Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sandra

Sandra

01-04-2011 om 13:02

Vraagje inboeken administratie

ik zit met een klein administratie vraagje. Ik doe alleen een hele simpele administratie, ik ben kleine zelfstandige, maar zit nu met iets wat nog niet eerder is voorgekomen. Klant heeft iets bij mij opgehaald en dat contant afgerekend. Eenmaal thuisgekomen heeft de klant hetzelfde bedrag ook nog eens overgemaakt. Gisteren is dat binnengekomen 31- maart. Ik zie dat net dus heb het weer teruggestort omdat het een foutje is, op 1 april dus. Hoe boek ik dat nu in? Ik zit met 2 verschillende maanden, of zie ik een simpele oplossing over het hoofd? Ik heb dus in maart 80 euro teveel.
Ik kan mijn accountant ook wel bellen, maar vind het zo'n suffe vraag, en ik heb ze vandaag al 2x lastig gevallen met iets stoms :-)

Gewoon een credit nota?

Lijkt me het handigste dat je gewoon een simpele credit nota van dit bedrag maakt en daarbij zet je neer dat je het op die datum hebt teruggeboekt.

Volgens mij is dat voldoende.

Groet,
Olijvje

Sandra

Sandra

01-04-2011 om 13:43

Nieuwe factuur maken

Dus een extra factuur maken voor dit bedrag op 31 maart en dan nog een credit nota op 1 april om het terug te storen toch? Pff, lekker handig weer zo'n aktie van klant....grrr

Tadaa

Welkom in het leven van een zzp-er hahaha. Fijn he. Je mag nog blij zijn dat het om 80 euro ging en niet om 80 cent. Dan had je meer administratiekosten dan opbrengsten haha.

Dorry

Kruisposten

Dit is toch typisch iets voor kruisposten?

Geen nieuwe factuur.

De factuur is er al tenslotte. Daar staat op: "contant betaald" en die gaat in je kasboek.
De rekening die per bank is gestort, stort je gewoon weer terug. Als je het bankafschrift binnen krijgt schrijf je naast de bedragen "kruispost" en kan hij in je bankmap.

sandra

sandra

01-04-2011 om 15:50

Oke volgende keer dan

Oke dat doe ik volgende keer dan, heb net een klant gehad en deze ook weer een factuur meegegeven, dus anders kloppen de factuurnummers weer niet (heb een credit factuur gemaakt) maar met die kruispost... dan is het geen punt dat het ene bedrag in maart is gestort en het andere in april? Dat is het 'm nou juist, anders had ik het gewoon teruggestort en helemaal niets gedaan als het in dezelfde maand was.... onhandig dat dat nou precies op de grens van de maanden valt, stomme klant ;-( ik zou administratiekosten moeten eisen hihi, of nog beter, ik heb het nu al betaald maar eigenlijk had ik hem zijn contante betaling dan maar moeten laten ophalen, dan had ik de factuur gewoon ipv contant betaald op 'bank' kunnen zetten.

Jesse_1

Jesse_1

01-04-2011 om 16:28

Overlopende posten

Ik zie het probleem niet, maar ik ben dan ook een boekhouder ;).
De ene maand heb je teveel geld ontvangen, dus dat heb je op de balans op 'kruisposten' oid (of 'nog te betalen posten'/'overlopende posten')staan. De volgende maand gaat het dáár weer vanaf.
Door een factuur te maken (en een creditfactuur in de maand erop) komt het bij je omzet (en moet je dus ook de BTW afdragen, van deze niet gemaakte omzet).
Je mag een ten onrechte gemaakte factuur ook laten vervallen trouwens.
Jesse

Vic

Vic

01-04-2011 om 16:42

Ik zou het moeten weten

Hmmm gezien mijn werk zou ik het moeten weten, maar er is wel het e.e.a. weg gezakt aan boekhoudkennis merk ik.

Krijg je dan:
bank 80
aan kruisposten 80

en bij de terugboeking andersom?

Jaymza

Jaymza

01-04-2011 om 19:03

Geen inkomen

Ik begrijp het probleem niet. Iemand doet je een onverschuldigde betaling en dat heb je teruggestort. Het zijn geen inkomsten. Als je een journaalpost wilt maken zou ik eerder doen Bank aan Crediteuren van de betaling en bij het terugstorten andersom.

Jaymza

Ik zou het zo doen

Maart Debiteuren €80,00
Maart Kas €80,00
Maart Kruisposten €80,00
April Kruisposten €80,00

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.