Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

mimali

mimali

05-03-2012 om 09:25

Verzamelinkomen bij toeslagen?

Hallo,

Ik heb afgelopen weekend de aangifte voor 2011 ingevuld(voor het eerst zelf)en nu zag ik helemaal onderaan bij verzamelinkomen staan dat dit het inkomen is wat je gebruikt bij toeslagen(kinderopvang en zorgtoeslag in dit geval) aanvragen.
Ik was helemaal verbaasd want ik heb gewoon het bruto jaar loon gebruikt maar het verzamelinkomen is lager omdat we ook hypotheekrente aftrek hebben.
Dus dan zou de toeslag hoger worden.
Begrijp ik nou goed dat je dus ook voordeel hebt van je hra bij de toeslagen?

Groetjes,

Ja, dat begrijp je goed.
Andersom: het huurwaardeforfait werkt door in je verzamelinkomen en daarmee ook in je toeslagen. Niet dat dat nou enorme bedragen scheelt (niet zoveel als de HRA, gewoonlijk) maar toch.

Ik zou nu trouwens, nu je dit weet, kijken of je nog herziening van eerdere jaren kan vragen.

Groeten,

Temet

Automatisch

Bij mijn weten wordt na afloop van het kalenderjaar de definitieve kinderopvangtoeslag berekend aan de hand van de gegevens van de Belastingdienst, en niet meer ogv wat je zelf opgegeven hebt bij het aanvragen van de toeslag.

Dan hoef je dus geen herziening aan te vragen, denk ik. Misschien even vragen bij de Belastingtelefoon?

mimali

mimali

05-03-2012 om 15:07

Automatisch

De bedragen zijn automatisch ingevuld op mijn toeslagen.nl ja maar daar staat niet het verzamelinkomen maar het bruto jaarloon. Maar even navragen hoe dat kan.

Groetjes,

cqcq

cqcq

05-03-2012 om 18:48

Automatisch

Inderdaad wat je krijgt gedurende het jaar aan toeslagen is een voorschot. Na de definitieve vaststelling van je belastingaangifte (dus als je verzamelinkomen bekend is), krijg je automatisch ook je definitieve vaststelling van je toeslagen (gebaseerd op dat verzamelinkomen uit de belastingaangifte). (maar dan kun je inmiddels al wel een jaar verder zijn).

Ilse

Ilse

06-03-2012 om 15:31

Bij mij...

Ik weet niet zo goed waar mensen het vandaan halen dat je toetsinginkomen lager is als je hypotheek rent aftrek hebt. Zou ik overigens erg oneerlijk vinden t.o.v. de mensen die een huurhuis hebben.

Maar goed, mijn financieel adviseur kwam hier dus mee en ik geloofde het niet want ik vond dat ik wel erg veel zorgtoeslag terugkreeg. Ik heb dus een koopwoning en dus hypotheekrente aftrek die hij dus ook van het brutojaarsalaris afhaalde. Ik heb toen de belastingtelefoon gebeld en zij vertelde mij dat het zo vaak voorkomt dat financieel adviseurs dit denken en dat ze dat niet snap omdat het dus niet zo is. Je moet gewoon het hoogste bedrag wat op je jaaropgaaf staat nemen.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

06-03-2012 om 18:00

Anne-fleur

Je komt niet in aanmerking voor huursubsidie als je kale huur boven de huursubsidiegrens zit.

Vic

Vic

06-03-2012 om 18:34

Ilse

Je toeslagen worden berekend over je verzamelinkomen uit werk en woning. Daar wordt dus ook je hypotheekrente in meegenomen, en dat kan inderdaad het verschil maken of je wel of niet in aanmerking komt voor toeslagen.

Vic

Vic

06-03-2012 om 19:02

Nou

Het is natuurlijk wel een beetje apart dat huiseigenaren op deze manier eerder in aanmerking komen voor toeslagen. Je inkomen wordt zomaar 10.000 of meer lager als je veel hypotheekrente betaalt.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

06-03-2012 om 19:19

Uhm

Ik weet het niet, misschien lees ik niet goed. Maar Ilse schrijft toch nergens dat ze iets wil afschaffen? En ze krijgt hypotheekrenteaftrek en heeft voordeel van die regeling..

O, maar het kan nog gekker

Doorslaggevend is je verzamelinkomen. Hypotheekrente-aftrek drukt het verzamelinkomen en werkt dus in je voordeel als het om toeslagen gaat.
Weer een reden om nou eens wat aan die HRA te doen :-)

Maar het kan nog gekker. Ook voor het al dan niet in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp is het verzamelinkomen doorslaggevend. De alleenstaande die 2000 p.m. bruto verdient en een huurlast heeft van 400 p/m krijgt geen toegevoegde advocaat, woont diezelfde alleenstaande in een koophuis en betaalt-ie 400 p.m aan rente over de hypotheek dan komt-ie wel in aanmerking voor een toevoeging.

Ik snap dat ook niet. Maar er is wel meer dat ik niet snap maar toch zo is.

Groeten,

Temet

Toeslagje

Toeslagje

06-03-2012 om 22:17

Temet

nou, ook al heb ik HRA, ik kom daarmee nog steeds niet voor zorgtoeslag of kindgebonden budget in aanmerking hoor. Dat gezemel altijd over de HRA!

Vic

Vic

06-03-2012 om 22:19

Kan

Als je boven de 36.000 (zorgtoeslag) of 48.000 (kindgebonden budget) zit ondanks je hra, kom je daar inderdaad niet voor in aanmerking. Ik heb het wel, ruilen?

Toeslagje

Toeslagje

06-03-2012 om 22:22

Vic

daar gaat het niet om, maar feit is wel, als er dan gesnoept wordt van mijn HRA, wordt mijn koopkracht minder, maar zal ik nog steeds die toeslagen niet krijgen (want mijn verzamelinkomen gaat dan ook verder omhoog). En zo extreem hoog inkomen hebben wij nu ook weer niet hoor!

Toeslagje

Ik zeg helemaal niet dat het bij jou een vetpot is, daar weet ik niks van, maar die hra is een raar ding, waarmee in verhouding vooral veel geld gaat naar de rijkeren (die trekken immers meer belasting af). Dat is naar mijn idee op geen enkele manier te rechtvaardigen. Er zijn vast ook wel manieren om de minder rijken een fatsoenlijk bestaan te geven zonder deze idiote constructie.

Groeten,

Temet (ook hra)

Toeslagje

Toeslagje

06-03-2012 om 22:31

Ongetwijfeld

zullen dingen eerlijker kunnen, maar om het in 1 adem te noemen met de toeslagen vind ik niet reeel, want ook de rijkeren zullen die toeslagen niet krijgen, ondanks hun HRA.

Vic

Vic

06-03-2012 om 22:37

Ik hoop eigenlijk dat ze voorlopig even niet die berekening van het verzamelinkomen/toetsingsinkomen gaan aanpakken. Er zijn op het moment al wat andere 'voordeeltjes' die ik kwijt raak, dus dat zou echt slecht uitkomen.

ilse

ilse

07-03-2012 om 16:09

Anne-fleur

Ik mis iets geloof ik. Waar staat ergens dat ik iets wil afschaffen? Ik wil alleen maar aangeven dat ik het raar vind dat als je hypotheek rente aftrek hebt je opeens wel in aanmerking komt voor toeslagen. Dan vind ik dat een huurhuis eigenaar het ook moet krijgen als ze boven de huurtoeslaggrens zitten. Als het dus wel klopt dat als je een eigen woning hebt je wel zorgtoeslag krijgt omdat ze rekening houden met je hypotheek rente aftrek ben ik alleen maar blij want dan kan ik ook genieten van die toeslag maar de dame aan de telefoon van de BD vertelde mij dat je hypotheek rente aftrek niks te maken heeft met het krijgen van zorgtoeslag en dat je alleen moet kijken naar je bruto jaarsalaris met vakantietoeslag.

Vraagteken

Vraagteken

26-03-2012 om 22:06

10.000 euro verschil?

En kan iemand mij uitleggen waarom er op de specificatie van kindgebonden budget (nee, niet zelf aangevraagd, zomaar gekregen) staat dat mijn toetsingsinkomen ongeveer 25000 euro is, terwijl ik ongeveer 45000 bruto verdien wat minus HRA een verzamelinkomen van ongeveer 35000 euro oplevert?
De toeslagen zouden toch gebaseerd moeten zijn op de 35000 euro? Dat wordt dus terugbetalen?

Vraagteken.

Vic

Vic

26-03-2012 om 22:17

Lijkt er wel op

Misschien heb je in het verleden eens 25.000 als toetsingsinkomen opgegeven? Het lijkt er i.d.d. op dat je een gedeelte van de toeslagen moet terugbetalen. Op het kindgebonden budget heb je recht tot een inkomen van ca. 48.000 dus je mag wel iets houden.

Vraagteken

Vraagteken

26-03-2012 om 22:20

Klopt, maar...

Ja, dat is inderdaad zo. Maar mijn voorlopige teruggaven (2011 EN 2012) zijn wel vanzelf goed ingevuld, mijn aangifte van vorig jaar is ook hoger. De automatisch ingevulde aangifte klopt. Je zou denken dat het gelinkt is, maar blijkbaar niet?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.