij te nemen.

Hester

Hester

06-10-2018 om 23:06

Contracturen

Er schijnt een wet te zijn dat als je een bepaalde periode achter elkaar een aantal uren boven je contract hebt gewerkt dat ze dan je contract moeten aanpassen naar dat aantal uren. Ik geloof 3 maanden lang.

Brink

Brink

08-10-2018 om 17:10

Nagevraagd

Ik heb gevraagd en ze kunnen het contract niet aanpassen ook niet tijdelijk:s Omdat het best zwaar werk is.Dus ik mag wel al hele lange tijd die uurtjes werken maar mn contract kan er niet tijdelijk naar aangepast worden.En ik moet sowieso 22/23 uurtjes in de week werken om onafhankelijk te zijn van een uitkering.Op mn salaris specificatie zie ik ook 15 uur contract staan(heb min max 15-20 uur)...heb even nagevraagd of ik dan ook maar 15 uur uitbetaald krijg per week als ik vakantie neem.Dan loont het zich helemaal niet voor mij hahaha.Ben alleenstaande dus moet wel een normaal inkomen per maand houden.kortom door werken loont meer voor mij hahaha erg hoor.

Triva

Triva

08-10-2018 om 17:19

Heb je geen or waar je navraag kunt doen want het is toch idioot dat je wel extra mag werken maar niet tijdelijk een hoger contact kunt krijgen (dus met een einddatum)? Inderdaad is er een wet waarmee je op basis van je 13weeksgemiddelde een groter contract kunt eisen: https://www.fnv.nl/mijn-vraag/arbeidscontract/arbeidsovereenkomst/ik-werk-steeds-meer-uren-dan-in-mijn-contract-staat-wat-zijn-nu-mijn-rechten
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-een-aangepast-contract-als-ik-veel-overwerk

Mag je dus ook niet die ochtenden als verlof opnemen? Ze hebben serieus liever dat jij dit jaar nog 5 wk vakantie neemt?

Brink

Brink

08-10-2018 om 18:23

Triva

Bedankt voor je link.Ja krom he...dit was juist een fijne oplossing geweest ik wat meer rust en mn werkgever+clienten geen gedoe als er een invaller moet komen.En ookal was het maar tijdelijk meer contract uren tot mn vakantie uurtjes op waren maar nee.En zoals gezegd ik wil/moet die 22/23 uur toch houden dus heel krom. Verder is het een goede werkgever maar dit valt wel tegen.

Flavia

Flavia

08-10-2018 om 18:33

Vakbond

Kan de vakbond een brief voor je schrijven?

40er

40er

08-10-2018 om 18:49

Brink

Met wel systeem qua planningen werken jullie? Ik kan nml heel makkelijk mijn vakantie invoeren en daarbij de uren kan invullen. Deze zomervakantie heb ik 45 uur doorgegeven (drie weken) terwijl mijn contract 6-10 is. Ik werk ook standaard meer uren per week.
Ik moet invullen in reware.

Brink

Brink

08-10-2018 om 19:25

40er

Dat kan bij ons niet.Ik weet nog niet of ik 15 of 20 vakantie uren op kan nemen in de week denk 15.Moet nog mail terug krijgen.Wat ik dan wel een keer kan doen is die uren opnemen en alsnog paar uurtjes werken in die week om wel aan hetzelfde salaris te komen als nu. Dat bedacht ik me net pas dat dat nog een optie is haha stom he.

Hester

Hester

08-10-2018 om 19:31

Dat is toch omgekeerd hetzelfde?

Werken en vakantie erbij boven die 15 uur vinden ze niet goed, dan denk ik ook niet vakantie en werken boven 15 uur.

Best een raar argument dat ze geen grote contracten geven omdat het zwaar werk is. Heb ik ook wel eens gehoord. Maar dat doen ze bij een stratenmaker of psychiater toch ook niet?

Brink

Brink

08-10-2018 om 19:42

Hester

Daar doen ze denk ik minder moeilijk over omgekeerd.Ik snap er zelf ook niks meer van daarom kwam dit idee ook net pas in me op haha.Ja het is ook stom zeker omdat ze zien dat ik al heel lang rond de 22/23 uur werk.Ik ben dus niet iemand die dat niet aan kan. Maargoed ik werk nog maar even door dit jaar denk ik en dan plan ik het volgend jaar wel beter over het hele jaar.Is dat stom dat ik het nu zo ga doen?.

Hester

Hester

08-10-2018 om 20:35

Tuurlijk niet stom

Als ze daarin trappen slim, ik hoop het voor je.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.