Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Conny

Conny

31-07-2012 om 18:31

Werken in de zorg

Ik volg een deeltijdopleiding HBO-V en start na de vakantie met het 2e jaar. Het afgelopen halfjaar heb ik stage gelopen in een verpleegtehuis en omdat ik het komende halfjaar alleen theorieonderwijs heb wil ik er wel een beetje bijwerken 1 a 2 dagen per week. Ik kan aan de slag bij de stichting waar het verpleegtehuis toebehoort als flexwerker. Echter, ze schalen me dan in als helpende ( niv. 2) en in zou dan 10,75 euro bruto (!) per uur krijgen. Ik heb een universitaire studie achter de rug en 20 jr werkervaring, weliswaar niet in de zorg. Ik ben zeker bereid een stap terug te doen, dat zal wel moeten want de zorg is slechtbetaald, maar dit vind ik wel heel weg weinig. Mijn werkster betaal ik 12,50/uur...
Ik twijfel zeer sterk of ik het zal doen. De extra werkervaring is handig als instromer maar het werk is ook zwaar en dan tegen zo'n hongerloontje... Eigenlijk vind ik het schandalig, het is zo'n nuttig en nodig werk!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Maartje Toch

Maartje Toch

31-07-2012 om 18:53

Ik vind het nog wel meevallen

Schoonmaken bij particulieren betaalt inderdaad beter maar daar heb je een andere marktprijs, ik denk dat ook meespeelt dat het vaak om weinig uren gaat en dat er meer op wordt neergekeken dan op werken in de zorg. Ik heb weleens in een fabriek gestaan, ook best zwaar werk, en daar verdiende ik nog geen 9 euro per uur bruto dus tja, ach, wat is weinig? Zie die 10,75 als een royale stagevergoeding, zo heb ik mezelf ook weleens gemotiveerd toen ik heel slecht beginloon kreeg voor administratief werk.

Sancy

Sancy

31-07-2012 om 19:49

De zorg

In de zorg wordt niet gekeken naar academische titels tenzij die relevant zijn voor de werkzaamheden die je uitvoert (bijvoorbeeld als je geriater bent). Zo gaat het ook met werkervaring die je buiten de sector hebt opgedaan en die geen relevantie heeft met de functie waarin je wordt aangesteld.
Verder is het in de zorg ook zo dat je geen functie mag uitoefenen als je daarvoor niet de juiste bekwaamheden hebt. Die bekwaamheden worden bepaald door de bevoegdheden die je op basis van je zorgopleiding hebt behaald: hoe hoger je kwalificatie, hoe hoger je functieniveau en de daaraan gekoppelde salarisschaal.
Wat wél relevant kan zijn is het aantal dienstjaren dat je hebt opgebouwd in de zorg omdat je op basis daarvan jaarlijks een periodiek stijgt in je salarisschaal. Wat dat betreft is het dus juist slim om nu al een functie uit te oefenen in de zorg, want daarmee bouw je dienstjaren op.
Verder ga je uit van het bruto-uurloon maar daarnaast ontvang je als helpende ook ORT, een onregelmatigheidstoeslag vanwege de wisseldiensten.

"werken onder niveau"

Dat is vaak zo in de zorg en misschien ook bij andere werkgebieden.Je bent bezig met de opleiding en kunt vast aan het werk op lager niveau. Dat je al studies op hoger niveau hebt volbracht telt niet echt mee, telt voor veel collega`s en ook werkervaring hebben alle vrouwen zo`n beetje in de zorg. Daarbij komt dat je straks als helpende ook werk gaat doen wat niet bij de betreffende functie hoort. Werk je onderbetaald op hoger niveau.
Nu word je salaris wel iets hoger door reiskosten vergoeding, vakantiegeld-en dagen en misschien onregelmatigheidstoeslag. Ook ben je goed verzekerd o.a. bij ziekte. Dit alles telt niet voor je werkster neem ik aan?
Het is natuurlijk ook mooi dat je direct kunt beginnen en werkervaring op kunt doen.En voor 1 à 2 dagen in de week zou ik het doen. Kan je later altijd nog zien of er iets op je pad komt dat beter betaald.
Weet je al wat je gaat verdienen als je klaar bent met je HBO opleiding?

Wil40

Lekker subtiel

passiebloem

passiebloem

31-07-2012 om 21:02

Zorg betaald slecht

Ook als je afgestudeerd bent als HBO Verpleegkundige wordt je slecht betaald, zeker als je het vergelijkt met andere HBO-ers. Ik starte 15 jaar geleden in de zorg en mijn vriendin die in het onderwijs begon kreeg meteen een paar honderd euro per maand meer. En ik zat nog hoger ingeschaald als klasgenoten die in andere takken van de zorg werkte! De onregelmatigheidstoeslag maakt het nog iets hoger, maar de zorg is ondergewaardeerd. Als je het vergelijkt met een HBO technische studie, HBO fysiotherapie of andere HBO opleiding kom je er helemaal bekaaid af. Wat je nu tegen komt is alvast een voorbode):

Jeeka

Niet echt subtiel,maar zoals passiebloem ook zegt, dit is een voorbode. Ach, de voldoening haal je uit het werk en niet uit de inkomsten.Florence Nightingale ging ons voor.
Het voordeel is wel dat er eigenlijk altijd werk is en blijft de komende jaren.

Chippie

Chippie

31-07-2012 om 21:38

Passiebloem

Kun je een eindschaal noemen? Voor bv een IC verpleegkundige inclusief ORT.

Ik heb werkelijk geen idee, maar ik vind de zorgsector een zeursector. Misschien geheel onterecht. Altijd klagen over 'werkdruk' en 'te weinig salaris'. En juist door dat geklaag wordt het voor nieuwelingen niet aantrekkelijk om je op de zorg te storten.

HBO Fysiotherapie: vergelijk je met een zelfstandig fysiotherapeut of een fysio werkzaam in een ziekenhuis?

passiebloem

passiebloem

31-07-2012 om 22:07

Chippie

Ik heb zelf altijd in de psychiatrie en de gehandicapte zorg gewerkt, daar liggen de schalen weer anders.
Bij mijn weten volg je als IC verpleegkundige aanvullende opleidingen, dus dat is niet te vergelijken met een verpleegkundige die alleen de HBO-V heeft gedaan.
Ik heb net even gegoogled. Een verpleegkundige in het ziekenhuis start in FWG 45. Dat begint bij 1966 bruto voor 36 uur per week. Het maximum is 2817. Daarna komt er alleen af en toe nog inflatie correctie bij. Onregelmatigheidstoeslag klinkt leuk, maar daarvoor moet wel bij nacht en ontij werken. Altijd met kerst of oud en nieuw werken, vaak een beperking in het aantal weekenden vrij in de zomervakantie (bv maximaal 3 zodat je het weekend voor je partner weer aan het werk kunt.) En regelmatig in je vrije dagen gebeld worden of je toch komt werken omdat er iemand ziek is. Ik ben blij dat ik sinds een aantal jaren regelmatig werk, daar weegt de ORT niet tegen op.
Ter vergelijking een maatschappelijk werker of fysiotherapeut in een ziekenhuis zit twee functiegroepen hoger en krijgt maximaal 3592 euro. Deze zijn ook HBO geschoold.
Maar goed verpleegkundige meer betalen kost de maatschappij heel veel meer geld. En eigenlijk vindt men het ook een roeping, alleen wie roept er dan? Ik heb ook vaak gedacht dat er altijd werk in de zorg is, maar ook dat is niet het geval. Hier vallen er ontslagen zowel in de algemene ziekenhuizen als in de geestelijke gezondheidszorg. Ik ben een paar jaar geleden al een andere richting op gegaan.

groetjes Passiebloem

Eindschaal

Kun je zo opzoeken in de cao. Ic verpleegkundige zit in schaal 55 van de ziekenhuis cao. Ik werkte daar 10 jaar geleden. Goed betaalde baan in de zorg hoor, zeker met ort.
Maar nu, ik werk in een verpleeghuis/verzorgingshuis als verpleegkundige, schaal 40. Werk regelmatig alleen door de week overdag. Betaalt aanmerkelijk slechter kun je je voorstellen. Dat geklaag van die kant kan ik me wel voorstellen, want het is hard werken kan ik je verzekeren, en veel geduld hebben. Het ic werk was beslist anders.
Maar ik klaag niet, heb zelf gekozen voor een regelmatige baan binnen mijn eigen vakgebied. Maar als kostwinner hou je niet veel over. De collega's willen graag extra werken en onregelmatig.

Nog even

Het is net wat een ander zei; het werk is een passie. Je bent een verpleegkundige of je bent het niet. (...)

En nog wat

Ik ben opgeleid als A verpleegkundige, heb de wijkaantekening behaald en heb de IC opleiding gedaan. Verder heb ik zo' n beetje overal gewerkt tot en met het buitenland aan toe en zie wat je beloning is tenslotte.....na 25 jaar ervaring.

passiebloem

passiebloem

31-07-2012 om 22:52

De vergelijking met ic verpleegkundige

is niet helemaal eerlijk. Als net afgestudeerd HBO-Ver kun je niet op de IC werken in FWG 55. Dan begin je op een gewone afdeling in 40 of 45.
Als net afgestudeerd fysiotherapeut begin je in 55 en als maatschappelijk werker ook. Maar het zijn allemaal HBO geschoolden.

Zuster

Zuster

01-08-2012 om 10:00

Mbo en hbo

Dat de salarissen in de zorg voor HBO'ers relatief laag zijn komt doordat ze al jaren hetzelfde ingeschaald zijn als MBO'ers. Veel ziekenhuizen proberen nu d.m.v. functiedifferentiatie hier verandering in te brengen.
Van de MBO verpleegkundigen zal men in de toekomst minder nodig hebben. Veel ziekenhuizen gaan al over op niveau 2 verzorgenden die aangestuurd worden door MBO'ers. De HBO'ers gaan steeds meer specialistisch verpleegkundig werk doen.
Komende jaren zal er veel veranderen in de ziekenhuizen. Nu al zijn er in de randstad weinig vacatures voor 'gewone' verpleegkundigen maar wel voor verzorgenden niveau 2 en specialistisch HBO verpleegkundigen.

Fiorucci

Fiorucci

01-08-2012 om 10:11

Chippie

Sorry,maar je hebt inderdaad geen idee. Het is een zwaar vak in veel opzichten,met onregelmatige uren.

Fiorucci

Ik ben het wel een beetje met chippie eens wat betreft zeursector. Ik snap dat het zwaar werk is, en dat het geen geweldig salaris oplevert, maar dat weet je toch al voordat je in de zorg gaat werken? Ik vind het altijd een beetje suf om te klagen over iets waar je zelf voor gekozen hebt.

passiebloem

passiebloem

01-08-2012 om 11:27

Jeekaa

Ik vind dar een beetje rare opmerking. Wist jij als 18 jarige wat het betekend om weinig te verdienen? Had jij overzicht over salarisverschillen tussen de verschillende HBO functies? Ik kan me voorstellen dat je dat als herintreder wel weet waar je voor kiest, of in iedergeval beter weet waar je voor kiest.
Het zelfde geldt voor het harde werken. Ik kon me daar geen voorstelling van maken toen ik begon aan de HBO-V. Ik heb aan het einde van mijn opleiding als vakantiekracht in een verpleeghuis gewerkt. Ik heb diep respect voor verzorgende gekregen en ben meteen lid geworden van de vakbond. Dat is echt anders, en harder werken als in andere sectoren!
De laatste jaren zie je inderdaad steeds meer dat HBOV-ers zich kunnen specaliseren, maar nogmaals dat zijn opleiding na de HBO-V. Er is een sector die vergelijkbare lage salarissen heeft en dat is volgens mij de politie.

Fiorucci

Fiorucci

01-08-2012 om 11:52

Jeekaa

Ik koos het werk omdat het mij een mooi vak leek, en dat is het ook. Maar ik ben jaren later gestopt omdat ik het werk niet kan verrichten zoals het eigenlijk gedaan zou moeten worden, en dat is slopend in alle opzichten. Dat mag je zeuren vinden, ik vind het dieptriest dat ouderen zoveel zorg en aandacht tekort komen omdat er te weinig handen aan het bed zijn.

koentje

koentje

02-08-2012 om 00:14

Tjonge jeeka/chippie

wat een zakelijke instelling. Verzorgen van mensen doe je toch ook omdat je een bepaald idee daarover hebt? Omdat je idealen hebt? En jij wil toch ook straks verzorgd worden als je oud en afhankelijk bent geworden? Of wil jij wel wegkwijnen, gewoon omdat je best snapt dat verzorgers wel meer kunnen verdienen in een andere sector?

Tirza G.

Tirza G.

02-08-2012 om 00:29

Ergens wel (jeeka)

Zolang dit beroep omgeven lijkt met sferen als roeping en idealisme, blijft het waardeloos betalen. De groep mensen die er werkt gaan er allemaal idealistisch in en branden op (zie Fiorucci) omdat ze door keiharde centenkwesties gewoon niet kunnen doen wat ze zouden willen, vanuit die roepingsgedachte.
Fijne werknemers voor de baas - de zorg-BV-Nederland. Jong, fris, idealistisch, werken zich uit de naad en over de kop en vertrekken. Er spelen vele centenkwesties in de zorg en er kan echt efficienter gewerkt worden op veel terreinen, maar aan salarissen van mensen-aan-het-bed wordt het in elk geval niet besteed.

Tirza

Snuggle's

Snuggle's

02-08-2012 om 10:08

Zeursector

Ik vind het altijd zo makkelijk om te zeggen dat je iets al van te voren wist of dat het je roeping is en dat het daarom gerechtvaardigd is om weinig salaris te krijgen.
Met zo'n instelling verandert er natuurlijk nooit iets.

Zeur

Terecht! Het is bijzonder hard werken in de zorg en de beloning is beslist niet op het niveau van wat het zou mogen zijn!

Toekomstplannen maken het beslist niet leuker, de patiënt staat niet meer centraal, maar de efficiëntie en kostenbesparing.

Je kiest voor een baan in de zorg omdat je denkt wat te kunnen betekenen, dat je mensen GOED wilt verzorgen...Helaas is de werkdruk hoog en kun je vaak niet de goede zorg leveren die je zou willen..

Met het opsplitsen van hoger opgeleiden en laagopgeleide verzorgers krijg je nog meer mensen aan je bed..ik vind het geen goed idee (niet vanuit het oogpunt van de verzorging, juist ook vanuit het oogpunt van zorgvrager..hoe meer mensen zich met jou bemoeien, hoe meer miscommunicatie en kansen op fouten..)

De ORT maakte het, in mijn tijd, nog wel wat aantrekkelijker, maar het lijkt erop dat er misbruik wordt gemaakt van het feit dat verpleegkundigen en zorgverleners zich betrokken voelen en dus niet snel zullen staken of protesteren voor een betere salariëring ..

Ik pleit juist voor meer handen aan het bed en minder managers die met gouden handdrukken, na een poos slecht functioneren, vertrekken (sorry, I know, erg generaliserend, maar wel tenenkrommend in mijn beleving)

Nou koentje

Ik zeg toch nergens dat ik vind dat ouderen/zieken maar weg moeten kwijnen? Ik vind het mooi dat er mensen zijn met een 'roeping' om in de zorg te werken, en ik vind het ook schandalig dat zij in verhouding zo weinig verdienen. Maar met klagen bereik je niks. Dan zal er echt actie ondernomen moeten worden om bijvoorbeeld de cao te verbeteren.

Passiebloem

Je kunt mij niet wijs maken dat iemand op zijn 18e niet weet dat je voor een goed salaris beter een andere sector kan kiezen. Ik ga ervan uit dat dat ook tijdens de opleiding wel een keer aan bod zal komen.

Fiorucci

Ik vind dat ook dieptriest en ik vind ook echt dat er iets moet veranderen in de zorg! Ik heb me tijdens mijn verblijf in een kraamhotel ook echt verbaasd hoe weinig personeel er was, en hoe weinig deze mensen ook echt aan het werk waar ze voor zijn toekwamen.
Maar met klagen dat het zo zwaar is en zo slecht betaald bereik je helemaal niets. In mijn ogen zijn er drie opties: 1)je idealen volgen en in de zorg blijven werken 2)actie ondernemen om de omstandigheden te verbeteren 3)baan in een andere sector zoeken

Fiorucci

Fiorucci

02-08-2012 om 18:52

Jeekaa

Die actie wordt al decennia lang ondernomen door de vakbonden. De ellende van personeelstekorten en de gevolgen hiervan waren actueel toen ik stopte, 18 jaar geleden, en zijn dat nog steeds. Ik herinner me een dag waarop we het werk hebben gedaan zoals zou moeten, met het personeel wat we hadden die dag. De laatste bewoner was om half 3 pas uit bed....

Ja fio

Die akties komen elke keer terug, dat begon al toen ik 30 jaar geleden de zorg inging, en het is nu nog steeds hetzelfde. Er veranderd gewoon geen bal ! En ga mij niet vertellen dat ik akties moet voeren, ik hou daar niet van altijd dat geroep om akties. Wat denk je dat de regering dit onderhand niet weet. En maar naar Den Haag sjouwen voor een of andere lukdieke aktie. Echt daar wordt ik nu spuugziek van

passiebloem

passiebloem

02-08-2012 om 19:57

Jeeka en anderen

Nee Jeeka, ik had geen salarisindicatie toen ik mijn opleiding begon, de hoge school gaf die toen niet. Daarbij zou onderwijs ook slecht betalen, ik kom uit een familie van onderwijzers en die klagen voortdurend. Maar nogmaals die verdienen riant vergeleken bij de zorg. Ik denk echt dat je niet weet waar je het over hebt.
Ik ben een paar jaar geleden een andere richting opgegaan. Niet vanwege het salaris, maar ook vanwege de enorme dienstbaarheid naar iedereen. Natuurlijk de patient, maar ik vond ook dat we blindelings andere disiplines moesten volgen. Toevallig ben ik nog lid van NU91 en ik kreeg afgelopen week een tijdschrift van hun. Daar stond een artikel in over onnodige langdurige behandelen van patienten. Er werden tips in besproken hoe verpleegkundige dit tactisch met een arts zouden kunnen bespreken. Want artsen luisteren vaak niet naar verpleegkundige. Dit was voor mij nog veel meer een reden om een andere kant op te gaan. En wat andere zeggen klopt, er wordt al jaren gestreden om beter salaris, betere arbeidsvoorwaarde en vooral meer waardering. Maar het zet geen zoden aan de dijk. Ik heb zijdelings nog met de zorg te maken, daarom blijf ik lid van de verpleegkundige vakbond. Ik wil ze toch een beetje steunen in hun strijd.

Passiebloem

Misschien is dat wel het probleem, dat deze acties niet genoeg opgemerkt worden?

Nogmaals passiebloem

Ik was te snel.
Dat op jouw school geen salarisindicatie is gegeven, verbaast me. Bij de opleidingen die ik heb gevolgd, werd dit altijd wel gedaan. Ging ervan uit dat dit overal zo was.

Celine07

Het was niet mijn bedoeling om je kotsmisselijk te maken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.