Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Wao en kinderopvang

mijn man is al ruim 2 jaar met zijn gezondheid aan het kwakkelen en heeft sinds vorig jaar februari in principe WAO status 80-100%afgekeurd (maar werkte uiteindelijk wel weer 16 uur totdat het weer mis ging). Betalingen zijn altijd via zijn werkgever gegaan. In maart zijn ze blijkbaar zijn ze blijkbaar wakker geworden en hadden ze in ene zoiets van, maar meneer, in uw functie moet u eigenlijk veel meer uren draaien en aangezien u dat niet meer kunt vinden wij dat wij uw contract mogen beëindigen.

Nu zijn ze met allerlei interne onderzoeken bezig om te kijken of ze hem niet kunnen herplaatsen (blijkbaar verplicht) en gaan ze er eigenlijk al van uit dat hij rond oktober volledig uit dienst gaat en volledig in de WAO valt.

Nu lees ik dat ze rond de kinderopvang ook weer van plan zijn veel te veranderen en ben ik toeslagen.nl gaan kijken. Ik maak hieruit op dat het zou betekenen dat als een partner in de WAO zit je helemaal geen recht meer zou hebben op kinderopvangtoeslag.

Klopt dit of weet iemand hoe dit in elkaar steekt?

Urslau

In het vorige stelsel waren er uitzonderingen mogelijk waarbij de gemeente een soort verklaring afgaf dat een partner die in de WAO zat toch ging meetellen als een werkende partner.

Ik ben bang dat niemand het nog kan zeggen voor het nieuwe stelsel. Vorige keer werden de gemeentes pas in nov/dec ervan op de hoogte gebracht welk beleid ze vanaf jan moesten uitvoeren.

Sterkte met alles verder.

Asa Torell

Asa Torell

15-05-2011 om 13:26

Urslau

Waar kon je dit vinden op toeslagen.nl? Ik vind daar helemaal niets over toekomstplannen. Hier ook wel van belang, omdat ik een opleiding wil gaan doen, ik ben benieuwd of er mogelijkheden zijn om daarbij opvangtoeslag te krijgen. Luxeprobleem overigens vergeleken met het jouwe, ik hoop erg dat het voor jullie wel zal loslopen!

Urslau

Urslau

15-05-2011 om 14:18 Topicstarter

Asa

ik heb op Toeslagen.nl gezien dat als je in de re-integratie zit of iets via de gemeente doet je er wel voor in aanmerking kan komen. Bij eigen deel ja en inkomen ingevuld en bij partner nee en 2e vraag op ? geklikt. Daar staat hoe of wat. Via google bij UWV gevonden dat met WAO en re-integratie en UWV betaalt iets mee je wel recht hebt en anders niet. Voor zover ik nu weet blijft alles nog erg duister. Zelfs voor dit jaar voor oktober t/m december is mij nog niet geheel duidelijk of het nu wel of niet recht geeft op.

Vic

Vic

15-05-2011 om 16:44

Dit jaar wel

Voor dit jaar heb je in ieder geval recht op toeslag. Dat is nog niet gekoppeld aan het aantal gewerkte uren, dus al heb je maar kort gewerkt dan heb je toch voor het hele jaar recht op toeslag. Daarna (volgens de huidige regels) heb je alleen recht op toeslag als je een traject volgt waarmee je je kansen op werk kunt vergroten.
Heb je nog opvang nodig als je man thuis zou blijven?

Urslau

Urslau

15-05-2011 om 19:32 Topicstarter

Vic

ja wrs wel. De jongste is nu 3 en wordt in jan 4. Hij gaat wrs wel vanaf sept naar speciaal onderwijs, maar manlief moet wrs ook met grote regelmaat naar het ziekenhuis voor een dagopname en de dag erna is hij dan ook niets. Daarnaast is de gezondheid van mijn man erg wisselend. Hij werkt nu 12 uur in de week met een zeer matige gezondheid (vind het zelf slecht, maar hij heeft heel ver (IC)) meegemaakt en relativeert het wat meer.

Mocht er geen andere mogelijkheid zijn dan moet ik oudste ook van opvang afhalen (heeft juist veel begeleiding nodig) en heeft manlief er 2 terwijl hij dat niet aan kan. Oppas laten komen kan natuurlijk altijd, maar juist de continuïteit voor beide kinderen vind ik ook belangrijk.

Leandra

Leandra

15-05-2011 om 20:10

Naar de gemeente (zelf ervaring)

Hai,

Mijn ex is ook 100% afgekeurd wao'er en wij krege nde kinderopvang vergeod door de gemeente. Dit omdat mijn man niet in staat was om voor de kinderen te zorgen als ik aan het werk was. We kregen dus ook maximaal het aantal dagen vergoed dat ik werkte, maar we namen minder af.Dit heet kinderopvang op sociaal medische indicatie. In de eerste gemeente waar we wonnden was de ob standaard 6% voor iedereen en in de gemeente waar we nu wonene kregen we 100% vergoed. Ondertussen zijn we geshceiden en maak ik gewoon gebruik van de Wet Kinderopvang en betaal ik uiteraard meer :). of je dit ook kunt krijgen als je wilt werken naast WAO, weet ik niet.

groet Leandra

Asa Torell

Asa Torell

16-05-2011 om 09:59

Aha zo dus

Je hebt de situatie voor dit jaar bekeken, maar dan zonder dat er dit jaar gewerkt is. Dat geeft natuurlijk al een indicatie van hoe het volgend jaar gaat voor het deel dat je niet werkt (dat dan dus niet meer vergoed wordt). Ik heb het ook even bekeken en deeltijdopleidingen worden helaas niet vergoed. Heel vervelend dus voor mij als dit werk-aandelige vergoedingsplan doorgaat. (op zich kan ik het principe trouwens wel begrijpen maar in mijn geval, laat staan het jouwe vind ik het toch niet gerechtvaardigd, en al die uitzonderingen wel vergoeden geeft toch alleen maar weer heel veel rompslomp).

Urslau

Urslau

16-05-2011 om 11:18 Topicstarter

Leandra

dan ga ik maar eens een keer bij een gemeentelijk loket langs. Wie weet blijkt dat we ook nog eens op andere regelingen recht hebben. Met 3 zorgafnemers in huis zal er vast wel iets zijn waar ik niet aan denk.

Voor dit jaar heb ik dan in ieder geval nog even geen zorgen, maar het is wel prettig te weten of ik volgend jaar ook nog opvang af kan nemen of toch niet.

Leandra

Leandra

16-05-2011 om 23:41

Urslau

De gemeentelijke regeling staat los van de Wet Kinderopvang in die zin dat je alleen met de gemeente te maken hebt. Bij ons gingen de rekeningen rechtstreeks naar de gemeente en kregen we alleen een rekening voor de ouderlijke bijdrage, of niet. Kinderopvangorganisaties zijn ook wel bekend met de regeling en declareren rechtstreeks. In mijn tweede gemeente was de opvang binnen een week geregeld; plek en financiën ( er was geen wachtlijst).
Succes!

Groet Leandra

Urslau

Urslau

17-05-2011 om 20:37 Topicstarter

Leandra

onze kinderen maken nu al gebruik van de crèche en nso. Het enige dat gaat veranderen is dat de jongste dan ook naar de nso gaat. We hebben nog even, maar info inwinnen is altijd prettig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.