Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Tanja

Tanja

11-07-2015 om 17:38

wat verdien je als tandartsassistente

Heeft iemand een idee wat je als tandartsassistente verdienen zal als je als 50-jarige zonder werkervaring maar met diploma 2 of 3 dagen per week gaat werken?
Er is een kleine kans dat dat mijn situatie zal zijn als ik geluk heb.
Ik weet wat je verdienen kunt met ervaring en wat startsalaris kan zijn (via google), maar of dat ook geldt als je al 50 bent ipv schoolverlater dat weet ik niet.
Dit zodat ik voor het gesprek iets beter op de hoogte ben.
Dus als het mogelijk is en iemand het weet, dan graag een bruto indicatie voor 16 of 24 uur. Alvast bedankt.

Katniss

Katniss

11-07-2015 om 17:42

Weinig

Ik heb bedragen gehoord van rond de 1600 bruto op ft basis. Ervaring lijkt me belangrijker dan een opleiding die je ooit eens hebt gedaan.

Tanja

Tanja

11-07-2015 om 18:29

klopt

Ervaring is belangrijker en die kan ik gaan opdoen en daarmee zal ik per jaar weer een treetje hoger kunnen komen.
Bedragen liggen rond de 1700/1750 bruto ft voor starters tot rond de 2350/2450 na 8 jaar ervaring en zal per praktijk misschien nog iets verschillen.

Alleen ben ik benieuwd of er verschil wordt gemaakt tov een schoolverlater of 50-jarige, dus puur op de leeftijd.

Leeftijd.

Boven de leeftijd van 23 is er sprake van een minimumloon, daaronder minimumjeugdloon.
Dus het loon zal verschillend zijn per praktijk, hoe lang je er werkt, opgedane werkervaring.
Het gaat dan om brutoloon, wat het netto wordt is afhankelijk van ingehouden premies.

Dus je leeftijd zal geen invloed hebben, niet voor een hoger brutosalaris.

Tanja

Tanja

12-07-2015 om 10:28

oke

Dus ik zal het eerste jaar het bruto minimumloon krijgen en dan per jaar opklimmen.

Eigenlijk apart. Ik kom van laaggeschoold werk door een noodsituatie en wil zo graag van dat bruto minimum af. (de huur en zo.) Dat je dan toch niet start met een iets hoger loon vanwege middelbare opleiding maar hetzelfde verdienen gaat als wanneer je productiewerk doet. Het is maar een jaar, maar toch. Wie heeft dat verzonnen

Produktiewerk?

Die begrijp ik even niet Tanja. Je valt onder de cao van de tandartsen neem ik aan, in dat cao ligt het mimiumloon vast.
En het is minimum, misschien ga jij werken voor een gulle werkgever en ga je iets meer verdienen dan het minimum?
Ook het opklimmen is verschillend per branche. Ik kreeg dit jaar een bescheiden loonsverhoging, is door de vakbond bedongen. Maar die loonsverhoging krijg ik niet ieder jaar.

Katniss

Katniss

12-07-2015 om 14:17

Minimumloon

Het minimumloon is lager dan 1750 per maand. Het beginsalaris voor een tandartsassistente overigens ook. Toen ik googelde vond ik die 1600 bruto. Eindsalaris is rond de 2350 dus er zit ook maar weinig muziek in.
Waarom denk jij dat je beter werk levert dan een 23-jarige? Als je dat kunt uitleggen aan een tandarts kun je er misschien iets bij onderhandelen.

Katniss

Katniss

12-07-2015 om 14:19

Overigens

Als je in een financiƫle noodsituatie zit kun je er ook voor kiezen om 4 of 5 dagen te werken. Dat levert direct meer op.

Barvaux

Barvaux

12-07-2015 om 15:31

snap het ook niet

Je krijgt helemaal geen minimumloon, hoe kom je daar nu bij?

Tanja

Tanja

12-07-2015 om 15:45

http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck?job-id=3251010000000

http://assistentensite.nl/2015/01/21/salarisrichtlijnen-tandartsassistenten-en-mondhygienisten-2015/

http://www.123tandarts.nl/tandartsassistente/tandartsassistente-salaris

Bij deze richtlijnen zie ik toch hogere bedragen dan die 1600 euro op ft basis. Het bruto minimum (voor productiewerk) waar ik nu werk is 1750 bruto en daar heb je geen opleiding voor nodig. Ik vroeg me af wat een opleiding dan nog oplevert als het gelijk staat aan ongeschoold werk.

Ik zit nu niet in een noodsituatie, ik heb werk, maar wil er een baan bij omdat ik bij mijn huidige werkgever niet fulltime kan werken. Deze kans zou mooi zijn.

Tanja

Tanja

12-07-2015 om 15:48

barvaux

Als ik het uurloon uitreken kom ik op hetzelfde uurloon als bij mijn huidige werkgever. Ik zou dan alleen winst maken op de 8 % vakantiegeld.
Bij mijn huidige werkgever zit die 8 % in het uurloon verwerkt.

Bij mij ook.

Mijn huidige ongeschoolde werk levert ook meer op dan mijn vorige werk met diploma's. Betere cao, betere voorwaarden, zelfs beter pensioen.
Het is zeker niet zo dat gediplomeerd werk altijd meer oplevert dan ongeschold werk. Voor veel beroepen is nu eenmaal een diploma noodzakelijk en een diploma vergroot je kansen bij sollicitatie.
Werd er bij het gesprek/overleg niet gevraagd op welk niveau je geschoold bent?

Tanja

Tanja

12-07-2015 om 16:12

Wil40

Gek ergens toch? Ja, dat was op mijn cv te zien en het diploma dat ik heb is uitgebreider dan bv via het LOI, waar de opleiding korter is.
Ik heb alle praktijken in mijn stad aangeschreven voor een stageplaats om gratis kennis op te frissen en er werd bij de uitnodiging die ik kreeg (yes!) vermeld dat er een kans bestaat dat ik na de evt. stage parttime aangenomen zou kunnen worden. Dus niets is nog zeker, maar als je na een half jaar solliciteren eindelijk wat licht ziet schijnen stort je je gelijk op alles wat informatie kan opleveren en daar hoort ook het salaris bij Komende week hoor ik of ik stage kan komen lopen en daarna is het duimen; de wil is er.

Ach gek....

Ik vind het in ieder geval prima dat er een minimumloon is, on- of gediplomeerd. Zo zijn ook de mensen zonder diploma in staat om een salaris te verdienen waarmee ze zich kunnen bedruipen, het voorkomt misbruik.
De ene branche levert meer op dan de ander, als je je keuze wilt vergroten, een andere functie wilt of hogerop wilt vergroot je je kansen met diploma's.
Misschien was een 50 jarige zonder diploma niet eens uitgenodigd voor de stage en kans op werk? Veel succes!

Miekemieke

Miekemieke

13-07-2015 om 06:50

eenvoudig werk

Het is niet zo gek dat het beroep van tandartsassistente slecht betaald wordt ondanks dat je er een opleiding voor gedaan hebt. Het is eenvoudig werk zonder verantwoordelijkheden. Een doktersassistente verdient meer maar die heeft ook meer verantwoordelijkheden. De opleiding van tandartsassistente is vaak een opstapje naar de opleiding tot mondhygieniste.

+ Brunette +

+ Brunette +

15-07-2015 om 00:16

Saaiheidstoeslag

Een tandartsassistente heeft een diploma en zou ongeveer evenveel verdienen als een ongeschoolde fabrieksarbeider. Is dat eerlijk? Ja, ik denk dat de winst zit in leuker werk voor hetzelfde geld.

Tanja

Tanja

16-07-2015 om 13:43

ja!

Ik heb de stageplaats te pakken!

Brunette

Leuker werk? Over smaak valt niet te twisten Persoonlijk zou ik liever aan de lopende band met leuke collega's koekjes inpakken dan instrumenten aangeven en vieze watten weggooien of een fluor hap mixen.

Tanja

Gefeliciteerd! Jij bent er blij mee, dan ben ik blij voor jou, veel succes!

Tanja

Tanja

17-07-2015 om 00:36

Wil40 dank je wel

Vergis je niet, ik doe lopende bandwerk en dat is geen kattenpis. Het is lichamelijk erg zwaar: het staan, de repeterende bewegingen, de snelheid heel hoog en een grote hoeveelheid. Het gaat dan echt om tienduizenden stuks.
Praten mag niet, dus leuk is het ook niet en zeker niet gezellig. Allerlei mensen vallen uit door heel vervelende blessures aan gewrichten, de rug, nek enz. Het enige dat ik nog doe als ik thuiskom is liggen.
Dus als ik voor hetzelfde geld een tandartsassistente had mogen zijn, dan had ik het wel geweten!

Ik heb een draai aan het vak gegeven, omdat het echte vak specialistisch is en ik ivm privacy en herkenbaarheid niet teveel feiten wilde opnoemen. Alleen de vraag kon wel blijven staan
Ik ga geen fluor mixen, maar ga wel voor een arts werken.

Fiorucci

Fiorucci

17-07-2015 om 08:14

miekemieke

Hoe kom je erbij dat het een eenvoudig baantje is zonder verantwoordelijkheid? Er komt meer bij kijken dan je denkt, het is echt meer dan het aangeven van de boor...

Miekemieke

Miekemieke

17-07-2015 om 17:11

Fiorucci

Een vriend van mij is tandarts en hij heeft mij uitgelegd wat de werkzaamheden zijn voor een assistente en hij zei ook dat het simpel werk was en zo klonk het ook. Misschien dat er in een grote groepspraktijk spannendere dingen gebeuren waarbij wat meer van een assistente gevraagd wordt?

Tanja

Ik vind het helemaal super voor je. Heel veel vrouwen van onze leeftijd blijven hangen in werk wat we al jaren doen. Jij gaat een nieuwe uitdaging tegemoet en een bijpassende opleiding.
Lichamelijk ga je er op vooruit en je vindt het leuker werk. Helemaal fantastisch, je wilt iets en het gaat je ook lukken.
You go girl!

Tanja

Tanja

17-07-2015 om 23:19

lief

Lief, dank je wel! Ik heb ooit de opleiding gedaan, maar er niet mee gewerkt door omstandigheden. Mijn laatste werkgever ging failliet.
Door de scheiding ben ik het werk gaan doen wat ik nu doe, dat kwam gewoon als eerste voorbij en inkomen is inkomen. Maar inderdaad, die leeftijd he, als ik de switch wilde maken dan moest ik dat nu doen en een portie geluk hebben omdat ervaring erg belangrijk is in dit vak.

Ik ga een opfrisstage doen, geen opleiding. Er bestaat een kans dat ik mag blijven, maar ik ben nu al zo blij met deze situatie dat ik gewoon mijn stinkende best ga doen en dan geduldig afwachten of de toekomst nog meer voor me in petto heeft. Inderdaad een uitdaging en nieuwe kansen! Heb er mijn best voor gedaan en niet opgegeven, gezocht in mogelijkheden in een best zware tijd en in een tijd waar banen niet direct voor het opscheppen liggen. Dat alleen al geeft een goed gevoel.

+ Brunette +

+ Brunette +

20-07-2015 om 02:03

Simpel werk

Vergeleken bij het werk van een tandarts is dat van een tandartsassistente simpel. Vergeleken bij fabriekswerk is het ingewikkeld en verantwoordelijk werk.

mama2

mama2

20-07-2015 om 12:00

geen CAO

De tandheelkunde kent geen CAO. Je wordt betaald naar ervaring jaren en zo komt het dus inderdaad voor dat een 24e hetzelfde betaald krijgt dan jij met 50 en dezelfde ervaring jaren.

Simpel werk Miekemieke, kom een dagje meedraaien zou ik zeggen. Vergeleken bij een tandarts is het inderdaad "simpel" werk, maar als die vriend zegt dat een assistente geen verantwoordelijkheden heeft doet hij echt iets niet goed of kan hij geen werk uit handen geven

Ik sta al enkele jaren incidenteel aan de stoel, ben praktijk manager van een tandartsenpraktijk, maar heb als ik moet invallen erg veel waardering voor mijn assisterende collega's. Hier doet een tandarts enkel in de mond werken, de rest doet de assistente....

Super leuk voor je! Gefeliciteerd, na 20 jaar vind ik het nog steeds een super leuk vak!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.