Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

angry bird

angry bird

19-10-2011 om 10:46

Ziekmelden

ik ben net heel erg uit mijn slof geschoten tege mijn werk. Ik werd wakker met een rotgevoel. Na een klein uur toch maar beslotwn me ziek te melden. Maar omdat ik dit pas na 9 uur heb gedaan, wordt dit niet geaccepteerd. Let wel: Ik hoef pas om half 1 te beginnen en zet de wekker om die reden om half 10. Reactie: dit is het beleid dat weet je. Mijn vraag: mag een bedrijf bij wisselende diensten eisen dat je je voor 1 tijdstip ziekmeldt?

Verzuimprotocol?

Wat staat er in jullie verzuimprotocol? Meestal is dat iets in de trant van: indien mogelijk voor 9 uur melden, en bij late (middag/avond)diensten in ieder geval vóór aanvang werktijd. Het lijkt me sterk dat je alleen ziek mag zijn als je dat op de betreffende dag vóór 9 uur meldt. Wat dan als je midden op de dag ziek wordt of op weg naar kantoor een ongeluk krijgt?
Werkgever kan twijfelen aan de reden voor ziekmelding (ben je wel echt ziek of heb je gewoon geen zin). In dat geval moet hij de bedrijfsarts inschakelen, hij mag niet zelf bepalen of je wel of niet kunt werken. Jij hoeft aan de werkgever geen tekst en uitleg over de aard van de ziekte te geven (natuurlijk wel aan de bedrijfsarts als daar om wordt gevraagd). Een simpel "ik kan niet komen want ziek" + een inschatting hoe lang het gaat duren als je dat kan geven is voldoende.
Beterschap!

Reden van ziekte

kijk, het tijdstip kan het issue hier niet zijn volgens mij. Als je opeens een aanval van buikloop krijgt, valt dat niet te plannen.
Toen ik je posting las, triggerde mij meer...ik werd wakker met een rotgevoel. Dat maakt voor mij nog niet echt duidelijk dat je ziek bent. Kan daar de cruq niet zitten?

groetjes van Purk

Dat kan dus verschillen

voor mij is een rotgevoel dat ik gewoon van alles een beetje baal....en dan ben ik dus niet echt officieel ziek. Maar het gaat me er meer om, hoe breng je dat dan, want daar kan misschien wel de cruq liggen, denk ik dus.

groetjes van Purk

angry bird

angry bird

19-10-2011 om 15:02

Rotgevoel

Rotgevoel was even een algemene aanduiding. Tegen het werk was ik duidelijker.
Ik denk dat 9 uur in het reglement staat, maar dat heb ik altijd al raar gevonden. Een bedrijf kan zoveel willen, maar staan ze daarmee in hun recht?

sinas

sinas

19-10-2011 om 17:22

als het bedrijf dat zo heeft vastgesteld dan heb je je daaraan te houden. Duidelijke regel.

angry bird

angry bird

19-10-2011 om 20:11

Reglement

Ik begrijp dat een reglement een gedragscode van een bedrijf is waar ieder zich aan moet houden, anders wordt het een zooitje, maar hoe realistisch is het om de eis te stellen dat je na een bepaald tijdstip niet meer ziek mag melden?
Ik had het er met mijn kind over en van mijn kind begreep ik dat er meer bedrijven zijn die zo handelen, toch vind ik het heel apart. De eerste ziektedag is voor eigen rekening, wat maakt het dan uit of je een kwartier voor werktijd belt bij een vroege dienst, of 2 1/2 uur voor de late dienst, dan heb ik het over 10 uur bellen. Dat er vervanging geregeld moet worden is geen steekhoudend argument. Bij de vroege dienst wordt daar ook geen rekening mee gehouden tenslotte.

Sascha2

Sascha2

19-10-2011 om 20:12

Tja

Ik weet even niet hoe dit juridisch precies zit, maar het lijkt mij niet echt redelijk van een werkgever. Ziek is ziek en dat hangt niet aan een tijdstip vast. Want inderdaad, als je onderweg ziek wordt, of tijdens het werk, of pas om 10.30 uur? Ik vind dat een werkgever wel kan eisen dat je het zo snel mogelijk meldt, maar dit vind ik wel vreemd.

Tijgeroog

Tijgeroog

19-10-2011 om 20:42

Bedrijfsarts

Heeft het er niet mee te maken dat ze tot een bepaalde tijd mensen aan kunnen melden voor controle bij de bedrijfsarts?

Roosje Katoen

Roosje Katoen

19-10-2011 om 20:57

Hmm

volgens mij heeft dit te maken met de melding bij de arbodienst. Maar het is natuurlijk een beetje raar om te zeggen 'sorry, het is negen uur geweest, je moet gewoon komen!'. Beetje vreemde/bureaucratische reactie van je werk dus.

Idd

Dat is bij mij ook de reden. Wij moeten geloof ik uiterlijk voor 9.30 bellen. Mijn werkgever moet voor 10 uur de arbo of het uwv (gak) ofzo ingelicht hebben.

Voor een bedrijf dat met diensten werkt vind ik het ook een vreemde regel. Als ik erg goed beroerd ben dan denk ik er niet eens aan om te bellen. Dan wil ik alleen maar slapen. Dus ik heb me ook weleens verwonderd over deze eis. Zelfs als je ziekt bent verwachten ze nog dingen van je.. :)

Angry bird

Angry bird

19-10-2011 om 22:09

Hoefde niet te komen

Ik heb meteen gemeld dat ik absoluut niet ga komen. En neee uiteraard! Dat snapten ze ook wel!
Ik kan me morgen alsnog ziekmelden, maar dan gaat op dat moment de ziektedag pas in. Dat betekent dat over vandaag verlangd zal worden dat ik de uren inhaal en dat ik morgen zelf op mag hoesten of eveneens later inhaal.
Het ziekmelden voor 9 uur heeft onder andere te maken met de arbo-arts. Het is echter het bedrijf die zo'n arts aanstuurt. Als een werknemer ingeschat wordt op verzuimer zullen ze er een arts op af laten sturen, bij iemand die betrouwbaar overkomt zal zo'n arts soms niet gelijk langs moeten.
Ik ben een poosje geleden vanaf het werk ziek naar huis toe gegaan. Er werd ter plekke contact gelegd met het betreffende kantoor, midden op de dag, geen centje pijn. Er kan dus wel flexibel met de ziekmelding omgegaan worden, maar dat is dus niet de bedoeling van het bedrijf.

Angry Bird

Angry Bird

19-10-2011 om 22:12

Dumbledore

Wij moeten zelf de arbodienst bellen én ons bedrijf.

Rosase

Rosase

19-10-2011 om 22:48

Dit vraag bijna...

Om een extra dagje ziek zijn ;-)

Feitelijk is het er dus op gericht om je twee dagen voor eigen rekening in de maag te splitsen. Vriendelijk hoor, van zo'n bedrijf. En of mensen daar nou echt minder ziek van worden vraag ik me af. Ik denk eerder dat mensen langduriger ziek zullen zijn, want je gaat toch geen risico nemen dat je te snel begonnen bent en weer je weer voor eigen rekening ziek moet melden (als je te goeder trouw bent) of je neemt verekent de dag voor eigen rekening met de baas door er een extra dagje aan te plakken....

Tijgeroog

Tijgeroog

20-10-2011 om 09:31

Dus

De volgende keer ga je wel naar je werk, meld je je na 5 minuten ziek en ga je weer naar je bed.
En P, ik zeg niet dat het logisch is of dat ik het er mee een, ik geef aan dat het er volgens mij mee te maken heeft. Wat overigens door Ziek Vogeltje bevestigd wordt.

bibi63

bibi63

20-10-2011 om 15:43

En hoe gaat dat dan

als je je prima voelt, gaat werken, en dan om bijv. 1 uur vreselijk misselijk, buikgriep of wat dan ook krijgt? Dan moet je gewoon naar huis en ben je ziek. Maar niet gemeld voor 9 uur, want toen was je nog niet ziek.......... Het lijkt me geen stand houden.
Gr. Bibi

Muriel

Muriel

28-10-2011 om 10:17

Nounou!

Ik krijg een sterk "de werkgever is er voor mij" gevoel als ik dit draadje lees. Zoals overal, gelden er in bedrijven regels en die moeten opgevolgd worden. De reden van die regels, hoeven bij de werknemer niet bekend te zijn, maar ga er maar vanuit dat ze er niet voor niets zijn. En indirect ga je zelf akkoord met een regeling, door een arbeidsovereenkomst te tekenen waarin melding wordt gemaakt van de reglementen (waar de OR mee heeft ingestemd, omdat dat moet bij arbozaken), of er staat iets over in de CAO.

De melding voor 9 uur is vrij gangbaar. Arbodiensten vragen om een melding op een bepaald tijdstip en de werkgever moet de ruimte krijgen dit te regelen. Ook voor een eventuele verzekering heeft de werkgever zich te houden aan tijdige meldingen. Arbodiensten en verzekeringsmaatschappijen werken nou eenmaal niet in onregelmatige diensten...

Hopelijk is het akkefietje weer overgewaaid inmiddels (ik las het draadje wat laat).

Werkze!
Muriel

Juliea

Juliea

28-10-2011 om 13:09

Maar muriel

De boze vogel had toch ook om half 10 ziek kunnen worden? Ben je dan ook zo strikt in de leer? Moet je echt de wekker vroeg zetten en op staan om voor 9 uur al zeker te weten of je een aantal uur later kan werken? Kun je niet beter uitslapen in de hoop dat je daar beter van opknapt?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of de boze vogel al is opgeknapt en of er nog contact is geweest met iemand over deze zaak.

Loes

Loes

29-10-2011 om 15:05

Baaldag?

Als je je voor elke baaldag ziek meldt begrijp ik je baas heel goed...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Muriel

Muriel

29-10-2011 om 20:57

Baaldag

Ik lees nergens of het over een baaldag ging, maar zo tussen de regels door proef ik het ook zo. Misschien daarom mijn reactie, vanuit het "point of view" van de werkgever.

Juliea, ik kan hier geen zinnige reactie op geven, omdat ik de situatie niet ken. Regels zijn regels, en daarnaast is goed werkgever- en werknemerschap maatwerk.

Groetjes,
Muriel

Rosase

Rosase

29-10-2011 om 22:34

Ja maar muriel

Stel je nou voor dat je altijd, iedere dag om laten we zeggen 13.00 uur moet beginnen met werken. Dan is de kans best aanwezig dat je doorgaans niet om 9.00 uur opstaat.

En dat zou dan toch betekenen dat je verplicht bent om vroeg de wekker te zetten als je vermoed (lees aanvoelt komen) dat je ziek gaat worden. Terwijl lekker slapen dan misschien wel het beste is wat je kunt doen.

Feitelijk ben je dan verplicht om iedere dag voor 9 uur je wekker te zetten omdat je anders in geval van ziekzijn een dag kwijt bent.

Kan zijn dat dit hier een gevalletje terugpesten in verband met baaldag betreft, maar anders schiet zo'n regel zijn doel toch totaal voorbij.

En dan nog denk ik dat dit geen zoden aan de dijk zet omdat mensen dan alleen maar geneigd zijn om er een extra dagje ziek aan vast te plakken.

Rosase

Rosase

29-10-2011 om 22:37

En bovendien

"De reden van die regels, hoeven bij de werknemer niet bekend te zijn, maar ga er maar vanuit dat ze er niet voor niets zijn." Tjessis zeg, ik dacht dat we die tijd wel gehad hadden.
Sta jij zo in je bedrijf? Als bij ons de baas zich zo zou uitlaten, zou geheid de pleuris uitbreken....

Rosase

Rosase

30-10-2011 om 19:21

Pehe

Wie zegt dat het hier om "slechts" een dag gaat?

Dat lees ik nergens.

Rosase

Rosase

30-10-2011 om 22:49

Klopt

Ik zou het ook nooit doen. Maar als je maar genoeg hekel aan je werk hebt, kan het wellicht toch een optie zijn. Zeker als een dag werken je niet zoveel oplevert cq een dag niet werken je niet zoveel kost.

Toen ik vroeger bij voor een uitzendbureau werkte had ik twee wachtdagen. En een dag niet werken kostte me iets van 30 gulden ofzo. Nou dat merkte ik eigenlijk niet zo. Was nog in het pre-kinderen tijdperk en met huurhuis.

Rosase

Rosase

31-10-2011 om 16:59

Was 4 urige werkdag

En 20 jaar geleden als bijbaantje. En het is natuurlijk niet het een of het ander.

Ik verdien best een smak geld met mijn huidige baan, maar als ik het een tijdje met wat minder moet doen gaat dat ons best lukken. 1 werkdag is 1/20 van je maandsalaris, dat is 5%. Als je een beetje ruim bij kas zit komt dat dan meestal niet zo spits. Geen salaris is 100% minder, dat is heel andere koek.

Muriel

Muriel

31-10-2011 om 22:29

Rosase

Het kwam een beetje kort door de bocht "op papier", maar zo bedoelde ik het niet. Ik bedoelde dat het misschien niet duidelijk omschreven staat WAAROM je voor 9 uur moet ziekmelden, maar waarschijnlijk wel DAT je je voor 9 uur moet ziekmelden. En als iemand zich afvraagt waarom, dan kan hij/zij dat toch gewoon vragen?

Maargoed, deze situatie ken ik niet vanuit de praktijk, want bij ons worden geen onregelmatige diensten gedraaid. Behalve bereikbaarheidsdiensten, maar die zijn extra, naast de gewone werkdagen.

Groetjes,
Muriel

Rosase

Rosase

01-11-2011 om 08:52

Okee muriel

Zo had ik het inderdaad niet gelezen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.