Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

angelina ballerina

angelina ballerina

10-08-2010 om 11:54

Week voor afloop contract gesprek

Hoi Allemaal,
Ik maak me enigzins zorgen om het volgende. Mijn contract loopt over 1,5 week af. Ik was er vanuit gegaan dat deze gewoon zou worden verlengt. Nu willen ze opeens over een paar dagen een functioneringsgesprek met mij. Ik ben bang dat ze mijn contract niet zullen verlengen.
Mogen ze dat vanuit het niets een week voor afloop melden?
Alvast bedankt voor de antwoorden, misschien maak ik me zorgen om niks.

Goh

ik heb geen idee maar ik kan mij toch niet voorstellen dat je pas een week voor afloop te horen krijgt dat je niet meer hoeft te komen. Wat staat er in je contract en heb je een cao ?

Helaas, dat mag vaak wel

Inderdaad, kijk in contract en CAO. Als daar niks bijzonders instaat geldt de wettelijke regeling, en die is helaas dat een contract gewoon van rechtswege afloopt tenzij het wordt verlengd. Alleen als je gewoon doorwerkt na afloop van je contract zonder dat iemand er iets van zegt, dan gaat men ervan uit dat het contract op dezelfde voorwaarde verlengd is.

Het is dus niet prettig, maar feitelijk kan de werkgever zelfs op de laatste dag nog zeggen dat er niet verlengd wordt.

Maar nogmaals: kijk in contract en CAO.

Groeten,

Temet

Roosje Katoen

Roosje Katoen

10-08-2010 om 14:55

Ik ben ook wel eens op de laatste dag van mijn proeftijd er uit gezet... ze vonden me te ambitieus (!) Niet zo netjes maar het mag wel.

Als ik jou was zou ik nu al vragen hoe de vork in de steel zit vwb al dan niet verlengen van het contract, en niet dat gesprek afwachten. Dan weet je in elk geval waar je aan toe bent.

Nasha 1st

Nasha 1st

10-08-2010 om 15:14

Helaas

ik sluit me aan bij Temet, kijk wat er in het contract staat, maar meestal mag het inderdaad wel. Was het je 1e contract?

Nasha 1st

Nasha 1st

10-08-2010 om 15:15

Roosje

een proeftijd is weer wat anders dan een aflopend contract....

100%mama

100%mama

10-08-2010 om 15:15

Dat ligt eraan

om wat voor een contract het gaat. Valt het binnen een proef periode mogen ze een minuut bij wijze van voor dat het afloopt nog opzeggen. Gaat het om een contract voor bepaalde tijd is het volgens mij in jouw geval (arbeid korter dan 5 jaar) 1 maand voor de werkgever. De opzegtermijn wordt berekend over de totale duur van de arbeidsrelatie inclusief de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die aan het vaste dienstverband vooraf zijn gegaan en die telkens binnen 3 maanden zijn verlengd mits anders is aangegaan in het contract wat je hebt getekend.

Persoonlijk zou ik ook eerder "langs" gaan. Het staat absoluut niet raar dit te vragen. Zoals ik het lees had je niet verwacht dat je contract niet verlegt zou worden en nu ze een gesprek willen aangaan (wat overigens ook heel positief kan zijn en vrij normaal enkel eerder) voel jij je onzeker. Daar is toch niets raars aan?

Nasha 1st

Nasha 1st

10-08-2010 om 15:55

100%mama

je zit er nogal naast....Temet heeft al duidelijk aangegeven wat de regels zijn....jouw redenering voor die opzegtermijn gaat alleen op bij een contract voor ONbepaalde tijd (in de volksmond het vaste contract). Dan is er inderdaad een opzegtermijn van 1 maand als je korter dan 5 jaar in dienst bent (tenzij de CAO iets anders zegt).

Astrid

Astrid

10-08-2010 om 20:07

Ik ben zelf net zo

Ik heb ook een werknemer waarbij het half jaar contract eind deze maand afloopt. Het is dat ze vandaag zelf opgezegd heeft, want we waren nog steeds aan het twijfelen of we haar nou wel of niet zouden houden. Ze voldoet nl. niet echt, maar iemand anders vinden is erg lastig gebleken (wel geprobeerd). Als dat twijfelen door was gegaan had ze ook pas een week van te voren te horen gekregen of ze wel of niet kon blijven. Het is niet netjes, maar zo gaat het dus wel vaak.

1 Maand voor het aflopen van het contract opzeggen is dus helemaal niet verplicht (van beide kanten). Die regel is alleen voor een contract van onbepaalde tijd.

Nasha 1st

Nasha 1st

10-08-2010 om 21:09

Op de laatste dag

van het contract kan een werkgever nog tegen een werknemer zeggen dat het contract niet verlengd wordt. Nee, niet netjes, maar als werknemer wist je toen je tekende dat op die dag je contract zou aflopen....

Asa Torell

Asa Torell

10-08-2010 om 21:14

1 maand

Die opzegtermijn van 1 maand geldt wel bij eerdere opzegging dan de afloopdatum van het contract. Althans in de situaties die ik ben tegengekomen. Terwijl bij een proeftijd gewoon op elk moment 'je hoeft morgen niet meer te komen' gezegd kan worden.
Ik hoop dat je gevoel onjuist is en het meevalt!

Nasha 1st

Nasha 1st

10-08-2010 om 22:10

Asa

je bedoelt een tussentijdse opzegging....dan geld inderdaad die ene maand wel...(of meer als de CAO dat voorschrijft)

Kaaskopje

Kaaskopje

11-08-2010 om 00:32

Fatsoen

Ik vind het niet zozeer 'niet netjes' als een werkgever pas op het laatst meldt dat een contract niet verlengd wordt, ik vind het gebrek aan fatsoen. Een werknemer moet de gelegenheid krijgen, vind ik, om alvast het een en ander te regelen en/of te solliciteren voor het moment dat hij of zij gewipt wordt. Omgekeerd geldt hetzelfde. Als je van belang bent voor een werkgever vind ik het wel zo fatsoenlijk om de werkgever de tijd te gunnen voor een vervanger. Het zal wel truttig klinken, maar ik vind het knap waardeloos dat we het normaal moeten vinden dat werkgevers, blijkbaar vaak, zo achteloos met personeel omgaan.
Angeline Ballerina, ik zou als je dat aandurft nu een gesprek aanvragen omdat je als je contract niet verlengd wordt maatregelen moet nemen, zoals het aanvragen van een uitkering, eventuele toeslagen, enz.. Ik zou, mocht dat nodig zijn, duidelijk zeggen dat je niet in onzekerheid wilt zitten over je toekomst. Uiteraard zie je die toekomst graag bij het bedrijf, maar anders heb je tijd nodig om orde op zaken te stellen.

Gebruikelijk?

is het bij jullie niet gebruikelijk om een functioneringsgesprek te hebben tegen de tijd dat je contract afloopt?
bij ons is dat wel zo.
er wordt besproken over de afgelopen periode,of de doelstellingen behaald zijn,en er worden nieuwe doelstellingen vastgelegd in het volgende contract.
bij ons worden contracten nooit stilzwijgend verlengd,er vind altijd een gesprek plaats.
wie weet is dat ook bij jou op het werk de gewoonte,en maak je je druk om niets.

Tinus_p

Tinus_p

11-08-2010 om 09:29

Positief

sus-anne:
"bij ons worden contracten nooit stilzwijgend verlengd,er vind altijd een gesprek plaats. "
Precies. Als je ontslagen wordt, is een functioneringsgesprek niet nodig. Maar als men je contract wil verlengen, eventueel gewijzigd (beter of slechter...) dan is zo'n gesprek wel heel nuttig.

Nasha 1st

Nasha 1st

11-08-2010 om 10:48

Kaaskopje, bereid je dan maar voor op erger

want als VVD/CDA gaat lukken wordt het ontslagrecht nog verder versoepeld en de VVD kennende gaat dat betekenen dat je werkgever gewoon altijd mag ontslaan en dat je zelf via de rechter mag gaan proberen dat ongedaan te maken (zoals in Amerika....) Dan ben je als werknemer helemaal vogelvrij (WW-recht wordt ook korter....)

Roosje Katoen

Roosje Katoen

11-08-2010 om 11:10

Nasha

"een proeftijd is weer wat anders dan een aflopend contract...."

Weet ik, maar ik vond het toch niet zo netjes ;-)

Nasha 1st

Nasha 1st

11-08-2010 om 11:23

Roosje katoen

nee, niet netjes, ok. Maar juist in de proeftijd weet je dat het elke dag over kan zijn....

Kaaskopje

Kaaskopje

12-08-2010 om 13:35

Nasha

Ja vreselijk toch!

Kaaskopje

Kaaskopje

12-08-2010 om 13:45

Tinus

Ik weet niet of jij het zo opvatte, maar wat Sus-anne denk ik bedoelt is dat ze in élke situatie een gesprek krijgt, dus ook als het contract niet verlengd wordt. Dat vind ik wel zo normaal.
Bij ons op het werk wordt onderscheid gemaakt in functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek. Bij het eerste is de werknemer vooral aan het woord en bij het tweede de werkgever in de vorm van de teamleider. Bij het beoordelingsgesprek komt naar voren of je contract verlengd wordt, als dat van toepassing is, en of je functioneren een salarisverhoging waard is.

100%mama

100%mama

12-08-2010 om 15:54

Nasha 1st

Klopt, ik zit er idd naast (aardig gezegt overigens :() ik heb idd het verkeerde artikel erbij gepakt. In dit geval kan idd op het laatse moment nog door beide worden opgezegt.

Sancy

Sancy

15-08-2010 om 12:43

Ook niet 100% mama

"ik heb idd het verkeerde artikel erbij gepakt. In dit geval kan idd op het laatse moment nog door beide worden opgezegt."
Zoals Temet al schreef eindigt een contract voor bepaalde tijd van rechtswege. Opzeggen is niet nodig, door geen van de partijen. Dat het netjes zou zijn, is een ander verhaal.

100%mama

100%mama

17-08-2010 om 10:46

geloof niet dat er een werkgever zal zijn die helemaal NIETS zegt en jij dus ook niet......opzeggen dus niet letterlijk bedoeld.

Nasha 1st

Nasha 1st

17-08-2010 om 16:34

Nee

je zou ze de kost niet willen geven 100%mama....Hoe dan ook, juridisch gezien is het geen opzeggen, het is zeggen dat je kontrakt niet verlengd wordt....

100%mama

100%mama

18-08-2010 om 10:45

het gesprek inmiddels al geweest?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.