Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Taalvaut

Taalvaut

13-11-2010 om 09:34

Vermoedelijk dyslexie en functioneren

Ik heb jaren als beleids-en stafmedewerker gewerkt en zelf nog als projectleider op communicatieprojecten.
Zeven jaar geleden heb ik een burn-out gehad en 2 jaar een soort sabatical genomen. Ik ben sindsdien ruim 4 jaar aan het werk in een staffunctie.
Mijn broer en mijn 3 zoons zijn dyslectisch en ik heb een taalprobleem. Ik weet nu dat ik altijd met veel kunstgrepen en trucjes mijn taalprobleem heb weten te verdoezelen.
In mijn huidige werk loopt de IT achter en heb ik een heel slecht spellingscorrectie programma. Er is geen cultuur waarin je je kwetsbaar kunt opstellen.
Ik merk dat doordat ik ouder wordt en mijn prioriteiten veranderen ik het niet meer red om mijn taalprobleem te verdoezelen. Ik doe er vele malen langer over om stukken te schrijven en te lezen dan mijn collega. Ik merk ook dat ik de ambitie om zoveel harder te werken als een ander om hetzelfde niveau te halen niet meer opbreng. Kortom in deze functie ga ik mijn pensioen niet halen.
Het wordt tijd om met P&O of mijn leidinggevende te gaan praten. Maar eigenlijk moet ik hen gaan vertellen dat ik zelf vind dat de kwaliteit van mijn werk en mijn werktempo onvoldoende is. Ik denk de oorzaak te weten, maar heb geen officiële diagnose dyslexie en ik vraag mij af of dit nog vast te stellen is als je 35 jaar zoveel energie hebt gestopt in correct spellen als dat ik heb gedaan.
Maak ik mijzelf kwetsbaar door dit probleem aan te kaarten? Hebben werkgevers verplichtingen tegenover hun werknemers op dit gebied? Ik heb een vast aanstelling.
Wat ik van hem wil is een omscholing tot een vak waar het niet nodig is om beleidsstukken te lezen of te schrijven. En wat ik wil voorkomen is dat ik op deze manier naar een tweede burn out ga of nare trajecten wegens niet functioneren.

Vera*

Vera*

13-11-2010 om 09:45

Dyslexie

Zover ik weet kun je ook bij volwassenen dyslexie vaststellen.
Je kunt je werk ook 'lichter' maken door oplossingen te zoeken voor de dingen die lastig zijn. Er zijn voorleesprogramma's op de pc en ook voorleesapparaten die je kunnen voorlezen vanaf het papier dat je onder een camera legt.
Voor je eigen geschreven stukken kun je misschien een collega/secretaresse vragen om dit voor je na te kijken op taalfouten.
Het zal wel nodig zijn om je baas er bij te betrekken.

Vera

Taalvaut

Ik werk in een heel talige omgeving en ik ben meermalen mensen tegengekomen die met dit probleem kampten. Vaak hadden ze dan een functie waarin ze voor een deel zich zo goed konden uitleven dat ze zich konden permitteren om gewoon op taal uit te vallen.
Vergis je niet hoor, dat waren bijvoorbeeld adviseurs die toch echt ook rapporten en adviezen moesten afleveren. Maar die leverden gewoon een kladje aan met vaag hun idee van wat er moest komen en dat werd dan binnen de organisatie opgelost. Of als ze lager in de organisatie zaten ruilden ze gewoon taalwerk tegen denk- of vaak ook praatwerk uit.
Er kan dus van alles, maar ik kan me goed voorstellen dat jij zo niet verder wilt en dat je je erg geremd voelt om het aan te kaarten.
Mijn punt is vooral dat je waarschijnlijk veel te slecht denkt over jezelf en je product, en dat je beeld van wat er wel kan niet reeël is.
Goh, klinkt wel een beetje boud he? Ik ken je helemaal niet. Maar "de kwaliteit van mijn werk en mijn werktempo onvoldoende" - zou het ook zo kunnen zijn dat je erg hoge eisen stelt aan jezelf? Misschien is je baas allang tevreden en vindt hij het een wereldplan om je functie een beetje aan te passen omdat hij je sowieso niet kwijt wil!

Chippie

Chippie

13-11-2010 om 19:49

Speelt er niet veel meer mee?

Volgens mij is er veel meer aan de hand. Je hebt het over een burn-out, de angst om er weer één te krijgen, een omgeving waarin je je niet durft kwetsbaar op te stellen, een algemeen gevoel dat-het-niet-goed-genoeg-is.

Ja, je kunt dyslexie vast stellen bij volwassenen. Maar ik vraag me af wat je er aan hebt. Er zijn goede programma's om jou eventueel te helpen (of je nu dyslectisch of taalzwak bent). Bv Kurzweil. Bovendien dyslexie is geen schande. Inmiddels weet iedereen wel dat allerlei geniale mensen dyslexie hebben gehad.

"Wat ik van hem wil is een omscholing tot een vak waar het niet nodig is om beleidsstukken te lezen of te schrijven. En wat ik wil voorkomen is dat ik op deze manier naar een tweede burn out ga of nare trajecten wegens niet functioneren."

Dit komt op mij nogal dramatisch over. Alsof er veel meer aan de hand is. Zie hierboven.
Je werkgever is redelijk tevreden, dus waarom zou hij een omscholing gaan faciliteren? Hij schiet er niets mee op. En als je het écht wilt, kun je die omscholing ook zelf bekostigen toch?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.