Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

attigirb

attigirb

22-01-2012 om 09:48

Vakantieuren

Ik ben momenteel ziek gemeld. Ik ben voor 100% ziekgemeld werk voor 16 uurtjes in de week opbouwend. nu moest ik vrijdag bij mijn baas komen en vroeg hij mij wat ik met mijn vakantie uren van vorig jaar van plan was. die ga ik nu nniet oppakken zei ik tegen hem dat doe ik wel als ik beter ben gemeld. daar was hij het dus niet mee eens. ik zou mijn oude vakantie uren na een half jaar kwijt zijn. Weet niet of dat klopt was een nieuwe wetregel verteld hij me? Ik moet met carnaval een week verlof op pakken, dus dat houd in ik ben ziek gemeld maar moet veplicht 32 uur verlof inleveren terwijl ik maar 16 uur aanwezig ben. Ik heb een verlofdag aan gevraagd over 2 weken dat had ik vorig jaar al ik werk 4 uur per dag deel moet daar 8 verlof uren voor inleveren. Ja zo raak ik mijn oude verlof uren wel heel erg snel kwijt.
wat moet ik hier mee? Nu is ook nog mijn probleem mijn werk gever heeft voor mij een traject op gezet financieel en maatschappelijk werk en nu krijg ik tussen neus en lippen door gezegd wij doen dit voor jou dan mag jij dat wel voor ons terug doen. Maar ik vraag er toch ook niet naar om ziek te worde van alle problemen die ik heb.
Wat moet ik hier mee, wat kan ik hier mee.
Wil natuurlijk ook niet mijn baas tegen me krijg.

Ben je lid van de vakbond?

Dat lijkt me de goede plek. Want je vraag is nogal ingewikkeld. Er is idd een nieuwe wet dat vakantieuren binnen een half jaar opgemaakt moeten worden in het jaar nadat je ze hebt opgebouwd. Verder moet vakantie in overleg worden vastgesteld, dus ze kunnen je niet zomaar verplichten een bepaalde week vrij te nemen. Dan komt er nog de complicatie van je ziekmelding bij... daar weet ik te weinig van.

Sascha2

Sascha2

22-01-2012 om 10:50

Klopt niet

De wettelijke verjaringstermijn voor wettelijke en bovenwettelijke vrije dagen van 2011 en daarvoor verjaren na vijf jaar. De wtelijke vrije dagen die je in 2012 en verder opbouwt kennen een verjaringstermijn van zes maanden, dat wil zeggen zodra 2012 voorbij is, heb je zes maanden de tijd om de overgebleven vrije dagen van 2012 op te maken. De bovenwettelijke vrije dagen blijven een verjaringstermijn van vijf jaar houden. Nu verplicht opnemen lijkt me dan ook niet nodig, jouw vrije dagen vervallen nog niet binnen nu en zes maanden.

Muriel

Muriel

22-01-2012 om 11:55

Sascha heeft gelijk

Attigirb, de uren die jij vóór 2012 hebt opgebouwd, vervallen niet halverwege dit jaar. De nieuwe wet in 2012 kent een onderscheid tussen wettelijke (4x arbeidsduur per week) en bovenwettelijke (extra uren volgens CAO, leeftijdsuren enz.) vakantie-uren. De wettelijke uren vervallen in juli 2013, de bovenwettelijke verjaren na 5 jaar. Net als de uren die je voor 2012 hebt opgebouwd. Typisch gevalletje van de klok horen luiden, die baas van jou...

Begrijp ik dat de carnavalsweek een verplichte vrije week is? Als dit bovenwettelijke uren zijn (en er dus nog 4x arbeidsduur per week) overblijft om vrij op te nemen EN een medezeggenschapsorgaan (OR) heeft hiermee ingestemd, dan mag hij dit verplichten. Of misschien heb je er in je arbeidsovereenkomst mee ingestemd, dan geldt de verplichting ook. Je baas heeft helaas wel gelijk dat je dan 32 uur moet afschrijven.

Tot en met 2011 gold de volgende regel voor opnemen van vakantieverlof tijdens re-integratie: bij 50% re-integreren, leverde je 50% verlofuren in. Vanaf 2012 worden de volledige uren vakantieverlof afgeschreven. Dit is om te voorkomen dat er verlofstuwmeren worden opgebouwd tijdens langdurige ziekte. Hiermee is onze wet gelijk getrokken met die van andere Europese landen.

Die vrije dag over 2 weken gaat je dus 8 uur kosten i.p.v. 4 uur.

Nog vragen? Stel ze gerust.

Groetjes,
Muriel

Sascha2

Sascha2

22-01-2012 om 14:12

Muriel

Is er nog een verschil tussen reintegreren en zoetjesaan meer gaan werken, en op arbeidstherapeutische basis gaan werken (en dus 100%) arbeidsongeschikt blijven voor wat betreft het afschrijven van verlofsaldo? Anders gezegd: worden er ook hele vrije dagen afgeschreven als je op arbeidstherapeutische basis werkt? Of alleen als je gedeeltelijk hersteld gemeld bent?

Muriel

Muriel

22-01-2012 om 16:23

Re-integratie

Beste Sascha,

Er wordt geen onderscheid gemaakt in de mate van arbeidsongeschiktheid als het gaat om opnemen van vakantieverlof. Kort gezegd: als je verlof opneemt tijdens ziekteverzuim (dus ook als je 100% ziek bent en op vakantie wil, uiteraard na toestemming werkgever) wordt het volledige aantal verlofuren afgeschreven.

Arbeidstherapeutisch werken bestaat formeel al jaren niet meer. De werkgever moet de "loonwaarde" inschatten van het werk dat je doet. Deze loonwaarde is bepalend voor het percentage dat je ziek bent, en niet het aantal uren dat je werkt.

Stel, je verdient 3000 per maand. Tijdens re-integratie doe je ander werk in een werkzaamheden waar normaal gesproken 2000 voor verdiend wordt en je werkt 50% van je uren. Dan is de loonwaarde dus 1000 en ben je 67% arbeidsongeschikt, ook al werk je de helft van je normale uren. Bij vakantieverlof worden de volledige uren afgeschreven.

Groetjes,
Muriel

Sascha2

Sascha2

22-01-2012 om 16:46

Dank!

Dank je voor je uitleg, Muriel. Het is mij helder.

attigirb

attigirb

22-01-2012 om 17:42

Verplicht vrij pakken

Die week verlof ben ik verplicht om op te pakken omdat hij vind dat ik aan vakantie toe ben het bedrijf is gewoon open, Want ik heb toch nog genoeg vakantie uren opstaan. En dan ben ik het er dus niet mee eens dat ik een week moet in leveren terwijl ik in mei er meer aan heb. Ik ga maandag tegen hem zeggen dat ik die week met carnaval niet wil en dat ik daarvoor die week in mei wil. Maar dat ketste hij vrijdag al af want tegen die tijd ben ik weer beter gemeld, en nu verdient hij dan aan mij en in mei niet. Ik heb niet voor deze week gevraagd en ga dus niet akkoord dat ze me een volle week afschrijven, als hij nu had gezegd ik schrijf je de uren af wat jeaanwezig bent is het een heel andere verhaal. Maar dan nog.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2012 om 17:47

Bij ons

probeert onze (volgens mij nog steeds interim) manager ervan te maken dat we ook de dagen van 2011 na een half jaar kwijt zijn. We houden het in ieder geval scherp in de gaten!

Mover

Mover

22-01-2012 om 19:53

Www.rijksoverheid.nl zegt het volgende:

Vakantiedagen opgebouwd voor 1 januari 2012
Voor niet opgenomen vakantiedagen die tot 1 januari 2012 zijn opgebouwd, geldt nog een verjaringstermijn van 5 jaar. Vakantiedagen opgebouwd in januari 2006 vervallen dus op 31 december 2011. Er zijn uitzonderingen mogelijk.
Wilt u achteraf uw vakantiedagen opeisen, dan is het verstandig u eerst te laten adviseren door bijvoorbeeld een vakbond, een wetswinkel, het Juridisch Loket of de sociaal raadslieden.

Snuggle's

Snuggle's

24-01-2012 om 08:32

Onredelijk

Het zal best wettelijk zijn, maar ik vind toch dat jij je onredelijk opstelt. Je vindt het vervelend om 8 vakantie uren in te leveren, omdat je er nu je ziek bent maar 4 werkt. Maar je bouwt tijdens je ziekte wel gewoon volledige vakantie uren op. Of zou je het redelijk vinden om nu je ziek bent straks ook maar de helft van je vakantie uren te hebben?
Als je gewoon normaal had gewerkt had die vrije dag je toch ook gewoon 8 uur gekost? Waarom vind je het nu dan raar als dat ook zo is?
Hoe lang zit je al in de ziekte wet? Als dit al lange tijd in 2011 was, vind ik het ook helemaal niet onredelijk als je nu en week vakantie opneemt. Dan heb je ook nog al je dagen van dit jaar om in mei vrij te kunnen nemen.
Anders heef e baas dus dubbel pech. Is hij je al lange tijd kwijt door ziekte en straks ook nog eens door dubbele vakanties.

Nogmaals, zal allemaal best kloppen. Maar als je baas zo goed is voor jou, kun je in alle redelijkheid ook iets terug doen.

Sancy

Sancy

24-01-2012 om 12:52

Over ziekte en vakantie

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11363725/__EU-hof__ook_vakantie_voor_zieke_werknemers__.html
LUXEMBURG (AFN) - Ook personen die wegens ziekte niet kunnen werken, hebben recht op een grote vakantie. Dat bevestigde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag.

Het recht op vier weken betaalde vakantie is bij zieke werknemers niet afhankelijk van een minimum aan gewerkte dagen, aldus de rechters. Zij bogen zich over het proces van een vrouw die in de clinch ligt met haar Franse werkgever.

Zij eist vakantie over de bijna 14 maanden die zij ziek was na een ongeval op weg naar haar werk. De werkgever verwees naar Europese wetgeving, die stelt dat een werknemer per jaar minstens tien dagen moet hebben gewerkt om recht te krijgen op verlof. Volgens Luxemburg echter mag zieke werknemers het recht op vakantie niet worden ontnomen.

Snuggle's

Snuggle's

24-01-2012 om 14:55

Klopt

Ik weet dat het allemaal klopt. Het is ook vooral mijn gevoel erbij.

En P die verplichte vakantie vind ik ook twijfelachtig. Daarbij vind ik het gevoelsmatig vooral van belang of ze al die vakantiedagen van vorig jaar over heeft doordat ze in de ziektewet zat en dus geen vakantie hoefde/kon opnemen. Of dat ze ze gespaard heeft vorig jaar en pas dit jaar ziek is geworden.
In het laatste geval vind ik het inderdaad onredelijk van de werkgever, in het eerste geval niet.

Snuggle's

Snuggle's

24-01-2012 om 16:13

Lijkt me wel logisch dat er genoeg vakantiedagen overblijven als ze vakantiedagen van vorig jaar moet opnemen. Dan zijn de vakantie dagen van dit jaar er toch nog gewoon.

Vic

Vic

24-01-2012 om 20:54

Wat apart

Ik heb tijdens mijn zwangerschap 4 maanden halve dagen gewerkt. Als ik dan vrij nam werd ook maar 4 uur verlof afgeschreven, ipv 8. Maar misschien zijn de regels nu veranderd, of geldt tijdens zwangerschap helemaal wat anders (oftewel, dan ga ik vreselijk off-topic ;-)
De opbouw van vakantiedagen is iig onverminderd doorgegaan. Opbouw van compensatie verviel na een maand (logisch natuurlijk).

attigirb

attigirb

26-01-2012 om 20:59

Snuggle's

Snuggel's volgens mij ben jij zelf baas anders reageer je wel anders. Ik MOET van mijn baas vakantie op nemen terwijl ik nu geen vakantie wil opnemen. Ik ben terateurties bezich. Ik kan helemaal niet genieten van mijn vakantie want ik zit met mijn nek en heb vreselijke last van hoofdpijen waarvoor ik medicijnen slik die net onder de morfine zitten, en ik moet verlof aan vragen voor het ziekenhuis en daar lever ik 8 verlof uren voorin. Wie is er hier nu oneerlijk bezig mijn wergever of ik. En dat mijn baas mij helpt met mijn problemen wil nog steeds niet zeggen dat je dan iets terug moet doen voor iemand want ik heb niet voor deze problemen gevraagd. want ik ben nog nooit, nog nooit in mijn hele leven ziek geweest op het werk.

attigirb

attigirb

26-01-2012 om 21:08

1 week over en 1 dag.

Om precies te zijn heb ik nog 1 week over en 1 dag van vorig jaar. Ik zou net voor kerst op vakantie gaan maar die hebben we moeten annuleren omdat ik niks meer kon. Heb alleen maar plat gelegen.

Snuggle's

Snuggle's

28-01-2012 om 00:25

Tja

Meningen verschillen.dat blijkt maar weer. En ik ben zeker geen baas.

Zoals ik al schreef, ik weet niet hoe lang je al in de ziekte wet zit, nog steeds niet. Voor mijn gevoel maakt dat een hoop uit.

Ik snap echt niet dat je verontwaardigd bent dat je gewoon 8 uur per vrije dag op moet nemen. Je bouwt toch ook vakantie op voor alle uren die je normaal gesproken zou werken? Je krijgt toch ook salaris voor het aantal uren dat je normaal zou werken? Of is je salaris ook gehalveerd nu?

Die vakantie, tja, daar valt inderdaad nog over te twisten. Maar je hebt je normale vakantiedagen van dit jaar toch ook gewoon voor je vakanties van dit jaar? Daar kan je die vakantie in mei toch van opnemen? Je had die vakantie toch niet speciaal bewaard voor dit jaar?

Het is vooral een gevoelskwestie denk ik. Ik ben zelf een keer langdurig ziek geweest. Ook ik had daar uiteraard niet om gevraagd, maar ik voelde me juist erg schuldig dat ik niet kon werken. Ik benadeelde mijn collega's en baas al zo. Ik wilde dat niet nog eens extra vervelend maken door ook nog eens als ik terug kwam extra vakantiedagen te hebben en dus nog een keer extra lang weg te zijn. Ik had niet om mijn ziekte gevraagd, maar mijn baas en colleg's hadden net zo goed niet om een zieke collega/werknemer gevraagd.

"En dat mijn baas mij helpt met mijn problemen wil nog steeds niet zeggen dat je dan iets terug moet doen voor iemand want ik heb niet voor deze problemen gevraagd"
Verschillen we duidelijk van mening over, simpel. Moeten misschien niet, willen wel.

Desalniettemin, veel sterkte met je ziekte!

attigirb

attigirb

28-01-2012 om 13:07

Verschillen inderdaad

Misschien heb jij een andere baas als die van mij, en wij verschillen inderdaad van mening. Het gaat op de manier HOE. Het is niet voor wat hoort wat.

Muriel

Muriel

29-01-2012 om 20:44

Appels en peren

Bij arbeidsrecht gaat het om de regels van de wet en niet om wat iemand vindt. Natuurlijk mag je daar best als werkgever/werknemer samen andere beslissingen in nemen, maar als het gaat om rechten, dan volg je de regels. Wel zo handig.

Snuggle's zegt: "En die verplichte vakantie vind ik ook twijfelachtig. Daarbij vind ik het gevoelsmatig vooral van belang of ze al die vakantiedagen van vorig jaar over heeft doordat ze in de ziektewet zat en dus geen vakantie hoefde/kon opnemen."

Vorig jaar golden andere wetsregels. Toen bouwde je slechts verlof op over de laatste 6 maanden ziekte. De verlofopbouw tot en met juni 2011 (als Attigirb toen al ziek was, ze zat toen niet in de ziektewet, dat is weer wat anders...) vervalt.

Attigirb, het is lastig om een mening te vormen over wat jouw rechten zijn, omdat je niet de volledige informatie geeft. Vraag me ook af of het je daarom te doen is, jouw posting hier. Misschien wil je alleen maar horen dat je het zo slecht hebt getroffen met je werkgever? ;-)

Vic schreef: "Ik heb tijdens mijn zwangerschap 4 maanden halve dagen gewerkt. Als ik dan vrij nam werd ook maar 4 uur verlof afgeschreven, ipv 8... De opbouw van vakantiedagen is iig onverminderd doorgegaan."

Dat is wat ik bedoel met appels en peren. Attigirb heeft het over verlofregels van 2012 en jij (waarschijnlijk) over jouw zwangerschap in 2011 of eerder. Toen gold inderdaad dat je bij verlofopname 4 uur opnam als je 4 uur werkte. Dan had je dus 4 uur verlof + 4 uur ziekte = 8 uur. De verlofopbouw vond altijd plaats over de laatste 6 maanden van ziekte en jij was < 6 maanden (gedeeltelijk) ziek, dus dat klopt ook.

Attigirb, als ik jou was, zou ik maar eens om advies vragen bij de bedrijfsarts. Als jouw klachten zodanig zijn dat jij geen vakantie kunt opnemen, kan jouw werkgever jou ook niet verplichten vakantie te nemen. Het advies van een bedrijfsarts is niet bindend, maar een werkgever is wel verplicht professioneel advies in te winnen in kwesties als deze. Succes en sterkte met het herstel.

Groetjes,
Muriel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.