Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Faith

Faith

24-06-2010 om 14:28

Vraag over geld [erfenis zit in bedrijf]

Ik heb nu 4 weken geleden aan man aangegeven dat ik wil stoppen met de relatie.
We hebben samen 3 kinderen en een bedrijf in maatschap. We zijn gehuwd op huwelijkse voorwaarden. Tijdens ons huwelijk heb ik een erfenis van mijn ouders gekregen. Hiervoor heb ik grond gekocht (als belegging voor later maar het was ook al in gebruik als huurgrond door het bedrijf) en de rest is eigenlijk zo zoetjes aan het bedrijf in gestroomd.
Nu wil man niet van de pacht afzien zodat ik de grond kan verkopen in vrije verkoop.
zijn reden hiervoor is dat als ik bv met behulp van dat kapitaal een huis kan kopen er een eventuele nieuwe liefde van kan "profiteren", door er bv ook te wonen of als ik het huis dan weer verkoop we dan samen een nieuw huis gaan kopen.
Zelf ben ik op dit moment nog van mening dat mijn erfenis uiteindelijk wel weer mijn kant op moet, maar als hierdoor het bedrijf in stand kan blijven en daarmee de woning en een groot deel van het leven van de kinderen ik dit ook wel tot na beƫindiging van het bedrijf wil laten zitten.
Kortom: volgens mij ben ik heel coulant, ook in zijn belang en dat van de kinderen, en wordt hij dat minder. Of heb ik er gewoon geen recht op??? Maandag gesprek met onze advocaat en accountant... Wie kan ik hiervoor benaderen?
Faith

Tinus_p

Tinus_p

24-06-2010 om 15:13

O help

Scheiding, eigen bedrijf, huwelijkse voorwaarden (heb je wel afgerekend?), erfenis die in dat bedrijf zit, en een ex die zich zorgen maakt over jouw eventuele nieuwe relatie.

Dat zijn echt alle ingredienten voor een ramp.

Faith

Faith

24-06-2010 om 15:32

Lekker

Ojee, dat helpt tinus!!
er is niet echt afgerekend, dus... kan dat met terugwerkende kracht of werkt dat niet zo? we zijn nog steeds redelijk on speaking terms, maar wat vind jij dan, gewoon maar terugdraaien alles. Ik red me vast met een klein inkomen... hoop ik maar...

Holiday

Holiday

24-06-2010 om 20:06

Wat staat er in je voorwaarden

Lastig verhaal zeg. De grond waar het bedrijf op staat is gekocht met door jou geerfd geld. Wat is er dan daarna in je huwelijkse voorwaarden over opgenomen, of zijn die niet aangepast na de koop?

Het lijkt zo op het eerste oog dat jij inderdaad coulant bent. Aan de andere kant, als jullie destijds er niks over hebben vastgelegd, weet ik niet of die grond nou zo 1-2-3 direct jou toekomt.

Dus, wat zeggen je huwelijkse voorwaarden?

mar42

mar42

24-06-2010 om 22:07

Afrekenen

Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd kan afrekenen met terugwerkende kracht, mits ieder jaar in de boekhouding het bedrag is vastgelegd waar je recht op had qua winstdeling (ik geloof dat dit het Amsterdams verrekenbeding heet). Mijn ex had ook een eigen bedrijf; bij mijn scheiding kreeg ik een leuke som geld omdat dit nooit eerder uitgekeerde bedrag op papier goed was vastgelegd ieder jaar (lang leve een goede accountant!)

Sterkte met alles!

Hanne.

Hanne.

25-06-2010 om 09:06

Wat voor huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden heb je in alle soorten en maten, dus de eerste en meest belangrijke vraag lijkt mij: wat staat er in je huwelijkse voorwaarden?

Zowel over de verdeling van de goederen als over de verrekening bij echtscheiding. Wij hebben bv een finaal verrekeningsbeding er in staan (dwz dat we alleen aan het einde hoeven te verrekenen)

Kari1

Kari1

26-06-2010 om 12:55

is duidelijk dat JIJ die grond hebt gekocht, met jouw persoonlijke geld? Als de aankoop betaald is vanuit een gezamenlijke rekening dan kan het lastig zijn om aan te tonen dat het alleen van jou is en niet van je man.
Kari

Faith

Faith

26-06-2010 om 13:29

Ik heb een eigendomsverklaring via de notaris, dat zou genoeg moeten zijn. bovendien is het van mijn rekening gegaan, maar dat zou ik moeten nakijken. Alle papieren liggen nu bij de accountant, we hebben maandag een gesprek. Ik vind het heel erg spannend. De acc heeft mijn man gemeld dat hij geen wettelijke verplichtingen nar mij heeft, maar ik ging ervan uit dat dat over de partneralimentatie gaat. Nu begin ik steeds meer te twijfelen.
Aan de andere kant denk ik: bekijk het ook maar, ik heb mijn geld in het bedrijf gestopt, als jij er gelukkig van wordt mij het niet weer terug te geven voor dat deel dat billijk is dan red ik mij misschien ook wel.. jammer maar helaas...
Maar ik weet dat dat zakelijk gezien wellicht niet verstandig is. Wat de erfenis betreft, maakt het nog uit of mijn ouders dit buiten het huwelijk van hun kinderen wilden laten vallen? Faith

Kari1

Kari1

26-06-2010 om 19:25

Oef

Ik hoop dat er ook nog echte juristen reageren want ik weet het allemaal niet zeker...
Een eigendomsbewijs van de grond gaat je volgens mij niet helpen als jullie huwelijkse voorwaarden volgens een finaal rekenbeding zijn opgesteld.
Als je ouders je de erfenis hebben nagelaten met een anti-schoonzoon-beding (wat juridisch anders heet) en je hebt de grond gekocht van jouw persoonlijke rekening dan moet het wel goed zitten denk ik.
Maar dat zijn idd vragen voor de accountant en/of notaris, maak een lijstje van wat je wilt weten!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huwelijkse_voorwaarden
Kari
kari

elsbeth

elsbeth

28-06-2010 om 12:16

En hoe hebben je ouders 't geregeld?

Mijn ouers hebben in hun testament destijds de clausule opgenomen dat de erfenis buiten elke huwelijksgoederengemeenschap valt, dat houdt in dat ik eerst de erfenis uit de boedel mocht halen (op papier dus) en dat de rest daarna werd verdeeld confrom de huwelijkse voorwaarden. Goh, wat was ik blij dat mij ouders dit hadden gedaan; ook mijn geld zat in ons bedrijf! Een aangezien het bedrijf aardig in waarde was gestegen, bleek dit een prima belegging te zijn; ik kon zowaar een huis kopen! (ok met hypotheek, maar toch!)

Tinus_p

Tinus_p

28-06-2010 om 15:10

Geen juristen liever....

Kari:
"Ik hoop dat er ook nog echte juristen reageren want ik weet het allemaal niet zeker... "
Ik zou proberen een juridische discusie te mijden. Die kost je namelijk meer dan de erfenis waard is.

Ik zou proberen om met een mediator op de volgende twee zaken tot afspraken te komen:
-Je as ex heeft er belang bij, dat het bedrijf blijft bestaan, en jij trouwens (vanwege PA/KA) ook.
-Jij hebt belang bij dat jouw geld uit dat bedrijf woordt gehaald, zodat jij het kunt besteden aan het opnieuw opbouwen van je leven.
Probeer op basis daarvan een compromisconstructie te verzinnen -liefst zsm, want procederen kost klauwen met tijd en geld. Andere factoren (je ex heeft blijkbaar al iets gezegd over nieuwe partners) doen er niet toe.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.