Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Lena

Lena

21-12-2009 om 15:02

Zzper en zwanger, hoe doe je dat met opdrachten

Hoi, ik weet sinds kort dat ik zwanger ben. Ik weet natuurlijk niet of alles goed zal gaan maar stel dat dat zo is dan ben ik in augustus uitgerekend. Nu kom ik in aanmerking voor een grote opdracht die waarschijnlijk vanaf het voorjaar/zomer tot een half jaar daarna zou duren. Tja, dat valt dus precies in mijn verlof. Helemaal niet handig dus, maar ik vind het ergens ook vreemd om de opdrachtgever zo vroeg al over mijn zwangerschap te vertellen. En het is een klus die ik echt graag wil, en ik moet natuurlijk ook werk voor daarna hebben... Heeft iemand hier ervaring mee? Niet specifiek met een klus al dan niet afzeggen, maar sowieso, hoe heb je het geregeld met opdrachten tijdens je zwangerschap en daarna? O ja, ik heb geen vervanger, ik onvervangbaar zeg maar Groetjes, Lena

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Minet

Minet

21-12-2009 om 16:11

Hardop denken

Hoeveel dagen per week is de klus? Is het mogelijk om werk 'in het voren' te doen, of juist iets later, zodat je toch een paar weken echt verlof kunt houden?
Is het werk dat je vanuit huis kunt doen, of moet je elders zijn?
Ik heb zelf geen ervaring met deze situatie, ben net als zzp-er gestart en mijn eerste 2 opdrachten binnengeharkt, en niet meer van plan om zwanger te worden.

Maar een beetje ervaring

Ik ben ook zelfstandige en tweemaal zwanger geweest, maar mijn ervaring is anders omdat ik veel kleine opdrachtgevers heb in plaats van een paar grote. En mijn werk kon wel waargenomen worden door collega's, maar niet op volle kracht.

Ik heb me de eerste keer enorm verslikt en stond stijf van de stress toen mijn verlof naderde en ik nog niet de boel op orde had (ik kan overigens niet goed plannen, een slechte eigenschap voor een zelfstandige). Ik denk echt met vervelende gevoelens aan die tijd terug. De tweede keer heb ik mij gerevancheerd en veel sterker afgebouwd, de stress was veel minder en mijn waarnemers waren mij dankbaar.

Vergis je niet. Zelfs bij een probleemloos verlopende zwangerschap krijg je waarschijnlijk fysieke ongemakken. Je kan sowieso minder werk verzetten - althans, dat geldt voor de meeste vrouwen. Als je inplant op basis van wat je normaal gesproken kunt en dan misschien stiekem nog het idee hebt dat je er een schepje bovenop kunt doen maak je het jezelf echt erg ingewikkeld als het allemaal wat tegenzit.

Geen opbeurend verhaal misschien, maar ik zeg het maar even. Maar jij kent jezelf en je werk beter dan ik. Ik kan alleen maar aanraden: probeer jezelf niet te overschatten.

Groeten, (en gefeliciteerd, natuurlijk)

Temet

Klopt wat temet zegt

Ik ben officieel al met verlof (gewoon Kerstvakantie) maar grrrr de ene bel na de andere mail.

Er is heel veel werk waar je nooit alles kunt neerleggen, waar het altijd erop aan komt dat je eigenlijk al een ruimte schept om uit te rijden, bv ik had eigenlijk bijna een week vrij moeten houden om te voorkomen dat er in mijn vakantie gebeld zou worden.

Je moet dus alle eventualiteiten (werk is meer dan gedacht, jouw gezondheid vergt meer rust dan gedacht) ZELF in je planning opnemen. Opdrachtgever zal dat niet voor je doen.

Kiki

Kiki

24-12-2009 om 17:43

Je kan ook een vervangster aannemen

en je ZEZ-uitkering daaraan uitgeven. Je hebt de optie om het op andermans rekening te storten

Inge M

Inge M

24-12-2009 om 20:03

In loondienst gegaan (tijdelijk)

Ooit zat ik in dezelfde situatie. Ik heb toen wel verteld dat ik zwanger was en we hebben er een gezamenlijke deal van gemaakt. Het bedrijf heeft mij tijdelijk in dienst genomen. Dat was voor het bedrijf voordeliger dan rechtstreeks inhuren.
Mijn voordeel was dat ik daarna betaald op zwangerschapsverlof kon.
Over de werkuren konden we goede afspraken maken, afbouwend naar de bevalling toe.
Ik weet niet hoe de regelingen nu zijn op dat gebied. Mij gaf deze regeling heel veel rust.

Lena

Lena

25-12-2009 om 20:15

Regelingen

Hoi, bedankt voor jullie reacties. Wat betreft de regelingen, die zijn beter dan een paar jaar geleden. Ik krijg een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen én geld via de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat scheelt wel enorm, anders was de stress zeker groter! Ik probeer nu vooral in te schatten hoe lang na de bevalling ik weer aan het werk kan. Hoe lang hebben jullie verlof genomen?
Groetjes, Lena

Lena

Daar valt niet zo veel over te zeggen. Je kan van te voren niet inschatten hoe je zwangerschap 'draagt', hoe je bevalling verloopt, hoe je zelf zult herstellen en wat voor kind er in je schoot geworpen wordt...

Ik denk dat er vrouwen zijn die kort verlof hebben genomen en die langer hadden willen hebben ... maar je zult ook de gevallen andersom vinden. Vooral vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn (en geen ander grut hebben lopen) werken nogal eens graag langer door dan toegestaan.

Is het je eerste kind? Dan moet je ook nog wennen aan alle veranderingen. Voor zover het mogelijk is zou ik dan ruim verlof inplannen.

Wat dat betreft vind ik het tekenend dat de meeste vrouwen in mijn kennissenkring bij de tweede, derde en/of vierde baby steeds langer verlof nemen. Als je het van te voren al inplant zit je een stuk rustiger dan als je het onverwacht moet verlengen.

Maar het moet maar net kunnen met je werk!

Allereerst van harte gefeliciteerd!!

Ik ben op 22 september bevallen van mijn tweede kindje. Was vanaf 2008 zzp-er. Krijg wel een uitkering maar had net te kort mijn verzekering.
Ik had het geluk dat ik precies mijn opdracht tot 1 september kon doen. Ik heb heel veel gewerkt en hoefde de rest van het jaar geen zorgen te maken. Heb wel in mijn achterhoofd gehouden dat ik evt weer eerder dan normaal aan de slag zou moeten. UIteindelijk werk ik nu nog niet. NIet omdat het lichamelijk niet kan, maar omdat het juist nu wat stil is. In September/oktober kon ik zo weer aan de slag maar het is voor mij veel minder belangrijk dan er zijn voor mijn kindje. Nu wil ik het weer oppakken en komen de vragen wel weer aan.

Wat jij zou kunnen doen is een collega zzp-er vragen om jouw 'verlofperiode' waar te nemen en dit te overleggen met de opdrachtgever. Ik weet niet op welk gebied je zit...? ikzelf ben jurist en heb wel kennissen die voor mij hadden kunnen waarnemen.

Ik heb trouwens in februari destijd ook niet gezegd dat ik zwanger was, toen ik de opdracht tot september aannam. Dat deed ik pas toen het rond was. Maar ja, ik kon als alles goed verliep de opdracht afmaken.

Suc6!

Hoe snel weer aan het werk

Het antwoord op de vraag 'hoe snel kan ik weer aan de slag' hangt natuurlijk af van hoe snel je hersteld bent, maar met name ook van de vraag wanneer er kinderopvang beschikbaar is. En vergeet daarbij niet dat een creche vaak een wenperiode kent waarin de opvang langzaam wordt opgebouwd. Daar had ik mij dus de eerste keer op verkeken: meld je dat je weer beschikbaar bent vanaf datum x, wordt het feitelijk x + tien dagen vanwege die wenperiode.

Vraag e.e.a. na bij het kdv. Vraag ook na per wanneer een kind kan komen. Uitgangspunt is meestal rond de 3 maanden. Opvang gaat meestal in per de eerste of de 16e van de maand. Doordat ik ivm die wenperiode bij nummer 2 alles wat naar beneden had afgerond ging zij uiteindelijk met 2,5 maand naar de opvang.

Voor het kind zelf maakt het verder denk ik weinig uit, een maandje eerder of later. Maar ook hier geldt: als je te krap plant maak je het jezelf lastig.

Vergeet ook niet nu alvast plannen te maken voor een achterwacht voor het geval Ukje wegens ziekte niet naar de reguliere opvang kan (of tussentijds moet worden opgehaald, ook altijd fijn). Bij ons kunnen mijn ouders eigenlijk altijd wel inspringen (en dat doen ze gelukkig graag), en zonder hen zouden wij heel lelijk onthand zijn. Natuurlijk blijven wij zelf ook vaak thuis, maar soms komt dat echt bijzonder beroerd uit. Dat is trouwens voor mensen in loondienst niet anders natuurlijk.

Groeten,

Temet

Lena

Lena

01-01-2010 om 17:03

Half jaar

Bedankt voor de tips dames! Vooral dat rekening houden met de opvang is een goeie. Ik was ooit van plan om als ik ooit nog een kind zou krijgen (vorige is al 8) ik een half jaar verlof zou nemen. Ik vond het nl. tegenvallen de vorige keer, de maanden vlogen om en ik had allerlei fysieke klachten. Je weet natuurlijk niet hoe dat nu zal gaan. Ik zit nu te denken aan 4 maanden verlof na de bevalling. Ik heb daarvoor een grote klus die ong. in juni afloopt, met wat uitloop, dus dat komt wel goed. Dan zou ik in januari weer kunnen beginnen. Wanneer zijn jullie begonnen met opvang regelen? Ik woon in een dorp, er zijn hier twee creches en een paar gastouders. Nu al bellen lijkt me wat vroeg. Groetjes! Lena

Nu wel bellen

Bij de eerste waren de wachtlijsten bij kdv's net als bij toverslag verdwenen doordat het vergoedingensysteem op de schop was gegaan, wat tot een enorme vraaguitval leidde. De wachttijd was toen 3 maanden ofzo. Maar bij nummer 2 was dat een ander verhaal.

Hoe dan ook: als je een kdv wilt zou ik nu zeker bellen om te vragen of er wachtlijsten zijn, en zo ja, hoe lang. Beter te vroeg gebeld dan te laat, lijkt me zo.

Succes ermee!

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.