Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

pestendechef

pestendechef

12-06-2011 om 19:55

Wat zou je doen? [chef spoort niet]

Na een reorganisatie heb ik ineens een chef die niet spoort. Helaas valt ze nogal goed bij de mannelijke helft van de afdeling, inclusief degenen die ertoe doen in de organisatie. Er zijn gelukkig ook leidinggevenden die voor hun personeel gaan staan. De interimdirecteur gaat weg en er komt een nieuwe die bekend staat om zijn outsourcingsacties bij vorige werkgever.
Inmiddels heb ik van diverse collega's gehoord hoe ze benaderd zijn. Dreigen met inhouden van salaris, onjuist voorlichten over CAO-afspraken en verder opmerkingen die ik niet zal toelichten maar die doelgericht het functioneren van die medewerkers ondermijnen. Mijn handen jeuken.
Wat ik doe is mensen bevestigen dat het om fout gedrag gaat. Ik ben niet in de positie om haar te vragen ermee op te houden. Ben zelf ook bedreigd met ontslag. Ze doen maar. Ben lid van de bond en heb een goede rechtspositie. Het ergste vind ik dat het hier om kwetsbare collega's gaat. Een collega is altijd een harde werker geweest maar vanwege een autistische stoornis die onlangs is gediagnosticeerd even de weg kwijt.
Nu heb ik zo'n zin om deze chef anoniem het boek 'hoe wordt ik een rat' te sturen!:-) Gewoon even een uitlaatklep en laten merken dat er mensen zijn die haar door hebben. Kinderachtig? Of doen!:-)

Belle Époque

Belle Époque

12-06-2011 om 21:21

Hm...

Helaas ken ik dit soort cheffen (en bedrijven) ook, en ze kunnen gewoon lekker hun gang gaan, vooral over de rug van de minder sterke werknemers, zoals die autistische collega.
Als jouw handen jeuken en je daadwerkelijk je nek kan en wil uitsteken, niet alleen voor jezelf maar ook voor je qua positie zwakkere collega's, ben je een held!!! Ik kan me el voorstellen dat je liever voor je eigen veiligheid kiest, maar toch... Als niemand tegen dit soort mensen opstaat kunnen ze eeuwig door blijven gaan.
Ik overdrijf niet als ik zeg dat er zo levens worden verwoest. Zoals die van die autistische collega. Ik heb dit ook van dichtbij meegemaakt en gezien hoe mensen die psychisch wat minder sterk zijn behoorlijk beschadigd de ziektewet indraaien, waar ze soms nog eens een trap na kunnen krijgen van hun baas en dusdanig doordraaien dat ze voorlopig de arbeidsmarkt niet meer op kúnnen. Zo ontzettend jammer van verder goede arbeidskrachten!
Als je zelf weer eens een gesprek hebt met die chef, neem het dan op (eventueel kan je dat aankondigen, maar misschien moet je zelf ook wel rattig zijn ;-) ), dan heb je tastbaar bewijs.

pestendechef

pestendechef

12-06-2011 om 22:02

Opnemen

Ja, dat lijkt me handig. Hoe kom ik aan een opnameapparaat dat niet gaat klikken of zoemen en goed te verbergen is? Overigens verwacht ik er voor mijzelf weinig van, denk niet dat ze mij op scherp zet, maar je weet maar nooit. En ik ga er zeker niet openlijk op in, daarvoor heb ik niet de positie. Maar met bewijzen kun je wel een klacht indienen denk ik.

pestendechef

pestendechef

12-06-2011 om 22:15

Publiek

Bij nader inzien denk ik dat hier andere maatregelen mogelijk helpen. Niet meer alleen een gesprek aangaan of zodra er rare zaken aan de orde zijn het gesprek stoppen en het niet meer alleen aangaan.
Na elk gesprek een mail sturen met de inhoud. Alles om te voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin je alleen bent met een pestkop. Dat zal ik adviseren en er mensen bijzoeken, zonodig mezelf om er dan bij te zijn.

Belle Époque

Belle Époque

12-06-2011 om 22:25

Opnemen

Opnemen kan je met mp3-spelers of telefoons. De kwaliteit is niet altijd even lekker, maar het kán wel.

En inderdaad, iemand bij het gesprek hebben is altijd verstandig!

Elisabeth B.

Elisabeth B.

13-06-2011 om 11:56

Effectief?

Het opnemen van het gesprek is in jou geval niet strafbaar omdat je zelf deelnemer aan het gesprek bent. Maar netjes is het niet en je kunt je afvragen of het effectief zal zijn. De kans bestaat dat het zich tegen je keert. Goed alternatief is vragen of iemand bij het gesprek aanwezig kan zijn. Ik zou je aanraden op je werk een vertrouwenspersoon in te schakelen. Ook kun je advies vragen bij je vakbond waar je lid van bent.

pestendechef

pestendechef

13-06-2011 om 14:10

Vakbond

Deze week meldt ik me bij de vakbond Elisabeth.
En ik meld de zaak bij de vertrouwenspersoon op mijn werk. Verder verwacht ik er niet veel van. Dit soort situaties win je niet. Je kunt alleen de schade voor jezelf en voor de anderen zien te beperken. Vooral door het niet voor je te houden.

Sancy

Sancy

13-06-2011 om 23:13

Ondernemingsraad

Als het bedrijf een ondernemingsraad heeft, zou je ook een (vertrouwelijk) gesprek kunnen hebben met die raad of het dagelijks bestuur ervan. Zeker als je 2 of 3 personen hebt die je klachten kunnen ondersteunen met eigen ervaringen.

Even ot

Ik had ook ooit eens zo'n chef. En uiteindelijk via ontslag (ik liet het er niet bij zitten, bij dat gedrag en uiteindelijk kom je dan in het circuit van verziekte arbeidsverhoudingen uit).

Dat van dat boek sturen herken ik. Ik heb echter op mijn laatste dag naar mijn chef gegaan met een kado. Ik had de grootste eikel die ik in het bos kon vinden goud geschilderd en in een mooi doosje gedaan. En dat persoonlijk overhandigd met bijgaande tekst: woorden zijn geheel overbodig wat ik van je vind.

En vervolgens met opgeheven hoofd het bedrijf verlaten. Ludieke actie, maar het voelde zooooo goed. O ja, de directeur kreeg er ook eentje van me, omdat ik vond dat hij die waardeloze chef alle ruimte gaf om zich zo te kunnen gedragen.

Moppeke

Geniaal hahahaha!

Dorry

+ Brunette +

+ Brunette +

19-06-2011 om 18:55

Ludieke acties.

De Gouden Eikel, dat is een goede. Te veel eer om op zo´n moment geld uit te geven voor een boek maar een anonieme actie lijkt helemaal me geen verkeerd idee. Hoe boos diegene ook is bij het aantreffen van dat boek, de nieuwsgierigheid wint het toch. Wel zou ik het strikt geheim houden en ook geen collega´s inlichten over dat jij het was want die verspreken zich misschien of laten je vallen (eigen hachje eerst). Doe net zo verrast als de rest als het nieuws zich verspreidt. Tip: leg het niet open en bloot op het bureau want dan is het makkelijker na te gaan wie het geweest kan zijn. Leg het in een bureaula of stop het in de laptoptas en zet er duidelijk op voor wie het is, met verdraaid handschrift natuurlijk.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.