Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Volgende week sollicitatiegesprek!

Raar!!!

Ik weet niet of iedereen mijn 'verhaal' gevolgd heeft, maar ajaren TBM schao loop ik ni sinds februari rond op de HAVO / VWO school van mijn eigen kroost als natuurkunde docent. Eerst als informele per ongeluk binnengelopen stagiair (verhaal staat wel ergens in het archief), daarna als officiele (zij het qua uren zeer beperkte) invaller.

Ik heb in februari mijn CV al ingeleverd als onderdeel van de officiele sollicitatieprocedure voor het gat wat deze zomer gaat vallen in de natuurkunde sectie, en volgende week gaan ze ein-de-lijk iets doen. Er moeten mensen op gesprek, waaronder ik.

Nu heb ik sowieso al in geen jaren gesolliciteerd, maar dit is wel een heel rare actie natuurlijk. De mensen met wie ik ga praten zijn precies de mensen die mij de afgelopen maanden al op school hebben meegemaakt. Ik praat met iedereen, deel mijn ervaringen, ze weten wat ik van mezelf vind hoe ik het doe, wat ik leuk vind en wat minder, hoe ik dingen leer, wat ik vind dat ik nog moet leren, en wat ik overal van vind (ik ben vrij sociaal & niet zo'n blad-voor-de-mond type) Ze weten al hoe ik 'ben' als collega.

Ik snap dat er gesprekken moeten worden gevoerd, en ik weet ook dat er nog meer kandidaten zijn. Maar jemig, wat verwachten ze nou van me as dinsdag? Normaal zou ik me extra netjes aankleden & me voorbereiden op allerlei vragen. Zelf intrigerende en geinteresseerde vragen hebben over de baan en/of de organmisatie.

Maar nu kom ik recht uit een les met mijn eigen klas binnenhollen bij 3 collega's/adjuncten die ik meerdere malen per wek spreek & met wie ik alle ins en outs van mijn sterke en zwakke kanten, mijn voorkeuren, meningen, wensen en gedachten mbt het schoolgebeuren al uitgebreid heb doorgenomen.

Ik ben zelden uitgepraat, maar in dit geval denk ik dat we snel klaar zijn. Enige interessante om over te praten is misschien mijn potentiele salarisschaal, maar dat lijkt me wat voorbarig als ze de andere kandidaten voor de job(s) nog niet eens gesproken hebben.

Raar hoor.

Iemand nog interessante gedachten?

Ingrid

Eens vragen?

Als je die lui van de commissie toch meermalen per week spreekt kun je ze misschien gewoon eens vragen wat je hier nou eigenlijk mee moet?

Zal wel een proceduredingetje zijn. Maar wel raar inderdaad.

Groeten,

Temet

IngridT

IngridT

05-06-2012 om 16:22 Topicstarter

Proceduredingetje...

ja, zoiets zal het wel zijn. Heb aan mijn directe collega al gevraagd hoe ze dat varkentje gaan wassen, maar volgens mij vindt hij het net zo raar als ik. Ik ga er idd maar blanco in. Voor mijn gevoel heb ik al een sollicitatieprocedure van een maand of 4 achter de rug. Niet dat ik het zo ervaren heb hoor, hou me ten goede. Misschien moet ik zegen dat het een proeftijd was van 4 maanden. Da's beter. Een ellenlange wederzijdse assessment. Wel een leuke trouwens, absoluut.

Nou ja, we zullen wel zien, dinsdag.

Ingrid

Spaarpotje

Spaarpotje

05-06-2012 om 22:31

Niet te blanco!

Eerlijk gezegd vind ik het totaal niet vreemd, wij doen dit soort dingen ook zo. Kwestie van nette procedure. Ik zou me net zo goed voorbereiden als ieder ander. Je hebt het voordeel dat je je al bewezen hebt, maar anderen kunnen andere voordelen hebben! Ik zou me ook netter aankleden en ik zou zelf aan het begin van het gesprek keurig aangeven dat je het een beetje een lastige situatie vindt, als je dat zo voelt. Maar te blanco het gesprek ingaan is mijns inziens een valkuil. Daarmee wek je de indruk geen moeite meer te willen doen omdat je al binnen bent en dat vindt een commissie vaak niet leuk.
Uit ervaring aan beide kanten van de tafel kan ik je ook zeggen dat het zeker ook na het gesprek ongemakkelijk kan zijn. Maar bovenal staat volgens mij: stel je constant professioneel op.

Toke

Toke

06-06-2012 om 22:12

Serieus

ik heb net een soortgelijke situatie gehad. Mijn baan vervalt binnenkort en ik solliciteerde binnen de afdeling naar een nieuwe functie. Er waren geen andere interne kandidaten. Dus ja, wat moet je dan eigenlijk in zo'n gesprek met mensen met wie je dagelijks werkt en die precies weten wat ze aan je hebben?
Ik ben toch heel serieus het gesprek in gegaan. Alsof ik met onbekenden ging praten. Ik heb me goed voorbereid op voor de hand liggende vragen als waarom ik deze baan wilde hebben en hoe ik dacht bepaalde situaties te gaan aanpakken. Die voorbereiding voorkomt in ieder geval dat als de andere partij het heel serieus aanvliegt, je ineens met je mond vol tanden staat en daardoor geen goede indruk achterlaat. Want dat leek me voor mezelf het grootate gevaar en voor jou ook: dat het allemaal zo voor de hand liggend is, dat je niet goed gemotiveerd overkomt ten opzichte van andere kandidaten. In jouw geval: er zal maar iemand solliciteren die net in de regio is komen wonen, een baan zoekt en acht jaar recente ervaring heeft. Dan is het toch prettig als ze van jou niet alleen je goede praktijkervaring in herinnering hebben, maar ook een prettig en gemotiveerd gesprek. Gemakzucht is je grootste valkuil.
Mijn gesprek verliep semi-formeel; er was zeker een prettig ons-kent-onssfeertje met ruimte voor vrolijke noten, maar er waren ook echt wel prikkelende vragen en lastige situaties. Voorbereiding was dus echt niet verkeerd. Ik heb de baan ook gekregen trouwens :-)

Vic

Vic

06-06-2012 om 22:27

Serieus

Bij ons zijn er momenteel ook interne sollicitaties. Ik heb zo mijn voorkeuren maar zit niet in de selectiecommissie. De collega die er wel in zit heb ik op het hart gedrukt (vooral) ook op de inhoud in te gaan, zodat we straks niet met iemand zitten die een leuk verhaaltje kan vertellen maar verder niets kan.
Grappig om te vertellen is dat een van mijn collega's kwam vragen of ik ook had gesolliciteerd, en zichtbaar opgelucht reageerde toen dat niet het geval bleek ;-)

GS

GS

07-06-2012 om 18:07

Meerdere kandidaten?

Ik zou me wel voorbereiden en die dag net iets verzorgder naar mijn werk gaan! Je zit toch in een situatie tegenover elkaar dat je elkaar toch even met andere ogen (nauwkeuriger) bekijkt. Dan moet je er niet bijzitten met je slonzigste kloffie!
Vraag vooraf (of in ieder geval in je gesprek)of er meerdere kandidaten zijn. Dan is het dus sowieso geen uitgemaakte zaak, maar dan is er concurrentie! Is er een advertentie geplaatst bijvoorbeeld? Is er trouwens een vacature tekst? Zijn er vereisten geformuleerd? Of weet je wat er aan kwaliteiten gevraagd wordt?

IngridT

IngridT

12-06-2012 om 13:51 Topicstarter

Zo. da's klaar.

Mijn eerste sollicitatiegesprek in 10 jaar tijd. Het ging prima, volgens mij voelde de sollicitatiecommissie zich ongemakkeljker bij de situatie als ik, maar dat was na 2 minuten ook over.

Wsch morgen hoor ik al iets. Overigens: gezien het feit dat ze de advertentie voor de baan (die al in februari voor het eerst geadverteerd werd) afgelopen zaterdag voor de zoveelste keer in de regionale krant hadden staan heb ik het gevoel dat ze niet overdreven happy zijn met de kwaliteit van de huidige sollicitanten. Zou me niks verbazen als ik idd de enige sollicitant ben met in elk geval op papier de juiste kwalificaties. Tja, en ervaring moet je opbouwen, daar kan ik verder ook niks aan veranderen. En dat ze me in het gesprek zelfs vragen of ik 'van scratch' HAVO eindexamenklassen zou aandurven....pfiew. Volgens mij is de nood idd hoog. Zat nog even na te babbelen met mijn 'mentor' (de goede en ervaren natuurkunde docent die mijn eerste weken begeleid heeft, en die door zijn pensionereing da vacature heeft veroorzaakt) en die verzekerde me met een brede glimlach dat ie er alle vertrouwen in had dat me dat prima ging lukken. Dat vond ik fijn om te horen! (ik had overigens idd in het gesprek gezegd dat ik HAVO 5 in geval van nood we zou aandurven in mijn eerste jaar, maar dat ik pertinent niet vanuit het niets aan een examenklas VWO wil beginnen...En daar blijf ik ook maar bij denk ik.)

Ik hou julie op de hoogte...

Ingrid

IngridT

IngridT

12-06-2012 om 17:30 Topicstarter

Jammerjammerjammer

Geen baan per 1 september. Er was een sollicitant met ervaring, en wegens de erg karige bezetting van de natuurkunde sectie qua ervaringsjaren hebben ze daar voor gekozen ipv voor mijn frisse doch ietwat onervaren enthousiasme. Begrijpelijk, maar erg jammer.

Enfin, ik heb leuke maanden gehad & weet nu een stuk beter wat ik kan & wat ik wil. Daar moet ik dan volgend schooljaar maar eens wat mee doen.

Ingrid

Wat jammer

Heb je wel aangegeven dat je je aanbevolen houdt als degene die nu de baan heeft gekregen toch niet blijkt te bevallen of zelf besluit weg te gaan?

Verder sluit ik me aan bij Izar, deze ervaring pakken ze je niet meer af!

skik

Mea Proefrok

Mea Proefrok

12-06-2012 om 21:05

Ingridt

Balen dat jij het niet bent geworden, het zat er even heel dik in en dan is het toch slikken, lijkt me. Heb je trouwens iets met zorgleerlingen? Bij ons op school (regio Eemland) zoeken we nog een Mens & Natuur docent.

Tihama

Tihama

12-06-2012 om 21:23

Wat jammer

He, ik was er al helemaal vanuit gegaan dat jij het zou worden.

Maar je hebt nu wel een vliegende start gemaakt. Ga je nu ook actief verder sollicteren? Want dit is vast niet de enige school in de regio....

Tihama

Misschien een kleine pre

Is dat je nu niet de zware last van een noodlijdende natuurkunde sectie hoeft tr tillen. zogezegd. Mosterd na de maaltijd I guess..

Succes verder!

mijk

mijk

13-06-2012 om 13:25

En voor de gedane moeite

krijg je toch wel een fantastische referentie mee neem ik aan?

Mijk

Sancy

Sancy

13-06-2012 om 13:41

Gewoon

de bijna gepensioneerde docent vragen of je hem mag opgeven als referentie ;-)

Rieke

Rieke

13-06-2012 om 13:49

Nou ja zeg

Hee Ingrid,
Ik dacht ook zeker dat jij wel binnen zou zijn. Jammer, maar wat iemand anders al zei, blij dat je die zware kar niet hoeft te trekken.
Kijk rustig uit naar wat anders.
Eerlijk gezegd was ik enigzins jaloers op je, met je werkvooruitzichten. Ik heb nl ook gesolliciteerd, veel eisen gesteld tijdens het gesprek. En ik hoorde onlangs dat ze allemaal ingewilligd worden. Inmiddels werk ik al 2 weken. Dus zo snel kan het gaan.
Hoop dat jij snel iets naar je zin hebt, gewoon iets waar je helemaal achter staat.

IngridT

IngridT

13-06-2012 om 14:50 Topicstarter

Referenties

ja, die krijg ik wel, geen probleem.

Sterker nog...k heb al 2 min of meer upsette mails binnen van zowel de mijn VUTtende mentor alsook mijn directe 2e klas collega waar ik de laatste 2 maanden mee samenwerk. Beiden zijn eigenlijk (wel goed voor mijn ego, dit) niet zo happy met het feit dat PZ mij 'zomaar' laat lopen. Zo vaak schijnen ze niet langs te komen, 1e graads Na docenten.

Overigens vertelde mijn huidige onderbouwcollega (met wie ik de laatste 2 maanden erg nauw samenwerk, sinds ik mijn eigen klassen run) dat niemand van PZ bij hem heeft geinformeerd hoet het met mij gaat, of hoe ik het doe. Te idioot voor woorden natuurlijk. OK, ik solliciteerde op een bovenbouwfuntie, maar jemig, als je iemand in huis hebt rondlopen dan ga je bij een sollicitatie toch even navragen bij wie-het-kan-weten wat voor vlees je in de kuip hebt??

Hoe langer ik erover nadenk, hoe knulliger ik het vind.

Enfin, dat het fijn is at ik niet als een soort eenoog in het land der blinden vreselijk boven mijn level moet gaan werken is natuurlijk ook wel weer fijn.

Enne...ik heb nog een andere vacature in de buurt gezien. 2e graads, maar op een Mavo/havo/vwo school, dus alle groeipotentiueel. Alleen: laatste reactiedatum is vandaag. Ik heb al een vrij 'straight from the gut' maar druipend-van-enthousiasme brief in elkaar gekladderd zo net. Denk dat ik hem vanavond op de mail gooi.

Ingrid

Fiorucci

Fiorucci

13-06-2012 om 18:06

Ingrid

Niet denken, gewoon doen. Op de vo school van mijn zoon gaan degenen met een tijdelijk contract eruit, terwijl dat de beste en meest enthousiaste leraren zijn. De leerlingen balen enorm!

krin

krin

13-06-2012 om 21:41

Nou ja zeg

wat jammer! Hopelijk kun je je enthousiasme straks op een andere school kwijt.

Gerdina

Gerdina

14-06-2012 om 20:21

Dom hoor

van de school dat ze zo'n enthousiaste docent laten lopen. Maar deze ervaring pakken ze je niet meer af! Er komt vast wel een nieuwe baan voor je voorbij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.