Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

100%mama

100%mama

01-12-2010 om 16:21

Wel of geen "arts" bezoek

Op mijn werk speelt het volgende en ik ben eigenlijk benieuwd in hoeverre ik het recht heb op mijn strepen te blijven staan....

Omdat ik zwanger ben en heb gekozen voor een prenataal onderzoek, valt 1 van deze onderzoeken op een werkdag waarvoor ik 1,5 uur betaald verlof heb aangevraagt voor de nekplooimeting. Nu wijst mijn werkgever deze af met als reden dat dit niet als artsen bezoek gerekend kan worden, omdat dit vrijwillig is. Nu heb ik het ZH gebeld (loop bij de gyn) en de verloskundige en zij zeggen beide dat er zowiezo in week 12 een echo gemaakt wordt en deze nu dan wel elders gemaakt wordt omdat hij gecombineerd wordt met het onderzoek, maar het verzoek aan werkgever blijft hetzelfde.

Ik heb aangegeven nu bij werkgever dat ik best deze controle bij de gyn wil plannen, maar dat het een beetje omslachtig is gezien de echo gewoon door een erkend arts gedaan wordt. In hoeverre heeft mijn werkgever gelijk? Ik neem, omdat ik part-timer ben, nooit verlof op voor prive zaken, die regel ik allemaal in mijn vrije tijd, maar voor nu kan dat niet omdat deze arts enkel op donderdag echo's uitvoerd voor gynacologen. Ik heb dus geen keuze gehad. Ik heb er wel voor georgt dat deze aan het einde van de dag valt en zodoende weinig uren hoef aan te vragen.....

Bedankt alvast hoor!

Voor dit soort dingen

neem ik als parttimer gewoon uren op.
Ik heb het wschl wel makkelijker dan jij, omdat ik het op een andere dag in kan halen en ik weet niet of jouw patienten op een andere dag kunnen opdagen dat je kind ergens onder de pannen is... wil maar zeggen dat wat dat betreft kantoorwerk mogelijk flexibeler is.

Maar ik zou het niet zo hard spelen. Het is maar 1,5 uur. Er staat me iets bij uit andere draadjes dat jij je vakantieuren hard nodig hebt om uit te komen met de schoolvakanties, dus als je helemaal niets in kan halen kan ik me wel voorstellen dat je ervan baalt.

100%mama

100%mama

01-12-2010 om 16:59

Dat klopt

Ik heb geen uren meer over en dus zou ik in theorie, nee praktijk dus deze meting niet kunnen laten doen.....

Normaal plan ik nooit wat tijdens mijn werk uren, omdat ik vind dat ik als part-timer genoeg uren over hou in de week om die te gebruiken. Het is dus echt in hoge nood in dit geval. Uitzonderlijk dus te noemen.

Inhalen lukt dus helaas niet, omdat er geen kamer vrij is op de dagen dat ik niet werk, anders had ik deze optie absoluut gebruikt. Het nare alleen in dit verhaal en misschien ook wel mede de oorzaak van mijn "heisa" erom is dat ik, als ik alle overuren optel die ik wel heb gewerkt en niet heb geschreven (ja, stom dus, maar ik piep niet over een extra half uurtje normaliter) ik de hele week onder werktijd die test kan laten doen.

Het is bij mij dus een beetje een principe kwestie hoe slecht ik dit ook van mijzelf vind (mag ik het op mijn gierende hormonen gooien, hahahahaha)

Normaal geef k je dus absoluut gelijk en zal ik zelf voor de uren opdraaien, absoluut, alleen deze keer kan dat dus gewoon niet....

Puck

Puck

01-12-2010 om 17:35

Recalcitrant

Ik wordt altijd zo recalcitrant van werkgevers die zo mierenneukerig doen. Ik zou ze dus fijntjes wijzen op alle overuren die je niet geschreven hebt en dat je verwacht dat als jij je flexibel opstelt dat zij dat ook wel eens een keer kunnen doen. Gaan ze daar niet in mee dan zou er acuut alsnog een declaratie van alle overuren komen en zou ik in het vervolg niet eens meer gaan overwerken.
Maar mijn verhaal is geen antwoord op je vraag ben ik bang :-(
Overigens: gefeliciteerd met je zwangerschap.

100%mama

100%mama

01-12-2010 om 17:48

Nou ja puck

daarmee pak je dus precies mijn punt. Ik wordt er echt opstandig van op deze manier en vandaar dus ook de vraag hoe ik wettelijk in mijn recht sta in deze zodat ik ze precies en fijntjes iets kan uitleggen....hoop ik dan he, hahahaha. Mocht de wet niet "aan mijn kant staan" dan laat ik a: de afspraak overboeken naar de gyn en valt deze dus wel onder artsen bezoek, b: ga ik eens mijn overuren overleggen en opschrijven en c: niet meer zo flexibel zijn in overwerken.

Ik vind het echt jammer dat het zo moet, want het liefst zie je het dus anders, maarhet mes snijdt aan 2 kanten he.....ennuh, dank je!

100%mama

100%mama

01-12-2010 om 20:23

Lidwientje

Mmm, daar heb je gelijk in, nu zegik toevallig waarom ik erheen ga, maar eigenlijk hoef ik dit niet te melden...maar goed, ze weten wat voor een afspraak het is en dat het voorzover mogelijk eenmalig is omdat mijn eigen gyn wel op dagen werkt dat ik vrij ben.

Nu weet ik dan enkel nog steeds niet hoe ik wetterlijk sta....iemand suggestie?

Nasha 1st

Nasha 1st

01-12-2010 om 20:36

Volgens mij

maar ik weet het niet zeker, mag je werkgever dit niet zomaar weigeren. Maar ik zou me er even in moeten verdiepen, wellicht dat er 1 van de andere dames deze kennis wel paraat heeft (Temet? Sancy?)

Merel78

Merel78

01-12-2010 om 20:51

Ik vind het raar

ik werk zelf 32 uur, ik plan mijn doktersbezoeken, tandartsbezoeken en overige zoveel mogelijk buiten werktijd (op mijn enige vrije dag dus), maar dat kan niet altijd. Toen ik zwanger wasn van mijn jongste, zat ik bij een verloskundigenpraktijk die controles altijd op maandag en donderdag deed. Mijn werkdagen. Die plande ik dan zo vroeg of zo laat mogelijk, maar ik kwam wel later of ging eerder weg. maar dat was nooit een probleem. dat hoort er gewoon bij. Maar ik ben niet anders gewend en bij ons op het werk zijn ze wat dat betreft redelijk coulant. Ik was in de veronderstelling dat het ook gewoon mocht.

groetjes, Merel

cqcq

cqcq

01-12-2010 om 21:42

Arbeidstijdenwet

Dit is geregeld in de arbeidstijdenwet:

De werkgever stelt de zwangere werknemer in de gelegenheid de noodzakelijke zwangerschap sonderzoeken te ondergaan. Zij behoudt haar aanspraak op het naar tijdruimte vastgesteld loon, indien zij door het bedoelde zwangerschap sonderzoek verhinderd is geweest haar arbeid te verrichten.

cqcq

cqcq

01-12-2010 om 21:42

Arbeidstijdenwet

Dit is geregeld in de arbeidstijdenwet:

De werkgever stelt de zwangere werknemer in de gelegenheid de noodzakelijke zwangerschap sonderzoeken te ondergaan. Zij behoudt haar aanspraak op het naar tijdruimte vastgesteld loon, indien zij door het bedoelde zwangerschap sonderzoek verhinderd is geweest haar arbeid te verrichten.

'vrijwillig'

Ik vind de redenatie van een 'vrijwillig' artsenbezoek ook nogal vreemd. Vrijwel alle artsenbezoeken zijn toch vrijwillig? Alleen echt spoedeisende hulp is niet te plannen. En die nekplooimeting moet echt in een kort tijdsraam rond week 12 (geloof ik) en als die gynaecoloog dan geen ruimte heeft op jouw vrije dag, dan heeft je werkgever gewoon pech voor die 1,5 uur!

Achteraf gezien jammer dat je zo expliciet bent geweest over de reden van je artsbezoek. Als je gewoon afspraak specialist had gemeld dan was er ws niks aan de hand geweest.

Nasha 1st

Nasha 1st

01-12-2010 om 21:59

Dank cqcq

ik kon het dus niet zo snel vinden, behalve die 2 linken! (weer wat geleerd!)

Ja, eigenlijk had je gewoon moeten zeggen, een afspraak bij de gyn, en verder niks. Verder hoef je ook geen info te geven!

100%mama

100%mama

02-12-2010 om 11:42

Hier kan ik wat mee!

Super bedankt voor de link en reaktie's, hier kan ik dus wat mee!

Overigens hebben jullie gelijk wat betreft de mededeling, ik ga daar idd in het vervolg rekening mee houden en hou het op specialisten bezoek.

Daarnij over het vrijwillige.....in mijn situatie is de zwangerschap zowiezo vrijwillig, hihi, zou ik geen enkel bezoek kunnen plannen als dat niet mogelijk is op mijn vrije dagen!

Ik ga het uitprinten en leg het dan samen met het verlof briefje opnieuw op haar bureau.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.