5 november 2002 door Diederik Bosman

Rode bultjes zonder blaasjes - bijwerking BMR of tóch waterpokken? (15 mnd)

Mijn zoon van 15 maanden heeft drie weken geleden zijn BMR inenting gehad. Zestien dagen na de injectie verschenen er bultjes op zijn romp, op zijn nek, achter de oren, in het gezicht, onder de oksels, en in de knieholten.

Aangezien een kleine tweeëneenhalve week daarvoor de waterpokken waren uitgebroken op het kinderdagverblijf, was mijn eerste reactie: dit zijn waterpokken. De vochtblaasjes bleven echter uit, en de vele bultjes op zijn lichaam trokken na een viertal dagen weg. Van de grotere bultjes bleef een licht paars vlekje over.

Mijn vraag is: kunnen dit toch de waterpokken zijn geweest, of was het een bijwerking van de BMR-prik? Er was mij verteld dat de BMR-prik een lichte huid-uitslag kon opleveren. Dat is toch wat anders dan wat ik zag.

Antwoord

Wij denken dat dit waterpokken waren, in een lichte variant, zonder bultjes en blaasjes. Hieronder zullen we uitleggen hoe we tot die conclusie gekomen zijn.

Bmr-vaccinatie

De BMR-vaccinatie kan één of meer van de volgende verschijnselen tot gevolg hebben:

  • een oppervlakkige – meestal lichtrode – huiduitslag;
  • temperatuur-verhoging;
  • zwelling en lichte verkleuring van de vaccinatie-plek.

Deze verschijnselen treden meestal op na ruim een week (8 tot 10 dagen), maar soms ook eerder (minimaal 5 dagen) of later (maximaal 14 dagen). Zestien dagen lijkt ons dus wel erg onwaarschijnlijk.

Waterpokken

De symptomen die u beschrijft – met bultjes op de romp, in de nek, achter de oren, in het gezicht, onder de oksels en in de knieholten – lijken ons meer passen bij waterpokken. Vooral ook omdat er tweeëneenhalve week tevoren waterpokkencontact op het kinderdagverblijf was.

Waterpokken zijn erg besmettelijk en worden via de lucht overdragen. Als er een kind op het kinderdagverblijf besmet is met waterpokken, betekent dat dus dat alle anderen kinderen grote kans lopen om ook waterpokken te krijgen. Vervolgens duurt het meestal twee tot drie weken tot de waterpokken daadwerkelijk zichtbaar worden (de zogenaamde incubatietijd).

Is er inderdaad sprake van waterpokken, dan verschijnen er eerst rode vlekjes, die later overgaan in bultjes en blaasjes. Vaak treedt daarbij ook koorts en algemene malaise op.

De feitelijke verschijnselen kunnen echter van kind tot kind vrij sterk verschillen. Zo kunnen sommige kinderen erg ziek worden, wat soms twee weken of langer kan duren. Er zijn echter ook kinderen die waterpokken in zeer lichte mate zonder veel bultjes en blaasjes doormaken.

Lees ook: