Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Aatje77

Aatje77

31-10-2010 om 11:48

Wijziging peuterspeelzaal mag dit?

Hallo,

Even een vreemde titel want ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven.

Ons zoontje gaat vanaf april naar de peuterspeelzaal op di en vrij ochtend van 8.45 u tot 11.15 u. Op deze dagen werk ik niet. Op ma en do werk ik en gaat onze zoon naar een gastouder. Hiervoor ontvangen wij kinderopvangtoeslag.

Nu kregen wij na de zomervakantie een brief van de psz dat vanaf november de psz gaat vallen onder de kinderopvang. Dit houdt in dat de tijden worden uitgebreid (8.30 u tot 12 u) en de prijs dus veranderd. Het was eerst 20 euro per dagdeel per maand en wordt nu 5,60 euro per uur. Hiervoor kunnen we dan ook kinderopvangtoeslag aanvragen.

Ik dacht eerst dat ik gewoon kon kiezen of ik het wilde houden zoals het was dus 20 euro per dagdeel per maand of via kinderopvang. ik heb hierover ook met de organisatie gemaild en in eerste instantie werd ook toegezegd dat dit zou kunnen totdat duidelijk werd dat wij tweeverdieners zijn en nu blijkt het dus zo te zijn dat wij verplicht moeten kiezen voor het kinderopvang arrangement(zoals zij het noemen). Het speel arrangement (zelfde tijden alleen kost het dan gewoon 20 euro per dagdeel per maand) geldt alleen voor gezinnen met 1 verdiener).

Nu moet ik dus toeslag gaan aanvragen voor opvang op dagen dat ik niet eens werk, dit kan toch niet kloppen??
En het lijkt me ook dat dit niet mag, voelt een beetje als frauderen.

Weet iemand hoe dit zit?

Natuurlijk hebben we al (weer) een mail naar de organisatie gestuurd maar ik vraag me af of hier iemand weet of wij nu verplicht zijn om dit kinderopvang arrangement te pakken. En natuurlijk kunnen we gewoon die toeslag niet aanvragen voor de uren op de psz maar dan wordt het wel een heel duur grapje.

groetjes, Andrea

Minet

Minet

31-10-2010 om 15:10

Ja, dat mag

Er zijn al veel peuterspeelzalen die in de afgelopen 2 jaren deze constructie hebben bedacht. Het mag gewoon, en ja, als jij recht hebt op kinderopvangtoeslag mag de org. er vanuit gaan dat jij dus de volle mep betaald en vervolgens toeslag ontvangt.
Er zal een overgangsmaatregel zijn voor de ouders van kinderen die geen recht hebben op de kinderopvangtoeslag, die mogen nog tegen het oude tarief blijven.
Zolang de org. zich houdt aan de algemene voorwaarden, waarin staat welke termijn in acht moet worden genomen bij het wijzigen van de leveringsvoorwaarden, dan mag het dus gewoon.

Gerdina

Gerdina

01-11-2010 om 09:28

En wat ook mag

volgens mij (als het niet zo is, moet iemand mij maar corrigeren) is de toeslag aanvragen voor die uren. Volgens mij wordt er niet gekeken naar het aantal uren dat gewerkt wordt en of dat overeenkomt met het aantal uren opvang. Je kunt de toeslag aanvragen voor alle uren opvang als je maar tweeverdiener (of alleenstaande ouder) bent.

Astrid

Astrid

01-11-2010 om 11:41

Opvang als je niet werkt

Volgens mij staat er nergens dat je de uren moet afnemen op de dagen dat je allebei werkt. Toen mijn jongste nog naar het kdv ging nam ik vaak een dag extra af als ik een vergadering op mijn werk had van een uurtje, daarna ging ik lekker winkelen. Kind op het kdv. Ik betaal er toch voor? Het laatste jaar nam ik met grote regelmaat een dag af als ik gewoon zit had om wat voor me zelf te doen. Met zo'n bijna 4 jarige om je heen doe je niet veel.

En hoe zit het dan met mensen die op onregelmatige dagen werken? Een vriendin neemt elke dinsdag en donderdag af (flexibel is niet mogelijk), maar er zijn weken dat ze op die dagen niet ingedeeld wordt. Ze probeert dan te ruilen, maar het komt vaak voor dat ze dan zo'n dinsdag thuis zit met een kind op het kdv. En dan moet ze dus wel een extra dag kdv op haar kosten afnemen. Haar werk geeft maar 1 vaste werkdag per week.

Ik zou dus niet zo moeilijk doen, tenzij je er financieel echt bij inschiet.

Polly Shearman

Polly Shearman

01-11-2010 om 13:44

"daar betaal ik toch voor"

Nou nee dus!!! daar betaal je zelf maar een heel klein deel voor, en de staat het aller grootste deel.
Tenminste tot nu toe!
De wachtlijsten groeien en groeien, en jij bent lekker aan het winkelen terwijl jou kind een plek bezet houd op het kdv.
Dat vind ik dus het grote nadeel aan dit systeem, ik ga dus ook niet tekenen "handen af van kinderopvang" laat mensen idd maar eens zelf precies betalen wat ze aan opvang nodig hebben. Daarna zal je zien dat je niet meer heerlijk gaat winkelen een hele dag als je de volle mep moet betalen.
De psz behoort iets anders te zijn als opvang: meer schools, meer werkjes maken, ter voorbereiding op de basisschool. Dus ik vind het heel raar dat daar nu ineens kinderopvang van gemaakt word.
Ik zou je dagen wijzigen, Laat je kind naar de psz gaan op dagen dat je werkt, kan het gehaald en gebracht worden door de kdv! kijken of ze het dan allemaal nog steeds zo handig vinden.

groet, polly

Fianna

Fianna

01-11-2010 om 17:12

Polly

'laat mensen idd maar eens zelf precies betalen wat ze aan opvang nodig hebben'

Ik zou dan voor mijn 4 kinderen, voor 2 dagen creche voor 2 jongsten en 2 dagen BSO voor 2 oudsten per maand tegen de 1800 eu kwijt zijn. Mooi niet dat ik dat verdien met 2 dagen werken in de week! Ik ga dus ook niet winkelen in die tijd maar werken (normaliter dan) om rond te kunnen komen. Die toeslag is lang niet in alle gevallen een luxe!
Overigens denk jie heus dat de psz niet door de staat wordt betaald? Dat is hardstikke gesubsidieerd hoor! Maar in die tijd mag er dan wel gewinkeld worden? ;)

Astrid

Astrid

01-11-2010 om 18:01

Ik betaal, dus ik beslis of ik in die tijd werk

Toen ik destijds nog maar 1 kind had kon ik alleen een baan krijgen voor 2 dagen in de week. Dat was op woensdag en zaterdag. Ik moest op woensdag echt opvang hebben. Had niemand die mijn kind wilde hebben die dag. Alle kinderdagverblijven verplichtte mij om minimaal 2 dagen af te nemen. Ik had geen keus. Ik nam daarom maar de vrijdag er bij. Die vrijdag was ik dus gewoon vrij. Je kan dan inderdaad winkelen, maar toch betaal je ook toch wel schat ik 25,= aan eigen bijdrage voor die dag (ik tenminste wel). Zo goedkoop is dat winkelen dus niet.

Mijn schoonzus werkt freelance en haar kind gaat 3 dagen naar het kdv. Ze werkt vooral veel 's avonds omdat ze dan blijkbaar meer inspiratie heeft. Als kind op het KDV zit gaat zij dus soms ook naar vriendinnen o.i.d. Ik vind het dus onzin om te zeggen dat dit niet mag. Moet ze dan verplicht op die uren van het kdv werken? Dat is nou juist het voordeel van freelancer zijn.

Mijn basisschool kinderen blijven ook over op de dagen dat ik niet werk. Huis is op 5 min. afstand. Toch vind ik dit makkelijker en zij vinden dit prima. Hoef ik niet tussen de middag voor ze terug te komen. Het is nl. zo 12.00 en dan zit je net in een cafe met een vriendin en dan moet je weer naar huis.

Aatje77

Aatje77

01-11-2010 om 18:12

Allemaal....

Bedankt voor jullie reacties,

als ik het zo lees maakt het dus niet uit dat ik toeslag ga krijgen voor uren/dagen dat ik niet werk. Maar het voelt voor mij zo krom. ik krijg geld voor opvang die ik op die dag helemaal niet nodig heb.

Mijn kind gaat naar de psz om lekker met andere kinderen te spelen, niet omdat ik op dat moment opvang nodig heb.
Stel dat ik maar 4 uur per week zou werken dan kan ik dus mijn kind 36 uur per week naar de opvang brengen en het ook nog bijna geheel betaald krijgen ook nog?! Dat klopt dan toch niet??

en waar we ook bang voor zijn; krijgen we dadelijk niet op een gegeven moment een gigantische aanslag van de belastingdienst omdat we toeslag hebben gekregen waar we dan toch geen recht op hadden.

Aatje77

Aatje77

01-11-2010 om 18:30

Belastingdienst

Ik heb de belastingdienst maar gebeld en deze bevestigen inderdaad dat het aantal gewerkte uren en dagen niet van belang is of je wel of niet recht hebt op kinderopvangtoeslag. Al werk je maar 1 dag in het jaar dan heb je al recht op toeslag.

Fianna

Fianna

01-11-2010 om 19:05

Margot

Kan, maar ik denk dat dat eerder uitzondering dan regel is. Maar ik kan het mis hebben.

Muurtje

Muurtje

03-11-2010 om 12:19

Studeren ofzo

Inderdaad wordt nergens gecontroleerd op welke dagen je werkt en opvang hebt. Het totaal aantal uren, de totale kosten en het ontvangen salaris is hiervoor relevant.

Ik heb jaren 2 dagen kinderopvang (TSO en NSO) gehad op mijn vrije dag, zodat ik op die dag kon studeren. En als ik niets aan m'n studie hoefde te doen? Dan deed ik wel wat anders met m'n tijd en haalde ze op tijd weer op.

Groeten,
Muurtje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.