Home » Forum » Wow ineens baan kwijt en nu

Wow, ineens baan kwijt.. en nu?

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mare
Wow, ineens baan kwijt.. en nu?

Tussen nog onuitgepakte dozen vd verhuizing, gedoe rondom overlijden zwager (zie ander draadje) had ik maandag jl gesprek op werk. Ik dacht over voortgang, werkprocessen dus kwam met laptop etc aan maar gesprek kreeg heel andere wending.

Even achtergrond. Ben er in nov gestart. Is scale-up maar eigenlijk in start-up fase. 2 eigenaren, 3 zzp-ers er om heen voor administratieve zaken. Ik kwam om de boel goed op poten te zetten en klaar te zijn voor volgende fase want net bedrijf in buitenland erbij overgenomen. Week voor ik daadwerkelijk begon bleek dat een kaartenhuis waarbij ze enorm het schip in waren gegaan, eerste werkdag hoorde ik vooral het woord failliet :-(.

Maar.. schouders eronder. Goede start, werd de hemel in geprezen. Door de mannen, de zzp-ers waren minder blij want mijnkomst betekende minder uren-minder inkomsten. Vanaf het begin lijdzaam tegengewerkt door processen niet te volgen, niet op mail te reageren. Ook de mannen hielden zich niet aan afspraken: ik zou betalingen reguleren dus gaf aan exact wat betaald kon worden, waarop iedere keer ook andere rekeningen ook meegenomen werden. Wat er bv voor zorgde dat de huur niet afgeschreven kon worden want niet genoeg saldo. Het begon dus al wat stroever te lopen.
Door de lastige financiële situatie (steeds spannend of salaris wel betaald kon worden) ben ik uitsluitend met financiën bezig. Niet mijn expertise, vind ik ook niet leuk.

Dus toen baas 1 maandag begon met, zo, hoe gaat het hier en ben je nog gelukkig, heb ik eerlijk geantwoord dat a) het met het bedrijf niet goed ging en b) ik van huidige inhoud werk ook niet gelukkig werd.
Waarop werd gezegd: dat zien wij ook dus we denken dat we uit elkaar moeten gaan. Je hebt grote waarde maar wij hebben nu iemand nodig die gewoon financieel medewerkster is, en voor joiw salaris kunnen we een ander fulltime daarop inzetten.
Ik was met stomheid geslagen, die zag ik niet aankomen. In alle eerlijkheid (tegen jullie, niet hen): ik had wel al een sollicitatie de deur uitgedaan omdat ik ook wel zag dat het niet goed ging én ik het werk echt niet leuk vond. Ik wilde echter in alle rust zoeken tot ik een andere baan had - en als 60+ met best aardig salaris is dat niet zomaar het geval.

Ik heb ook meteen gezegd dat het voor mij wat te snel ging, dus afgesproken as. maandag verder te praten.
Ik ben gewoon verder gaan werken maar in mijn hoofd maalde het natuurlijk. ‘s Avonds thuis ze nog gemaild dat het mij rauw op mijn dak viel, en dat ik dat even moet verwerken dus rest vd week vanuit huis werk.

Sindsdien maalt het. En heb ik nog wat gesolliciteerd maar eigenlijk passen die banen niet goed (afstand, of uren, of werk). Beetje paniek, want net ander huis gekocht dus hypotheek op ons beider salaris. En ook al werk ik al 40 jaar, tegenwoordig heb je maar 24 maanden recht op WW en dat is maar 70%...
Ik weet wel iets maar fijn als jullie meekijken, ik zie de volgende opties:
- ik geef aan niet akkoord te gaan met ontbinding, en blijf ‘gewoon’ doorwerken. Dan moeten zij ontslag aanvragen voor mij, bij kantonrechter? Of UWV? Hoe lang duurt zo’n procedure? Heb je dan nog recht op wat doorbetaling? Maw. hoe lang kan ik dan nog rekenen op mijn reguliere salaris?
- ik ga akkoord met een vaststellingsovereenkomst. Wat is, gezien mijn korte dienstverband reeël qua termijn? En werk je dan door of word je vrijgesteld van werk zodat je kunt solliciteren?

Zie ik nog iets over het hoofd?
Enfin, piekerdepieker.
Alvast dank!

Mare

Ad Hombre
Wat had je verwacht dan?

Sorry hoor, maar ik zou dat een heel moedige stap vinden. Ik weet niet wat je hiervoor deed, maar stel dat dat een vaste veilige baan was, op jouw leeftijd overstappen naar een 'start up' is nogal een waagstuk.

Zo'n waagstuk kan goed uitpakken en slecht en dat heb je dan toch vooral aan jezelf te danken.

" ik had wel al een sollicitatie de deur uitgedaan omdat ik ook wel zag "

Waarschijnlijk zagen zij dat ook wel aan jou.

"als 60+ met best aardig salaris is dat niet zomaar het geval."

"Beetje paniek, want net ander huis gekocht dus hypotheek op ons beider salaris."

Je bent echt een thrill seeker, en dat op jouw leeftijd ;-)

Heb je geen rechtsbijstandsverzekering?

Alkes
hypotheek

Als je als 60plusser een huis koopt op je salaris, dan neem ik aan dat de bank dat slechts voor max 6, 7 jaar heeft meegenomen. Daarna zullen ze uit zijn gegaan van je pensioen. Dat is natuurlijk nog steeds een paar jaar doorbijten, maar wie weet is het met zuinig beleid te doen. Ik zou daar niet zo van in paniek raken
Verder ben ik het met Ad Hombre eens, je hebt ook als 60plusser een overstap gemaakt naar een startup bedrijf. Dat vind ik best een stoer besluit. Maar ik neem aan dat je ook wel hebt gezien dat het enig risico meebracht. Of was het salaris zo aantrekkelijk?
Een vaststellingovereenkomst is een overeenkomst waarbij de werkgever het initiatief neemt het dienstverband te beeindigen en jij daarmee instemt. Die is op zich niet aan een termijn gebonden. De eventuele ontslagvergoeding is wel gebaseerd op aantal dienstjaren. Voorzover ik kan overzien moet je minstens een jaar gewerkt hebben om in aanmerking te komen voor een ontslagvergoeding
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/hoe-h...

Alida
Ik zou nergens op rekenen

gezien de slechte financiële situatie van het bedrijf. Je kunt nog zoveel rechten hebben, van een (failliete) kale kip kun je niet plukken. Dus inderdaad zsm een nieuwe baan zien te vinden. En verder niet in paniek raken, dat levert over het algemeen niks op behalve stress, en die heb je al genoeg (gehad) en is uitermate ongezond.
Ik zou in jouw geval denk ik in overleg gaan met 'de mannen' en een aanbod neerleggen. Bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst met een termijn van 2 maanden (en dus 2 maanden salaris). Door zo'n vaststellingsovereenkomst staat zwart op wit dat je ontslag niet verwijtbaar is en daardoor behoud je je recht op WW.
Ik denk dat je een tijdelijk contract hebt? Half jaar? Dan is een ontslagvergoeding ook al niet iets vanzelfsprekends. Met maximaal 3 of 4 maanden zijn ze dan sowieso van je af, dus dat zijn hun maximale kosten. Vandaar mijn voorstel om er nog 2 maanden van te maken. Maar voor alles geldt dus dat er wel geld voor moet zijn, en dat betwijfel ik sterk.
Je kunt natuurlijk altijd proberen via rechtszaken je geld alsnog te krijgen, maar ik denk dat je je verlies moet nemen. Eens met Ad wat dat betreft, je hebt een enorm risico gelopen en helaas verloren. Cut your losses.

Alida
En natuurlijk

heel veel sterkte. Je krijgt het wel flink voor je kiezen... Hopelijk keert binnenkort de rust weer een beetje terug.

Yaron
Ontslagvergoeding

De regeling voor ontslagvergoeding (transitievergoeding) is sinds 1 januari behoorlijk gewijzigd, zelfs bij een kort dienstverband heb je er al recht op. Ik zou dit goed uitzoeken voor je ergens voor tekent. En inderdaad snel op zoek naar een andere baan.

Mare
Vast contract

gekregen bij start, dat was een voorwaarde van mijn kant.

Eens overigens dat er een zeker risico in zit te starten bij een scale-up (bestaan al 5 jaar overigens), door overname zouden ze nu een flinke groei doormaken, meer mensen aannemen etc. Door misgaan overname buitenland stortte dat kaartenhuis dus in.
Dus ja, gelijk dat daar een risico in zat. Leek me geweldig om nog 1 keer (al eerder gedaan) zo’n bedrijf mee helpen groeien, bouwen, en dan over jaar of 5 stoppen.

Ik ben er in salaris zelfs op achteruitgegaan, geen pensioenbijdrage (meer) ook. Hadden afspraak dat we na 6 mnd in gesprek zouden gaan, en dat dan salaris naar hoger niveau zou gaan, pensioenregeling zouden starten etc. Not gonna happen nu dus.

Vwb berekening hypotheek tov rest werkende jaren: ik zou nog ca 5 jaar ‘moeten’. De 1e twee jaar dus WW (70%). Daarna schijnt er voor 60+ een regeling te zijn zodat zij toch nog 70% van basisinkomen krijgen. Moet ik even nazoeken, maar geen vetpot.

Weet niet of het goed is te gaan voor vaststellingsovereenkomst met bv 2 maanden doorbetaald, of niet akkoord gaan en hen ontslag laten aanvragen. Bij dat laatste scenario worden het wel zware (werk-)maanden :-(
N is bij vaststelling dan zo dat je nog wel door moet werken, of wordt je vrijgesteld van werk?

Alida
Dat kun je samen overeenkomen

Ik werd destijds bij een periode van 2 maanden tot einde contract de laatste maand vrijgesteld van werk zodat ik volop kon solliciteren.

Dat je een vast contract hebt maakt jouw uitgangspositie wel heel anders dan ik hierboven aannam. Maar toch blijft overeind dat je van een kale kip niet kunt plukken. Jij hebt (neem ik aan) zicht op de financiële positie van het bedrijf, dat kan je helpen met het bepalen van je strategie. Ik zou contact opnemen met een arbeidsjurist. Er is heel wat veranderd de laatste tijd op het gebied van ontslagwetgeving, dus laat je bijstaan door iemand met kennis van zaken.

Ad Hombre
Vervroegd pensioen?

Je kunt ook nog kijken of je met je 60+ geen vervroegd pensioen kunt opnemen.

https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/

Sydney
Mwa

'zelfs bij een kort dienstverband heb je er al recht op'

Het gaat om 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar, dus daar zou ik niet te veel van verwachten.

Hanny61
Vaststellingsovereenkomst

Is een mogelijkheid. Er is hierboven al duidelijk aangegeven wat deze inhoudt. Met een vaststellingsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer van alles afspreken. Wanneer het ontslag in moet gaan, eventueel vrijstelling van werk en ook een ontslagvergoeding, hoger dan het wettelijke bedrag, is mogelijk. Let wel op de wettelijke opzegtermijn, daar zal de UWV rekening mee houden bij het uitkeren van de WW.
Ontslag aanvragen bij rechter of UWV is een relatief tijdrovend traject met een onzekere uitkomst. Uiteindelijk is er niet echt een dossier opgebouwd.
Voor nu zou mijn advies zijn om af te wachten waar je werkgever mee komt, hoe hij e.e.a. zou willen regelen. Vraag vervolgens bedenktijd, teken niets en ga ook mondeling niet akkoord. Vraag het voorstel op papier en laat er een jurist naar kijken. Succes!

Mare
Vaststellingsovereenkomst

lijkt idd beste manier.
Druk wordt nu erg vervelend opgebouwd. Gisteren op mn vrije dag gebeld door 1 vd mannen. Die ‘had gehoord’ dat ik een mail had gestuurd (‘maar je weet ik lees mijn mail nooit’) en wilde reageren. Gaf aan dat hij niet wist dat andere baas ging zeggen we moeten maar uit elkaar. Aangegeven dat ik dat wat lastig te geloven vond. Hij stuurt erg aan op dat ik toch ook niet happy ben zo, en ergens anders... Ik denk dat ze hopen dat ik opzeg, of akkoord ga met die 1 maand opzegtermijn.

Hij bleef maar hameren dat het zo niet werkt, het werkt niet, en als het niet werkt... Gevraagd wát er in hun ogen dan niet werkt, en dat ik juist had begrepen dat het om de financiële situatie ging. Ja dat ook. ?
En nu weer aan het werk komen er vervelende mailtjes binnen waarin wordt geïmpliceerd dat ik nalatig zou zijn geweest (terwijl ik kan bewijzen dat ik een collega had gevraagd dat over te nemen ivm mijn verhuizing).
Kortom, het gaat een heel vervelende kant op. Zit hier met pijn in mijn buik achter mn laptop. Wel thuis, trek het niet om nu naar kantoor te gaan.

Ben niet zo’n ziekmelder, maar moet zeggen dat ik dat nu toch wel overweeg. Loop de hele dag met stress, huilerig en slaap heel slecht. Steeds mee bezig.
Maandag hebben we vervolggesprek. Zie ik enorm tegenop.
Hoop dat ze reeël zijn en met 2 maanden komen en (deels) vrijstelling van werk. En dan zsm weg daar. Wat een deceptie..

Flavia
niet alleen

misschien moet je maandag niet alleen naar dat gesprek gaan.
Het bedrijf is klein dus ik verwacht niet dat er een vertrouwenspersoon is aangesteld.
Maar misschien een partner of een vriend(in) die meekan. Liefst een met wat ervaring op dit gebied.

Nu hoop ik voor je dat je lid bent van een vakbond want zij kunnen je helpen bij dit soort procedures.

Ginny Twijfelvuur
Tuurlijk is het vervelend

Want ze willen je weg hebben. Dus wordt er aan psychologische oorlogvoering gedaan.

Ik zou inzetten op 3 maanden. Misschien dat je uiteindelijk wegloopt met 2 maanden. Maak het ze niet te makkelijk!

Rosie
Wellicht ten overvloede, maar...

Doe aan dossiervorming! Communiceer alleen nog per mail en sla alles op. Als je een gesprek hebt, neem dan iemand mee en sta er op dat je het opneemt voor eigen gebruik. Het heeft mij enorm geholpen in een soortgelijke psychologische oorlogvoering waarbij leugens en het niet meer uitbetalen van salaris niet werden geschuwd.

Hanny61
Goeie tip

Van Rosie. En inderdaad, neem iemand mee.

Sinilind
Iemand mee inderdaad

Bij mijn vorige werkgever werd de druk ook opeens opgebouwd op zo'n vervelende manier. Ik ben inderdaad.met een vertrouwenspersoon gegaan naar de gesprekken.
Ga niet alleen en neem.het op! Echr, het is niet te geloven wat werkgevers soms opvoeren om.van een werknemer af te komen als er opeens financiele problemen zijn of wisseling van koers in het bedrijf.
Sterkte
Sini

Jurist
Juridisch advies

Ik ben jurist maar niet gespecialiseerd op arbeidsrechtelijk terrein.

Ik zou je dringend willen adviseren eerst juridisch advies in te winnen.

Verder komt het vaker voor dat de werkgever jouw kosten voor een advocaat betaalt, maar dat moet je dan verlangen bovenop de vergoeding die je wilt hebben.

Weet dat ze je sowieso niet zomaar kunnen ontslaan, dus dat zij je echt wel wat moeten betalen om jouw akkoord te krijgen.

Ik zou in het gesprek alleen vragen hoe zij het zien, maar zelf aangeven dat je gewoon wilt werken (je moet je beschikbaar stellen om je werk te doen ook al heb je er geen zin in, strategisch moet je dat wel zeggen), een contract voor onbepaalde tijd hebt etc etc. Als zij een heel goed voorstel doen, dan wil je het misschien overwegen.

Reageer ter plekke niet op het voorstel maar vraag of ze het op papier zetten, ook voor wat betreft het vergoeden van jouw advocaatkosten en datum einde dienstverband (ik weet niet hoe het zit maar volgens mij moet de opzegtermijn (2 maanden?) daarin meegenomen worden anders ben je je ww kwijt). En natuurlijk wat je meekrijgt. Oja en vrijstelling van werk om te solliciteren. Niet eisen (want jij wilt gewoon blijven werken), maar je vraagt vriendelijk dat ze bij een goed aanbod dat vast ook erbij zetten?

Eis dat ze het op papier zetten (kunnen ze je mailen) en reageer niet. Ga erover nadenken met een gespecialiseerde jurist/advocaat die ernaar kijkt.

Als ze echt rot gaan doen, meld je je ziek. Gewoon doen. Schandalig gedrag om opeens ook over je functioneren te beginnen.

Belangrijkste: voor je erheen gaan even met een arbeidsrechtadvocaat bellen om even te horen hoe die jouw positie inschat, wat die adviseert en dat je geld probeert los te peuteren en dan die advocaat kunt i schakelen op kosten van hen.

Belangrijkste is: ww veiligstellen en zo hoog mogelijke vergoeding.
En vastleggen wanneer je het geld krijgt. Meteen bij einde dienstverband, niet pas een maand later. Ik weet niet of het kan, maar evt opnemen datals het geld niet overgemaakt is, het dienstverband gewoon doorloopt.

Bij niet betalen reguliere salaris of faillissement meteen bij UWV melden, krijg je volgens mij 6 weken doorbetaald en krijg je ook ww.

rode krullenbol
En wat er ook gebeurt ...

Laat je niet verlokken tot gedrag dat grond voor ontslag kan zijn.

Sterkte met deze rottige situatie!

Rode krullenbol

Mare
Update...

... maandag jl. dus vervolggesprek. Ik heb er uiteindelijk niet voor gekozen om meteen iemand mee te nemen, maar goede vriendin met ervaring (o.a. als directeur van een organisatie) was in de koffiezaak om de hoek, klaar om - bij een appje van mijn kant - aan te schuiven.
Gesprek begon slecht, met duidelijk ongemak van beide mannen. Baas 1 begon met ‘nou zoals vorige week afgesproken is het beter als we uit elkaar gaan, dus we gaan nu afspreken hoe’. Dus ik ben hem in de rede gevallen om te zeggen dat nee, jullie gaven aan van mijn vaste contract af te willen, ik was daar compleet door overvallen.
En heb ook meteen gezegd dat ik het heel ongemakkelijk én scheef vond dat ik alleen tegenover 2 zat. Daarop ging 1 weg.

Lang verhaal kort: het ging heel erg moeizaam. Ik bleef gelukkig wel (uiterlijk) kalm, zei weinig en liet hem praten. Uiteindelijk vroeg ik hoe hij nu eea voor zich zag. Hij kwam eerst met per 1 mei uit elkaar, en ik tot die datum doorwerken. Ik ging daar niet op in natuurlijk. Toen kwam hij met de transitievergoeding (voor mij 1/3 van 1/4 dus rond de 300 bruto) en wel gewoon doorwerken, en heb aangegeven dat ze dan via de kantonrechter moesten wat mogelijk lang en tijdrovend was. Ik wilde inmiddels (ook fysiek) alleen maar wég.
Uiteindelijk kwam hij met voorstel per 1 mei uit elkaar, met laatste maand vrijstelling van werk.
Ben naar huis gegaan om na te denken. Tegenvoorstel gedaan, en we zijn uitgekomen op per 1 mei ontbinding contract, tot die tijd volledige doorbetaling én vanaf as. maandag vrijstelling van werk. Ik heb zelf de vaststellingsovereenkomst opgesteld, en deze laten checken door jurist. Baas is akkoord met de inhoud. Ik maak alleen deze week nog een overdrachtsdocument, en as. vrijdag lever ik sleutel, laptop etc in.

Ik ben vooral ontzéttend opgelucht. Nooit meer daarheen.. zo fijn.
Grote teleurstelling natuurlijk, maar zoals 1 van jullie al zei ‘cut your losses’. Ik ben druk aan het solliciteren; heb vrijdag een 2e gesprek ergens, en 1e week maart een ander gesprek. Vanmiddag een call als kennismaking, en volgende week een koffie met een bedrijf waar ik destijds solliciteerde maar dus (verkeerd..) koos voor deze.

Gesprekken zeggen nog niks, maar het is wel echt fijn want mijn zelfvertrouwen heeft hier een fikse deuk van opgelopen.
Dank voor steunende reacties en goede adviezen!

Sydney
Netjes Mare

Dat heb je goed gedaan! Nu rustig de tijd nemen om te solliciteren. Komt vast goed.