Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Boos

Boos

07-10-2015 om 10:23

Voorschool --> discriminatie

Na een kort gesprek met een collega werd ik een beetje kwaad. Ik constanteer een vorm van discriminatie. Mijn collega (spreekt zelf goed Nederlands) en haar man werken beiden ze hebben een zoontje van 3. Dit zoontje gaat naar de voorschool. Haar uitleg was dat het echt ontzettend veel geld scheelt qua opvang, want anders had ze hem bij een gastouder ondergebracht. Wat is de situatie?

Zoontje gaat 5 dagen per week naar de voorschool waarvan 4 dagen van 8:30 tot 15:00 en 1 dag van 8:30 tot 12. De rest van de tijd maakt ze gebruik van een gastouder, 1 dag in de week is ze vrij maar gaat haar zoontje toch naar de voorschool.

Kosten voor deze opvang zijn 30 euro per maand, dan heeft ze er natuurlijk nog een gastouder bij nodig maar bij elkaar is het een fractie van wat de gemiddelde ouder kwijt is bij alleen al 1 dag kinderdagverblijf.

Nieuwsgierig geworden naar deze opvang (en geldbesparing) ben ik eens gaan rondneuzen en bedacht ik me dat het wellicht ook wat voor onze peuter zou zijn. Als je leest staat er dat alle kindjes erheen kunnen maar mijn collega vertelde al dat er geen Nederlandse kindjes zijn. Dus ik lees verder en zie het al kindjes met een indicatie krijgen voorrang, feitelijk komen er dus geen plaatsen vrij voor kinderen met Nederlandse ouders.

Nu vind ik het niet erg dat hij daar niet terecht kan en vind ik het ook wel fijn dat de kleine man naar een "gewone" psz gaat maar ik kan me wel kwaad maken over het feit dat ik daar dus mooi ruim 250 voor 2 dagdelen moet betalen en deze ouders voor 9 dagdelen 30 euro betalen. Dit is pure discriminatie.


Katniss

Katniss

07-10-2015 om 10:33

Klagen bij de gemeente

Zoals ik het zie zijn het geen gelijke monniken dus geen gelijke kappen, maar je kunt het natuurlijk aankaarten bij het meldpunt discriminatie of de gemeente. Ik denk dat je weinig kans maakt omdat alle peuters mogen komen.

Boos

Boos

07-10-2015 om 10:35

Nee

Nee niet alle peuters mogen komen. Je mag je inschrijven, maar omdat er veel peuters met indicatie zijn mogen die komen.

Katniss

Katniss

07-10-2015 om 10:40

Je mag je dus wel inschrijven. Wat is het doel van die voorschool? Als je kind bijv naar een MKD gaat betaal je daarvoor ook een veel lagere bijdrage dan wat je aan kinderopvang kwijt bent. Nou ja, ik zou er niet boos om worden, zeker niet als je je kind daar toch niet wilt hebben.

Boos

Boos

07-10-2015 om 10:50

Tarieven ben ik kwaad om

Ze bieden er hetzelfde als bij "gewone" peuterspeelzalen, met andere woorden het zou zo moeten zijn dat ze of hetzelfde tarief als gewone peuterspeelzalen hanteren of dat gewone peuterspeelzalen ook zo goedkoop worden.

Omdat ik vind dat we de gemeenschap niet moeten opzadelen met hogere kosten voor alle andere peuterspeelzalen, ben ik van mening dat het tarief naar hetzelfde niveau moet worden gebracht. Het is toch van de zotte dat als je toevallig thuis een andere taal spreekt dat je een korting kunt krijgen van zo'n 98%!

ALs dit met een MKD precies zo is ben ik ook voorstander van dit naar hetzelfde niveau te brengen.

Doelgroep

Om in aanmerking te komen voor VVE heeft een kind een indicatie nodig, die wordt meestal door het consultatiebureau afgegeven. VVE is opgestart voor doelgroepkinderen. Jouw kind valt kennelijk niet in de doelgroep. Dat kan jij discriminatie noemen. De beleidsmakers denken daar anders over.

Het tarief dat jij betaalt voor twee ochtenden per week psz is trouwens wel uitzonderlijk hoog, zelfs een kinderdagverblijf kost geen 10 euro netto per uur.

skik

tja

Soms is het best jammer wanneer je voor een bepaalde maatregel/indicatie/subsidie niet in aanmerking komt. Maar om daar nou boos over te worden? Dan klinkt het toch wel erg of je een ander vooral niets gunt.
En zeker wat het MKD betreft: ik denk dat je blij moet zijn als je kind daar niet voor in aanmerking komt, in plaats van je druk te maken over dat die ouders dan wel eens wat meer mogen betalen.

vlinder72

vlinder72

07-10-2015 om 11:10

Serieus?

De voorschool is niet voor alle kinderen. Hoewel ze daar volgens mij wel mee bezig zijn. Een MkD is dat zeker niet. Volgens mij moet jij heel blij zijn dat jouw kind niet in aanmerking komt voor een MKD. Ik vermoed dat heel veel ouders met een kind op een MKD heel graag wat meer geld voor een reguliere peuterspeelzaal zouden willen betalen.

Wen er maar aan. Ik betaalde voorheen nog veel meer aan het kinderdagverblijf. Peuterspeelzalen waren veel en veel goedkoper. Vond ik ook niet eerlijk maar ja, het is niet anders.

Straks als je kind naar school gaat is alles gratis.

Boos

Boos

07-10-2015 om 11:11

10 euro???

We betalen 6,78 per uur en een dagdeel is 4,5 uur

Dat ze het speciaal voor doelgroepkinderen hebben opgericht kan, maar het is belachelijk dat de ouders hier feitelijk nauwelijks wat aan bijdragen.

Boos

Boos

07-10-2015 om 11:18

Ander tarief logisch? echt niet

MKD is en blijft een vorm van opvang, ouders gaan werken en kind gaat naar de opvang. Raar is het dat daar dus een ander tarief aan hangt als aan een reguliere opvang.

Voorschool is een psz maar dan voor doelgroepkinderen. Als beide ouders werken kunnen ze best gewoon een psz bijdrage aan betalen. Als een van de ouders niet werkt is daar ook voor het psz een regeling voor welke prima gehanteerd kan worden voor een voorschool. Het gaat niet alleen om gunnen het gaat meer om "gelijke monniken gelijke kappen", het gaat allemaal om kinderen die naar een opvang of peuterspeelzaal gaan, dat de opvang of peuterspeelzaal zich richt op een bepaalde doelgroep doet er niet toe.

Daarbij weet ik dat bepaalde budgetten beschikbaar zijn voor opvang, als dat betekend dat een kind met een bepaalde stempel meer budget krijgt maakt dat niets uit, dan kunnen ze dat kind iets meer bieden wat een ander kind niet nodig heeft. Bijvoorbeeld in plaats van 2 leidsters op een groep van 12 doen ze er 3, mooi weer werkgelegenheid voor een extra leidster en betere begeleiding voor het kind. Maar dat je daar dan bovenop nog even 1200 euro extra subsidie gooit zodat de ouders nauwelijks iets hoeven bijdragen dan ben je verkeerd bezig.

Limi

Limi

07-10-2015 om 11:45

veel dagdelen

Waarom gaan die kinderen zoveel dagdelen trouwens? Bij ons gingen de indicatiekinderen 4 dagdelen.

Het systeem werd trouwens veranderd toen de gemeente doorkreeg dat de 'doelgroepen' de psz helemaal niet bereikten, maar dat het er vol zat met peuters van middelbaar tot hoogopgeleide ouders van allerlei komaf en moedertaal (en die ze dus helemaal niet wilden subsidiëren). Het werd toen flink duurder voor de peuters waar niks mee was en helemaal als je geen recht op KOT had.

Een gewone peuterspeelzaal heeft doorgaans dagdelen van zo'n 3 uur, dus met 4,5 uur zit jullie psz daar behoorlijk boven. Is het niet gewoon een kinderdagverblijf waar je een halve dag afneemt? En als je die als kinderopvang gebruikt omdat beide ouders werken dan krijg je daar kinderopvangtoeslag voor en betaal je veel minder.

Weet je, dat je vindt dat VVE discriminatie is omdat jij ook wel voor drie tientjes per maand je kind bijna full time onder de pannen wilt hebben klinkt net zo als een ouder die een probleemloos kind op het reguliere onderwijs heeft en met scheve ogen kijkt naar de fijne kleine klasjes in het clusteronderwijs. Kan je ook wel willen, maar daar kom je dan ook echt niet voor in aanmerking.

skik

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 12:15

beperking

Kinderen gaan niet voor de opvang naar een MKD, maar omdat ze een beperking hebben en daar behandeling krijgen. Die zijn niet eens welkom op een gewone opvang.
Kinderen gaan naar de voorschool omdat ze een taalachterstand hebben.

Dan ben je ook vast jaloers op onze opvang: onze zoon mag het hele jaar door logeren, als wij dat zouden willen. Fijn voor ons he? Ik denk dat je heel blij mag zijn als je kind hier geen indicatie voor heeft.

Boos

Boos

07-10-2015 om 13:23

Skik

De voorschool is inderdaad een soort kdv, de psz is een psz met 4,5 uur als dagdeel, daarin eten ze gezamenlijk een broodje wat door de ouders is meegegeven.

VVE is discriminatie, het gaat mij erom dat veel van de kindjes die er terecht komen niet per definitie extra zorg nodig hebben. Zoals mijn collega haar kinderen, zij spreekt thuis Nederlands en haar man ook, de kinderen groeien dus op in een Nederlands sprekend gezin en zijn ook niet beperkt in wat voor mate ook. Maar puur en alleen omdat zij van niet Nederlandse origine zijn komen ze daar terecht. Daarbij doet het er niet toe of ze een VVE indicatie hebben het gaat erom dat een vergelijkbare dienst wordt aangeboden, laat dan zeker de 4 dagdelen voor normaal tarief verlopen en geef dan extra subsidie op de extra dagdelen. Maar nu meet je met 2 maten puur vanwege de afkomst van een kind.

Rafelkap mijn andere collega brengt haar dochter ook naar het mkd om zelf vervolgens gewoon te gaan werken, m.a.w. zij gebruikt het gewoon als opvang.

Krullevaar

Krullevaar

07-10-2015 om 13:28

Och och Boos

Weet je wat nog veel oneerlijker is: sommige kinderen verblijven 24 uur per dag in een zorginstelling. Die ouders kunnen full time werken en hoeven helemaal niets te betalen. Da's pas discriminatie!

Lieverd, lees je eens in over alle verschillende vormen opvang en oordeel dan pas.

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 13:46

En we krijgen ook nog eens gratis luiers!
Vanaf 4 jaar, dat wel. Maar al 5 jaar nu. Dus we rekenen ons rijk!

Nogmaals: mkd is geen opvang. Het kind is er omdat het therapie nodig heeft.
Ik denk dat je college haar of zijn dochter liever gezond en wel naar reguliere opvang had gebracht.

Rafelkap

"En we krijgen ook nog eens gratis luiers!" Asociaal gewoon. Je wil toch niet beweren dat je kind daar ook nog te eten krijgt hè...

Boos, ik begrijp werkelijk niet dat je je over iets dergelijks kunt opwinden. Dat is net zoiets als invaliden benijden omdat hun parkeerplaats zo lekker dicht bij de winkels is

Voel je maar gezegend dat je "kleine man" niet naar het MKD hoeft.

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 14:25

Als je het nu nog niet snapt eet ik mijn muis op

Mijn kind krijgt er ook nog eens gratis lunch, elke dag. Dat is namelijk onderdeel van de therapie, hij leert te kiezen en zelf zijn brood te smeren en op te eten. Bij het logeren is het eten ook helemaal gratis. Niet dat mijn kind het opeet trouwens Oja, er is nog een zwembad bij ook!!!

Zaken als het MKD, als een kind daar niet naar toe gaat dat dat nodig heeft, dan leert het nooit te praten of in een groep te functioneren. Dan kan het later niet zelfstandig wonen en werken, zonder de begeleiding van een team van specialisten. Dan kost het de samenleving later alleen maar meer.
Net als die voorschool, dat is voor kinderen die anders later minder goed mee kunnen komen en minder ver kunnen komen dan kinderen die geen taalachterstand of taalproblematiek hebben.
Het is dus in het belang van de staat dat deze 'opvang' (wat het dus niet is, maar 'therapie') laagdrempelig zijn.

Als je het nu nog niet snapt eet ik mijn muis op

Katniss

Katniss

07-10-2015 om 14:41

Ja maar...

Het ging Boos helemaal niet om een MKD, maar om een voorschool. Daar komen dus gewoon gezonde peuters die volgens de indicatie taalstimulering nodig hebben. Dat is minder 'erg' dan als je kind naar een MKD gaat. Ik noemde het MKD als voorbeeld omdat je daar ook alleen maar een kleine bijdrage betaalt. Het nadeel is wel dat je moet zorgen dat je kind er komt, en dat je om onverklaarbare redenen soms maar 2 dagen per week vervoer erbij krijgt en de overige dagen zelf maar moet regelen (als dat bijv. 20 km enkele reis is, in de tegengestelde richting van je werk). Het voorbeeld van Krullevaar was ook mooi. Voor om en nabij 130 euro per maand is je kind dag en nacht onder de pannen. Dan kun je nog eens veel uren werken.

Jamie

Jamie

07-10-2015 om 14:46

Boos begon toch helemaal niet zelf over het MKD? Of lees ik nu verkeerd? Zullen we even die MKD, de luiers, het logeren etc even naast ons neerleggen? Daar gaat het hier niet om.

Geef gewoon antwoord op de vraag hoe het kan dat een kind wat volledig Nederlandstalig wordt opgevoed voor 30 euro 9 dagdelen naar een VVE kan? Dat vraag ik mij ook wel af? De vraag is vooral: waarom zo veel? Ik zie dan liever nog een ander kind de helft van die tijd daar zitten en waarom mag dit kind daar zijn? Is het gewoon zo dat er te weinig aanvragers waren voor die VVE en dat dit kind daar geplaatst kon worden?

Jamie

Jamie

07-10-2015 om 14:47

kijk

zie je wel, katniss is het met mij eens en ZIJ begon over het MKD!

Katniss

Katniss

07-10-2015 om 14:55

Inderdaad

Het is allemaal (weer) mijn schuld Voor de goede orde, ik heb dus geen probleem met die voorschool en voel me zeker niet benadeeld omdat ik dik moet betalen voor mijn kinderopvang. Op de school van mijn dochter was (vroeger, weet niet of het nu nog is) ook een VVE-traject voor kinderen met een taalachterstand. Daar heb ik toen nog naar geïnformeerd omdat mijn kind ook een taalachterstand had. Ik kwam er echter achter dat het de bedoeling was dat je als moeder ook mee kwam, en dat ging natuurlijk niet. Bovendien vielen wij ook niet helemaal in de doelgroep omdat de weinig taal die ze gebruikte wel goed Nederlands was

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 15:07

niet zomaar

Ze begon er niet over, maar ze had er wel rare ideeen over (mijns inziens).
ok, zal mijn muis niet opeten.
Op een VVE kom je ook niet zomaar en ook niet voor de lol. Mijn zoon zat er even op, omdat zijn spraak niet goed op gang kwam.

Jamie

Jamie

07-10-2015 om 15:08

precies

Het is jouw schuld

Serieus: het gaat TS er helemaal niet om dat ze vindt dat kinderen die onze taal niet machtig zijn niet geholpen mogen worden en al helemaal niet voor zo'n laag bedrag maar ze begrijpt niet waarom dit kind 9 dagdelen daar heen kan voor zo'n laag bedrag. Dit kind past niet in de doelgroep, gaat daar veel langer naar toe dan nodig is en ouders zijn prima in staat om meer te betalen.

Jamie

Jamie

07-10-2015 om 15:09

rafelkap

Punt is dat DIT kind er dus wel zit en vind je ook niet dat het het doel voorbij schiet als dat 9 dagdelen per week is? Beter twee kindjes op die plaats zetten als ze dat nodig hebben!

nou

TS weet dit allemaal "na een kort gesprekje met een collega". Dat lijkt mij dan wel weer wat weinig basis om te bepalen hoe terecht of onterecht betreffend kind daar zit.

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 15:12

Jamie

Weet jij veel wat voor indicatie dat kind heeft?
Praat dan met de beleidsmakers, maar van klagen over groener gras wordt je niet gelukkig.

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 15:13

daarbij

deed ze wel ook uitspraken over het MKD en dat die ouders dat als opvang gebruikten.

Jamie

Jamie

07-10-2015 om 15:44

rafelkap

Er zijn natuurlijk ouders die gaan werken als hun kind op het mkd zit en dan een goedkope opvang hebben. Kind kan niet naar gewone opvang en als ze werken moet kind ergens heen. Ik heb daar niet echt een mening over maar als je het breed genoeg hebt hoeft dat niet voor een paar tientjes per week toch? Dan kun je dat wellicht voor heel Nederland beter naar inkomen regelen, niet anders dan een gewoon kinderdagverblijf. Je hoeft er niet arm van te worden maar een beetje bijdragen naar inkomen lijkt mij niet verkeerd.

Respecteer iemands mening en ga dan niet flauw doen over luiers en lunches. Je had ook zelf eerder kunnen opmerken dat je niet weet wat voor indicatie dat kind heeft maar dan nog: ik vind 9 dagdelen bij welke indicatie dan ook voor 30 euro ook niet kunnen. Men kan dat best naar 4/5 dagdelen brengen en de andere plek aan een ander kind geven.

Verder wordt hier op het forum van alles gepost waarbij je zou kunnen zeggen: ga naar de beleidsmakers.... maar je zei je dat niet, nee je moest over luiers en lunch beginnen (en ja ik ken je situatie).

Limi

Limi

07-10-2015 om 15:45

gemeente

Kaart het aan bij de gemeente. Die houden van het schrappen van nutteloze uitgaven. Meer kun je niet echt doen. Als er geen echte achterstandspeuters zitten maar ouders het als opvang gebruiken, veranderen ze de regeling misschien wel (net als toen er hier geen achterstandspeuters bleken te gaan). En dat er helemaal geen Nederlandse kinderen zitten is misschien ook wel iets waar mensen gevoelig voor zijn. (Je kunt ook kijken of er daarom geen NL kinderen worden ingeschreven.)

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2015 om 16:54

Jamie

Jij snapt kennelijk niet mijn punt. Door wijzen op een ander: die heeft goedkopere opvang /luiers /whatever ga je wel voorbij aan waar die dingen voor bedoeld zijn. En je weet de achtergronden niet. Voorschool of mkb is niet bedoeld zodat ouders kunnen werken, het is bedoelt om die kinderen te behandelen. Je gaat toch ook niet zeggen dat ouders met een kind dat in het ziekenhuis ligt lekker ontlast worden? (dit gaat wel wat ver maar komt op hetzelfde neer).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.