Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ww uitkering, werkgever heeft geen ww premie afgedragen.

Wie kan me helpen.
Mijn man zit in de ww.
Zijn werkgever heeft geen ww premie betaald blijkt.
Nu komt mijn man verkort in de ww.
Zou dit zomaar kunnen?

Flavia

Flavia

28-12-2020 om 21:26

Vakbond?

Heb je al contact met iemand van de vakbond?
Kent je man 1 van de kaderleden van zijn vorige bedrijf die zouden het ook kunnen vragen. Bestaat het bedrijf nog, dan is helemaal belangrijk dat hij het aankaart zodat de or het uit kan zoeken.

Vicky

Vicky

28-12-2020 om 21:37

Kikki39 (ot)

Wat heb je toch altijd bijzondere vragen ...

Kikki39

Kikki39

28-12-2020 om 21:46 Topicstarter

Huh?

Wat is hier bijzonder aan?

We zijn geen lid vd vakbond.
Het was een eenmansbedrijf en die heeft de premie niet betaald.

Kikki39

Kikki39

28-12-2020 om 22:10 Topicstarter

Dit hadden wij ook gelezen.
Maar vanuit de UWV kregen we nu een brief dat dit dus niet zo is.

juf Ank

juf Ank

28-12-2020 om 22:33

vicky

Heb je nou het idee dat jouw commentaar iets toevoegt?

Lotte

Lotte

28-12-2020 om 23:39

rechtswinkel

Ik zou als ik jou was juridisch advies gaan inwinnen. Bij de rechtswinkel, juridisch loket of via je rechtsbijstand verzekering. Of anders zelf (misschien via de link van vlinder) .
Want volgens mij heb je gewoon recht als je daar wit werkte. Je zou ook nog contact kunnen opnemen met de ombudsman.

heb je loonstrookjes en een arbeidscontract?

Heb je loonstrookjes en een arbeidsovereenkomst? Maak bezwaar tegen de beslissing van het UWV en gebruik die loonstrookjes en arbeidsovereenkomst als bewijsstukken. Dat je ergens recht op hebt, betekent niet dat het UWV dat weet (en kan controleren) dat je daar recht op hebt en dat je dat automatisch vanzelf krijgt.

Heb je geen loonstrookjes en geen arbeidsovereenkomst? Dan moet je echt rechtshulp inschakelen. Ja, in theorie zou je recht hebben op WW als je kunt aantonen dat er sprake was van werknemerschap. Maar zonder arbeidsovereenkomst is er grote kans dat het ontslag niet rechtsgeldig was. En dat is dan weer reden voor UWV om de WW af te wijzen. Dus als er geen arbeidsovereenkomst, laat je echt adviseren door een jurist wat je naar het UWV toe wel/niet kunt doen en wat je naar de ex-werkgever toe kunt doen. En zoek ook meteen uit wat voor vervelende verrassingen met de belastingdienst je straks gaat krijgen!

Flavia

Flavia

29-12-2020 om 06:32

En wordt lid van de vakbond, dan kun je deze vragen gelijk kwijt en zij kunnen je in het hele proces bij staan.

Voor alle anderen: geef je kind bij de eerste bij baan het lidmaatschap kado. (Kost ongeveer € 2,25 per maand tot ze afgestudeerd zijn)

Vicky

Vicky

29-12-2020 om 07:15

Juf Ank

'Heb je nou het idee dat jouw commentaar iets toevoegt?'

Het was geen commentaar, het was verbazing.

Vicky

Vicky

29-12-2020 om 07:16

Overigens

Zou het kunnen dat je man verkorte ww krijgt omdat hij maar kort bij die werkgever in dienst was?

Vicky

Vicky

29-12-2020 om 07:18

Kikki39

'Een voorbeeld.
Jeroen wordt werkloos en vraagt een WW-uitkering aan. Bij de aanvraag blijkt dat zijn werkgever al een halfjaar lang geen premies heeft afgedragen omdat hij daar geen geld voor had. Jeroen heeft gewoon recht op een WW-uitkering.'

https://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen-sociale-zekerheid/werkloosheidswet/artikelen/wanneer-ben-ik-verzekerd-voor-werkloosheid/

Kikki39

Kikki39

29-12-2020 om 09:08 Topicstarter

Bedankt

Hij gaat het allemaal uitzoeken.
Dat laatste voorbeeld hadden we ook gelezen, wij dachten dat UWV dit bepaald dat dat dan vaststaat.

Vicky waarom verbazing? Wij kregen gisteren deze brief en dan schrik je wel even en dan gaan we zelf zitten zoeken, maar komen er niet uit. Dan vraag ik het hier, is dat zo bijzonder, daarvoor is een forum toch?

Kikki39

Kikki39

29-12-2020 om 09:09 Topicstarter

Hij

Heeft 25 jaar gewerkt, maar 2 jaar bij deze werkgever

Isella

Isella

29-12-2020 om 09:16

Rot zeg

Nou, dat is ook geen fijne brief om het jaar mee uit te gaan. Syboor heeft al goed advies gegeven. Met loonstrookjes kun je dingen bewijzen. Sterkte met het regelen.

Vicky

Vicky

29-12-2020 om 10:01

Kikki39

'Vicky waarom verbazing? Wij kregen gisteren deze brief en dan schrik je wel even en dan gaan we zelf zitten zoeken, maar komen er niet uit. Dan vraag ik het hier, is dat zo bijzonder, daarvoor is een forum toch?'

Nou, dit is natuurlijk een forum voor ouders, met (vooral) vragen over opvoedzaken. Ik zou zo'n vraag niet hier gesteld hebben, maar bij een juridisch loket. Vandaar mijn verbazing.

Maar blijkbaar mag je hier zelfs je verbazing niet meer uitspreken zonder dat er meteen wannabee-moderators op je nek springen. Heel apart, aangezien hun reacties ook niet on topic zijn.

vlinder72

vlinder72

29-12-2020 om 11:12

sv loon

heb je al gekeken bij het sv loon? Staat die werkgever er wel tussen? het lijkt er namelijk meer op dat de werkgever van je man nooit officieel werkgeverslasten heeft afgedragen.

In dat geval zie het uwv de dienstbetrekking van je man niet en krijgt hij daardoor een korting.

denk ik ook

Ik vermoed dat Vlinder het bij het rechte eind heeft. Maar je man heeft in principe recht op WW als hij kan aantonen dat hij gewerkt heeft, ook al heeft de werkgever geen premie afgedragen.

Je man moet als de donder een gespecialiseerde rechtshulpverlener in de arm nemen. En hij moet zorgen dat er tegen deze beslissing van het UWV tijdig - dat is binnen zes weken - bezwaar wordt gemaakt. Door zijn rechtshulpverlener als hij die dan al heeft, en anders moet hij het zelf doen.

Groeten,

Temet

Kikki39

Kikki39

31-12-2020 om 18:40 Topicstarter

Blijkbaar

Is dat niet zo. Hij ja aantonen dat hij er gewerkt heeft, maar als werkgever premie niet heeft betaald heb je een probleem en krijg je niks, dit zegt het UWV.
Rechtshulpverlener gaan we kijken en bezwaar heeft hij gemaakt.
Bedankt

Vicky, ik ben eigenlijk verbaasd dat jij verbaasd bent. Dit forum bij werk/recht bestaat denk ik voor 80 procent uit vragen die niks met kinderen te maken hebben, wat is het probleem? Daarbij schrikken wij als we zo'n brief binnen krijgen en wil ik meteen antwoord, en ik dacht stel iemand ons kan helpen, alleen maar fijn.

Kiki

Wie verzekerd is voor de ww, heeft recht op uitkering. Of iemand verzekerd is voor de ww hangt af van de aard van de arbeidsverhouding. Is dat een arbeidsovereenkomst in de zin van de ww, dan bestaat recht op uitkering, ook al zou de werkgever geen premies hebben afgedragen.

Als iemand bij het UWV iets anders heeft verteld, is die persoon niet goed geïnformeerd.

Wel kan het erg lastig worden om vast te stellen hoe hoog de uitkering precies moet worden. Zelf heb ik ooit eens iemand bijgestaan in een bezwaarzaak over de Ziektewet. Ook daar was geen premie afgedragen. In bezwaar konden we aantonen dat de man recht had op een ZW- uitkering. Maar het uitrekenen van de hoogte van die uitkering duurde vervolgens ongeveer drie keer zo lang als die bezwaarzaak had geduurd ☹.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.