Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Lola Viola

Lola Viola

08-05-2012 om 16:07

Waar op letten bij laten gebruiken van huis van overleden vader?

Beetje lange titel, maar ik wist even geen korte die de lading dekte...
Hoe dan ook, het huis van mijn onlangs overleden vader staat te koop. Nu heeft een kennis aangegeven door een plotse scheiding dringend op zoek te zijn naar een plek waar hij tijdelijk kan bivakkeren. Nu willen we hem graag ter wille zijn, ook omdat het voor ons prettig is als het huis niet helemaal onbewoond is.
We hebben al een aantal voorwaarden bedacht, die voor ons van belang zijn, te weten:
Gas, water en licht voor rekening van gebruiker. Eventuele schade of kosten die samenhangen met zijn verblijf zijn voor zijn rekening. Het huis moet te allen tijden te bezichtigen zijn en we willen een termijn stellen, waarbinnen hij zou moeten vertrekken na de (hopelijke) verkoop van het huis.
Nu zijn we natuurlijk bang dat iemand rechten gaat ontlenen aan het gebruik van het huis, ondanks dat we vertrouwen hebben in de goede wil en bedoelingen. We willen liever voorbereid zijn op eventuele problemen die kunnen ontstaan, vandaar mijn vraag aan jullie:
Waar moeten we nog meer aan denken bij het tijdelijk in bruikleen geven van een huis?
Alvast bedankt.

Lola Viola

Lola Viola

08-05-2012 om 16:12

Hmm

ik zie nu dat er recent een draadje met soortgelijke vraag is geweest. Zal hem eens doorspitten. Niettemin; mocht je idee├źn hebben; hou ik me aanbevolen!

Lola Viola

Lola Viola

08-05-2012 om 16:23

Hmm 2

Met het risico dat er dan helemaal geen reacties meer komen... ik heb het draadje van Witte Dame doorgenomen, maar dat is - hoewel erg interessant - meer uitgedraaid op een algehele discussie over de woningmarkt. Daar zullen we ons tzt zeker in moeten verdiepen.
Ook wordt aangegeven dat je voor vage kennissen beter niet je in deze materie kan storten. Maar goed, stel nou, dat we dat toch willen.
Waar moeten we dan op letten? Dus, geen verhuur, maar alleen gebruik (met vergoeding van daarbij komende kosten als gas/water/licht en evt. schade)

amk

amk

08-05-2012 om 16:30

Bank

als er nog een hypotheek op het huis rust heb je als eerste de toesteming van de bank nodig om het huis anders als voor eigen gebruik in te zetten. Het maakt voor hen niet uit of jullie het bruikleen noemen of verhuur.

Sahara

Sahara

08-05-2012 om 16:53

Leegstandswet

Kan je niet verhuren met gebruik van de leegstandswet?

Contract

Hoi Lola,

Wij hebben in dezelfde situatie gezeten, met een ouderlijk huis op grote afstand. Voor ons was tijdelijke bewoning een goede oplossing. Betrof tijdelijke huurders die ons bekend waren als familierelatie van goede vriend. Zij hebben op zeer duidelijke voorwaarden het huis tijdelijk bewoond, tot het huis verkocht is (na ruim 1,5 jaar).

Dit is ons goed bevallen, mede door de duidelijke afspraken die ook nagekomen zijn en het feit dat we eventuele knelpunten ook steeds duidelijk benoemd hebben. Paar dingetjes waar je op moet letten naast wat al in dit draadje genoemd is; let ook op de belastingen die soms deels voor verhuurder en deels voor huurder zijn, en wat te doen t.a.v. deze kosten bij tussentijds vertrek. Verder ook verplichting om voor bezoek steeds huis in optimale staat te brengen (concreet; opgeruimde kamers, gewassen ramen, gezogen vloer, afgenomen meubilair, bloemetje op tafel, tijdig gelucht, geen zichtbare vaat of wasgoed). Het is handig om de bezichtiging via de verkopende makelaar te laten lopen, met de afspraak dat de huurder zelf niet aanwezig is bij bezichtiging (heeft zelf misschien belang bij niet-verkoop).
Verder ook afspraken wat te doen t.a.v. meubilair. Als het de bedoeling is om dit deels te laten staan, dan moet de huurder zelf niet te veel meubilair plaatsen om te voorkomen dat e.e.a. kleiner lijkt. Verder ook afspraken t.a.v. eventueel veroorzaken overlast aan derden etc.

Als je me een (tijdelijk) e-mail adres doorgeeft, wil ik je wel het contract sturen dat wij destijds gebruikt hebben.

groetjes

Karly

guera

guera

08-05-2012 om 19:22

Het interessante is

leuk die afspraken. Maar wat als iemand zich er niet aan houdt???? wat doe je dan....Dat lijkt me relevant om over na te denken....

Lola Viola

Lola Viola

08-05-2012 om 22:10

Reactie

bedankt voor de reacties geeft wat handvatten om een en ander mee uit te zoeken.
En Karly, ik maak graag gebruik van je aanbod om het contract te zien.Zou je het mij kunnen mailen op lelietje2011 apestaartje hotmail punt com? Alvast bedankt!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.