Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

gegrilde vis

gegrilde vis

27-02-2009 om 13:49

Werken zonder contract?

hallo.
ik werk bij een restaurant in omg rotterdam. ik werk gemiddeld zo'n 20-30 uur per week, maar heb geen contract. ik sta wel in loondienst ingeschreven (krijg ook loonstroken), en op 1 collega na (kok in opleiding), heeft niemand een contract. mag de baas dit zomaar doen?
groetjes van gegrilde vis.

Minet

Minet

27-02-2009 om 15:36

Ook mondelinge afspraken zijn nl. geldig. Het is alleen niet echt handig. Jij weet niet wat je rechten/plichten zijn, en jouw baas kan zich ook niet beroepen op afspraken met jou. Weet je wel hoelang je daar kunt werken? Is het tijdelijk? is het voor een aantal vaste uren per week?
Groejes, Minet

gegrilde vis

gegrilde vis

27-02-2009 om 15:54

Minet

het komende jaar kan ik daar zeker werken, met een minimum van zeker 15 uur per week. voor mij is het meer het punt, dat als ik ziek word, of er is iets met mijn kind, dat ik dan niks betaald krijg, maar ik begrijp van jou dat dit dus wel gewoon zo mag..

Nasha 1st

Nasha 1st

27-02-2009 om 20:05

Het heeft voor en nadelen

Voordeel is dat de werkgever ook niet kan laten zien dat er andere afspraken zijn, dat betekent dus als jij ziek bent, moet hij jou gewoon doorbetalen voor het minimale aantal uren dat je hebt gewerkt. Je kan aan de hand van je salaris laten zien dat er een bepaalde regelmaat is, dus als het tot een conflict komt, kun je dit aan de kantonrechter voorleggen.

Daarbij kan je werkgever nu ook niet zeggen dat je maar een jaar in dienst bent, aangezien dat niet op papier staat. Als er geen duidelijke mondelinge afspraak is gemaakt kan je zelfs zeggen dat je nu voor onbepaalde tijd in dienst bent.

Nog een voordeel, zonder schriftelijke overeenkomst kan je ook geen proeftijd afspreken, een proeftijd moet op papier staan, ontslaan in de proeftijd kan dus nu ook niet...

Nadeel is inderdaad, je hebt niks op papier staan, dus ook jij kan moeilijk iets bewijzen.

Rechtsvermoeden

Ik heb even geen artikel paraat en geen tijd om het op te zoeken, maar er is een wetsbepaling (of twee) die zegt 'als iemand gedurende een termijn van ... maanden persoonlijk arbeid heeft verricht gaan we ervan uit dat hij een arbeidsovereenkomst heeft, en om te zien hoeveel uur per week dat is kijken we naar het gemiddelde van de uren over de ,,, maanden voorafgaand aan de peildatum.

Baas is dus dom bezig, maar als zijn werknemers dat niet in de gaten hebben komt hij ermee weg.

Je hebt gewoon een arbeidsovereenkomst (al staat-ie niet op schrift) met alle rechten die erbij horen.

Groeten,

Temet

ishtar

ishtar

27-02-2009 om 22:04

Termijn en het wetsartikel

is 3 maanden. Dus dan het gemiddelde over 3 maanden.
artikel 7:610a en 610b

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.