Menstruatie ondergoed getest: welke ervaringen hebben tienermeiden?

Menstruatie ondergoed neemt in populariteit toe. Je vindt het in steeds meer (online) winkels, en terecht. Menstruatie ondergoed is namelijk praktisch, duurzaam en comfortabel. Precies wat tieners graag willen tijdens een, voor hen, vaak oncomfortabele periode. Maar veel tienermeiden (maar ook volwassen vrouwen) zijn nog wat sceptisch, want hoe werkt het nou precies? Tot wel 10 uur lang vrij van doorlekken, is dat écht mogelijk? Wij lieten drie tienermeiden het menstruatie ondergoed van Moodies testen. Want laten we eerlijk zijn, ervaringen van anderen zeggen meer dan alle feiten op een rijtje.

Ervaringen menstruatie ondergoed

Wist je dat niet al het menstruatie ondergoed van dezelfde kwaliteit is? Zo verschilt het nogal per merk welke materialen er worden gebruikt. De opbouw van de materialen is belangrijk om het ondergoed echt lekvrij én geurvrij te houden. Best belangrijk. Wij testten daarom het menstruatie ondergoed van de tienerlijn van Moodies, hieronder lees je de bevindingen van ons TienerTeam.

Ervaring van Sanne, 14 jaar: “Ik ben niet doorgelekt!”

Ik wist van het bestaan van menstruatieondergoed. Ik wilde het al langer proberen omdat ik altijd bang ben dat ik doorlek als ik bijvoorbeeld op school ben. Dat lijkt mij zo erg.

Ik heb vooraf al een en ander uitgezocht. Ik was bang dat je het wel zou gaan voelen, want bij maandverband trekt het bloed erin. Ik wist niet of dat ook zo was met dit ondergoed. Maar ik was best positief en nieuwsgierig. Ik gebruik nu vooral maandverband en soms tampons als ik ga zwemmen of zoiets.

Ik heb gekozen voor een hipster en een bikini. De hipster vond ik best groot om te zien en het voelde wat zwaar om aan te hebben. Hij is ook bedoeld voor zwaardere menstruaties dus dat is juist heel fijn voor de nachten en eerste dagen. Hij paste beter dan verwacht en zat eigenlijk best lekker. De bikini is een stukje kleiner en lichter. Deze heb ik na een paar dagen aangedaan. Beide onderbroeken zitten heel netjes en sluiten goed aan. Ook als je een strakke broek erover heen hebt, zie je niet wat voor onderbroek je aan hebt. Met maandverband kan dat dus echt niet.

Ik vond het ondergoed wel wat meer ruiken dan ik had verwacht. De geur is hetzelfde als met maandverband maar dan wel een stuk minder. Ik voelde mij niet heel vies, want het bloed trok wel in het laagje van het ondergoed, zodat het net zo voelde als maandverband. Ik ben niet doorgelekt.

Ik wil zeker nog meer van deze onderbroeken en ga het ook zeker aan mijn vriendinnen aanraden. Het is zoveel makkelijker dan normale menstruatieproducten.

Ervaring van Jitske, 16 jaar: “Ik merkte er de hele dag niks van.”

Ik gebruikte tot nu toe vooral tampons, maar ik vond het vervelend om op school telkens naar de overvolle toiletten te moeten gaan. Ook op reis of als ik onderweg ben, was het vervelend om elke 2 uur naar een openbaar toilet te moeten zoeken. Dat was een van de belangrijkste redenen dat ik graag deze menstruatie-onderbroeken wilde uitproberen. Het idee dat ik niet constant naar het toilet hoefde en het feit dat ze ook nog eens herbruikbaar zijn, sprak me erg aan.

Het materiaal van de onderbroek is erg zacht. Een nadeel aan beide modellen die ik had gekozen (bikini-undie en hipster), vond ik wel dat het elastiek bovenaan best strak zat en een brede band heeft. Ik vind ze verder wel mooi staan. Wat ik ook merkte, was dat ze iets strakker zaten rond mijn bovenbenen, maar ik neem aan dat dat zo is zodat er geen bloed aan de zijkant kan lekken.

Qua efficiëntie van de onderbroeken, ik vond ze ronduit geweldig! Het werkt exact zoals beloofd, ze zijn erg absorberend. Het absorberende gedeelte voelde niet vochtig aan, wat je wel hebt bij sommige maandverbanden. Het is heel comfortabel en ik merkte er de hele dag niks van. Ook op mijn lichtere dagen vond ik het heel fijn dat ik geen inlegkruisjes hoefde te gebruiken en wist dat ik me geen zorgen hoefde te maken over lekken. Een ander voordeel is zeker het wassen. Bij tampons en maandverband had ik altijd wel een klein beetje bloed op mijn onderbroek, of als mijn maandverband niet goed bleef zitten, had ik bloedvlekken aan de rand van mijn onderbroek. Bij deze onderbroeken hoef je je daar dus helemaal geen zorgen om te maken!

Concluderend zou ik het product zeker aanraden, vooral voor tieners die maar korte pauzes hebben op school en die tijd liever willen besteden aan vrienden dan aan wachten tot er een toilet vrij is.

Ervaring van Mirre, 15 jaar: “Ik vergat dat ik ongesteld was.”

Ik verwachtte van tevoren dat het wel fijn zou zijn omdat je alleen maar een onderbroek aan hoeft te doen. Al was ik een beetje bang dat het bloed er misschien naast zou gaan. Ook was ik nerveus over dat het bloed er misschien niet meer uit zou gaan of het alsnog vlekken achter zou laten in het ondergoed zelf. Maar dat was allemaal niet zo, dus ik ben er best wel positief over.

Voordat ik dit ondergoed had, gebruikte ik vooral maandverband, behalve als ik ging zwemmen of iets actiefs ging doen. Dan gebruikte ik tampons en af en toe een menstruatiecup. Ik vond de onderbroeken erg fijn zitten en er kwamen geen vlekken in. Het zat vrijwel hetzelfde als een normale onderbroek, wat erg fijn is. Je voelt wel een beetje het randje van de extra laag in de onderbroek als je zit of fietst, maar het zit alsnog zoveel fijner dan maandverband. Voor de rest merk je er namelijk echt niks van.

Ik voelde het soms zelfs zo weinig dat ik mezelf eraan moest herinneren dat ik ongesteld ben. Ik ben zeker van plan het vaker te gebruiken want ik vond het echt erg fijn. En ik zou het ook anderen aanraden want het is comfortabeler dan maandverband, wat de meeste meiden van mijn leeftijd gebruiken denk ik. Al was er wel nog 1 klein nadeel, namelijk dat de onderbroeken nogal langzaam drogen. Het is dus wel handig om meer dan 2 broekjes te hebben. Maar voor de rest vind ik deze onderbroeken helemaal top!

Voor- en nadelen van menstruatie ondergoed

Bij de keuze voor een menstruatie product is het belangrijk om te bepalen wat de voordelen voor je dochter zullen zijn. In dit artikel staan alle voor- én nadelen rondom het gebruiken van menstruatie ondergoed. Ook vind je er antwoorden op veel gestelde vragen, zoals hoe je het moet wassen, of het hygiënisch is en hoeveel stuks je per menstruatie nodig hebt. Handig om te lezen voordat je gaat shoppen.

Welk menstruatie ondergoed werkt het beste?

Menstruatie ondergoed is er in vele soorten en vormen. Voor lichte en zware dagen, of passend bij de kleding die je wil dragen. Zowel voor tieners als dames vind je bij Moodies een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden. Hipsters, slips, high waist of juist meer uitgesneden. Voor elke dag en outfit kun je bijpassend menstruatie ondergoed vinden. Welk ondergoed het best voor jouw tienerdochter werkt, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Hoe heftig is de menstruatie? De modellen hebben een verschillende absorptiegraad.
  • Wanneer wil je het menstruatie ondergoed gebruiken? Alleen tijdens de nacht of bijvoorbeeld ook om mee te sporten?
  • Wat voor model vind je lekker zitten?
  • Hoe lang wil je het ondergoed kunnen dragen?

Twijfel je nog welk ondergoed het best bij je dochter (of jezelf) past? Doe dan deze online test om de perfecte match te vinden. Daar krijg je ook direct advies over welke maat het best past.

Lees ook: