5 tips voor het kiezen van de juiste middelbare school voor jouw kind

De meeste clichés over ouderschap zijn waar. Zo vliegt de tijd met kinderen voorbij. Voor je het weet is de basisschoolperiode achter de rug en gaat jouw zoon of dochter voor het eerst naar de middelbare school. Dit is een enorme stap waar jullie gelukkig even de tijd voor kunnen nemen voor het daadwerkelijk zover is. Vanaf groep 7 beginnen veel leerlingen zich, samen met hun ouders, te oriënteren op de middelbare school. Wat zijn de opties? Welke scholen zijn er in de buurt? En welk onderwijs past het beste bij jouw kind? Het is geen makkelijke keuze, maar met onze 5 tips voor het kiezen van de juiste middelbare school voor jouw kind helpen we je graag op weg.

Verschillende niveaus en typen onderwijs van de middelbare school

Voor jullie je gaan oriënteren op middelbare scholen is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de verschillende niveaus en de typen onderwijs die tegenwoordig worden aangeboden. In groep 8 krijgen leerlingen hun schooladvies, gebaseerd op de observaties van de leerkracht en de toetsresultaten. Op basis van dit advies wordt het niveau van de leerling op de middelbare school bepaald.

Tegenwoordig kan een leerling op 4 verschillende niveaus instromen op de middelbare school, gesorteerd van praktisch naar theoretisch:

  • Praktijkonderwijs
  • Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO)
  • Hoger algemeen voortgezet onderwijs (HAVO)
  • Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO)

Het onderwijs op de middelbare school verschilt niet alleen qua niveau, maar ook qua oriëntatie van de middelbare school. Net zoals er verschillende typen basisscholen zijn, zo zijn er ook diverse typen middelbare scholen.

Openbare scholen

Openbare scholen zijn middelbare scholen die zich niet laten leiden door een bepaalde religie of levensovertuiging. Iedereen is welkom en alhoewel er soms wel levensbeschouwelijk onderwijs wordt gegeven, is dit niet de norm.

Bijzondere middelbare scholen

Naast openbare scholen zijn er echter ook bijzondere middelbare scholen. Dit zijn scholen die zijn gebaseerd op een bepaalde religieuze overtuiging of levensovertuiging. Zo zijn er Islamitische middelbare scholen, Rooms-Katholieke middelbare scholen en Humanistische middelbare scholen.

Scholen met een specifiek onderwijsconcept

Er zijn ook middelbare scholen die zich baseren op specifieke onderwijsconcepten. Zo zijn er scholen die Dalton, Montessori of Vrijeschool principes volgen. Vaak worden deze middelbare scholen bezocht door leerlingen die al bekend zijn met dit onderwijsprincipe vanuit de basisschool.

5 tips voor het kiezen van een middelbare school

Nu je weet wat het aanbod is qua middelbare scholen in Nederland kunnen jullie je gaan oriënteren op de scholen bij jullie in de buurt. Maar waar let je op bij het kiezen van een middelbare school? Je wilt tenslotte dat jouw kind het best mogelijke onderwijs krijgt, maar zich ook prettig en veilig voelt op de nieuwe school. Wij geven tips!

Begin op tijd met oriënteren

Op de meeste basisscholen wordt al vanaf groep 7 begonnen met de voorbereidingen op de middelbare school. Alhoewel het schooladvies dan nog niet officieel is gegeven, kan er uiteraard wel worden begonnen met het oriënteren op het aanbod aan middelbare scholen en het bezoeken van open dagen.

Begin tijdig met het uitpluizen van de aanmeldprocedures. In sommige steden zijn er namelijk wachtlijsten voor middelbare scholen of wordt de middelbare school bepaald door middel van loting.

Kies een school die past bij jouw kind

Veel kinderen vinden het spannend om naar de middelbare school te gaan. Ze gaan daarom het liefst naar een school waar hun broer of zus ook is of waar hun vrienden en vriendinnen naartoe gaan. Natuurlijk is het fijn voor jouw kind om alvast wat vrienden te hebben op school, maar dit zou niet de voornaamste motivatie moeten zijn voor het kiezen van een school.

Elke middelbare school is anders en dat is maar goed ook. Zo kan namelijk iedere leerling een school kiezen die goed past bij zijn of haar karakter, leerstijl, toekomstdromen en niveau. Welke middelbare school jouw kind kiest, is heel belangrijk voor zijn of haar verdere ontwikkeling. Kies dus vooral een school die goed past en waar jouw kind volledig tot zijn of haar recht kan komen.

Maak een checklist

Maak gebruik van een checklist bij het bezoeken van een open dag van een middelbare school. Er komt op zo’n dag namelijk veel op jullie af. Zonder checklist is de kans groot dat jullie belangrijke informatie missen of niet alles kunnen beoordelen.

Handige zaken om tijdens een open dag te observeren en om naar te informeren, zijn:

  • kwaliteit van het onderwijs
  • toelatingseisen
  • de sfeer op school
  • ervaringen van leerlingen en leerkrachten
  • bereikbaarheid
  • veiligheid
  • begeleiding van de leerlingen
  • religieuze of levensbeschouwelijke oriëntatie
  • aanbod in de kantine
  • aanbod buitenschoolse activiteiten
  • zelfstandigheid van de leerlingen
  • organisatie en leiding

Laat je niet leiden door afstand

Het is natuurlijk fijn om een middelbare school dicht bij huis te kiezen. Zo kan jouw kind veilig zelfstandig op de fiets naar school en hoeft hij of zij ook niet vroeg op te staan ‘s ochtends. Toch zou de nabijheid van de school niet één van de meest belangrijke factoren moeten zijn bij het uitkiezen van een middelbare school.

Het is niet ongewoon om wat reistijd te hebben naar de middelbare school. Door het hele land fietsen tieners meerdere kilometers om naar school te gaan. Soms is dit uit noodzaak: er is geen middelbare school dichter bij huis. Maar soms ligt de beste middelbare school voor jouw kind gewoonweg niet in de buurt. Natuurlijk kan reisafstand een rol spelen, maar laat het niet bepalend zijn in de schoolkeuze.

Volg je gevoel

Gewapend met een checklist en alle belangrijke kennis om een goede keuze te maken zijn jullie helemaal voorbereid op de open dagen van de middelbare scholen in jullie omgeving. Maar vergeet ook zeker niet om te ontspannen en te genieten. Deze periode is bijzonder en het is belangrijk om alles echt te ervaren. Bovendien kun je zo beter aanvoelen welke middelbare school een prettige sfeer heeft en verwelkomend voelt.

Passend onderwijs, goede begeleiding, een uitdagende omgeving en ervaren leerkrachten zijn stuk voor stuk belangrijk op de middelbare school, maar het meest belangrijke van alles is dat jouw kind zich prettig voelt op de nieuwe school. De middelbareschooltijd is een bijzondere tijd. Jouw kind ontwikkelt zich tot jongvolwassene, maakt bijzondere ervaringen mee en er worden vriendschappen voor het leven gemaakt. Dit doet jouw kind het liefst in een omgeving die veilig en goed voelt. Volg dus vooral jullie gevoel bij het maken van deze belangrijke beslissing.