Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kiki

Kiki

19-02-2009 om 11:46

Ziekte

Vorige week een meisje ziek en is door blijven werken ook al was ze ziek. Ik heb haar toen meermalen gezegd toen thuis te blijven, om uit te zieken. Dit heeft zij vervolgens niet gedaan.
Toen heb ik vrij dringend verzocht om alsjeblieft die week thuis te blijven, want ik kon haar deze week niet missen omdat we deze week al de hele week iemand moeten missen. Liever vorige week, dan deze week. Maar nee, nee, ze hoefde niet naar huis. Het ging wel weer. Nou god, ik kan haar niet naar huis schoppen natuurlijk.

Maar je raadt het al, deze week is ze wel ziek thuisgebleven.

En misschien ben ik hormonaal ofzo, Normaal heb ik nooit zo'n reactie, maar ik heb er de balen van.
Ik zeg haar meermalen duidelijk dat we deze week niemand kunnen missen en of ze alsjeblieft op zichzelf wil passen, want dat wat ze doet overantwoord is.
Ze is de hele vorige week ziek naar haar werk gegaan en werd maar zieker en zieker. Iedereen, niet alleen ik, wilde dat ze thuisbleef.

Ik schrik eigenlijk een beetje van mijn (stille) irritatie. Zo ben ik normaal niet. Maar het is zo verschrikkelijk druk, we komen al iemand te kort en waarom is ze niet gelijk thuisgebleven toen ze zich zo rot voelde.
Ik wilde eigenlijk als ze weer beter was even met haar rond de tafel. Maar ja, wat te zeggen dan. Ik kan haar moeilijk verwijten gaan maken dat ze ziek werd op zo'n onhandig tijdstip en ik wil natuurlijk ook niet dat ze zich voortaan helemaal niet meer ziekmeld omdat ze niet durft. Bovendien ben ik zelf ook een doorloper, ik snap het dan ook wel.
Ik vind het ook een beetje rot van mezelf dat het gevoel overheerst dat het niet uitkomt in plaats van dat ik met haar meevoel omdat ze zo ziek is (wat ik natuurlijk ook wel doe)

Kan ik, voor de vorige keer, het zijn hier namelijk allemaal doorwerkers mensen naar huis dwingen als ze in mijn ogen te ziek zijn om te werken?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Goeie vraag

Goeie vraag, ik weet het antwoord niet zeker, maar ben geneigd te denken van wel.

Voor zover mijn kennis van de rechtspraak strekt ( er is nogal wat rechtspraak over schorsingen) is het geen uitgemaakte zaak dat de werknemer het recht heeft om te werken, dus dat pleit er dan voor dat de werkgever een werknemer naar huis kan sturen. Uiteraard doorbetaald, dat wel.
Ruzie over naar huis sturen is er vaak bij schorsingen omdat dat negatief op een werknemer afstraalt. Dat is hier natuurlijk niet aan de hand. Je hebt als werkgever bovendien een belang: aan de ene kant dat je de kans vergroot dat ze de week daarop wel fit is, aan de andere kant dat je de kans verkleint dat ze collega's aansteekt (hoewel iemand vaak al besmettelijk is voor hij/zij ziek is).

Dus al met al denk ik: ja, je mag iemand naar huis sturen met de mededeling 'jij bent nu te ziek, ziek jij eerst maar eens uit'.

Wel kan ik me voorstellen dat er een discussie komt als er bij een ziekmelding wachtdagen gehanteerd worden, en de werknemer door wil werken om die wachtdagen niet te krijgen. Ik denk dat je in zo'n geval voor de zekerheid de werknemer naar huis moet sturen en geen wachtdagen moet inhouden.

Maar ik geef mijn mening graag voor een betere

Groeten,

Temet

Kiki

Kiki

19-02-2009 om 15:53

Dat kan ik natuurlijk niet zeker weten

dank je Pelle. Zo simpel had ik het nog niet bekeken.

Volgens mij heeft ze gewoon de griep die iedereen heeft, die hebben ze hier allemaal om beurt gekregen. Die duurde bij iedereen een week, maar het kan natuurlijk altijd langer duren. Het zal natuurlijk niet meewerken dat ze door is gelopen.

Blijft de vraag over of ik mensen naar huis mag sturen, als ik het idee heb dat ze te ziek zijn. Ik heb op het moment een beetje het idee dat het een wedstrijdje wordt wie er het ziekst kan werken en dan kunnen zeggen 'Ik meld me nooit ziek, ik loop altijd door'

Temet, we hebben geen wachtdagen, die reden kunnen ze niet hebben.

Pelle

"Beloon je ze er dan ergens mee ofzo? Wat heb je er als werknemer aan om trots te kunnen zeggen dat je je nooit ziek meldt als je er toch niets voor terug krijgt? "

Jij bent veel te rationeel, jij

Ik ken die mensen ook wel. Lekker stoer doen, ik ben flinker dan mijn collega, dat idee. Het nut ontgaat mij ook, en het hoeft helemaal niet zo te zijn dat de werkgever dat gedrag stimuleert. En de werkplek schiet er niks mee op, want als iemand bij wijze van spreken klappertandend achter het bureau zit dan komt er waarschijnlijk toch weinig of niets uit haar/zijn handen, dus blijf dan maar thuis.

Anders dan jij heb ik trouwens wel het idee dat het kan helpen om gewoon twee dagen in je bed te liggen om bij te slapen, in plaats van je naar de werkplek te slepen. Waarmee niet gezegd is dat de werkneemster van Kiki inderdaad haar eigen herstel gefrustreerd heeft, dat weet je inderdaad gewoon niet.

Groeten,

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

19-02-2009 om 19:46

Bij ons

in de CAO dus wel een "beloning" tot 1 janauri 2009. Als je je niet ziek had gemeld kon je 15 uur verlof extra krijgen. Die mocht je niet vrij opnemen alleen, kon je inzetten voor keuzeregeling of laten uitbetalen....In de CAO waar ik nu onder val is het niet meer zo....

Kiki

Kiki

19-02-2009 om 20:21

Heb ik ook niet nasha

Het zijn alleen een aantal jonge meiden die nogal beïnvloedbaar zijn. Die kijken heel sterk naar elkaar.

liora

liora

19-02-2009 om 20:56

Kiki

Hoi Kiki,

Je komt op mij niet zo redelijk over. Ik kan me echt niet voorstellen dat als de baas echt zegt: nu naar huis, dat een medewerker dan blijft. Dus hoe heb je echt aangedrongen? Heb je het steeds gevraagd of heb je het gezegd?

Verder mag je volgens mij als werkgever geen medische uitspraken doen. Dus je kunt niet zeggen dat je denkt dat ze niet ziek was geworden als...

Ik krijg een beetje de indruk dat je er teveel bovenop zit. En als je zo krap in je personeel zit dat het dermate desastreus is als iemand uitvalt, kun je misschien de oplossing beter zoeken in extra tijdelijke inhuur, of structurele uitbreiding van personeel, of stagiaires, etc.

Liora

Massi Nissa

Massi Nissa

19-02-2009 om 21:31

Leuke vraag

En heel herkenbaar. Op mijn huidige werkplek (VO-school) is er een heel duidelijke concurrentie op het gebied van Nooit Ziek Zijn. Ik ben er zelf ook door aangestoken en heb bovendien een calvinistische jeugd achter de rug, compleet met protestantse werkethiek en extragratis schuldgevoel bij ledigheid. En ik houd ook al helemaal niet van klaplopers. Ik vond dus dat ik moest laten zien op nieuwe werk dat ik ook Nooit Ziek ben. En o ja, ik hoorde natuurlijk ook bij het Vroeg Beginnen, Laat Weg Superdocenten Rijtje. Nou, dat heb ik geweten. Ik ben op een dag dus wel door mijn direct leidinggevende naar huis gestuurd en en passant ook doorverwezen naar de Arbo. Leidinggevende vermoedde aanstaande burnout. Hij had gelijk. Gelukkig konden we de boel nog net rechttrekken, maar het was kantje boord (zie ik nu pas).
Kortom, naar huis met die werkneemster. Je speelt met je gezondheid op die manier. Het is niet stoer, het is stom (ongeveer de letterlijke boodschap van de Arbo-arts die ik op dat moment alleen maar woedend aan zat te staren: wat WIL je nou, man, ik werk toch?).
Groetjes
Massi
PS: Misschien inderdaad eens rondkijken naar oproepkrachten? Dan is die druk voor jou niet zo groot, Kiki, en loop je niet met dit soort vragen in je hoofd.

Kiki

Kiki

19-02-2009 om 21:35

Liora, in een ideale wereld had ik graag meer personeel

Het is alleen geen ideale wereld, het is een bedrijf in een onzekere branche, in een onzekere tijd dat aan het einde van het jaar toch echt een winst moet laten zien. Dit is een heel drukke tijd en ik ben niet een fulltime kracht kwijt maar twee full time krachten, maar dat daargelaten.

Ik kan wél zeggen dat ik denk dat ze te ver is doorgelopen, sterker nog dat heb je me net zien doen. Ik mag als werkgever misschien geen medische uitspraken doen, gelukkig zit ik hier als privé-persoon en ik doe nog geen medische uitspraken.

Of dat redelijk is? tsja daarom stel ik de vraag nou juist ook.
En ik heb niet tegen haar gezegd 'hup, nu naar huis' Want ik vraag me dus af en dat vraag ik dus hier of dat mag.
Maar kan je verzekeren Liora, dat mag je echt van me aan nemen dat behalve bevelen, ik op veel verschillende manieren het meisje naar huis heb proberen te krijgen. Ik en haar collega's. Dat jij je dat niet kan voorstellen vind ik werkelijk heel fijn. Dat betekent dat jij alleen maar verantwoordelijke mensen kent die goed op zichzelf passen.

Enige dwang uitoefenen...

Ik ben over het algemeen prima in staat om voor mezelf te zorgen, behalve als ik ziek ben. Dan treedt er een soort bewustzijnsvernauwing en ontkenning op en werk ik vooral gewoon door. Gelukkig heb ik lieve collega's die me dan eerst voorzichtig en later wat dwingender (m'n jas pakken, m'n pc afsluiten, etc.) bewegen het pand te verlaten. Ik denk dat je voortaan best wat dwingender kan zijn. Ik ervaar dat dan als een soort opluchting: iemand die de beslissing van me overneemt omdat ik dat op dat moment zelf niet kan, misschien heeft dat meisje dat ook wel?

liora

liora

19-02-2009 om 22:11

Kiki

Hoi Kiki,

Je hoeft niet zo aangebrand te reageren. Jij vraagt of je tegen die medewerker mag zeggen dat als ze eerder naar huis was gegaan, ze niet ziek was geworden.

Antwoord: nee, dat mag niet. Een arts mag dat wel, maar dat ben je niet.

En verder vind ik dat jij bepaalde management keuzes maakt waar je medewerkers niet voor verantwoordelijk zijn.

Als ik dit lees, ben ik weer vreselijk blij niet meer te werken voor de eigenaar van een bedrijf. Precies om deze redenen. Je zit er te dicht bovenop en eist een soort inlevingsvermogen dat misplaatst is in mijn ogen. Blijf zakelijk en neem verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes.

Liora

Kiki

Kiki

20-02-2009 om 08:33

Nou liora als je dit al aangebrand vindt

Ik reageerde niet aangebrand.

Jij zegt A, ik denk na over A en reageer daar op. Dat heet een discussie.

Jij noemt mij onredelijk, ik denk daar over na en laat dat in het midden, maar ben het niet eens met bepaalde argumenten waarom je me onredelijk noemt.

Ik ben wel benieuwd waarom je vindt dat ik misplaatste managementkeuzes maakt. Omdat ik wil dat ze op zichzelf passen en ziek thuis blijven als ze ziek zijn? Ik ben het in zoverre wel met je eens dat het naar huis sturen van ziek personeel over de grens gaat. Vandaar dat ik dat niet heb gedaan.

liora

liora

20-02-2009 om 10:46

Nee kiki

Hoi Kiki,

Jij schrijft: "Ik ben wel benieuwd waarom je vindt dat ik misplaatste managementkeuzes maakt. Omdat ik wil dat ze op zichzelf passen en ziek thuis blijven als ze ziek zijn? Ik ben het in zoverre wel met je eens dat het naar huis sturen van ziek personeel over de grens gaat. Vandaar dat ik dat niet heb gedaan."

dat ben je helemaal niet met me eens, want dat vind ik niet. Je kunt als leidinggevende echt wel iemand dringend verzoeken naar huis te gaan (dwingen kan niet) en dat heb je niet gedaan.
Verkeerde managementkeuzes: je zit te krap in je personeel en je wil dat jouw personeel zich daarvoor verantwoordelijk voelt.

Liora

Recht om je werknemer naar huis te sturen

Ja, je kunt je werknemer ziekmelden en naar huis sturen als deze ziek is. Als de werknemer het daar NIET mee eens is dan kan die de arbo-dienst inschakelen of een second opinion aanvragen bij UWV.

Vic

Vic

20-02-2009 om 15:29

Onderliggende motieven

Ik ben ook wel eens ziek naar huis gestuurd. Gelukkig altijd met de mededeling dat dat beter voor mij was (of voor kamergenoten als ik die al snotterend liep te besmetten). Ik zou erg allergisch gereageerd hebben als mijn leidinggevende had gezegd dat ik nú naar huis moest omdat hij het niet kon gebruiken dat ik volgende week ziek werd. Als ik niet zo betrokken was geweest, was ik dan wellicht twee weken ziek geworden

Kiki

Kiki

20-02-2009 om 17:27

Oei, nou zo gemeen ben ik niet hoor pelle

en gelukkig voor mezelf kan ik dat met zekerheid zeggen, want er is er vandaag weer een ziek naar huis gegaan, ook op aandringen. Ziek is ziek. Gaat het niet ga je naar huis.

Ik wil nog wel even voor de duidelijkheid zeggen, dat het een stille irritatie was en snel voorbij door er nog even over na te denken.

Kiki

Kiki

20-02-2009 om 17:35

Tsja liora, ik heb nog even nagedacht

en ik kan het niet met je eens zijn.

Volgens mij ben jij werkzaam in een groot bedrijf, wat verschil van denkwijze verklaart natuurlijk.
Als iedereen er is hebben we niet te weinig personeel. Maar dit is een klein bedrijf en daar voel je het gewoon als er mensen fulltime afwezig zijn. Het zou hetzelfde zijn als mensen bij mij arbeidsongeschikt raken, dat komt bij mij harder aan dan bijvoorbeeld bij de Shell.

En ja, ik verwacht dat iedereen daarin meedenkt.
Verantwoordelijkheid is dan wel weer een groot woord.

En ik heb het meisje wel dringend verzocht om naar huis te gaan. Dat heeft ze alleen niet gedaan.

Kiki

ik heb er lang over nagedacht wat je hier schijft en vooral je laatste stukje ben ik het me eens..
als je in een klien bedrijf werkt weet je gewoon dat je minder gemist kan worden...

ik doe ook werk waar ik maar moelijk gemist kan worden, en probeer daar dan ook mijn verandwoordelijkheid goed in te nemen... als ik merk dat ik niet fit ben op het moment dat het kan even een middag rustig aan zodat ik bij kan tanken enzv..
ik denk dat je dat ook best mag verwachten van mensen!
jij bent iemand (als ik het zo lees) die erg veel in zijn mensne stopt, dan mag je daar als werkneemster best wat voor terug doen en rekeing houden met lekaar hierin.. ziek naar je werk, is dan niet altijd de beste keuze!
sterkte met je drukek week (of heb je die nu al gehad?)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.