Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ella2007

Ella2007

09-11-2011 om 11:28

Verhuizing, oude baan behouden maar reistijd?

Ik zit met een dilemma:
Wij wonen nu in het noorden, en hoogstwaarschijnlijk gaan we verhuizen naar het zuiden vanwege overplaatsing (vanuit een reorganisatie, met eventuele promotie) van mijn echtgenoot, uiterlijk oktober 2012. Kind 1 gaat volgend jaar naar het VO, dus het liefst zou ik medio 2012 verhuizen. Kind twee gaat dan naar groep 6.

In eerste instantie had ik bedacht om met de verhuizing mijn baan op te zeggen, en natuurlijk van te voren al in de nieuwe woonomgeving te gaan solliciteren. Als ik nog geen nieuwe baan heb op de verhuisdatum, zou ik volgens de site van het UWV eventueel recht kunnen hebben op WW omdat de reistijd naar mijn huidig werkplek meer dan 3 uur per dag zou bedragen (naar huidige werkplek vijf uur). Ik kan dan daar al mijn tijd en energie steken in het vinden van een passende functie dichterbij en ondertussen via uitzendbureaus dichtbij huis aan de slag. Het is echt niet mijn bedoeling om lang gebruik te maken van ww, maar als vangnet is dat wel erg prettig: op het salaris van echtgenoot leven wordt lastig.

Ik zou echter ook op een andere locatie van mijn werkgever aan de slag kunnen. Dan bedraagt de reistijd (auto, OV is geen optie, duurt 3 uur per enkele reis)volgens de routeplanner ongeveer 3 uur per dag, afhankelijk van waar we precies gaan wonen : ik ga ervan uit dat dat in de spits ruim meer zal zijn.
Manlief moet dan op de fiets naar zijn werk, en wil ook op de fiets, dus we willen dan ook weer niet dichterbij mijn werk gaan wonen: we hebben maar een auto.
Daarbij woont mijn familie nog meer in het zuiden en het was het juist de bedoeling om daar dichterbij te gaan wonen.

Op zich zou ik best wel bij mijn huidige werkgever willen blijven werken, en ondertussen verder solliciteren naar een baan dichter in de buurt, maar ik zie erg op tegen de reistijd en hoe dat dan moet in combinatie met de kinderen. Nu ga ik pas werken als de kinderen de deur uit zijn en ben ik thuis tegen de tijd dat ze thuiskomen (ik werk 24 uur verspreid over 4-5 dagen). Ik zou dan bijvoorbeeld twee lange dagen kunnen werken (misschien zelfs met een overnachting in een B&B), en een dag thuis.

Voordelen van blijven werken zijn:
- werk bekend, voor mij niet teveel wijzigingen, rust op dat punt
- inkomen (daardoor in staat om in nieuwe woonplaats huis naar wens te kopen, lukt niet op een salaris met evt. ww)
- baanzekerheid

Nadelen van huidige baan behouden (er vanuit gaande dat ik een dag thuis mag werken):
- veel reistijd (ook op de werkdagen zal ik heen en weer reizen tussen de verschillende locaties)
- veel reiskosten (310 km per dag, met een maximale vergoeding van 40 euro in de maand), en evt. kosten voor een B&B.
- twee dagen niet er zijn voor de kinderen terwijl die opnieuw in een andere plaats moeten beginnen,
- regelen van NSO voor jongste (gaat ze nu niet heen, maar heeft ze wel gedaan en vindt ze ook best leuk, maar vindt maar eens een plekje i.v.m. wachtlijsten)
- aanpassingen werktijden voor echtgenoot (kan dan pas naar het werk als jongste naar school is, of we moeten voorschoolse opvang regelen; nu begint hij om 7.30, dat is gebruikelijk bij zijn werkgever)
- minder tijd om te solliciteren
- niet meer de gelegenheid later alsnog baan op te zeggen en een kans te maken op een ww-uitkering.

Kortom: voor mij is het op veel fronten een achteruitgang ten opzichte van hoe ik het nu geregeld heb. Maar baanzekerheid en inkomenszekerheid is ook niet uit te vlakken. Ik ben tenslotte al richting 45, dus heb ook wel angst geen baan (en dan ook nog op mijn huidige niveau) meer te vinden.

Daarbij nog een ander dilemma: zal ik verhuizen voordat oudste naar VO gaat (uiterlijk zomer volgend jaar) en dan eventueel tijdelijk met dubbele woonlasten (hypotheek in oude woonplaats en huur in nieuwe woonplaats) zitten omdat het huis nog niet verkocht is? Of is het verstandiger pas te verhuizen als huis verkocht is, met als gevolg dat kind 1 ook nog eens bv in de tweede of derde klas opnieuw moet beginnen. Het zou fijn zijn als het moment van opnieuw beginnen samenvalt met de gang naar het VO. Dat is voor mij best belangrijk, maar misschien is dat niet terecht.
Hij heeft niet veel vrienden , is redelijk op zichzelf, maar wel een paar vrienden die overigens hoogstwaarschijnlijk volgend jaar niet naar dezelfde VO-school gaan als hij.

Kortom, ik weet het niet.
In eerste instantie was ik blij met de verhuizing (van een uithoek weer wat meer richting Bewoonde wereld), maar nu begin ik weer te twijfelen. Op lange termijn is het beter, maar op korte termijn zie ik toch wel aardig wat beren op de weg. Niet gaan verhuizen is een gepasserd station hoor, blijven zou slechter uitpakken op veel fronten op de lange termijn. Dus we gaan er echt wel voor .

Wie denkt mee in wat handig is ?

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

09-11-2011 om 15:37

Handig is niet belangrijk.

Wat belangrijk is, is dat er genoeg geld binnenkomt om voor jullie als gezin prettig te kunnen leven. Je zegt zelf dat leven op het salaris van je man lastig wordt, je hebt dus jouw inkomen nodig. Om er in deze tijden op te gokken dat je wel weer even een nieuwe baan vindt op korte termijn, vind persoonlijk een veels te groot risico. Ik zou proberen die overplaatsing te regelen en midner dagen gaan werken, drie uur per dag in de auto is trouwens best overkomelijk, zeker als het niet vijf dagen in de week hoeft.

Onderschat niet hoe belangrijk het is om een vaste baan te hebben, dat is helemaal niet vanzelfsprekend en wordt waarschijnlijk alleen maar minder vanzelfsprekend.

Wat betreft je huis verkopen. Het is beter om geen dubbele lasten te hebben, so wie so kun je maar beter je huis nu zo snel mogelijk verkopen, de huizenmaarkt gaat de komende paar jaar echt niet beter worden, alleen maar slechter. Zet je huis dus te koop voor een echt concurrerende prijs.

Rosase

Rosase

09-11-2011 om 17:02

Eens met marc

En wat het huis betreft: is het geen optie dat je man medio volgend jaar alvast samen met je oudste in een (goedkoop) pension ofzo gaat wonen totdat jullie huis verkocht is? En dat jij tot die tijd in je huidige baan blijft?

Dan kan je oudste wel alvast beginnen op zijn nieuwe school en zit je toch niet met last van 2 huizen. Of in ieder geval met minder last.

noorderling

noorderling

10-11-2011 om 12:50

Is jouw werkgever wel in de buurt?

Je schrijft over 3 uur reizen per dag, dat is 1 1/2 uur enkele reis. Daarna zeg je dat je 310 km per dag moet reizen. Dan ga je er dus 155 km verderop werken!!! Dat vind ik niet echt in de buurt, dat is echt ver weg. En gemiddeld 100 km per uur haal je nooit met een auto, laat staan in de spits.
Persoonlijk zou ik ook geen 2 dagen op kantoor accepteren van iemand die 24 uur werkt- je bent er bijna nooit. Maar 2 dagen in de week, daar heb je niet echt iets aan, alles gaat langs die collega heen - ik ga even uit van werk op niveau, en niet van uitvoerend werk op de werkplek ala cassiere. Dus echt ideaal is 24 uur in 2lang 1 thuis ook niet. En als je het met kinderen eigenlijk niet rond krijgt- het verschil tussen 730 beginnen en nadat-kind-op school is beginnen is wel snel 1 1/2 uur later voor je man. En dat na een promotie.
En last but not least: huis verkopen? in het noorden van het land? Dat zou ik eerst doen. 100% zeker weten dat dat verkocht is, en tegen welke prijs. Mensen roepen vanallles over de huizenmarkt, maar die is in het noorden ingestort, non-existant. Niet met lagere prijzen (10.000 euro minder of zo) maar gewoon: er wordt bijna niets meer verkocht. En wat een reeele prijs is weet dus niemand. Maar dat zo wel eens 30% onder de prijs kunnen liggen die je nu op funda vindt.... kan je dat hebben, met je hypotheek en spaargeld? Hoe lang geleden hebben jullie gekocht, wat denk je dat je overwaarde is? Hoeveel rek heb je met je verkoopprijs en hpotheek? Werkt/betaalt werkgever van man mee? En dit gaat om grotere bedragen dan die paar honderd/ 2duizend euro die jij zou gaan verdienen. Dus ik zou daar geen enkel risico nemen, en man heen en weer laten gaan. Ongezellig, maar 2 huizen hebben waarvan 1 onverkoopbaar is meer dan ongezellig, dat kan je je financiele kop kosten.

Toke

Toke

10-11-2011 om 20:35

Eerst...

... huis proberen te verkopen.
Dan: ik vind 310 km per dag ook niet echt in de buurt. Met een kind dat dan voor t eerst naar VO gaat lijkt t me helemaal niks om ver weg te zitten, met ook nog overnachting erbij. Niet iedereen is hetzelfde, maar ik zou daar doodongelukkig van worden. Als je werk doet wat ook makkelijk op uitzendbasis kan, dan zou ik voor die optie gaan. Die noem je ook als eerste, dat is vast niet voor niets. Dus in de zomer verhuizen, kinderen met ingang nieuw schooljaar naar nieuwe school, zo dicht bij familie gaan wonen als mogelijk is, en dan werk zoeken en op uitzendbasis werken.
Ik denk dat dat voor t hele gezin het meest rustig is, en als je je huis verkocht hebt, geeft t ook nog financiele rust. Ook niet onbelangrijk. Want als je wel op die andere locatie gaat werken, en je houdt dat niet vol, dan heb je alsnog geen goed alternatief. Dan maar liever eerst de boel goed opzetten.
Waar ik benieuwd naar ben, maar dat is echt platte nieuwsgierigheid, is, hoe dat nou met zo'n eigen huis zit als de werkgever verhuist. Wat nou als je het niet verkocht krijgt op het moment van de verhuizing? Of wat als je het ineens volgende maand al kunt verkopen? Krijg je dan iets vergoed? Niet antwoorden hoor, als je vindt dat het me niet aangaat. Ik ben gewoon benieuwd, omdat ik alleen maar de andere kant ken: mensen die van west naar noord verhuizen, hun huis zo verkocht hebben en vervolgens in noord of oost een veel riantere woning konden kopen, met een half landgoed erbij.

Ella2007

Ella2007

11-11-2011 om 10:34

Huis - verhuizen -werkgeversbijdrage

Jullie hebben allemaal gelijk dat het verstandiger is om eerst het huis te verkopen. Werkgever doet niets met hypotheekverlies (jammer genoeg): de overnachtingen voor echtgenoot wordt wel vergoed, zodat die niet heen en weer hoeft te reizen. Hij zou dan 4*10 gaan werken en op vrijdags vrij kunnen zijn. Dat wordt dus een weekendhuwelijk dan. Ik ga er even vanuit dat het misschien wel anderhalf jaar duurt om het huis te verkopen: de markt hier ligt nu inderdaad al maanden stil. Verhuiskosten worden wel (gedeeltelijk) vergoed.

Pas verhuizen als huis verkocht is (ervanuitgaande dat het 1.5 jaar duurt), betekent dat oudste dus volgend jaar eerst naar een nieuwe school gaat omdat hij naar het VO gaat en het jaar daarna weer moet verkassen. Niet wenselijk, maar de andere keus is door de weeks geen vader aanwezig. En ik weet niet in hoeverre dat dan weer negatieve effecten kan hebben bij opgroeiende pubers. En voor mij natuurlijk ook niet leuk.

Zonder baan voor mij willen we geen nieuw huis kopen, maar wordt het dus huren; we krijgen dan nl. geen hypotheek voor het huis wat we zouden willen (300-350.000), maar maximaal 200.000, wat ik vreemd vindt omdat je blijkbaar wel voor veel meer geld dan mag gaan huren, maar goed).... Ook niet erg, maar wel jammer als je dan niks opbouwt voor later. En ik wil niet nu een huis kopen van 200.000 wat niet naar mijn zin is en het dan over een paar jaar dan alsnog misschien weer te moeten verkopen.

We hebben nu een huis wat 190.000 in de markt doet, overwaarde van ons huidige huis is dan zo'n 50.000. Verder hebben we in de spaarhypotheek nu zo'n 20.000 opgebouwd, dus dat komt ook vrij (of nemen we mee). Dat lijkt weinig, maar in onze huidige hypotheek zou dat exponentieel groeien, en daardoor zouden we toch een flink deel al afgelost hebben aan het eind van de rit. Daarnaast een klein stukje beleggingshypotheek met een gegarandeerde opbrengst van 90 %.

Alleen, ja als we nu weer een nieuwe hypotheek afsluiten zijn we nog 30 jaar aan het afbetalen i.p.v. de 17 jaar die we nu nog zouden moeten. Waarvan maar 17 jaar met renteaftrek, omdat we die al 13 jaar hebben gehad. Of klopt dat niet ?

Voordeel van in het noorden wonen is dat je redelijk wat huis hebt voor een kleiner bedrag. In het zuiden zijn vergelijkbare huizen toch een stuk duurder, daarbij willen we niet meer in een rijtjeshuis, maar het liefst een twee-onder-een-kapper.

Enfin, vandaag horen we meer of de nieuwe baan er inzit, spannend dus.

Ella2007

Ella2007

11-11-2011 om 10:42

310 km 3 uur reizen

Wat de reistijd betreft, ja, inderdaad noorderling , dat dacht ik ook al, best ver 155 km enkele reis. Ik weet alleen niet in hoeverre het UWV bij die eis (minder dan drie uur reistijd per dag is geen WW) kijkt naar de ANWB routeplanner (1.27 minuten), of de daadwerkelijke reistijd. Ik vind het ook nogal wat hoor. En op de A27 staat altijd file...dus.

Ga geloof ik eerst maar eens met het UWV praten voordat ik mijn baan opzeg. En inderdaad eerst huis verkopen is het meest verstandig.

Maar ja, als ik er dan over nadenk dat mijn zoon wéér nieuwe vrienden moet maken......

Aan de andere kant, stel dat dat gebeurt bv. na de eerste of tweede klas, een paar jaar daarna gaat hij toch naar een andere school (vervolgopleiding) en zal hij ook weer nieuwe vrienden maken (hoop ik). Als ik naar mezelf kijk, heb ik mijn vrienden van het VO na het VO nog maar incidenteel gezien. Nu gaan we weer eens per jaar eten, maar ik heb ook weer andere vriendschappen ontwikkeld, vooral ook tijdens de studietijd. Dat komt dus denk ik wel weer goed uiteindelijk.

Nog een optie?

Zou je man niet op zoek kunnen gaan naar een andere baan? Hij heeft nog even de tijd, dus als hij direkt begint te solliciteren zou dat veel schelen qua rompslomp.

Gr. Poezie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.