Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

anonick

anonick

27-02-2012 om 19:03

Vrijwillig en onbetaald werk

Ik ben een erg lange tijd bij huis geweest zonder een betaalde baan te hebben. Nu de kinderen ouder zijn zou ik heel graag aan de slag willen. Ik hik nu wel tegen een groot gat in mijn CV aan.
Nu wil het geval dat een kennis van mij onlangs een winkel is begonnen. Op enkele dagen heeft ze wat winkelondersteuning nodig en dat heb ik haar nu aangeboden. Als startende onderneemster heeft ze nu (nog ) niet de middelen om mij te betalen, maar dat vind ik nu niet erg. Ik vind het een mooie gelegenheid om zo weer een cv op te bouwen. Het komt er op neer dat ik zo'n 12 uur per week in haar winkel werk zonder ervoor betaald te worden.
Ik zat mij wel af te vragen of dit zomaar mag. Mag mijn kennis iemand (mij dus)voor haar laten werken zonder te betalen? En wat als mij iets overkomt tijdens werktijd? Ben ik dan wel verzekerd, of zou mijn ziektekostenverzekering moeilijk kunnen gaan doen? Zijn er verder nog dingen waar zij en ik nog aan moeten denken?
Graag krijg ik hier wat input over. (Ik vind het overigens echt heel erg leuk om zo weer werkervaring op te doen!)
Vast bedankt.

Inge M

Inge M

27-02-2012 om 20:02

Stage regelen

Ik zou het als een soort werkervaringsplek/stage regelen. Dat heb ik zelf ook ooit gedaan voor enkele maanden. Ik zou er wel een vergoeding aan verbinden want helemaal gratis is ook niet nodig.
Als spreek je 120 euro per maand af, dan heeft de werkgever een zeer voordelige medewerker en jij het toch een extraatje.
Misschien kun je bij het UWV meer info vinden hoe je dit kunt regelen. Op mijn huidige werk loopt ook iemand te werken op een werkervaringsplek met vergoeding.
Verzekering lijkt me goed om te regelen. Als een werknemer schade berokkent aan een klant, dan is de werkgever verantwoordelijk voor de schade. Met een geregelde stage is dat ook rond.

anonick

anonick

28-02-2012 om 17:19

Stage?

Als ik dit als stage wil regelen bij wie of wat moet ik dat dan vastleggen? Ik sta niet ingeschreven bij het uwv of iets dergelijks, heb ook geen uitkering.
Ik kan bij het uwv op de site ook niets vinden over een situatie als deze.
Overigens: bedankt voor het meedenken?

Vic

Vic

29-02-2012 om 12:33

Vrijwillig

Volgens mij is er bij de Wereldwinkels wel eens gedoe over geweest. De mensen daar werken ook als vrijwilligers en dat werd gezien als oneerlijke concurrentie t.o.v. andere winkels die dezelfde spullen verkopen.
Ik vraag me trouwens af of het werkelijk van waarde is voor je cv als je een tijdje 12 uur per week in een winkel werkt.

Stage

Als stagaire hoor je verzekerd te zijn (apart dus van je eigen verzekeringen) dat hoort je vriendin te regelen. Verder zou ik denk ik een 'onkostenvergoeding' ook vrij 'normaal' vinden, dat is heel gewoon als stagaire,zeker als je een bepaalde leeftijd of niveau hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden en bepaalde bedragen zijn ook nog onbelast (voor je vriendin dus). Vergoedingen van €2,- of €2,50 zijn heel gewoon, zelfs voor lagere niveau's, bij dit soort uren aan overeenkomst. Een reiskostenvergoeding kan ook nog. Ik persoonlijk vind niet dat je écht uitgebuit wordt, je gaat er neem ik aan ook iets 'leren' al is het maar hoe tegenwoordig kassa's werken. Ik vind wel dat je duidelijke afspraken moet maken, welke taken mag jij doen? Welke verantwoordelijkheden, mag je alleen blijven etc.etc. En wat is de tijdsduur van jullie overeenkomst/afspraak? En wat is de opzegtermijn? Ik denk dat dat voor zowel jouw als je vriendin duidelijkheid schept. Er is kans dat je vriendin op een gegeven moment op je vertrouwd en je gewoon 'nodig' heeft en dan krijg jij opeens een betaalde baan vlak voor de Sinterklaastijd ofzo (erg druk) en dan? Zoiets zou jullie relatie behoorlijk kunnen vertroebelen...En de vraag is dan ook of dat c.v. wat je hebt opgebouwt met een boze exerkgever nog wel zo zinnig is...
Ook voor jouw is het prettiger werken zo. Omdat je vriendin beginner is denk ik niet dat ze zich al in zulke wissewasjes verdiept heeft, doe dat zelf, bied het haar aan en spreek een gesprek af. Stel een contract op en vriendin een verzekering voor jouw en klaar. Ik denk ook dat het je zeker wel wat 'oplevert' buiten het plezier eraan...je bouwt contacten op, relaties met andere winkeliers, doet werkervaring op die recent is etc.etc. En een potentiële werkgever zal ook zien dat je écht graag wil....en je ervoor inzet.
succes ermee
groeten albana

Vrijwilligerscentrale?

Wat ik dacht: zou een vrijwilligerscentrale dit soort dingen niet weten? Misschien kun je hen eens bellen hoe zij dat voor hun vrijwilligers regelen?
[email protected]

anonick

anonick

01-03-2012 om 16:18

Reactie

Heel erg bedankt voor jullie reacties. Ik zie nu wel in dat mijn kennis en ik de boel even goed moeten doorpraten. Op zich lijkt het mij een goede constructie om een stage-overeenkomst af te sluiten. Ook goed om te weten dat een aparte verzekering wel nodig is.
Ik vind het wel moeilijk om over een vergoeding te praten. Ze haalt er nu nog voor zichzelf ook nog geen salaris uit, het is alleen nog maar investeren geblazen. Maar ik zie ook wel dat de klantenreacties positief zijn en dat de verkopen goed gaan. Dus er zit zeker toekomst in voor haar. Het is natuurlijk het mooist wanneer zij mij een "normaal" contract zou kunnen aanbieden.
Maar goed, voorlopig eerst maar eens om de tafel!
Nogmaals bedankt!

Geerdientje

Geerdientje

05-03-2012 om 18:14

Wat wil je in de toekomst?

Wat wil je gaan doen in de toekomst (als baan)? Wil je ook een winkel gaan runnen of een bedrijfje opzetten? Dan is winkelwerk een interessante ervaring. Zo niet, dan kun je beter ander vrijwilligerswerk gaan doen dat dichter ligt bij je toekomstige baan, zodat het ook relevante ervaring voor je oplevert.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.