Home » Forum » Zelf huis verkopen alleen makelaar voor onderhandelencontract

Zelf huis verkopen: alleen makelaar voor onderhandelen&contract?

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mare
Zelf huis verkopen: alleen makelaar voor onderhandelen&contract?

Wij gaan ons huis verkopen. Heerlijke, ruime 2-onder-1 kapper, wordt voor ons nu kinderen uit huis zijn te groot.
Is in nieuwbouwwijk die 10 jaar geleden werd opgeleverd, vnl eensgezinswoningen, weinig 2-onder-1 kappers. Grote school midden in de wijk.
Omdat we vermoeden dat onze doelgroep misschien wel hier woont, willen we eerst zien of daar al geïnteresseerden tussen zitten. We hebben dus foldertjes gemaakt en zijn gaan flyeren in onze wijk, met het idee: die gezinnen zijn afgelopen jaren gegroeid maar willen niet weg uit de wijk. We hebben binnen en paar uur 5 serieuze reacties van belangstellenden, echt superleuk.

We gaan een open dag inplannen, met per stel bv een half uur. Mijn man heeft informatiesheets opgesteld met info.
Het zou zo maar kunnen dat hier al iets uitkomtt, en dat we dus het hele (of halve) makelaarstraject niet ingaan, en dat is dijn want die courtage zou op zo’n 7/8.000 euro uitkomen, en dat geld kunnen we heel goed gebruiken voor ons nieuwe huis.
Wel zouden we het fijn vinden om het laatste stuk uit handen te geven, dus de onderhandelingen en het opstellen vd contracten. We willen daar geen foutein maken.
Nou ben ik al druk aan het googlen. Ik kom wel deeldiensten tegen, maar die zijn toch allemaal weer met plaatsing op funda, foto’s etc. Dat hebben we nou juist weer allemaal zelf gedaan.
Heeft iemand hier zelf zijn huis verkocht, of weet of makelaars ook alleen voor het laatste stukje in te zetten zijn?

Ben benieuwd, dus hoor het graag!
groet,
Mare

Ginny Twijfelvuur
Onderhandelen

Wij hadden iets soortgelijks en konden met een lagere courtage toe.
Waarschijnlijk nog teveel betaald, want zoveel werk heeft een makelaar er dan niet meer aan. Maar toch.

Wij kwamen uit op 1% courtage geloof ik. Als je het exact wil weten duik ik wel even in de papieren.
Als je dat doet is het handig om die vraag bij meerdere makelaars uit te zetten, het kan namelijk best nog wel schelen. En let ook goed op of de courtage dan incl. of excl. btw is.

M Lavell
waarom zou je?

Je kunt het ook helemaal alleen toch?
Wat denk je dat een makelaar precies toevoegt?
Onderhandelingen zijn er niet. Hooguit over de prijs maar dat is zo moeilijk niet: je vraagt x, er wordt x of een beetje minder geboden, je zegt ja of nee.
Contracten zijn ook niet moeilijk en bovendien gewoon online te vinden.
Als het goed is heb je zelf ook nog het contract van het huis dat jullie nu hebben.
https://www.eigenhuis.nl/eigen-huis-kopen/koopovereenkomst-tekenen/model...

Fransien
Notaris

De notaris doet ook een hoop. Bij de aankoop van ons eerste huis heeft de notaris de koopakte voor ons nagekeken en uitgelegd, zat bij de prijs in.

Marijne
Meerdere partijen

Als je vijf serieuze kandidaten hebt, kun je met alle vijf onderhandelen over de prijs en dan kies je de hoogste bieder uit. Of je laat ze allemaal een bod uitbrengen voor een bepaalde datum en tijd en kiest de hoogste.

Ad Hombre
Zelf doen

Gewoon ook zelf doen. Misschien heeft de koper zelf wel een makelaar die kan helpen. Onderhandelen is echt niet zo moeilijk. Wat Lavell zegt en gewoon een modelcontract downloaden en samen invullen/ondertekenen.

Wil je dat toch uitbesteden, bel dan gewoon een makelaar en leg hem je probleem voor. 7000 is echt belachelijk veel. Voor nog geen 1000 EUR heb je een makelaar die alles doet behalve rondleiden.

Dymo
notaris

Ik heb ooit mijn appartement verkocht aan een vriendin. We zijn het samen eens geworden over de prijs en hebben toen een notaris gevraagd om het papierwerk in orde te maken. We waren er allebei heel tevreden over.

Tine Winkel
VEH

Vereniging Eigen Huis heeft veel documenten op hun site staan, daarmee en de informatie van de notaris- vgm kom je er daarmee wel.

Juul
Zelf gedaan

Ik heb mijn huidige huis net verkocht en heb het zelf gedaan. Dat was ik eerste instantie niet eens van plan. Maar omdat mensen al wisten dat ik mijn huis te koop zou gaan zetten werd ik benaderd door een stel dat het wilde kopen. Ik heb wat informatie ingewonnen bij vereniging eigen huis en besloten om het gewoon zelf te doen. Gewoon ook hun standaard koopcontract gebruikt. De kopers hebben een notaris gekozen en die doet de rest. Ik denk dat ik het nooit meer via een makelaar doe :)

Paddington
Vorig jaar

ook zelf gedaan. Via Marktplaats zelfs.

De woning werd verhuurd en de huurders gingen eruit. We wilden niet in de periode dat de huurders er nog inzaten erg veel kijkers toelaten en dat dus in samenspraak met de huurders in eigen hand houden. Vandaar via Marktplaats. Binnen een maand verkocht.

Voorbeeld van een contract via vereniging eigen huis geregeld en uiteindelijk viel het ons erg mee. Een paar uur werk en een flinke courtage uitgespaard.

Ad Hombre
Paddington

Via Marktplaats? Asociaal gewoon ;-)

Nou moeten wij huizenkopers ook nog Marktplaats in de gaten houden...
Gebruik gewoon net als iedereen funda! (op OO plaatsen mag natuurlijk ook)

Mare
We doen het zelf!

Hadden dat eigenlijk niet overwogen, maar na jullie reacties en blik op documenten VEH besloten het inderdaad zelf te gaan doen!

Hebben open dag gemeld aan de belangstellenden, en wat verdere info gestuurd met de vraagprijs van 549.000. Drie stellen haken af omdat die hoger was dan verwacht. Dat verrast ons weer, de verkoopgeschiedenis van vergelijkbare woningen is toch helder. Wij kochten het (toen nieuw) 10 jaar geleden voor 486.000 en hebben vervolgens nog ruim 50.000 geïnvesteerd aan keuken, badkamer, stucwerk, houten vloer, tuinaanleg...

Maar goed, de kijkers die komen zijn heel enthousiast.
Ik kreeg ook nog een tip om bureaus te benaderen die op zoek zijn naar huizen voor expats. We wonen in Kudelstaart, gemeente Aalsmeer. Dus bij Amstelveen en Schiphol in de buurt, waar veel buitenlandse bedrijven zijn gevestigd. Ga ik ook even kijken of ik iets van kan vinden.

Mooie suggestie van Ad Hombre, maar we proberen het eerst zonder Funda met flyeren in de buurt (gisteren weer 2 uur gelooen en handen opengehaald aan sommige brievenbussen). Ons huis is dus nog niet online vindbaar, maar mocht je iemand weten die interesse heeft in een heerlijke ruime, lichte 2-onder-1 kapper, ruime onder architectuur aangelegde tuin met grote houten vlonder aan het water, 4/5 slaapkamers etc.: ze kunnen mailen naar (emailadres verwijderd door forumbeheer)

Fijne Pasen!
Mare

M Lavell
Successen uit het verleden

Mare " Dat verrast ons weer, de verkoopgeschiedenis van vergelijkbare woningen is toch helder."
Eh, misschien lijkt dat zo, maar successen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Makelaars zijn in een vlakke of dalende markt (en dat is het) vaak te optimistisch over de prijs.
"Wij kochten het (toen nieuw) 10 jaar geleden voor 486.000 en hebben vervolgens nog ruim 50.000 geïnvesteerd"
Toch mag je niet zomaar die optelling maken.
"Drie stellen haken af omdat die hoger was dan verwacht. "
Wat hadden ze verwacht?
Heb je het daarover gehad? Dat is wel belangrijk om te weten. Dat kan in je prijs meewegen.

tsjor
Marktplaats

Ik heb mijn huis gekocht via marktplaats. Bijna 15 jaar geleden. Het stond toen al 2 jaar te koop en ik was de eerste die kwam kijken. Mensen hadden een soort financieel adviseur als makelaar. Die man wist echt niets. Ik was onzeker vanwege de bijzondere verkoopwijze: is er iets bijzonders aan de hand met het huis? Ik heb toen een aankoopmakelaar aangezocht die met mij het huis is doorgelopen, gewezen heeft op bijzondere situaties, de onderhandelingen heeft gedaan en op die manier zijn eigen geld ruimschoots heeft terugverdiend.
Toen zat de markt heel anders in elkaar. Nu is het een verkopersmarkt: je kunt vragen wat je wil, er hoeft maar 1 persoon te zijn die het wil betalen.

Tsjor

Ad Hombre
tsjor

Soms kan het een buitenkansje zijn, een huis dat niet op funda staat maar wel op een of andere obscure site of marktplaats.

tsjor
Zeker

Of als mensen zelf gaan verkopen. Maar nogmaals: de markt is nu anders. Toen was het een kopersmarkt, nu een verkopersmarkt.
Het koopcontract printen en ondertekenen is niet het grootste probleem. Onderhandelen kunnen mensen ook nog wel, de een wat beter dan de ander.
Er zijn wel dingen waar een koper belang bij heeft om te weten, die niet op voorhand in de foldertjes staan. Bijvoorbeeld: is er asbest in huis, ligt er een oude olietank onder het huis, is er een bestemmingsplan in de omgeving waardoor het prachtige uitzicht over 5 vijf veranderd is in een geluidswal, hoe is de fundering van het huis, en hoe is de fundering van een eventuele aanbouw, is er een VOG en hoe is de financiële situatie van de VOG etc.
Dit zijn in elk geval een paar onderwerpen, waarvan ik in de loop van de tijd gehoord heb dat er problemen zijn, die voor de koper grote financiële gevolgen hebben, maar waar de koper de verkoper mee lastig kan vallen als bij de verkoop bepaalde dingen verzwegen zijn.

Tsjor

Ginny Twijfelvuur
Je hebt er maar 1 nodig

En als die bereid is om er 549.000 euro voor neer te leggen, doe je het prima.
Makelaar kan altijd nog hè.

Bovendien, die 7.000 euro kun je hier ook nog mee verrekenen.
Wij hadden trouwens een soortgelijke ervaring. Mensen die een huis onderhands willen kopen, denken vaak dat ze zo op een voordeeltje uit zijn. Wij hadden er een paar die toen ook afhaakten en het was toch echt geen gekke vraagprijs.

Mare
Verkocht! Vraag over opleverdatum vs start (tijdelijke) huur

Whoopwhoop: we hebben, na wat onderhandelen, een bod gekregen van de vraagprijs. Heel fijn! Misschien had er, via Funda of makelaar, (iets) meer ingezeten, maar dit voelt voor ons heel goed, is reeël conform andere verkoopprijzen en koper is akkoord met opleverdatum december (onze voorkeur). En wij weten dus precies wat ons budget is voor ons nieuwe huis, en hoeven geen overbruggingskrediet.

Ons nieuwe huis is, als alles volgens plan verloopt, oktober/november 2020 klaar. Ons plan is om dat jaar te huren, in de woonplaats van te bouwen huis.
Dubbele lasten willen we zoveel mogelijk voorkomen, iedere 1000 euro steken we liever in nieuwe huis.

Heeft 1 van jullie wel eens vergelijkbare situatie gehad? Wij vragen ons af hoe we (te veel) dubbele lasten kunnen vermijden. Stel opleverdatum oude huis is 1 december 2019. Maar start huur gaat ook per de 1e vd maand in. Kun je als verkoper ook aangeven dat je opleverdatum bv de 10e wilt, of de 15e vd maand?
Dan hebben we de tijd om te verhuizn, deel meubels naar opslag etc.

Qua verkoopcontract gaan we met model vd VEH, kopers hebben geen gekke voorwaarden alleen ontbindende voor financiering binnen 6 weken na ingaan voorlopig koopcontract.

Niet eerder ad hand gehad, dus benieuwd naar jullie ervaringen,
hoor het graag!

karin hoek
Bij ons ...

Was de oplevering de 15de, maar we konden pas de 18de ons nieuwe huis in. Het bleek helemaal niet zo duur om onze inboedel tijdelijk (1 week) bij het verhuisbedrijf op te slaan. Zelf logeerden we een weekje bij familie en vrienden.

Ginny Twijfelvuur
Kan

Op iedere werkdag van de maand.

Mare
Wie stelt verkoopcontract op?

Helder, dank! We gaan voor levering op de 9e vd maand, dan kunnen we per de 1e gaan huren en hebben tijd om te verhuizen.

Dan wat betreft de formele afronding van de verkoop: net poos gegoogled maar kom er niet helemaal uit. We willen toch graag voor de laatste stap een expert het koopcontract laten opstellen.
Kopers kiezen de notaris voor de formele afhandeling, maar wij willen dus voor het koopcontract al een (eigen) notaris. Door de verkoop allemaal zelf te regelen heel veel geld bespaard, maar voor deze laatste belangrijke stap investeren we graag een paar honderd (?) euro zodat we zeker weten dat alles daarin correct is benoemd.

Kun je voor die laatste stap, opstellen van koopcontract, ook zelf notaris, of makelaar, inschakelen?

Tijgeroog
Opleverdatum en vraag

Wij hadden bij de koop van ons huis, eerder dit jaar, als overdrachtsdatum de 15e van de maand voorgesteld. Verkopers wilden liever de 18e, en voor ons maakte dat helemaal niets uit, dus geen probleem.
Bij de verkoop van ons oude huis hebben we de datum van de koper aangehouden, dat was de 22e van de maand.

En waar ik nieuwsgierig over ben: als jullie je nieuwe huis pas over ruim een jaar krijgen, waarom ga je dan nu al uit je oude huis? Scheelt dat geld, of wil je al in de nieuwe omgeving wonen? (Ik vond 1 keer verhuizen al een erg...)

Tijgeroog
En contract

Die contracten zijn vreselijk standaard. Dus voor de koopovereenkomst, die je nu tekent, zou ik gewoon die van de veh volgen. Bij ons zat de makelaar steeds te vertellen dat hij de standaard overeenkomst van de vbo-makelaars had gebruikt, en dat hij daar ook niets aan màg aanpassen.
Voor het contract dat je tekent bij de notaris, bij de overdracht, heb je ook geen eigen notaris nodig. Notarissen zijn neutraal (in tegenstelling tot makelaars ed)

Juul
inderdaad standaard

Ik zou het niet doen. Die contracten zijn inderdaad vreselijk standaard. Ik zou daar echt geen eigen makelaar voor inschakelen. Die gaat ook echt dat zelfde standaard contract gebruiken.

Ik heb gebruik gemaakt van de standaard van veh. De kopers kozen uiteraard de notaris en die meldde zich al vrij vlot rechtstreeks bij mij. Meldde ook dat de 10% was gestort.

Mijn financiele mannetje adviseerde mij overigens om zo lang mogelijk in huidige huis te blijven wonen. Was financieel gunstiger gaf hij aan. Zo kort mogelijk iets huren want huren komt niet naar je toe en dus zonde geld vond hij. Nu kwam dit ook goed uit met de wensen van de kopers dus ik hoef maar een korte periode te overbruggen.
@Tijgeroog: twee keer verhuizen heeft ook voordelen hoor. Je hoeft er maar eentje tegelijk te doen :) Ik ben straks hier gewoon klaar en heb daar geen omkijken naar. De spullen staan in de opslag en kan me helemaal richten op het nieuwe huis en ondertussen vier ik maar gewoon een wat verlengde "vakantie" op een vakantieparkje.

Mare
Liefst verhuizen ook wij maar 1 keer...

... maar dat bljkt om een aantal redenen niet praktisch. Allereerst: we wonen (nu) bijna een uur rijden van waar ons huis gebouwd wordt. We vinden het prettig tijdens mn de 2e fase dichterbij te wonen. Ook korten we de huidige reistijd woon-werk meteen met zo’n drie kwartier in, ook fijn :-).
We willen niet, of zo kort mogelijk gebruik maken van een overbruggingskrediet, wat wel zo’n anderhalf jaar moet als we tot het eind hier blijven wonen, dus ook onze financiële adviseur gaf aan dat het het beste is om zsm te verkopen. Wij kiezen voor een jaar huren. Ook zitten we nu op nogal hoge rente, en zijn we zelfs goedkoper uit als we gaan huren.
Vandaar, dus...

We vinden het standaard contract van VEH nog wel wat open vragen hebben, oa over roerende goederen etc. Vandaar dat we overwegen om daar een professional bij te betrekken.
Dank voor jullie input!