Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Farah

Farah

06-07-2020 om 00:04

Webcam bij thuiswerk

Ik heb een probleem. Sinds half maart werken we thuis. We zijn een kantoor. Nu wil de baas dat we vanaf morgen de hele dag Teams open hebben met beeld en geluid zodat hij kan zien of we werken. Iedereen heeft de afgelopen maanden gewoon gewerkt, dat kan iedereen zien aan de output.
Ik wil niet dat anderen meeluisteren als mijn moeder belt of als een kind me iets vraagt. Ook wil ik gewoon naar de keuken kunnen als ik dat wil. En ik wil gewoon onopgemaakt en bh-loos kunnen werken. Opmaken doe ik alleen maar als ik een vergadering heb.
We hebben geen OR, zijn maar 27 mensen.
Dit kan toch zomaar niet?

Flavia

Flavia

06-07-2020 om 00:27

Mag niet

Dit mag niet want een schending van de privacy van jou en je huisgenoten
Al gaat het in de link hieronder over Callcenters, het privacy argument is algemeen.
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/ict/2020/04/callcenters-zorg-voor-goede-thuiswerkregeling

mirreke

mirreke

06-07-2020 om 01:40

Hier nog een link. En nee, het mag niet!

https://www.bd-advocaten.nl/nl/why-ius-laboris/insights-knowledge/insightsknowledge/a/werken-vanuit-huishet-juridisch-kader/

Kijk vooral naar:
5. Privacy & personeelscontrole van de thuiswerkende werknemer

Dit artikel is van 2019, dus voordat thuiswerken agv corona aan de orde was.

En hier staat het heel duidelijk:
https://theworldnews.net/nl-news/mag-je-werkgever-je-productiviteit-meten-als-je-thuiswerkt

'Het korte antwoord luidt: nee. Advocaat Frederiek Fernhout, werkzaam bij Stibbe en gespecialiseerd in privacyrecht: „Constant in de gaten houden wat werknemers doen, en op basis daarvan bijvoorbeeld productiviteitsscores maken, mag niet. Die impact op de privacy van de werknemer is te groot.”

Het recht op privacy in Nederland kent twee belangrijke pijlers. Enerzijds zijn er de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mensen (EVRM). Zij bieden burgers het recht op bescherming en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Dat recht is niet absoluut, maar eraan tornen mag alleen in uitzonderlijke situaties.

Daarnaast is er de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die de regels voor verwerking van persoonsgegevens door bedrijven en overheden in de EU standaardiseert. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) handhaaft naleving van de AVG.

„Continu monitoren van de productiviteit van thuiswerkers mag niet onder het EVRM en ook niet onder de AVG”, zegt Fernhout. Die situatie wordt niet wezenlijk anders als werknemers schriftelijk toestemming geven voor het monitoren.

Zodra iemand toestemming heeft gegeven voor verwerking van zijn persoonsgegevens, is dat in principe toegestaan. Maar zowel de Europese privacywaakhond EDBP als de AP gaat er in dit soort situaties vanuit dat de toestemming niet vrijelijk gegeven kan zijn, vanwege de afhankelijkheidsrelatie tussen werkgever en werknemer.

Dat continu monitoren niet geoorloofd is, wil niet zeggen dat monitoren compleet uit den boze is. „Controle van werknemers is niet verboden”, stelt toezichthouder AP op zijn website. Er zijn mildere varianten denkbaar die mogelijk wél in de haak zijn. Welke dat zijn is niet op voorhand te zeggen, omdat bij iedere zaak andere belangen spelen. Het belang van de werkgever moet namelijk zwaarder wegen dan het recht op privacy van de werknemer. En de werkgever moet weer aannemelijk maken dat er geen andere – minder ingrijpende – manieren zijn om het doel te bereiken. Ook, zo stelt de toezichthouder, moeten werknemers van de controle op de hoogte zijn gebracht en moet de ondernemingsraad om instemming zijn gevraagd.

Continu monitoren en meten van de productiviteit van thuiswerkers is niet toegestaan. Werkgevers die hun personeel op minder vergaande wijze willen monitoren, kunnen dit alleen onder bepaalde voorwaarden.'

Je werkgever kan niet aantonen dat zijn belang groter is dan het recht op privacy van de werknemers, want je zegt dat aan de gedraaide productie duidelijk kan worden afgezien dat iedereen gewoon werkt.

Ik zou, evt. in samenspraak met meerdere collega's, je baas een paar linkjes doorsturen.

Jan

Jan

06-07-2020 om 02:24

Volslagen belachelijk

Natuurlijk mag dat niet. Recht op privacy inderdaad.

Farah

Farah

06-07-2020 om 08:07

Dank jullie wel

Jan, Mirreke en Flavia, bedankt. Vooral bedankt voor de links. Die ga ik zo lezen en dan straks bespreken.
Ik heb besloten dat ik Teams straks aanzet zonder beeld en het dan ter sprake breng waar iedereen bij is.
Groetjes Farah

@Emma

@Emma

06-07-2020 om 08:31

bizar

Je kunt je ook afvragen wie ervoor betaald wordt om de hele dag te controleren of jullie wel online zijn. Alsof dat zo efficiënt en productief is.
Heb je al (informeel) contact erover met collega's?

Hanne.

Hanne.

06-07-2020 om 08:48

Argumenten

Ik zou wel even kijken welke argumenten je gebruikt.

In je bericht lijkt het net of je uitgebreid privé gesprekken met je moeder denkt te gaan voeren, en je niet beschikbaar bent voor ongeplande video calls (want niet ogemaakt/Geen BH). Dat zal het gesprek net de werkgever niet makkelijker maken, want dat is waarschijnlijkprecies waar hij bang voor is. Werknemers die privé zaken tijdens werk doen en niet (goed) kunnen werken.

Ik zou er dus eerder een principe kwestie of een praktische (internet trekt dat niet) van maken dan dat ik argumenten ga geven die inhouden dat ik tijdens werktijd dingen die die de werkgever niet mag weten/zien.

hanne

"Werknemers die privé zaken tijdens werk doen en niet (goed) kunnen werken"
Dat zal inderdaad een vrees zijn. Maar wel kanttekening, in deze tijd moet je thuis werken (het is geen vrije keuze). Niet iedereen heeft een goede werkkamer. Dus dat je kind tussendoor wat vraagt of in zijn pyjama door de kamer loopt is lastig uit te sluiten.

Flavia

Flavia

06-07-2020 om 09:27

Hanne

en het gaat ook andersom dat je in prive tijd, toch nog werkzaken doet.
In vertrouwen werken leidt meestal tot betere prestaties, loyaliteit en bereidheid om als het een keer nodig is een stapje extra te doen.
De goeden moet je niet onder de kwaden laten lijden, daar worden de werkverhoudingen niet beter van en daarmee ook de prestaties niet.

Hangkous

Hangkous

06-07-2020 om 09:31

Op de achtergrond

===Ik wil niet dat anderen meeluisteren als mijn moeder belt of als een kind me iets vraagt. Ook wil ik gewoon naar de keuken kunnen als ik dat wil. En ik wil gewoon onopgemaakt en bh-loos kunnen werken. Opmaken doe ik alleen maar als ik een vergadering heb.====

Deze argumenten kunnen op de achtergrond meespelen maar zijn niet steekhoudend om de camera te weigeren. Als je naar kantoor had gemoeten hadden collega's ook meegeluisterd als je moeder belde. En beha loos zonder make-up werken deed je dan ook niet.
Maar de keuken voor een kop koffie of een boterham dat moet kunnen, ook als je de hele dag de camera aan moet hebben. Dan zeg je dat je even gaat lunchen en na je pauze schuif je weer in beeld.
Hier hadden wij 1 camera toen de lock down begon, die moest dus rouleren tussen man en kinderen met online vergaderingen en lessen. Typen man en keer ongeschoren achter de PC zat voor vergadering had zoon "de webcam nodig".
werken. De hele dag de webcam aan om te controleren of je wel werkt mag je weigeren maar jhe moet

Hangkous

Hangkous

06-07-2020 om 09:31

nog niet klaar

Maar je moet met betere argumenten komen .

Flavia

Flavia

06-07-2020 om 09:34

Hangkous

Het enige argument dat je hoeft te geven zonder verdere uitleg is: inbreuk op privacy.
Van jezelf en de overige huisgenoten.

Hangkous

Hangkous

06-07-2020 om 09:42

Privacy is een beter argument

Make up en beha loos vergaderen niet. Dat zou to bij een vergadering op kantoor ook niet doen/ willen. Dat is dus geen argument.
Een camera aan bij een vergadering kan soms nuttig zijn, dat je elkaar even ziet en via non verbale communicatie kan zien hoe het met iemand gaat. De hele dag de camera aan dient geen enkel doel

Angela67

Angela67

06-07-2020 om 09:43

je moet vooral voorkomen

dat je baas in discussie met je wil over praktische voorbeelden. Houd het puur bij privacy en laat je niet verleiden tot discussies over dingen die 'misschien' wel of niet zouden kunnen.
Privacy an sich is zelf belangrijk genoeg, daar zijn hele wetten voor opgesteld. Die hoef jij niet met inhoudelijke voorbeelden te gaan verdedigen!
gr Angela

Hanne.

Hanne.

06-07-2020 om 10:13

Precies

Dat is precies wat ik bedoel. Als je een werkgever hebt die (blijkbaar) wantrouwend is zou ik niet met praktische voorbeelden (die zijn wantrouwen misschien alleen bevestigen) komen.

Dat levert alleen discussie en meer wantrouwen op. Kom dan met een algemeen geldend argument als 'privacy'.

(Internet trekt het niet/Geen webcam is achteraf geen goed argument want dat is een praktisch probleem wat de werkgever kan aanpakken)

Guera

Guera

06-07-2020 om 12:33

werkbaarheid?

Ik zou het doen . Teams open. Geluid open. En dan urenlang zakelijke gesprekken telefonisch voeren met microfoon van teams open. Kijken hoe lang het duurt dat collega's gaan klagen over overlast van iedereen die zit te bellen.
Wat een raar verhaal joh?
Lekker veel vertrouwen ook van die baas. Ik zou vragen welke behoefte onder zijn vraag zit.
Ok baas blijkbaar heb je behoefte beter te weten waar we mee bezig zijn?
Of andere behoefte?
Hoe kunnen we dit organiseren zonder teams hele dag open te hebben?

Iemand om de oren slaan met wetteksten neemt onderliggende argwaan en behoefte niet weg. Ik zou het daarover willen hebben....

Farah

Farah

06-07-2020 om 12:39

voorbeelden

Mijn moeder belt me ook als ik op kantoor ben hoor. Dat is nooit een probleem en dat zijn geen gesprekken van een uur, maar de mededeling, ik heb wat soep in je koelkast gezet of komen jullie morgen eten.
Natuurlijk gebruik ik het argument van de bh niet, ben niet gek.
we hebben het er onderling ook over gehad en iedereen voelt zich er ongemakkelijk bij. Vooral omdat de baas een engerd is. Hij heeft een paar jaar geleden voorgesteld dat hij bij iedereen een keer kwam eten "om ons beter te leren kennen in een informele setting". Ja, lekker een maand gratis eten. Sommigen hebben hem ontvangen en toen hij merkte dat mensen, waaronder ik, niet reageerden op zijn uitnodiging, is dat plan verwaterd.

Ik heb de links, nogmaals dank, doorgestuurd naar twee collega's en vanavond gaan we samen overleggen hoe we gaan reageren. Vandaag staat Teams dus nog uit, dat is al lekker.

Het gekke is dat bijna iedereen in het weekend of 's avonds dingen afmaakt als het echt nodig is en dat we normaliter niet zo gecontroleerd worden. Ik heb een gehandicapt kind, dat kost iets meer doktersbezoeken, overleg met school, natuurlijk allemaal onder werktijd en niet altijd te plannen op de dagen dat mijn man of ik vrij zijn. Nooit een probleem, ze weten dat ik dan 's avonds mijn werk doe.

Bedankt in ieder geval dat jullie me gesterkt hebben in het idee dat ik niet gek ben.

mirreke

mirreke

06-07-2020 om 12:53

Nee, je bent niet gek

Je kunt idd vriendelijk beginnen met de vraag vanwaar ineens deze behoefte tot controle, als eerder uit de gedraaide productie is gebleken dat iedereen gewoon zijn werk doet. En vervolgens ook aangeven dat het niet mag door die wetteksten even door te sturen.

Ondertussen: om de oren slaan met wetsteksten is ook heel belangrijk. Ze zijn er niet voor niets, en je baas zal het niet weten, of hij denkt dat jullie het niet weten.

Het mag gewoon niet.
Zorg ervoor dat je het gesprek hierover wel vastlegt: neem het op, of voer het per mail. En stuur aan het eind een samenvatting ervan. Als je zelf deelnemer bent aan een gesprek, mag je het opnemen.

Hangkous

Hangkous

06-07-2020 om 12:53

Reptielenbrein

Dat met de camera aan ingelogd zijn op teams een garantie is dat je aan het werk bent is wel heel primitief gedacht van je baas.

Jij tuurt aandachtig naar je scherm, rammelt af en toe wat op je toetsenbord, klikt eens met je muis, dat kan hij zien en horen maar ondertussen speel je het ene spelletje tetris na het andere als je kind ook thuis is en wakker.
Als je kind in bed ligt en slaapt heb je de productiefste uren van de dag, niet gestoord door collega's met vragen en telefoontjes haal jij tussen 20.00 uur en 23.30 makkelijk je targets. Het is waar om je 20 uur te halen werk je nu wel 5 avonden en voor corona werkte je 2 hele en 1 halve dag.

Als ik de baas was dan wist ik wel waar ik voor zou kiezen maar ja ik ben een vrouw en geen man met een reptielen brein.

Bij mijn man is het gelukkig op basis van vertrouwen geregeld. In de tijd datdat de kdv dicht waren had mijn man een paar collega's die op rare tijden werkten, omdat hun vrouwen ook moesten werken en ze zelf de kinderen moesten opvangen.

Het zijn rare tijden, als werknemer en als werkgever moet je flexibel zijn en elkaar vertrouwen. Via de webcam willen controleren zou niet nodig hoeven zijn. Gewoon erop vertrouwen dat je werknemers hun werk doen maar misschien en beetje afwijken van de standaard kantoortijden.

Ondernemingsraad

Ik weet niet of je op het werk een ondernemingsraad hebt, maar het inzetten van een personeelsvolgsysteem is instemmingsplichtig. En de OR zal dan (hopelijk) niet instemmen, al was het maar omdat de AVG overtreden wordt (het aantasten van de privacy voor werknemers door gebruik van de continue webcam weegt veel zwaarder dan het belang van de werkgever om zicht te houden op de werkzaamheden van de medewerkers).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.