Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Verplicht eigen risico ziektekostenvraag

Vandaag kreeg ik een overzicht/rekening van ons verplicht eigen risico.
Tot mijn verbazing zie ik daarbij een bedrag bij dat nu in rekening gebracht wordt terwijl het om een bezoek/onderzoek van een specialist is januari 2010. Nu klopt het dat ik mijn eigen risico, wonderbaarlijk genoeg, niet helemaal opgebruikt het vorig jaar. Precies het bedrag om tot die 165,- te komen is nu in rekening gebracht.
Ik vind dat toch wel vreemd. Weet een van jullie of dat zomaar mag? Waarschijnlijk heeft de administratie van die specialist de factuur onlangs pas (bijna anderhalf jaar later!!) ingediend, maar mag dat zomaar nu pas in rekening worden gebracht?

Volgens mij wel

Geen idee tot hoe lang geleden er nog gedeclareerd mag worden, maar het komt vaker voor. Het mag volgens mij ook wel.

Waardeloos natuurlijk, want zo kun je alsnog voor een verrassing komen te staan.

amk

amk

22-06-2011 om 18:17

verjaringstermijn om rekeningen in te dienen is 5 jaar.

e.j.

e.j.

22-06-2011 om 19:53

Snap ik het nu goed

dat dit kan omdat deze rekening van 2010 pas in 2011 is ingediend en daarom onder het eigen risico van 2011 valt? het gaat dus om wanneer de rekening is ingediend en niet om wanneer de behandeling plaatsvond. Dan heeft het er niets mee te maken dat het eigen risico van heli voor 2010 nog niet vol was.

Vic

Vic

22-06-2011 om 21:31

Jahoor

Het hoeft er helemaal niet mee te maken te hebben dat de zorgverlener het laat heeft ingediend. Kan ook dat de verzekeraar of tussenpersoon laat is met de verrekening. Ik kreeg onlangs de afrekening van het eigen risico 2008. Dat betrof bedragen die rechtstreeks door de zorgverlener zijn ingediend. Ik heb toen ook nog nagekeken of dat allemaal wel mocht, want ik vond het echt belachelijk. Het kan inderdaad tot 5 jaar na de behandeling/nota.

Vic

Vic

22-06-2011 om 21:31

Heb gelijktijdig met Single Lady zitten typen ;-)

e.j.

e.j.

22-06-2011 om 21:43

dan gaat het dus wel over de datum van behandeling. Dan kun je lekker voor verrassingen komen te staan met naheffingen van een paar jaar terug!

Vic

Vic

22-06-2011 om 21:47

Zeker

Ik was behoorlijk pissig dat ik ineens een rekening kreeg over 2008. En dat in januari, met mijn banksaldo op het dieptepunt van het jaar ;-(

heli

heli

25-06-2011 om 22:01 Topicstarter

Dank jullie

voor de antwoorden.

Ik denk dat het in dit geval toch kwam door het laat indienen van de factuur door specialist omdat mijn verzekeraar doorgaans wel snel is met verrekenen en berichtgevingen. Vervelend was ook dat het niet gespecificeerd was; ik zag dat het om een factuur van jan. 2010 was, maar niet dat hij bij de verrekening van vorig jaar zat. En omdat ik doorgaans mijn eigen risico met gemak al in het begin van het jaar opmaak had ik er ook niet bij nagedacht dat het wel eens over het eigen risico van vorig jaar zou gaan. Het stond middenin een lange lijst van andere facturen over 2011.
Degene die ik van de zorgverzekeraar aan de telefoon had was zo onzeker en had eigenlijk geen idee waar hij het over had dat ik begon te twijfelen of dit nog wel mocht.
Wel heel wrang, ik heb vorig jaar bijna 1000 euro aan fysiotherapiekosten gemaakt. Zowel specialist als fysio hebben geprobeerd een chronische indicatie voor me te krijgen, maar ik dat wat ik heb heeft geen speciale naam en staat dus ook niet in het vergoedingslijstje met diagnoses dat mevrouw Borst in de prehistorie opstelde.
Deze week kreeg ik van mijn fysio te horen dat ik alweer aan mijn laatste behandeling van dit jaar zit dat vergoed gaat worden. Vanaf nu kan ik weer zelf gaan betalen.
Toen die rekening op de deurmat viel baalde ik daarom wel extra.
Voordeel is wel dat ik weet dat er nu geen verrassingen meer komen. Tot vijf jaar terug heb ik nu voor elk jaar het verplichte eigen risico tot een max. betaald. Dus als er nog ergens een administratie heeft zitten suffen, krijg ik dat nu niet meer op mijn bordje. Pfff... wel een opluchting!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.