Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vraag aan de vlamingen over academische titel

Ik ben momenteel bezig visitekaartjes voor mezelf te maken. Ik wil als freelancer aan de slag. Ik weet echter niet wat de afkorting is voor mijn academische titel. Ik heb Toegepaste Economische Wetenschappen gestudeerd en mijn licentiaat behaald. Wat voor titel zet je dan op je kaartje? Zet je dat voor of achter de naam?

liat

liat

20-06-2009 om 10:36 Topicstarter

Of mag ik zeggen dat ik een mba heb?

ik wil trouwens tolk worden in het zakenleven. Ik heb ook een talenstudie gedaan. Zal ik dan drs. liat X. MBA op mijn visitekaartje zetten? Of vinden jullie dat overdreven overkomen?

Kijk eens hier

Hier een soort zelfde discussie:

http://www.elsvaneeckhaut.be/?p=1324

Ik zou als titel MA (master of art) of misschien MSc (master of science) zetten.

Een MBA kan je er niet opzetten, tenzij je een Masters in Business Administration hebt (dat is een aparte titel).

Mariel (overigens niet Belgisch)

Millenia

Millenia

20-06-2009 om 11:34

Katrien

Katrien

20-06-2009 om 12:20

Master of licentiaat

Ik weet niet welke talenstudie je hebt gedaan, maar voor je studie Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) heb je als titel Licentiaat/Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Licentiaat is de oude term, Master de nieuwe term sinds Bologna.

Ik heb overigens nog nooit een dergelijke titel op een visitekaartje gezien.

Katrien

liat

liat

20-06-2009 om 16:05 Topicstarter

Maar wat zet ik op mijn visitekaartje?

Ik wil voor Nederlanders duidelijk maken dat ik een talenstudie en een studie equivalent aan Bedrijfseconomie heb afgerond. Ik heb Russisch gestudeerd. Op zich wordt dat duidelijk omdat ik tolk/vertaler op het kaartje ga zetten, maar wat zet ik bij de naam?

drs. Lieske Simon MBA
drs. lic. Lieske Simon
Lieske Simon MA MBA
of nog een andere combi?

Titels in nederland

Het is in Nederland vrij ongebruikelijk om titels op je visitekaartje te zetten, enigszins afhankelijk van waar je werkt natuurlijk.

Mijn vader is bankdirecteur en heeft een MBA. Dat staat alleen op zijn cv, niet op zijn visitekaartje als hij in Nederland werkt.

Mijn moeder heeft haar eigen bedrijf, op haar visitekaartje staan geen kwalificaties, terwijl ze er drie heeft. Die staan wel op haar cv en haar bedrijfsfollder.

Mijn schoonzusje heeft een BA en een MA, op haar visitekaartje staat alleen wat voor positie ze heeft bij de gemeente waar ze voor werkt.

En ietsje meer "off topic" waar het hier in de UK heel gewoon is om mijn dokters titel voor mijn naam te zetten voor alles wat ik doe gaan artsen in Nederland gewoon als mevr/men door het leven.

Kijk dus even rond bij mensen uit hetzelfde vakgebied wat zij doen, het komt op Nederlanders snel opschepperiger over.

Misschien spreken andere Nederlanders me nu wel tegen als ze in een ander soort bedrijfsleven werken, dat moeten we even afwachten.

Heb je mijn opmerking over MBA gelezen liat? Vziw is een MBA niet hetzelfde als een opleiding in bedrijfswetenschappen. MBA is een titel speciaal voor de Master of Business Administration wordt gebruikt. Kijk hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Master_of_Business_Administration

Mariel

Vic

Vic

20-06-2009 om 16:26

Visitekaartjes

Nou, ik krijg regelmatig visitekaartjes met een hele riedel aan titels erop hoor. Gewoon van Nederlandse mensen in Nederlandse bedrijven. De laatste tijd zie ik ze zelfs steeds vaker met hbo-titels erop (vind ik persoonlijk een beetje sneu en zou ik niet zo snel doen). Als het mij ooit nog eens lukt een masteropleiding af te ronden laat ik die titel zelfs op het naambordje bij de voordeur zetten ;-)

Katrien

Katrien

20-06-2009 om 16:48

Liat

Je hebt geen MBA gedaan, dus dat kan je er niet op zetten.

In Vlaanderen zou je dan bijvoorbeeld op je visitekaartje zetten (voor de economische studies):

Lieske Simon
Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen

Wat die "drs" betreft. In België wordt dit gebruikt om iemand aan te duiden die een doctoraat doet. Niet voor de "gewone" afgestudeerden aan de universiteit. In Nederland wordt het gebruikt om aan te geven dat je een academische graad hebt gehaald aan een Nederlandse universiteit (als ik het goed heb).

Katrien

Maylise

Maylise

20-06-2009 om 16:59

Visitekaartjes

In jouw geval zou ik op mijn kaartje zetten

Drs Lieske Simon

of

Lieske Simon MA

of

Lieske Simon, Msc, MA

(maar dat kan alleen als je bedrijfs economie inderdaad een master of science is)

MBA is een hele andere graad dus die past sowieso niet zoals Mariel ook al zei

Ook als je twee masters hebt (of twee BA's) dan zet je het er meestal maar één keer op omdat het dezelfde graden betreft. Tenzij je dus zowel een Msc als een MA hebt of een LLM en een MA of een MBA en een LLM om maar wat dwarstraten te noemen.

Je kan onder je naam natuurlijk wel je functie duidelijk maken:

Lieske Simon, MA

Bedrijfskundige en Vertaler Russisch-Nederlands (ik noem maar wat hoor)

Zelf heb ik trouwens visite kaartjes met titels en visite kaartjes zonder titels. In mijn werk is het vrij gebruikelijk om je titels wel te vermelden.

Maylise

Dat dacht ik al

Ik heb dus gewoon een veel te bescheiden familie ;-)

Mariel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.