Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Weer werken na zwangerschapsverlof

Hallo,
Ik ben nu bijna 12 weken geleden bevallen van ons dochertje. Nu heb ik ivm verlof en overuren nog tot begin januari verlof. Maar ik zie me dan niet beginnen met werken, ik heb voor mijn bevalling ruim 2 weken in het ziekenhuis gelegen met pre eclampsie, ik ben ingeleid omdat het te gevaarlijk werd en het neigde naar hellp syndroom. Ik heb tijdens de bevalling meer dan een liter bloed verloren. Ik voel me nog steeds niet goed. Ben heel erg moe, en ook emotioneel en psychisch voel ik me niet prettig. Ik heb een zwaar beroep ik begeleid jongeren met een gedragsstoornis en een verstandelijke beperking en zie me niet over 2 maanden weer starten. Moet ik me nu al ziek gaan melden moet ik nu nog afwachten?

Afwachten

Afwachten. Er kan een hoop veranderen in twee maanden tijd. Twee weken voordat je weer aan het werk zou moeten lijkt mij vroeg genoeg om je ziek te melden.

Natuurlijk ken ik je situatie en de situatie op je werk niet, maar als buitenstaander zeg ik: als je je nu al op voorhand ziekmeldt is het net alsof je het al opgegeven hebt.

Maar goed, misschien zie ik het helemaal verkeerd en denken anderen er heel anders over.

Beterschap,

Temet

Ho ho temet

Als je officiële zwangerschapsverlof is afgelopen moet je je ziek melden en niet eerst je vrije uren opnemen. Deze blijven gewoon staan.

Zwangerschapsgerelateerde ziekte

..komt uit een ander potje dan gewoon ziek. Ik ben 2 maanden zwangerschapsgerelateerd ziek geweest, maar dat was vanuit de WW dus hoe het hier gaat weet ik niet.

Het lijkt me een stuk makkelijker om dat te doen rechtstreeks vanuit de bevallingsuitkering, en niet pas na het opnemen van de vrije dagen. Maar of het echt MOET en niet anders kan, dat weet ik niet.

Hanne.

Hanne.

02-11-2010 om 15:23

Nu ziek melden

Als je je niet goed genoeg voelt om te werken moet je je nu ziek melden, en niet pas nadat je je vakantiedagen er aan op hebt geofferd.

Zwangerschapsgerelateerd verzuim komt daarbij inderdaad niet voor rekening van de werkgever zoals gewoon verzuim, maar komt uit de ziektewet. (merk jij overigens niets van, maar je werkgever wel). Als je je pas 8 weken na je verlof ziek meldt is het natuurlijk moeilijker om hard te maken dat het om zwangerschapsgerelateerd verzuim gaat.

Wel is het zo dat als je je nu ziek meldt er ook gewerkt moet gaan worden aan je terugkeer naar het werk. Je kan dus evt een oproep van de bedrijfsarts verwachten en na 6 weken verzuim moet er een plan van aanpak worden gemaakt. Daar kan op arbeidstherapeutische basis werken bijvoorbeeld een onderdeel van zijn. Als je de opvang van je kind ook pas per januari geregeld hebt zou dat eventueel kunnen botsen.

amk

amk

02-11-2010 om 15:23

Direct aan verlof ziekmelden

want anders wordt het gezien als een gewone ziekmelding na een vakantie. En dan is het niet meer zwangerschapsgerelateerd en ben je wel je verlof aanspraken kwijt.
Terwijl als je je aansluitend aan het verlof ziek meld je verlofaanspraken blijven staan en je salaris door het uwv gecompenseerd wordt voor je werkgever.

Jullie hebben helemaal gelijk

Excuses, ik neem alles terug, jullie hebben helemaal gelijk. In de haast had ik erover heengelezen dat het gewone verlof al op zijn eind liep en het nu om opname van vakantiedagen ging.

Sorry, -hellome-, wel ziekmelden dus...

Groeten,

Temet

Muurtje

Muurtje

03-11-2010 om 12:23

Wanneer iemand tijdens de zwangerschap ziek wordt en deze ziekte is gerelateerd aan de zwangerschap, dan kan de werkgever hiervoor aanspraak maken op de vangnetconstructie van het UWV. De werkgever ontvangt dan 70% van het dagloon van de werknemer over deze periode.

Ditzelfde geldt wanneer een werknemer na afloop van het bevallingsverlof nog niet kan werken i.v.m. klachten die voortkomen vanuit de zwangerschap. Dan ben je "gewoon ziek" voor de werkgever, en krijg je 70% of 100% (afhankelijk van arbeidsovereenkomst) doorbetaald, en de werkgever kan aanspraak maken op de uitkering ZW via het UWV.

Groeten,
Muurtje

liora

liora

04-11-2010 om 11:12

Bloed

Als je niet hoed voelt, voel je je niet goed, maar die liter bloed, daar kan je volgens mij echt geen last meer van hebben.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Liora

Niet vervelend bedoeld, maar da's toch echt een oordeel dat ik aan een deskundige zou overlaten. Het is wel een liter lichaamsvreemd spul dat erin komt. (Verder ga ik niet want zo oordeelkundig ben ik niet).

Hellome

ik heb mij maandenlang na mijn 1e hell bevalling ook niet goed gevoelt, toen verloor ik veel bloed en heb een bloedtransfusie nodig gehad, zowel fysiek als emotioneel heb ik mij toen belabberd gevoeld. Pas na een jaar voelde ik mij lichamelijk weer ok, het heeft jaren geduurd om die bevalling te verwerken.

Bij de 2e verloor ik een liter bloed maar had ik een heel goed herstel, ik heb die bevalling als iets geweldigs ervaren ik heb een heerlijke kraamtijd gehad, ondanks de complicaties tijdens en na de bevalling.

Als jij een emotionele en lichamelijke knauw hebt gehad dan moet je daar wat mee. Ik heb laatst van iemand gehoord dat ze in therapie is gegaan na een hele heftige zwangerschap en bevalling (vroeg geboorte en met grote risico's van de moeder), EMDR heeft heel veel goeds gedaan. Daarvoor was ze moe, labiel en heel kwetsbaar en niet in staat om te werken.

Heel veel sterkte, het kost die tijd die het nodig heeft. MIsschien kan je op voorhand contact op nemen met de bedrijfsarts, of zeg ik dan iets onverstandigs want die werken voor die bedrijven (ik heb er geen verstand van).

Eens praten met een gedragstherapeut is iig goed, die kunnen tips geven, de ervaringen in kaart brengen en je emoties een richting in krijgen.

Ik heb achteraf dat ook moeten doen, misschien (oudste is bijna 8) ga ik alsnog eens met een EMDR therapeut praten over die bevalling.

Rosase

Rosase

04-11-2010 om 22:58

Bloedtranfusie of niet?

Misschien lees ik niet goed, maar ik zie nergens staan dat een transfusie gehad hebt.

Ik heb bij de oudste bijna een liter bloed verloren en geen transfusie gehad en het heeft mij bijna een half jaar geduurd voordat ik weer een beetje fatsoenlijk uit mijn ogen keek. Weet niet of dat alleen te wijten was aan het chronische ijzertekort, nieuwbakken moeder zijn helpt dan namelijk ook niet echt.

Als jij echter ook geen transfusie gehad hebt kan ik me goed voorstellen dat je nu nog niet helemaal fit bent, en dan druk ik me nog voorzichtig uit....

Muurtje

Muurtje

05-11-2010 om 09:59

Rosase

Dat jij lang de tijd nodig hebt gehad te herstellen, heeft met andere factoren te maken dan het feit dat je een liter bloed bent verloren. Het klinkt veel, een liter. Maar als je bedenkt dat iemand bij bloeddonatie een halve liter afstaat en daardoor hooguit een paar uurtjes wat slap kan voelen, dan kan het niet zo zijn dat je na het verliezen van een liter maandenlang van de kaart bent.

Het werd ergens al gezegd: laat de specialisten hun werk doen. Hellome doet er goed aan te onderzoeken wat voor haar de beste oplossing is er weer bovenop te komen.

Maar het is niet waar het om gaat in dit draadje. Ik adviseer Hellome om contact te onderhouden met haar werkgever over haar herstel tijdens het bevallingsverlof. Zij kan zich ziekmelden vanaf de eerste dag na het bevallingsverlof en de verlofuren en overuren blijven lekker staan.

Groetjes,
Muurtje

Rosase

Rosase

06-11-2010 om 00:08

Muurtje

Ben ook bloeddonor, dus dat weet ik. Wat ik ook weet is dat je een half jaar na je bevalling geen bloed mag/hoeft te doneren.

Bij mij duurde het echt heel lang dat mijn ijzergehalte weer op peil was, ondanks de staalpillen. Moet er wel bijzeggen dat ik tijdens mijn zwangerschap ook al niet zo'n denderend ijzergehalte had. En dat ik als donor ook al eens ben afgekeurd wegen te lage hb. Zit dus ook wel een beetje in mijn systeem.

Toch denk ik dat het dus niet gek is dat het zolang duurt bij hellome en dat ze dit dus de tijd moet geven die ervoor nodig is.
Ik heb nooit willen beweren dat ze niet naar een dokter moet gaan. Juist niet!

_hellome_

_hellome_

12-11-2010 om 12:08 Topicstarter

Bloeddruk

Als eerste bedankt allemaal voor jullie reacties.
Ik heb geen bloedtransfusie gehad na mijn bevalling.
Ik ben afgelopen dinsdag bij mijn huisarts geweest en het blijkt dat mijn bloeddruk en hartslag beide veel te hoog zijn. Waarschijnlijk volgens de huisarts een zware nasleep vande pre eclampsie. Moet nu thuis een week mijn bloeddruk opmeten en heb woensdag bloed moeten laten prikken en urine moeten afgeven in het ziekenhuis nu een week wachten op de uitslagen. heb volgende week trouwens ook een afspraak gepland staan met mijn hoofd van het werk.

Hoi hellome

wat goed dat je je gevoel gevolgd hebt; de huisarts bevestigt wat je zelf zegt over hoe je voelt. En ik herhaal het nog maar eens... dat het verlof is afgelopen wil nog niet zeggen dat alle vrouwen dan topfit zijn.

Ik zou me dus op tijd ziekmelden. voordat je reguliere eraanvastplakverlofdagen ingaan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.