Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Minka

Minka

05-02-2009 om 10:51

Ziekmelding en privacy, hoe zit het ook weer?

Hoi!
Weet iemand hoe het ook weer zit met een ziekmelding? Ik heb geleerd dat de werknemer niet tegen zijn leidinggevende hoeft te zeggen waarom hij ziek is. Natuurlijk wel tegen de arboarts of arbodienst die de ziekmelding behandelt. Maar die arbodienst mag dan niets daarover tegen de leidinggevende zeggen behalve als je zelf aangeeft dat je daar geen bezwaar tegen hebt, toch?
En wat als je je ziek meldt met griep en dit zo aan de arbodienst wordt doorgegeven? Mag de arbodienst dan tegen P&O zeggen dat je met griep thuis zit, omdat je het zelf al gezegd hebt?
Groet, Minka

Minka

Minka

05-02-2009 om 11:40

Aha!

Hoi,
Ik heb eens wat gezocht op Internet en ik kwam deze folder tegen:
http://www.fnvbondgenoten.nl/dossiers/dossier_overzicht/ziekteverzuim_re-integratie/brochures_protocollen/269639/
Daarin staat: "De werkgever mag niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. De zieke werknemer
mag hierover zwijgen indien de werkgever ernaar informeert (6.3.1.d)" en ook nog: "De arbodienst beperkt zich bij de informatieverstrekking aan de werkgever tot de
informatie die noodzakelijk is voor de werkgever in verband met het beoordelen van de
loondoorbetalingsverplichting, de verzuimbegeleiding en reïntegratie. Indien de arbodienst
meer informatie wil verstrekken aan de werkgever, gebeurt dit alleen met uitdrukkelijke
toestemming van de zieke werknemer (6.3.6)."
Maar goed, mijn vraag is dus: mag de arbodienst dit tegen P&O zeggen omdat je het zelf al gezegd hebt? En daarna, mag P&O je leidinggevende mailen over die ziekmelding, met vermelding van de ziekte?
Minka

Minka

Minka

05-02-2009 om 11:41

En knurf

Zeg,
Gezien de tekst die ik net gevonden heb, lijkt me dat het bij jou op het werk niet gaat zoals het hoort! Download de folder maar eens?
Groet, Minka

Knurf

Zoals Minka al aangeeft: wat bij jou gebeurt is niet zoals het hoort. Nou zullen de meeste werknemers uit zichzelf wel aangeven wat de reden is van een ziekmelding, maar verplicht is het zeker niet.

Groeten,

Temet

Vic

Vic

05-02-2009 om 15:41

Poortwachter?

Bij ons vraagt de leidinggevende wel altijd wat er aan de hand is, zoals Knurf schetst. Dat is in het kader van Wet Poortwachter. De werkgever is dan verplicht om in samenwerking met de medewerker te kijken of en wanneer het werk, eventueel aangepast, kan worden hervat.

Hoezo poortwachter

Volgens mij hoef je voor het aanbieden van aangepast werk helemaal niet te weten wat de aandoening is, alleen maar wat de beperkingen zijn. En daarover kan de arbo-arts je inlichten.
Ik blijf er koppig bij ;-): de werknemer is niet verplicht aan de werkgever te laten weten welke ziekte hij/zij onder de leden heeft.

Groeten,

Temet

diablo

diablo

05-02-2009 om 21:02

Waarom zo moelijk doen

? Arbo-artsen hebben alleen maar bestaansrecht als arbeiders ziek worden. Als jij twijfelt over je eigen ziekzijn doet een ander dat ook.

Als jij daar niet over twijfelt, dan ben je gewoon ziek. En dat wil je ook niet. Niemand wil immers ziek zijn. Ok, wat ga je doen? Ziek of niet ziek.

Minka

Minka

05-02-2009 om 22:30

Welnee diablo

Hoi,
dit gaat niet over ziek zijn of niet ziek zijn, dit gaat over of de ziekte onder privégegevens valt die niet zo maar vermeld mogen worden. Zoals ik in mijn tweede posting schreef; "Maar goed, mijn vraag is dus: mag de arbodienst dit tegen P&O zeggen omdat je het zelf al gezegd hebt? En daarna, mag P&O je leidinggevende mailen over die ziekmelding, met vermelding van de ziekte? "
Ik zag namelijk dat de arbodienst iemand bij P&O had ingeseind dat een werknemer moest worden opgeroepen voor de controlearts. De medewerker was alweer beter dus hoefde niet meer opgeroepen. Die mail is dus vanuit de arbo dienst naar de centrale P&O gegaan, die hebben het doorgestuurd naar de divisie P&O, die hebben het naar de leidinggevende gestuurd, die heeft het naar de administratief medewerker doorgestuurd met de vraag of die de medewerker wilde vragen zich hersteld te melden. En omdat die mail telkens was geforward, hebben dus ook AL die mensen gelezen met welke ziekte die medewerker zich had ziekgemeld.
Mijn vraag is simpel: mag dit of niet?
Groet, Minka

Vic

Vic

06-02-2009 om 12:53

Temet

Je hebt gelijk. De arbo-arts heeft zijn normale medische geheimhoudingsplicht en voor reïntegratie hoeft de werkgever alleen te weten wat de beperkingen zijn. Het is alleen meestal zo dat je toch al aan je leidinggevende vertelt wat er met je aan de hand is.

duifje

duifje

06-02-2009 om 21:54

Ziekteverlof vragen....

Bij mijn vorige werkgever was een jaar of twee geleden een uitvoerige campagne rondom ziekmelden. Daar werd gezegd dat ja aan je leidinggevende moest vragen of je je mocht ziekmelden. En dat je leidinggevende daarover besliste. Dit was een ziekenhuis met dit beleid. De leus was: "ziekte overkomt je, verzuim is een keuze." Dat gaat nog verder als je baas vertellen wat je mankeert, hij mag ook beoordelen of je thuis blijft. Mag dit dan wettelijk niet?

groeten Duifje

Ziekteverlof

Wettelijk gezien is de werkgever de claimbeoordeler ten aanzien van de doorbetaling van het loon bij ziekte. De werkgever kan zich daarbij laten adviseren door een bedrijfsarts, maar uiteindelijk bepaalt de werkgever of er ziekteverlof wordt gegeven. Daarvoor hoef je je werkgever niet te melden wat je hebt, maar wel welke beperkingen je hebt. Aan de hand van deze beperkingen oordeelt de werkgever of je de hele dag thuis kunt blijven of dat je aangepast werk kunt doen.

Kom je er met de werkgever niet uit, dan kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen, dit kan vanuit de werknemer worden gedaan maar ook door de werkgever.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.