Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

100%mama

100%mama

10-11-2009 om 20:00

Vrije dagen toekennen

bij ons speelt (waarschijnlijk) het volgende:

Wij zijn met 6 partimers (complete bezetting). Onze werkgevers (man & vrouw) nemen elke kinder vakantie vrij en 3 weken in de grote vakantie. Nu speelt het idee dat ze onze vakantie dagen willen gaan toekennen in hun vakantie. Voor ons shciet dat natuurlijk niet op, want zo hou ik maar 5 snipperdagen per jaar over. Zoonlief moet veel naar het ziekenhuis en daar neem ik vrije dagen voor op. Kom ik in mijn geval uit op 0 vrijwillige dagen. Kan dit zo maar? Wij hebben overigens geen CAO.....

Rosy

Rosy

10-11-2009 om 21:46

Nee niet zomaar

Kijk maar op onderstaande link:

http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13736&hoofdmenu_item_id=13825&rubriek_item=391909&rubriek_id=391817&set_id=141&doctype_id=6&link_id=2137#link316400

In jouw geval mag de werkgever alleen maar een collectieve vakantie vastleggen als daarover iets in je arbeidsovereenkomst is vastgelegd.

Begrijp ik het goed? Willen ze het bedrijf iedere vakantie en in de zomervakantie 3 weken sluiten?
Hmm, niet handig voor de klanten toch?

Ik zou het bespreekbaar maken en jouw situatie uitleggen.

P.S. Ik zou overigens een gat in de lucht springen. Iedere schoolvakantie vrij. Dan hoef ik alleen maar opvang in de zomervakantie te regelen.

100%mama

100%mama

11-11-2009 om 10:22

Pelle

Nee, helaas kan ik niet wat meer dagen werken gezien ik dat lichamelijk niet kan (CVS). Ik ben al lang blij dat ik mijn plek heb gevonden in 24 uur.

Ruilen met collega's heeft met "het probleem" niet zo veel te maken. Het gaat er om dat ze collectieve sluiting willen doen. Dus bijvoorbeeld in de kerstvakantie verplicht een week vrij en in de grote vakantie verplicht 2 weken vrij in de periode dat zij weg zijn. Dat gaat dus voor ons moeilijk worden met vakantie gezien ze dus elke eerste 3 weken vakantie nemen en manlief dus de eerste 3 weken absoluut niet weg kan (gaat dus echt niet). Zouden we dus nooit samen op vakantie kunnen bijvoorbeeld. Daarbij zijn vakantie dagen naar mijn inziens deels "vrij opneembaar". Stel ze delen mijn vakantie dagen in zodat ik dus 5 dagen over hou. Die heb ik toevallig nodig omdat zoonlief naar het ziekenhuis moet, jij stuurt mij een kaart omdat je gaat trouwen, moet ik dan zeggen Mwah, sorry maar ik kan niet komen omdat ik geen vrije dagen zel fkan invullen? Dan zou ik dus voor zoonlief een buiten gewoon verlof moeten aanvragen (onbetaald?).

Er staat in het contract dat vakantie dagen in overleg opgenomen dienen te worden waarvan tenminste 1x 2 weken aansluitend. Nergens iets van een periode of wat gelukkig.

100%mama

100%mama

11-11-2009 om 10:27

Rosy

Tuurlijk is het lekker dat ik iedere vakantie vrij zou zijn, echter gaat het mij er om dat ik dan geen vrijwillige dagen meer over heb die IK dan dus ergens voor nodig zou hebben. Zou ik dus voor ziekenhuis bezoek (6x per jaar minimaal) bijzonder (onbetaald?) verlof op moeten nemen. En stel dat er iemand trouwd, niet verwant, moet ik dus ook een onbetaalde dag verlof voor op gaan nemen. Er staat idd niets vast in mijn contract behalve dat de dagen in overleg (logisch) opgenomen dienen te worden waarvan 1x 2 weken aansluitend. Ik wacht met spanning de plannen af! Bedankt voor je link.

Als de "bazen" weg zijn hebben we geen patienten.....

100%mama

100%mama

11-11-2009 om 15:19

Helaas pelle

Het klinkt heel makkelijk, echter kan ik niet ruilen gezien ik de enige ben die de functie mag vervullen. De overige zijn assistente's. Afspreken in het ZH gaat niet altijd. De uroloog werkt toevallig poli alleen op 2 dagen dat ik werk, de therapeut (bekkenbodem) helaas ook, alleen de kinderarts kan ik op dagen plannen dat ik niet werk.

Ik begrijp je insteek, echter heb ik uiteraard eerst alle optie's bekeken voordat ik "actie" onderneem....

Prakje

Prakje

11-11-2009 om 16:12

Zorgverlof....?!

Waarom neem je voor ziekenhuisbezoeken geen zorgverlof op? lees hier: http://home.szw.nl/index.cfm?rubriek_id=391818&hoofdmenu_item_id=13826&set_id=2514

geen antwoord op je vraag over je vakantiedagen, maar wellicht helpt het je in de zorg voor je zoontje.

Zorgverlof en kort verzuim

is artsenbezoek voor jezelf niet kort verzuim. Je kan niet anders dan onder werktijd afspreken. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat dat tot max. 2 uur verlof voor artsenbezoek onder kort verzuim valt.

Verder zou ik proberen zorgverlof voor het ziekenhuisbezoek van zoontje proberen te bespreken. Ik heb ook een tijd gehad dat ik zes keer per jaar een dag met oudste naar het ziekenhuis moest voor een behandeling. Kostte me zes vrije dagen, in mijn geval als parttimer was dat twee weken vrij per jaar. Aangezien jij of de vader van je kind de enige zijn die mee kunnen met je zoontje, lijkt zorgverlog me legitiem. In mijn geval betrof dat 50% van het verlof. Dus in totaal drie dagen per jaar ipv zes.

groetjes van Purk

100%mama

100%mama

11-11-2009 om 16:35

Mmmm

Als dit idd zo gaat verlopen al snu in de wandelgangen (en die zijn kort:)) gonst dan zal ik idd zorgverlof of kort verzuim moeten gaan bespreken. Met kort verzuim (al sdat mag voor bezoek ZH kind en niet jezelf) dan kan ik bijvoorbeeld laat op de middag afspraken plannen zodat ik binnen die 2 uur bijf (het ZH ligt niet in mijn woonplaats dus aan reistijd ben ik al 1 uur kwijt). Uiteraard is manlief er ook nog, maar meestal gaan we samen. Tuurlijk ga ik op mijn werk geen "heisa" maken, daarom wil ik ook van te voren goed weten wat de rechten & plichten zijn zodat ik deze kan bespreken met werkgever om tot een oplossing te komen.

Polly Shearman

Polly Shearman

12-11-2009 om 18:17

Bedrijf van man

Gaat elke zomer 4 weken dicht, 3 weken vakantie, 1 week verplichte adv.
In de winter met kerst ook 2 weken dicht, en dan nog wat verplichte vrije dagen rond carnaval.
Er zijn maar weinig vrije dagen over die hij zelf mag bepalen. Maar daar integen kan hij altijd overwerken om aan meer uren te komen. Maar mag hij ook altijd onbetaald verlof op nemen. Wij moeten ook om de haverklap met zoonlief naar het ziekenhuis, daar neemt hij dus zorgverlof voor, of onbetaald verlof, vrije dagen zijn al lang op!

Het is maar net wat je gewend bent, wij vinden het prima, vooral nu we kinderen in basisschool leeftijd hebben. Voorheen wilde we ook wel eens goedkoop op vakantie buiten het seizoen maar dat is dus nog nooit gelukt, zitten aan die 4 weken vast.

groet, pol

100%mama

100%mama

13-11-2009 om 14:31

Ja maar polly

dan heeft jou man daarvoor getekend.......ik dus niet en dat was dus "het probleem". Tuurlijk mag ik onbetaald verlof opnemen, alleen werk ik omdat het nodig is. Helaas kan ik niet meer uren draaien omdat de kamer bezet is op de uren dat ik afwezig ben. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat het in ieder geval wetterlijk niet mag in deze.....we wachten af!

Primavera

Primavera

16-11-2009 om 12:17

In overleg?

Misschien komt het niet helemaal goed over, maar uit jouw bericht komt nou niet op me over dat je de vakantiedagen in overleg op wil nemen. Ik zie in ieder geval weinig overleg aan jouw kant. Je wilt ze in de tweede helft van de zomervakantie, ook al betekent dat dat het op je werk zitten in de eerste helft van de zomervakantie doelloos is want als ik het goed begrepen heb zijn er als de werkgevers weg zijn geen patiënten en dus geen of nauwelijks werk. En als jij op vakantie bent en de rest weer aan het werk is missen ze jouw functie. Bij sommige soorten werk is het gewoon zeer slecht voor de bedrijfsvoering als iedereen apart op vakantie gaat en misschien valt jouw soort werkzaamheden daar ook onder.
Als ik bijvoorbeeld naar de logopedistenstudio kijk waar ik met mijn zoon heen ga. Die gaat altijd in het hoogseizoen dicht omdat dan de meeste cliënten ook op vakantie zijn en de inkomsten zo wie zo dalen. Als nou de secretaresse zou pretenderen dat zij wil werken, terwijl er geen enkele logopedist aanwezig is en ze dus nauwelijks wat uitvoert, maar wel op vakantie wil als de logopedisten weer terug zijn en ze haar eigenlijk nodig hebben en bovendien nog voor de hele periode betaald wil worden dan denk ik dat ze beter een andere secretaresse kunnen zoeken.
Verder moet je er niet allerlei dingen bijhalen die aan jouw keuzes liggen en niet aan die van de werkgevers. Het is niet hun schuld dat je juist gaat werken op de dagen dat je zoon medische zorg nodig hebt. Dat is jouw keuze geweest. Je hebt recht om onbetaald zorgverlof op te nemen of ze betaald als vakantiedagen, als je die nog hebt, op te nemen (en dat altijd nog in overleg) of op zoek te gaan naar een andere zorgverlener die wel kan op de dagen dat je vrij bent. Ik begrijp dat de optie van dagen veranderen niet mogelijk is, maar je zou nog kunnen informeren of degene die op die dagen het kamertje bezet eventueel kan ruilen. Hangt af van wat jullie werkzaamheden zijn.
Dat je man de eerste 3 weken absoluut niet weg kan, (vraag me af hoe absoluut dat is trouwens,) is ook niet een keus van jouw werkgever geweest en ik snap niet waarom ze zich zouden moeten aanpassen aan het werk van jouw man. Als het namelijk werkelijk zo is dat jouw werk alleen ten volle benut wordt als zij ook aanwezig zijn vraag je namelijk in de praktijk aan ze om alleen op vakantie te gaan als het de werknemer van je man schikt. Neemt je man trouwens ook vrije dagen of zorgverlof op voor de dagen dat je zoon medische zorg nodig heeft? Dat kan ook nog een optie zijn.
Eerlijk gezegd kom je op me over als een werkneemster waarvoor haar werk op de allerlaatste plaats staat en maar een beetje om de andere belangen van gezin en werk man moeten worden heen geplooid wat dat dan ook voor het bedrijf te betekenen heeft. Je eist van alle kanten begrip en medewerking, maar laat niet zien dat je mee wil denken en werken aan de belangen van anderen.
In jouw situatie zou ik eens vragen waarom de vakantie telkens in de eerste 3 weken zou vallen. Misschien is daar een bepaalde reden voor, of kwam dat het grootste deel van de werknemers ook beter uit (misschien kan hun man alleen in de eerste helft) of misschien is dat niet zo bindend en kunnen ze die om het jaar naar de tweede helft verschuiven.
Verder denk ik dat je het mis hebt met te denken dat vakantiedagen volledig vrij opneembaar zijn. Met googlen vond ik dit:
"In sommige organisaties kunt u zonder overleg uw vakantie-uren opnemen op het moment dat het u het beste uitkomt. Maar dat is lang niet altijd zo: meestal gaat het in overleg tussen de werknemer en werkgever. Uw werkgever moet uw wensen in principe honoreren; hij mag alleen weigeren u vrij te geven als hij daar een hele goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld een deadline of veel zieke collega's. Hij moet dit dan binnen twee weken na uw verzoek aan u laten weten. Hoort u binnen die tijd niets, dan kunt u uw vakantie gewoon opnemen.
Worden u en uw werkgever het niet eens, dan mag uw WERKGEVER uiteindelijk zelf BEPALEN WANNEER u uw vakantie kunt opnemen. Hij mag dat niet op het laatste moment doen, u moet nog genoeg tijd hebben om voorbereidingen te treffen..
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=33421
De werkgevers kunnen dus heel makkelijk beroep doet op het vanwege bedrijfsvoering niet toe kennen van de vakantie in de door jouw bedachte periode en het bij niet eens worden gewoon voor je bepalen wanneer het kan.
Groeten Primavera

100%mama

100%mama

16-11-2009 om 21:06

Nee

blijkbaar komt het een en ander niet goed bij je over, dat blijkt. Mijn vraag is heel duidelijk, of het MAG. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat het dus, ondanks jouw opgezochte posting in mijn branche niet zomaar mag tenzij ander overeen gekomen.

Daarbij `schilder` jij mij nu af als een werknemer zonder hard voor de zaak, vind ik knap. Geloof me, dat is absoluut niet aan de orde, wel ben ik iemand van de regels, dit komt grotendeels voort uit het feit dat mijn werkgevers ook enorm op de regels gesteld zijn en hier weinig vanaf weten te wijken. Dat werkt uiteraard 2 kanten op nietwaar? Ik ben niet iemand die meeloopt bmet zijn werkgever om in een goed plaatje te komen. Mijn werkzaamheden zijn uitstekend en voldoen aan alle wensen. Daar valt niets over te klagen. Komt bij, maar wellicht heb je hier overheen gelezen, dat ik toch echt schrijf dat ik alles in overleg zal doen en het niet de bedoeling is heisa te trappen. Daarbij valt jouw opmerking "Het is niet hun schuld dat je juist gaat werken op de dagen dat je zoon medische zorg nodig hebt. Dat is jouw keuze geweest" me behoorlijk in het verkeerde keelgat, geloof me, je weet niet waarover je het hebt. MIJN keuze, ik zou willen dat het waar was, dan liep ik niet al 5 jaar ziekenhuis in ziekenhuis uit. IK kan nu eenmaal ook niets aan de roosters van de artsen doen en helaas zijn het er een hoop waarbij hij op bezoek mag. Echter zijn er onderzoeken waarbij we beiden aanwezig moeten zijn. De consulten doen we al om en om.

En ja, gedeeltelijk mogen ze IN OVERLEG vakantie dagen collectief uitschrijven, echter mag het niet zo zijn dat AL mijn dagen door hun gepland moeten worden.

Ik ga er van uit dat je e.a.a. inderdaad verkeert begrepen heb, anders ben je bijzonder kwetsend.

Geen cao of afspraken in contract?

Als er in het bedrijf niet gebruik wordt gemaakt van een CAO dan moet de werkgever zich houden aan de wet.

Het wettelijke aantal vakantiedagen per jaar is minimaal vier keer het aantal werkdagen per week. Op full-time basis zijn ze dus wettelijk verplicht je 4x5=20 dagen vakantie te geven op full-time basis.
Als je op fulltime basis 25 vakantiedagen krijgt dan heb je 5 bovenwettelijke dagen.

Per jaar ben je als werknemer wettelijk verplicht 2 weken achtereen op te nemen. De rest van de dagen mag je opsparen tot vijf jaar daarna komen ze te vervallen of moet je ze opmaken. De werkgever mag deze niet inruilen en mag je niet verplichten deze op te maken (tenzij in arbeidsovereenkomst anders overeengekomen).

De werkgever mag bepalen dat de werknemen vakantie opneemt in bepaalde weken, noch mag die bepalen wanneer jij niet vakantie mag opnemen. Tenzij dit in een arbeidscontract geregeld is OF waneer dit in een CAO geregeld is (bijv. bouvak).

Met de bovenwettelijke dagen mag flexibel omgegaan worden. De werkgever mag deze afkopen tegen betaling, of mag ze als verplichte vrije dagen inzetten.

Ik weet niet hoeveel uur jij per week werkt en of je dus bovenwettelijke dagen hebt. Als je geen CAO hebt heeft je werkgever al minder poten om op te staan. Als je arbeidscontrac ook niet over vakantieregelingen praat dan hebben ze geen poot om op te staan en mogen ze dit niet doorvoeren.
Tenzij je dus bovenwettelijke vakantiedagen hebt. Die komen bij jou iig nooit boven 5 dagen uit. (hoeveel uur werk je eigenlijk in de week?)

100%mama

100%mama

21-11-2009 om 09:19

Dank

Weer wat meer uitleg, dank! Ik werk 24 uur en heb vakantie dagen 15. Dat houd dus in 2 bovenwetterlijke vakantie dagen. Een CAO hebben we niet en in het contract staat dat vakantie dagen in overleg (lijkt mij duidelijk, hihi) en 1 vakantie moet tenminste 2 weken aansluitend zijn. Meer staat er niet over vermeld.

Waarschijnlijk hadden ze het ook al een beetje bedacht en nu is "afgesproken" (nog steeds niet in overleg maar ok) dat we de voorjaars vakantie 1 week sluiten en dat we de zomervakantie 2 weken aansluitend moeten nemen. Dan kom ik nu op 1 vakantie dag die ze verplicht stellen, maar daar ga ik niet moeilijk over lopen doen natuurlijk.

Dank!

Primavera

Primavera

23-11-2009 om 12:53

100%mama

Het is heel goed mogelijk dat ik de verkeerde indruk heb gekregen uit je eerdere berichtjes. Het kwam een beetje door jouw zinnetje:'Als de "bazen" weg zijn hebben we geen patienten.....' Vandaar dat ik ook het voorbeeld gaf van de secretaresse in een logopedistenpraktijk.
Wat het ziekenhuis bezoek van je kind betreft, natuurlijk is dat geen keus. Je kwam alleen over alsof je 5 a 6 keer per jaar die bezoeken hebt, dat jij die allemaal deed en je man niet en dat je vervolgens doet alsof die dagen vanuit het oogpunt van de werkgever geen vrijwillig gekozen (d.w.z. niet door hem bepaalde dagen) zijn.
Om je een voorbeeld te geven ik heb minimaal 5 specialistenbezoeken per jaar voor mijn zoon, puur voor controle. Deze vallen bijna altijd op maandag en vrijdag. Als ik dan op zoek ga naar een partime-baan en ervoor KIES om er één aan te nemen waarbij ik op maandag en vrijdag werk, dan is het wat flauw om daarna te jammeren dat ik niet meer betaald naar een trouwerij kan, omdat mijn vrije dagen al op gaan aan specialistenbezoek.
Maar goed, fijn in ieder geval dat je eruit gekomen bent op je werk.
Groeten Primavera

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.